Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ξεφτιλίζει την Εκκλησία της Ελλάδος.


ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΦΙΛΟ-ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ


Στις 7 Μαρτίου του 2019 η Δ.Ι.Σ. «Ανέθεσε το θέμα της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Συνοδικές Επιτροπές: α) επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και β) επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιερά Σύνοδο.» Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι 10 περίπου μήνες νωρίτερα, στις 14 Μαΐου του 2018αντιπροσωπεία του Φαναρίου (Περγάμου, Γαλλίας, Σμύρνης) συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, παρουσία των προέδρων των δύο αυτών συνοδικών επιτροπών.

Οι επιτροπές αυτές (ο Θεός να τις κάνει) υποτίθεται ότι θα κοιτούσαν με σοβαρότητα και ευθύνη το ουκρανικό αυτοκέφαλο για να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα γινόταν τον Οκτώβριο. Αυτή τουλάχιστον ήταν η απόφαση της ΔΙΣ στις 8 Ιανουαρίου του 2019, ότι το θέμα του ουκρανικού αυτοκεφάλου θα πήγαινε στην ΙΣΙ του Οκτωβρίου. Υποτίθεται επίσης ότι από την στιγμή που θα έμπαινε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της ΙΣΙ, όλοι οι Ιεράρχες θα εξέφραζαν την θέση τους με ψηφοφορία. Γι’ αυτόν τον λόγο ονομάζεται Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, διότι συνέρχονται όλοι οι Ιεράρχες μαζί να συναποφασίσουν επί κρισίμων θεμάτων.
Όμως, από τον Ιανουάριο του 2019 έως σήμερα τα πράγματα μεθοδεύτηκαν με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να μεσολαβήσουν τετελεσμένα πριν την επερχόμενη ΙΣΙ αλλά και το αν θα τεθεί ή όχι το θέμα στην ΙΣΙ να εναπόκειται αποκλειστικά στην διάκριση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Και όχι μόνο το αν θα τεθεί ή όχι, αλλά η όλη διαχείριση του θέματος εναπόκειται τώρα σε αυτόν, διότι σύμφωνα με την απόφαση της ΔΙΣ της 28 Αυγούστου του 2019, ο Αρχιεπίσκοπος έχει «το προνόμιο … να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.».

Το τι θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος εάν φέρει το θέμα στην ΙΣΙ μας το περιέγραψε ο Ναυπάκτου Ιερόθεος στην τελευταία του παρέμβαση, παριστάνοντας τον ανήξερο. Η δε απαράδεκτη «απόφαση» της ΔΙΣ που ασχολήθηκε με θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς της, δεν προκάλεσε την ανάγκη στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου να σχολιάσει επ’ αυτού. Η προβληματική απόφαση ήταν αποτέλεσμα της προβληματικής και βεβιασμένης διαδικασίας, αλλά ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος τα περιέγραψε όλα σα να έγιναν κανονικά. Έτσι κατανοεί την συνοδικότητα στο πλαίσιο του πάπα της Ανατολής ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος. Είναι φως ‘Φανάρι’ τελικά ότι οι φιλο-πατριαρχικοί είναι πολύ «γενναιόδωροι» στις ευνοϊκές, για αυτούς, «αποφάσεις» αναρμοδίων οργάνων και πολύ «τσιγκούνηδες» όταν κινδυνεύει η ατζέντα του πάπα της Ανατολής Βαρθολομαίου από μία όντως κανονική Σύνοδο Ιεραρχών. Έγραψε:
Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος κατά τήν Συνεδρίασή της τήν 28η Αὐγούστου 2019, ἀφοῦ ἄκουσε τήν εἰσήγηση τῶν δύο Συνοδικῶν Ἐπιτροπῶν, ἤτοι τῆς Ἐπιτροπῆς Δογματικῶν καί Κανονικῶν Ζητημάτων καί τῆς Ἐπιτροπῆς Διορθοδόξων καί Διαχριστιανικῶν Σχέσεων, ἔλαβε τήν ἀπόφαση ὅτι «ἀναγνωρίζει τό κανονικό δικαίωμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου γιά τήν παραχώρηση τοῦ Αὐτοκεφάλου, καθώς καί τό προνόμιο τοῦ Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος νά χειρισθεῖ περαιτέρω τό ζήτημα τῆς ἀναγνωρίσεως τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας».
Ἀναμένω νά δημοσιευθῆ ὁλόκληρη ἡ εἰσήγηση αὐτή, καθώς ἐπίσης καί τό σκεπτικό πού στηρίζει τήν ἀπόφαση.
Ἀπό δηλώσεις καί δημοσιεύματα φαίνεται ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος θά ἐνημερώση τήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος πού θά συνέλθη σέ τακτική Συνεδρίασή της τόν προσεχῆ Ὀκτώβριο.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος αναμένει με προσμονή να διαβάσει το σκεπτικό των δύο επιτροπών για να δει αν είχαν περισσότερη φαντασία από εκείνον στο να βαπτίσουν την αντικανονικότητα κανονικότητα! Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι παρουσιάζει τα πράγματα σα να έγιναν κανονικά, αδιάβλητα, ορθά. Γράφει ότι η ΔΙΣ «άκουσε» την εισήγηση των δύο επιτροπών και «αποφάσισε». Βέβαια το πως «άκουσε» και «αποφάσισε» είναι ένα θέμα, διότι το ζήτημα ετέθη την τελευταία ημέρα και ώρα των συνεδριάσεων, όπως μας είπε ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων Σεραφείμ. Χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«… τήν τελευταία ἡμέρα τῆς Συνοδικῆς μας περιόδου (28-8-2019), καί δή τήν τελευταία ὥρα 2 μ.μ., ἡ Δ.Ι.Σ. ἀφοῦ ἤκουσε τούς Σεβ. Προέδρους τῶν προμνημονευθεισῶν Μονίμων Συνοδικῶν Ἐπιτροπῶν καί ὑπέβαλε ὡρισμένες ἐρωτήσεις, ἀρνήθηκε δέ ἐπίμονα διά τοῦ Ἀντιπροέδρου της Σεβ. Μεσογαίας καί ἄλλων Σεβ. Συνέδρων νά λάβη Ἀπόφασιν ἐπί τοῦ Οὐκρανικοῦ Αὐτοκεφάλου, κρίνασα ἑαυτήν ἀναρμοδίαν πρός τοῦτο, ἀπεδέχθη πρότασιν Σεβ. Συνοδικοῦ Συνέδρου νά ἀναγραφῇ εἰς τό Δελτίον Τύπου ὅτι ἡ Δ.Ι.Σ. ἀναγνωρίζει….»

Αγαπητοί αδελφοί, δεν μιλάμε για κάποια μαφιόζικη συμμορία, μιλάμε για την Εκκλησία της Ελλάδος!

Αλήθεια. 
Για ποιον λόγο δεν έχει δημοσιευτεί όλο το σκεπτικό των δύο αυτών επιτροπών; 
Μήπως για να μην αναπτυχθεί ο αντίλογος σε αυτές; 

Θα ήθελα να ήξερα ποιός ήταν αυτός ο «Σεβασμιώτατος» που έκανε την πρόταση που είδαμε στο Δελτίο Τύπου. 

Βλέπουμε εδώ την ίδια μεθόδευση που είδαμε στην ψευδοσύνοδο της Κρήτης, όπου φρόντισαν να φέρουν το κρίσιμο θέμα «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον» την τελευταία στιγμή για να προσθέσουν πίεση και να εκβιάσουν τις αποφάσεις που ήθελαν

Έγινε λοιπόν ψηφοφορία;
 Όχι. 
Ήταν οι συνοδικοί της ΔΙΣ προετοιμασμένοι;
 Όχι, εκτός ίσως από εκείνους που «έπρεπε». 
Μια αναμπουμπούλα έγινε την τελευταία στιγμή, ένας «δικός τους» πρότεινε κάτι και οι υπόλοιποι αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν. Η λέξη «απόφαση» που έγραψε ο Μητροπολίτης Ιερόθεος είναι μεγάλη κουβέντα και είναι απαράδεκτο να γράφεται από ιεράρχη για να περιγράψει μαφιόζικες διαδικασίες.

