Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η ΑΓΑΠΗ ΙΣΩΣ ΞΕΡΕΙ

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, γρασίδι και υπαίθριες δραστηριότητες
Αποτέλεσμα εικόνας για Ερρίκο Ίψεν
Ταξιδεύουμε μέχρι την Νορβηγία θυμόμαστε και διαβάζουμε τον θεατρικό συγγραφέα Ερρίκο Ίψεν, που σαν σήμερα έφυγε το 1906. Ήταν Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι: Τα στηρίγματα της κοινωνίας, Κουκλόσπιτο, Βρικόλακες, Ένας εχθρός του λαού, Η αγριόπαπια, Η κυρά της θάλασσας.
Όπως έλεγε: "Το πνεύμα της αλήθειας και το πνεύμα της ελευθερίας είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας".
Ταξιδέψουμε με τις σκέψεις του μέχρι το μελαγχολικό Όσλο στο οποίο έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και αγάπησε την Θάλασσα. Όπως έλεγε: "Η θάλασσα έχει μια δύναμη που επιδρά επάνω στους ανθρώπους σαν θέληση…"
Από σήμερα θα σας μάθω τι μπορεί να κάνει ένας ελεύθερος άνθρωπος. Πρέπει να ξέρεις πως ποτέ δεν πρέπει να φοράς το καλό σου παντελόνι όταν πηγαίνεις να πολεμήσεις για την ελευθερία και την αλήθεια. Το να ζεις σημαίνει να πολεμάς με τους δαίμονες που πολιορκούν το κεφάλι και την καρδιά και να επιφυλάσσεις μια δεύτερη παρουσία πάνω από το εγώ. Το να αποζητάς την ευτυχία σ’ αυτήν τη ζωή, είναι η πραγματική έννοια της επανάστασης.
Το ψέμα δεν το μπορώ. Θ' ακονίσω την πέννα μου και θα την κάνω φονικό εργαλείο εναντίον της..
Όμως ξέρω πως χίλιες λέξεις δεν πρόκειται να κάνουν τόσο μεγάλη εντύπωση όσο μια πράξη.."
Και συνεχίζει στο υπέροχο έργο του "Ο εχθρός του Λαού" με την φωνή του γιατρού Θωμά Στόκμαν:
"Νόμιζα πως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν το καλό μας. Αλλά αυτοί είναι αληθινοί δικτάτορες. Μόνο η εξουσία τους ενδιαφέρει και τίποτα άλλο, ακόμα και να χρειαστεί να δηλητηριάσουν ολόκληρη την πόλη, ακόμα κι αν χρειαστεί να απολύσουν όλο τον κόσμο. Αν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να κοιτάμε τη βόλεψη μας καλά να πάθουμε. Αλλά αν θέλουμε να αντισταθούμε ας βγούμε στα χαρακώματα γιατί η αλήθεια έρχεται. Σε λίγο θα γυρίζει στο δρόμο σα λιοντάρι. Ένα μόνο θα σας πω και θέλω να το θυμάστε όλοι σας. Να θυμάστε ότι πολεμάμε για την αλήθεια γι’ αυτό είμαστε μόνοι μας, αλλά αυτό μας κάνει δυνατούς. Είμαστε οι δυνατότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Γιατί νικήσαμε το φόβο. Ας κοιτάξουμε το φως, ας κοιτάξουμε το μέλλον κι έτσι δε θα επιτρέψουμε να μας διαλύσουν. Ο δυνατότερος άνθρωπος που υπάρχει στη γη είναι εκείνος που καταφέρνει να ζει περισσότερο μόνος με την αλήθεια του.
Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι τούτο: Να σώσουμε τα παιδιά. Αν θέλεις να μου συμπαρασταθείς ας αρχίσουμε από τα παιδιά. Πρέπει να τους μάθουμε να γίνουν λεύτεροι και τίμιοι άνθρωποι, που κάποτε θα στείλουν κατ’ ανέμου όλους αυτούς τους κομματαρχίσκους όλους αυτούς τους λιμασμένους λύκους που μας στερούνε τη ζωή και την αλήθεια, που τα ’χουν διαλύσει όλα που έχουν διαβρώσει τις συνειδήσεις.. Να σώσουμε τα παιδιά. Να μάθουν να ζουν. Ποια είναι του ανθρώπου η πρώτη υποχρέωση; Να είναι ο εαυτός του. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα παιδιά. Γιατί πιστεύω πως μια ανθρώπινη κοινότητα είναι σαν ένα καράβι: Όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αναλάβουν το τιμόνι.."

Μουσική - στίχοι: Νίκος Πορτοκάλογλου
Τραγούδι: Χάρις Αλεξίου - Αφροδίτη Μάνου - Φατμέ



Δεν υπάρχουν σχόλια: