Αρχηγός επαναστατικού σώματος, την περίοδο της Επαναστάσεως των Ελλήνων στη Μακεδονία, το 1878. Αδελφή του καπετάν Γούλια Κράκα, γεννημένη στη Σιάτιστα Κοζάνης το 1860. Όταν ύστερα από προδοσία θανατώθηκε μαρτυρικά ο αδελφός της (γδάρθηκε ζωντανός), ανέλαβε η ίδια σε ηλικία 17 ετών την αρχηγία του αντάρτικου σώματος και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Η Καπετάνισσα Περιστέρα Κράκα, σχημάτισε αντάρτικο σώμα 40 ανδρών και έδρασε στην Επανάσταση του 1878 ξεκινώντας κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους στις περιοχές Κοζάνης και Καστοριάς. Έπιασε με γρηγοράδα τους φονιάδες του αδερφού της και τους τιμώρησε κατά πώς τούς έπρεπε με τα ίδια της τα χέρια. Οι εφημερίδες μιλούσαν με θαυμαστό τρόπο για ένα κορίτσι, το οποίο, ντυμένο σαν παλικάρι, πολεμούσε σ’ ένα αντάρτικο σώμα δείχνοντας την ανδρεία και την ευτολμία της. Απ’ τα αναρίθμητα κατορθώματά της ξεχωρίζουμε την πυρπόληση του σταθμού χωροφυλακής στό Τζουμά Πτολεμαίδος και την εξολόθρευση ενός τουρκικού αποσπάσματος στά Καραγιάννια.
Η εκπληκτική αυτή Μακεδόνισσα χαρακτηρίστηκε από τη γαλλική εφημερίδα «Λε Παπιγιόν» ως η Ζαν Ντ’ Αρκ του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Ι. Αποστόλου «Επί εξ μήνας κατόπιν κανείς Τούρκος στρατιωτικός δεν ημπορούσε να κοιμάται ήσυχος. Απιστεύτως γενναία,… η κόρη αυτή, προς την οποίαν επί τέλους ηναγκάσθη να συνθηκολογήσει μία ολόκληρος Αυτοκρατορία. Της έδωσαν αμνηστία…»
Αφού οι Τούρκοι της πρόσφεραν αμνηστία, σταμάτησε τη δράση της και έζησε για λίγο ήρεμα στη Σιάτιστα. Όμως αργότερα οι Τούρκοι το μετάνοιωσαν και αιφνιδιαστικά περικύκλωσαν το σπίτι της. Η πανέξυπνη γυναίκα τους αντιλήφθηκε και διέφυγε στην Θεσσαλία το 1882. Παντρεύτηκε έναν από τους συντρόφους της, τον καπετάν Περδίκη, όμως ο άντρας της συνελήφθη στο ελεύθερο ελληνικό κράτος με την κατηγορία της ληστείας και φυλακίστηκε στην Αίγινα. Ωστόσο ήρθε η ίδια η Περιστέρα στην Αθήνα και συνάντησε τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ για να του εξηγήσει πως ο άντρας της δεν ήταν ληστής, αλλά πολέμησε τον Τούρκο και προστάτεψε τους υπόδουλους Έλληνες της Μακεδονίας. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, η Περιστέρα πήρε μέρος μπροστά στο Βασιλιά Γεώργιο Α’ σε αγώνα σκοποβολής, νίκησε στο σημάδι τους αξιωματικούς του βασιλιά, κερδίζοντας έτσι αμνηστία για τον άντρα της. Αφού κατάφερε να απελευθερώσει τον άνδρα της, επέστρεψε στη Θεσσαλία.
Πέθανε το 1938 σε ηλικία 78 ετών.
1 σχόλιο:
Η συγκεκριμενη ηρωιδα ειναι πολυ καλυτερη αποδειξη για την ελληνικοτητα της σημερινης Μακεδονιας που ειναι μονο η δικη μας , η ελληνικη , απο τον Μεγα Αλεξανδρο και τους προ Χριστου Μακεδονες , γιατι απο τοτε σε πολλες χωρες εχει αλλαξει η πληθυσμιακη συνθεση . Η συμμετοχη των Μακεδονων επι Οθωμανων σε ελληνικα απεελευθερωτικα κινηματα καθως και η συμμετοχη τους στον Μακεδονικο αγωνα , που αν δεν συμμετειχαν οι γηγενεις οι Κρητικοι και αλλοι μακεδονομαχοι θα πνιγονταν σε μια θαλασσα αδιαφορων η και εχθρικων αλλοεθνων γηγενων , ειναι η μονη απαντηση στην σκοπιανη προπαγανδα οτι η Μακεδονια κατοικειται απο μη Ελληνες και οτι η πληθυσμιακη συνθεση αλλαξε επιτηδες το 1922 με την ελευση των μικρασιατων . Δυστυχως το συνεχως επαναλαμβανομενο μπουζουκι απο χαζοεθνικοφρονες οτι η ελληνικοτητα ημων των σημερινων Μακεδονων αποδεικνυεται οχι απο εμας την ζωντανη αποδειξη αλλα απο τους ταφους ανθρωπων που ζησαν προ Χριστου καλα κρατει με δυο δυσμενη αποτελεσματα . Πρωτον δημιουργει στους καλοπροαιρετους εξ Εληνων οτι το ολο θεμα ειναι μονο η εθνικη φιλοτιμια , αρα ερχεται μετα τα σημερινα πιεστικα βιωτικα προβληματα και δευτερον στο εξωτερικο οτι η Ελλαδα φοβαται να μιλησει για την σημερινη πληθυσμιακη συνθεση . Ας ελπισουμε οτι οι γνωστοι εθναμυντορες θα αλλαξουν μπουζουκι που δεν το νομιζω . Την ελληνικοτητα των αρχαιων Μακεδονων ουδεις στο εξωτερικο την αμφισβητει , για τα τωρινα υπαρχει φοβερη συγχηση . Η συγκεκριμενη ηρωιδα αξιζει για την υποθεση μας οσο 1000 ταφοι της Αμφιπολης . ΑΜ
Δημοσίευση σχολίου