Τους δε καραμπινάτους πατριαρχικούς στις δύο στημένες επιτροπές δεν τους «είδε» ο Ναυπάκτου Ιερόθεος διότι και αυτός είναι πατριαρχικός. Ούτε την στημένη απόφαση εξπρές των επιτροπών «είδε», η οποία ελήφθη την επόμενη ημέρα της άφιξης του πατρ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα. 
Ο πατρ. Βαρθολομαίος ήρθε και «σάρωσε» μέσα σε δύο μέρες: Στις 22 Μαΐου του 2019 συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την επομένη στις 23 Μαΐου του 2019 οι δύο συνοδικές επιτροπές  συνεδρίασαν από κοινού και αποφάσισαν «να προτείνουν στην Ιεραρχία την αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας…» και την αμέσως επομένη στις 24 Μαΐου του 2019 ο Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Τζέφρυ Πάιατ στην Αθήνα. Ο δε Τζέφρυ Πάιατ είχε συναντηθεί λίγο νωρίτερα, στις 6 Μαΐου του 2019, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να τον «πείσει» να δεχτεί τον Βαρθολομαίο.
Αυτά όλα δεν τα «είδε» ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, δεν τον ενοχλούν, ούτε τον προσβάλουν ως ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος που είναι διότι οι συνοδικές επιτροπές έβγαλαν μια απόφαση που και αυτός ήθελε. Παρουσιάζει την κατάσταση αδιάφορα και κυνικά σα να μην έγινε τίποτε από τα παραπάνω, σα να έγιναν όλα κανονικά και σύμφωνα με το πνεύμα της Εκκλησίας, και το μόνο που τον ενδιαφέρει (για ξεκάρφωμα το λέει και για να προσδώσει μια κάποια σοβαρότητα στην όλη απάτη) είναι να διαβάσει το σοβαρό!! «σκεπτικό» των συνοδικών επιτροπών!!
Δεν είδε ούτε τι έκαναν τα μέλη των δύο αυτών συνοδικών επιτροπών όλον αυτόν τον καιρό που κοινωνούσαν με τους σχισμαιτκούς. Αυτά που γνωρίζουμε, διότι σίγουρα υπάρχουν άλλα τόσα που δεν γνωρίζουμε.

Συνοδική επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων
Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός -Πρόεδρος
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος 
Μητροπολίτης ΛαγκαδάΛητής και Ρεντίνης Ιωάννης
Καθηγητής Βλάσιος Φειδάς
Καθηγητής  Σπυρίδων Τρωιάνος

Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Ζητημάτων
Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος -Πρόεδρος (αντικατέστησε τον Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο)
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης
Καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου
Καθηγητής Γεώργιος Μαρτζέλος


ΤΑ «ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Στις 4 Αυγούστου του 2019 ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, συλλειτούργησε με σχισματικό στην Μητρόπολή του.
Στις 24 Αυγούστου του 2019 ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού  Κύριλλος  βρέθηκε στην Ζάκυνθο όπου μνημονεύθηκε ο σχισματικός Επιφάνιος για δεύτερη φορά.
Ο Λαγκαδά Ιωάννης του ‘δωσε και κατάλαβε! Στις 26 Ιουλίου του 2019, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, συλλειτούργησε με σχισματικό της Ουκρανίας μαζί με άλλους ιεράρχες. Το παράνομο συλλείτουργο έγινε στην Μητρόπολη Λαγκαδά. Δύο μέρες αργότερα, στις 28 Ιουλίου του 2019, ο Λαγκάδα Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης συλλειτούργησε με τον σχισματικό Επιφάνιο στην Ουκρανία. Στις 15 Αυγούστου του 2019, ο ψευδοΟλβίας Επιφάνιος (νο 2), συλλειτούργησε με κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης. Στις 24 Αυγούστου του 2019 ο Λαγκαδά Ιωάννης βρέθηκε και αυτός στην Ζάκυνθο όπου μνημονεύθηκε το όνομα του σχισματικού Επιφάνιου για δεύτερη φορά. Στις 11 με 12 Σεπτεμβρίου του 2019, έγινε συλλείτουργο με σχισματικό στην Μητρόπολη Λαγκαδά. Για το «εκπληκτικό» αυτό ρεκόρ ο Λαγκαδά Ιωάννης πήρε Α με τόνο! και δέχτηκε την επίσκεψη του γενικού πρόξενου των ΗΠΑ στις 18 Σεπεμβρίου του 2019.

