Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΘΛΙΩΝ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
πορτρέτο του Ν. Φίλη
Σκατά σε τσουβαλόπανο, ακτίνας διαμέτρου 100 εκ. και σχήματος στρογγυλού, για να χωράει απόλυτα χωρίς να μένει απέξω κάτι.



Σχήμα απλό, αμοιβαδικό, αποτελούμενο μόνο από άθροισμα καμπύλων χωρίς ευθείες και γωνίες. Δυο μόνο κύκλοι διαφορετικού μεγέθους εφαπτόμενοι, που δίνουν την αίσθηση ενός 8 με μικρούλικο το πάνω μέρος. Μια ρέουσα μαλθακότητα διαλύει τα όρια των σχημάτων, που ακολουθούν την αργή πτώση των εθνομηδενιστικών λιποστιβάδων και την αργή κίνηση των σάρκινων κατολισθήσεων.
Με ώχρα και πράσινο να χρωματίζουν το πλατύ μέτωπο, το γεμάτο ιδεοληψία και ψευτοδιανόηση, προσθέτοντας μια έντονη χολερικότητα σε αυτό που μοιάζει με πρόσωπο και τονίζει την ευκινησία δυο ματιών ποντικού. Τα φτενά χείλη, σαν σχισμή κουμπαρά συμπιέζονται ανάμεσα στα ημικύκλια μάγουλα, που ενώνονται δίχως διαφορά με τον λαιμό.
Προγούλι ρωμαϊκό, Λούκουλου Μπατιάτου, σε πόζα τοκογλύφου του Μεσαίωνα. Θυμίζει κάτι από την αυτάρεσκη παχυσαρκία των μορφών του ζωγράφου Fernando Botero, μόνο που δεν έχει την δική τους ευαισθησία και ελαφρότητα. Μια διάχυτη αθλιότητα που δεν βρίσκει συχνά την έκφραση της στην ελληνική εικονογραφία και για αυτό τον λόγο κατακτά επίζηλη θέση ανάμεσα στη συλλογή πορτρέτων αθλίων της βουλής...


Γ.Γ.Γ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα...απίστευτη περιγραφή....

Ανώνυμος είπε...

τρομερή περιγραφή!ιατροδικαστής είναι ο γάμα γάμα γάμα;

Η δια Χριστόν σαλότης είπε...

Φιλε γραφεις....απλά απιστευτη περιγραφη. Περιμένουμε επομενο.

Γεωργιος είπε...

Πως μιλατε για το στελεχος της εφημεριδας με τα 1000 φυλλα σε ΟΛΗ την Ελλαδα ??🎃