Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Σιγησάτω πᾶσα σάρξ..



Διανύουμε 
 μια περίοδο βαθύτατου πένθους μετά από όσα έγιναν!
Δεν είναι σιγουρα μόνον δίκη μου η αίσθηση της ανάγκης για σιωπή! Κι όμως ούτε αυτό που συνέβη δεν αρκεί...!Ανθρώπινο....!Όσα λέγονται ανθρώπινα είναι και το κάθε τι φανερώνει την εσωτερική μας θέση!
Όσα συναισθήματα και λέξεις γνωρίζουμε και όσες εικόνες ανάλογων γεγονότων έρχονται καθημερινά από τα ΜΜΕ δεν αρκούν για να περιγράψει κανείς την πραγματικότητα των όσων έζησαν οι ανθρωποι εκει!
Ας βάλουμε  τη μικρονοη υπαρξη μας λοιπόν ,ανάμεσα  στις φλόγες με την αίσθηση του «μή ἔχοντος δέ ποῦ φυγεῖν καί σωθῆναι»!Σε κλάσματα δευτερολέπτου με την αδρεναλίνη στα ύψη να προσπαθείς να σωθείς και έχοντας την  πεποίθηση ότι μπορεις ,ταυτόχρονα να αναρωτιέσαι ΑΝ θα σωθείς .
Παυση.....κενό ......Το ξυπνητήρι χτυπά για όλους εμάς που σημερα μπορούμε να εκφραστούμε ...!Ξημερωσε ξανά μια ακομα μέρα ...για τον δημόσιο υπάλληλο ,τον ηθοποιό ,τον τραγουδιστή ,τον δημοσιογράφο ,τον Ιερεα,τον πολιτικό τον λαικατζη ,τον μανάβη τον μηχανικό ,τον άθεο, τον αναρχικό ,τον τοξικομανή,για όλους εμάς...που ακομα μπροστά στη θέα όλων αυτών ,ΔΕΝ μπορούμε να σιωπήσουμε!
  Κατα τον θείον Ιάκωβον «την γλώσσαν ουδείς δύναται ανθρώπων δαμάσαι.» (Ιακώβου 3, 8).
Πρέπει και σημερα κάτι να πούμε εμεις οι “επιζήσαντες”!
Εξαιτίας των ανθρώπων αυτών σημερα καταφέραμε ισως να ρίξουμε ένα δάκρυ !Να αναρτήσουμε ένα πένθιμο ποστ η μια «άποψη»!Αλλοι θεολόγουν ατυχώς !Αλλοι  θυμώνουν αστοχως,καποιοι συνεχίζουν και αλλοι πάλι δίνουν κουράγιο με λέξεις παρηγορητικες,ενώ ορισμένοι ενοχλούνται ακομα και με το «pray for Greece”!Ακομα προσπαθούμε με τα λεγόμενα μας να διορθώσουμε κάτι!Καλως και όλα ανθρώπινα!Με κατανόηση και αγαπη ,τα ακούμε και τα διαβάζουμε !Τελικα μας αρέσει ο θόρυβος !Ο Άγιος Ισαακ λέγει  :Ο ασθενής κατά την ψυχη που διορθώνει τους άλλους, ομοιάζει με τυφλό που δείχνει στους άλλους το δρόμο!...
Αγαπητοί  μου ,μηπως τελικα αυτο είναι το «μάτι»που εχουμε ήδη χάσει προτού χάσουμε και το επίγειο;Αυτο το σύνδρομο που εχουμε αποκτήσει από καταβολής κόσμου ,να βάζουμε τον εαυτό μας «έξω»από όλα αυτά  και να ομιλούμε σαν να μην είμαστε «μέρος» εμεις αλλα μόνον οι αλλοι;Και οι πρωτόπλαστοι αυτο δεν έπραξαν;Ο ένας στράφηκε εναντίον του άλλου ...
Αυτο δεν κάνουμε και σημερα;Πως αλλιως εξηγήται το γεγονός της ανάγκης να εκφραστούμε μετά από κάθε τι τραγικό;Ελάτε,ας πούμε αλήθειες!....