Ο Πρόεδρος της «συνοδικής επιτροπής διορθοδόξων και διαχριστιανικών ζητημάτων» Δημητριάδος Ιγνάτιος, «δώρισε» κληρικό του στους σχισματικούς. Στις 26 Μαΐου του 2019, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος (Δημητρίου), κληρικός της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού της Εκκλησίας της Ελλάδος, χειροτονήθηκε στο Κίεβο «επίσκοπος» Ολβίας από τον σχισματικό Επιφάνιο. Φρόντισε επίσης ο μεταπατερικός Δημητριάδος Ιγνάτιος και για την «θεολογική επιμόρφωση» των σχισματικών. Στις 30 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου «η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου υλοποίησε πρόγραμμα επιμόρφωσης (Θερινό Πανεπιστήμιο) κληρικών και λαϊκών της εν Ουκρανία» σχισματικής ψευδοεκκλησίας.
Ήταν ή δεν ήταν αυτά που έκαναν εμπαιγμός, απαξίωση και ακύρωση της ΙΣΙ; Ήταν ή δεν ήταν δημιουργία τετελεσμένων και ακύρωση του συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας της Ελλάδος; Τι ακριβώς λοιπόν θα κάνουν εάν εμφανιστούν μπροστά στην ΙΣΙ; Θα τους πουν, βγάλαμε το τάδε πόρισμα και το κάναμε και πράξη; Αναγνωρίσαμε ντε φάκτο τους σχισματικούς, ακυρώσαμε ντε φάκτο εσάς;
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή οι στημένες επιτροπές όχι μόνο «αποφάσισαν» αλλά δημιούργησαν και οι ίδιες τετελεσμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος τους επέτρεψε τόσον καιρό να δημιουργήσουν αυτά τα τετελεσμένα και να «ακουστούν δυνατά» παρασύροντας και άλλους, δεν θα επιτρέψει τώρα να ψηφίσουν οι Ιεράρχες, για να «κουκουλώσει» την όλη ακαταστασία που δημιουργήθηκε. Εάν φέρει το θέμα στην ΙΣΙ το πιο πιθανό είναι να δούμε τα ίδια που είδαμε μετά την ψευδοσύνοδο, εκτός εάν τα κουκιά είναι μετρημένα. Η «συνταγή» είναι δοκιμασμένη. Οι στημένες επιτροπές αποφάσισαν και έπραξαν αυτό που ήθελε το Φανάρι και ο Αρχιεπίσκοπος θα τις βάλει απλά να κάνουν «ενημέρωση» στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εν ολίγοις, μία μειοψηφία θα επιβάλει για άλλη μια φορά τις θέσεις του Φαναρίου σε μία «μουγκή» πλειοψηφία.

Οι στημένες επιτροπές και οι δήθεν «εισηγήσεις» τους που καταλήγουν να είναι νέτα σκέτα ανακοινώσεις, είναι οι μίνι «σύνοδοι» του Φαναρίου εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος που Την τορπιλίζουν και Την υπονομεύουν συνεχώς, εξασφαλίζοντας ότι ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 -που μας υπενθύμισε από την αρχή ο Ναυπάκτου Ιερόθεος- εφαρμόζεται κατά γράμμα:
«Ἐν τοῖς συμπίπτουσιν ᾽Εκκλησια­στικοῖς πράγμασι, τοῖς δεομένοις συσκέψεως καί συμπράξεως πρός κρείττονα οἰκονομίαν καί στηριγμόν τῆς ᾽Ορθοδόξου ᾽Εκκλησίας, ἤρεσεν, ἵνα ἡ μέν ἐν ῾Ελλάδι Ἱερά Σύνοδος ἀναφέρηται πρός τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην καί τήν περί αὐτόν Ἱεράν Σύνοδον· ὁ δέ Οἰκουμενικός Πατριάρχης μετά τῆς περί αὐτόν Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, παρέχῃ προθύμως τήν ἑαυτοῦ σύμπραξιν, ἀνακοινῶν τά δέοντα πρός τήν Ἱεράν Σύνοδον τῆς ᾽Εκκλησίας τῆς ῾Ελλάδος».
Γι’ αυτό τώρα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος πετάει «ανέμελα» το «νέο» σα να μην το ήξερε ότι έτσι θα γίνει -το διάβασε λέει στα δημοσιεύματα και το άκουσε στις δηλώσεις- προσποιούμενος την ίδια στιγμή ότι κοιτάει έξω από το παράθυρο, βλέποντας ίσως κάποιο ωραίο τοπίο που αποσπά την προσοχή του και σίγουρα έχοντας πιο «σημαντικά» πράγματα στο νου, όπως το «σκεπτικό» των δύο επιτροπών!
Ἀπό δηλώσεις καί δημοσιεύματα φαίνεται ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος θά ἐνημερώση τήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος πού θά συνέλθη σέ τακτική Συνεδρίασή της τόν προσεχῆ Ὀκτώβριο.
Έτσι ακριβώς αντιλαμβάνεται την συνοδικότητα της Εκκλησίας ο Ναυπάκτου Ιερόθεος. Μόνο έτσι μπορούν να έλθουν εις πέρας οι «λαμπρές» φιλο-πατριαρχικές του προτάσεις. Και αν διαβάσουμε την τελευταία του παρέμβαση, το ίδιο περίπου πράγμα προτείνει και για την Πανορθόδοξη των Προκαθημένων!! Αλλά περί αυτού, ίσως μια άλλη φορά πρώτα ο Θεός.

Φαίη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: