Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Προβληματισμοί γιὰ τὴ νέα σχέση Ἐκκλησίας - Πολιτείας

Αποτέλεσμα εικόνας για Ναυπάκτου Ιερόθεος

Επίσκοπος Ναυπάκτου π.Ιερόθεος


Οταν γίνεται ένας σεισμός, οι σεισμολόγοι προσπαθούν να διευκρινίσουν αν ήταν ο κύριος σεισμός ή προσεισμικές και μετασεισμικές δονήσεις.
Θεωρώ ότι στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας τις ημέρες που προηγήθηκαν έγιναν δύο ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις και φυσικά αναμένονται και μικρότεροι μετασεισμοί, χωρίς να αποκλείονται και ισχυρότεροι.
Πρόκειται για δύο σημαντικά γεγονότα, το πρώτο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος στο άρθρο 3, και το δεύτερο η «πρόθεση» «για μια ιστορική συμφωνία» μεταξύ «Εκκλησίας και Πολιτείας» για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των Κληρικών. Και τα δύο αυτά γεγονότα συνδέονται στενά μεταξύ τους, το ένα προϋποθέτει το άλλο.
Ελπίζω η αναγγελθείσα συμφωνία να μη λειτουργήση αποπροσανατολιστικά για να περάση αθόρυβα η προταθείσα αναθεώρηση του Συντάγματος στο 3 άρθρο.

1 Στο πρώτο γεγονός, ήτοι την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι θετικό το ότι δεν υιοθετήθηκε η ορολογία «χωρισμός Εκκλησίας Πολιτείας», που ήταν ένα ανύπαρκτο ιδεολόγημα, και τελικά χρησιμοποιήθηκε η ορολογία «εξορθολογισμός των σχέσεων αυτών».
Ομως δημιουργείται έντονος προβληματισμός για το ότι το 3 άρθρο του Συντάγματος «αναδιατυπώθηκε» με την προσθήκη και αφαίρεση φράσεων.
Προστέθηκε η φράση «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» και όπως ερμηνεύεται στην αιτιολογική έκθεση «με ο,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά». Φυσικά πρέπει αυτό να διερευνηθή εξονυχιστικά τι θα πει «ο,τι συναπάγεται» και τι θα πει «κανονιστικά και πρακτικά».
Αφαιρέθηκαν φράσεις, όπως γράφεται στην αιτιολογική έκθεση: «Κατά τα λοιπά, από τη διάταξη απαλείφονται οι θεολογικού χαρακτήρα αναφορές, όπως και η αναφορά στα όργανα διοίκησης της Εκκλησίας, ως ασύμβατες με την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας». Πρόκειται για σοβαρά ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης.
Αν δε με τη «θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους» εννοείται η αλλαγή της νομικής προσωπικότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να γίνει ένα απλό Σωματείο, τότε πώς θα αντιμετωπισθή η νομική προσωπικότητα των Μουφτειών, που αναφέρεται στους Ελληνες Μουσουλμάνους;
2 Το άλλο γεγονός, που αφορά το οικονομικά ζητήματα και τη μισθοδοσία 10.000 περίπου Κληρικών, χωρίς καν να ερωτηθούν, που γίνεται, προφανώς, σε αναφορά με τη «θρησκευτική ουδετερότητα», αφήνει ανοικτά πολλά θέματα προς συζήτηση.
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι κάθε συμφωνία ή έστω «πρόθεση» στηρίζεται σε εξονυχιστικό διάλογο μεταξύ των δύο μερών και σε συγκεκριμένες μελέτες. Ενα σπίτι πρόκειται κανείς να κατασκευάση και χρειάζονται να γίνουν πολλές αρχιτεκτονικές, στατικές, μηχανολογικές, κ.λπ. μελέτες. Στην περίπτωση αυτή δεν γνωρίζω συγκεκριμένους διαλόγους, ούτε καν εάν έχουν εκπονηθή όλες οι μελέτες που να στηρίζουν τέτοιες μεγαλεπήβολες αποφάσεις.
3 Η Εκκλησία της Ελλάδος διοικεί «επιτροπικώς» και τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Ελλάδι, καθώς επίσης στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχουν οι Μητροπόλεις της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.
Διερωτώμαι αν υπήρξε κάποια συζήτηση και συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου ή μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τελικά, πώς απαιτούμε να σέβονται οι γείτονές μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και να μη το σέβονται η Ελληνική Πολιτεία και η Εκκλησία της Ελλάδος;
Θεωρώ ότι τα θέματα αυτά είναι σοβαρά και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ιδεολογικά και χάριν εντυπωσιασμού. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συγκληθή θα αναλάβη μεγάλη ευθύνη έναντι της ιστορίας. Ζούμε ιστορικές στιγμές.
Δημοσιεύθηκε στὴν ἐφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 9 Νοεμβρίου 2018

2 σχόλια:

Orthodox True είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βίντεο Ορθοδοξίας είπε...

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΩΣ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ...!!!
ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=E_XAyNvpnZ8
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ.!

ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ ΕΥΩΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ, ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.!

ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ, ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.!

(Κατά Ματθαίον, κεφ.6, στ.24):
"Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν·
ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει,
ἢ ἑνὸς ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει.
οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καὶ μαμωνᾷ. "
ΣΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ:
"Κανείς δεν μπορεί να υπηρετεί συγχρόνως δύο κυρίους•
διότι ή θα μισήσει τον ένα και θα αγαπήσει τον άλλον,
ή θα προσκολληθεί στον έναν και θα καταφρονήσει τον άλλο.
Και σεις δεν είναι δυνατόν να υπηρετείτε το Θεό και το χρήμα•
ή θα αγαπήσετε το Θεό και θα περιφρονήσετε τους επίγειους θησαυρούς,
η θα υποδουλωθείτε σε αυτούς και θα καταφρονήσετε το Θεό."

ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.! ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ.!
θυμίζουμε οτι επί ημερών σας, τα παιδιά στα σχολεία ξεκίνησαν να μαθαίνουν περί πανθρησκείας, αλλοιωμένης Ορθοδοξίας, αλλά και περί αμφισβήτησης της βιολογικής τους ταυτότητας. Και αυτό έγινε, διότι είστε ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ, όπως λέτε.!

ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΕΙΣΤΕ "ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ" ΤΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΤΕ ΣΕ "ΜΠΙΖΝΕΣ" ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.!
ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.!

ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΤΙΣΤΟΥΝ ΚΙ ΕΚΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ; ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒΑΤΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ;

ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ, ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ.!

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ.!
ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ, ΟΠΩΣ Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΡΥΦΑ, ΟΥΤΕ ΦΑΝΕΡΑ.!

ΠΙΑΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙΑ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ.

ΑΝ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΡΥΣΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΜΠΟΧΟΙΝΙ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΧΡΗΣΗ.!

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟ ΜΑΜΩΝΑ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ "ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ" ΜΕ ΤΗ ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ, ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ.!

ΕΜΕΙΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΟΡΘΟΤΟΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ.!

ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ.!