Δεν πιστεύουμε πως μόνον οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό....;
η όταν βλέπουμε ξανά στην τηλεόραση τα Παθη Του ,δεν βάζουμε τον εαυτό μας κάτω από τον Σταύρο Του να κλαίμε με την Μητέρα Του  και αποφεύγουμε να τοποθετηθούμε με τους σταυρώτες του;Σημερα ,μονον οι πολιτικοί δεν πρέπει να τιμωρηθούν ...;μονον οι αλλοι δεν πράττουν λάθη και πάθη ;μονον οι ΑΛΛΟΙ.;Εμεις δεν είμαστε αυτοί που ακολουθούμε τους κανόνες αυτοαποκαλούμενοι  αγωνιστές της πίστεως.. ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ,«νομοκανονικοι» ,Χριστιανοί σωστοί ..(έχοντας ομως αφήσει πίσω -πολύ πίσω-την Αγαπη την Ταπείνωση και το Ελεος),ηθικοί άνθρωποι ,πολιτισμένοι ....,καθηγητές ,ηθοποιοί, δημοσιογράφοι πολιτικοί ,νομικοί ,εκπαιδευτικοί....;
Αποδώσαμε μόνοι την ιδιότητα μας  μεν ,αλλά παραμένουμε θεατές σε όλα ,διότι απλούστατα δεν αντέχουμε το συναίσθημα και τη αγωνία που έζησαν αυτοί που κάηκαν!
Να μην μπορεις να ξεφύγεις !Και ετσι δημιουργούμε διεξόδους ....ψάχνουμε «απέναντι»όπως οι πρωτόπλαστοι -όπως εμεις σημερα δλδ -και φτάσαμε στο σημείο πάλι να ενοχλούμαστε από την ύπαρξη του Θεού...!Και πάλι αποδίδουμε εις αυτόν ευθύνες και ερωτήματα ενώ ξεχνάμε πως πρώτοι εμεις εχουμε ήδη παραδώσει εαυτούς στην Υψηλοφροσυνη ...!
ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΩ ΖΩ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΩ !
Ζω και μιλώ ,μιλώ διότι ζω.....και ετσι πλέον ΔΕΝ ΣΙΩΠΩ....Δεν επιλέγω πλέον
την εκούσια διακοπή του λόγου και τη συνειδητή αποφυγή της ομιλίας !
Τη «σιωπή εν γνώσει» κατά τον αγ. Ισαάκ τον Σύρο!
Τι σημαίνει όμως, «σιωπή εν γνώσει»; Να γνωρίζω, ότι υπάρχει «καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν», όπως λέγει η αγία Γραφή (Εκκλησιαστής 3, 7).
«Ο σιωπών διδάσκει, παιδαγωγεί, νουθετεί και ελέγχει, πολλές φορές μάλιστα χωρίς να το επιδιώκει. Η σιωπή του Κυρίου ενώπιον του Πιλάτου υπήρξε μεγαλειώδης, θορυβωδης και ελεγκτική: «Ιησού σιωπή ενέτρεψε Πιλάτον.», αναφέρει στην Κλίμακα ο όσιος Ιωάννης.»
Ὁ άγιος Βασίλειος μας λέγει «Ὅταν ἐρωτᾶσαι, δίνε ἀπάντηση μέ την πρέπουσα καί ταπεινή φωνή. ὍΤΑΝ ΔΕΝ ΕΡΩΤΑΣΑΙ σιώπα».(Βασιλειανό Ἀποθησαύρισμα, Ἐκδ. Φωτοδότες, σελ. 617.)
Ο Άγιος Ιωάννης εις την κλίμακα του λέγει:Η σιωπή που ασκείται με επίγνωσι και διάκριση είναι πρόξενος πνευματικής ανησυχίας και λύπης, εχθρός της παρρησίας, σύζυγος της ησυχίας, αντίπαλος της αγάπης ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟ ,αύξησις της πνευματικής γνώσεως,μυστική πνευματική πρόοδος, κρυφή πνευματική ανάβασις.
 Πόσες φορές δεν το έχουμε ομολογήσει πώς μέσα στα πολλά λόγια, ξεστομίζονται και λόγια περιττά, κακόηχα, λόγια φορτισμένα με κακία ή με ειρωνεία και απρέπεια!
«Αν σιωπήσουμε ...Πόσες φορές δεν το έχουμε πει στον εαυτό μας! Αν σώπαιναμε .Τότε δεν θα πληγώναμε, δεν θα προκαλούσαμε, δεν θα εκθέταμε, δεν θα διασύραμε, δεν θα αδικούσαμε, δεν θα δημιουργούσαμε ψυχρότητες.
Πόσο δύσκολη η αρετή της σιωπής όταν θίγεται ο εγωισμός, όταν πληγώνεται το γόητρο μας, όταν αποκαλύπτονται τα πάθη μας, όταν υπογραμμίζονται τα ελαττώματα μας! Όταν πιστεύουμε πως έχουμε αδικηθεί, όταν πιστεύουμε πώς δεν έχουμε δεόντως εκτιμηθεί, ποσο δύσκολο είναι να σιωπήσουμε !»
Ένας άλλος αγαπητός σε πολλούς Αγιορείτης ο π.Μωυσης,μας θυμίζει με τον λόγο του: “Ο κόσμος κατασκευάζει καθημερινά ένα λόγο αυθάδη, εγωπαθή, άσοφο και αντίθεο. ‘Εχει στοιχεία δαιμονιώδη, αφού δημιουργεί αυτονόμηση, ισχυρή αυτοπεποίθηση, εξουσιαστική κυριαρχία και φιλόδοξη αυτάρκεια, τα οποία θεωρεί ευφυή τεχνάσματα του νου, ενώ πρόκειται για παραδοξολογήματα. Θεωρεί τη γλώσσα του όπλο κατατροπώσεως των άλλων, των εχθρών και ΟΧΙ των αδελφών. Κι ενώ δι’ αυτού του τρόπου οδηγείται σε φοβερά αδιέξοδα, δεν ταπεινώνεται και δεν μετανοεί παραδεχόμενος την ήττα του κι αποφασίζοντας μια πιο ανεκτική και επιεική στάση προς τον πλησίον του. Είναι μεγάλη ασοφία να νομίζεις πως είσαι σοφός με το να κάνεις και να λες ότι θέλεις παντού και πάντοτε. Η υπεροψία της λογομανίας αποτελεί αταπείνωτη επιβολή επί πάντων και τελικά μωρία.»
Κι ομως ,αν εχουμε τόσα να μας κάνουν να σιωπούμε ,αν καψαμε τόσους άνθρωπους  σημερα και αλλους 77 στην Πελοπόννησο (είδατε;τους εχουμε ήδη ξεχάσει...),εμεις δεν πτοούμεθα.Ακομα και ετσι ,καταβάλουμε έναν θηριώδη αγώνα να φαινόμαστε και οχι να είμαστε.Φροντιδες για μια ευχάριστη επιβίωση με απόλαυση έχουν οδηγήσει σε μια διάχυτη σύγχυση αξιών και μια ατελείωτη συζήτηση για το τι είναι δίκαιο και ορθόν!Συμφεροντα ,ανταγωνισμός και μηχανορραφίες εμποδίζουν να συμπεριφερθούμε ως τίμιοι προς τον άλλον!και αυτά τα ονομάζουμε «ελευθερία».Υποδουλωθηκαμε στις αδιάκοπες απαιτήσεις ενός τεχνολογικού κόσμου και δεν διστάζουμε να θυσιάσουμε ορισμένους για την ευημερία των πολλών!
«Η προσποίηση αντικατέστησε το γνήσιο και το άδολο ενώ εαν κάποιος εκφράζεται χωρίς δόλο και υστεροβουλία ,θεώρηται αφελής η ακομα και βλαμμένος»
Οι αρετές όπως αυτή της σιωπής ,η τιμιότητα η αγνή σκέψη είναι σπάνια ενώ αφθονούν οι επιπόλαιοι ,οι καιροσκόποι οι ΚΟΛΑΚΕΣ ,οι χειροκροτητές  ,οι τηλεαστερες που εμεις τους βάζουμε σε θέσεις διοικήσεως με υψηλές απαιτήσεις χωρίς ουδεμία σχέση να έχουν,ενώ μετά ψάχνουμε ευθύνες σε αυτούς!Η κοινωνία (εμεις δηλαδή)έχει θεσπίσει κριτήρια αξιολόγησης χωρίς ηθική αλλα με γνώμονα τη γνώμη των πολλών.Η πίεση που ασκεί η γνώμη του συνόλου ,εμποδίζει τον άνθρωπο να μείνει γνήσιος και αυθεντικός ,καθως παρασύρεται από το σύνολο ,τη μάζα όπως μας αποκαλούν και ετσι γινόμαστε ουδέτεροι και ελαστικοί , «προοδευτικοί» αλλα ταυτόχρονα ,νοσηροί αδρανείς δειλοί και φοβισμένοι.Συνθηκολογουμε και καταλήγουμε να γινόμαστε ηθοποιοι αλλάζοντας μάσκες ανάλογα με τις περιστάσεις παίζοντας σε εμετική κωμωδία,ξεχνώντας πως είμαστε ξεχωριστές οντότητες με δυναμική και οχι «μάζα».Αυτο δεν είναι Ζωή....
Όσοι ενοχλούνται από τις λέξεις προσευχή και Θεός ενοχλούνται  διότι ΔΕΝ τον έχουν γνωρίσει!Και συνήθως είναι αυτοί που δεν παραδέχονται ότι πλέον ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ μόνοι.
Η σιωπή λοιπόν,έχει ησυχία και η ησυχία κρύβει τον θόρυβο του «εγω»μας και αυτο δεν αντέχεται ,γιαυτο και είναι αδύνατο να σταματήσουμε τη φλυαρία ...την πολυλογια ,την περιττόλόγια! «Αναμφιβολα η σιωπή είναι μια επιλεγμένη εργασία αυτογνωσίας, αυτοπαρατήρησης που οδηγεί στην ειλικρινή παραδοχή της αποτυχίας μας !»Εχοντας αυτο  ως πυξίδα ,θα ξαναβρούμε την ορθή κρίση τον αλληλοσεβασμό ,την καλοσύνη την τιμιότητα ,την πραγματική ευγένεια.
Ε.....και λίγο «σκύψιμο»του αυχένα όχι μόνο πάνω από οθόνες,δεν βλάπτει...
Η «άκρα του τάφου σιωπή»είναι για όλους μας ....Ο μόνος που δε φτάιει  είναι ο Θεός ..!Μονον καλο πηγάζει από Αυτόν....καιειναι αδύνατο μετά από όλα αυτά να αντέξει κάποιος την ζωή του ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ ...
 «Κουραστήκαμε από την ακατάσχετη πολυλογία, προχειρολογία και φθηνολογία. Το κόστος τους είναι βαρύ, αλλοιώνουν την ουσία, τα πρώτα, τα σημαντικά, τα καίρια και ιερά. Έχουμε ανάγκη από την ανάπαυση στη χρυσή σιωπή, την πολύτιμη ακοή!Χρειάζεται μια αντίσταση στους πρόχειρους κι εύκολους λόγους. Αξίζει να καταλαγιάσουμε, να ησυχάσουμε, να ξαποστάσουμε !Η εκκοσμίκευση και η σύγχυση της γενεάς μας δεινοπαθεί από τη φλυαρία. Ο λόγος αποσυνδέει τους ανθρώπους. Η σιωπή πρέπει να το ομολογήσουμε είναι δυσκολοκατόρθωτη. Τι να κάνουμε; Να συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάνουμε κι «ότι βρέξει ας κατεβάσει»; Ασφαλώς όχι. Δοκιμάσαμε την οδό των αντεγκλήσεων, των αντιλόγων, των εκδικήσεων, των ψυχροτήτων κι οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδα και σε απογοητεύσεις. Τι να κάνουμεν λοιπόν;»
Το “pray” έχει θυσία ....εκούσια .
Pray for all ,να αντέξουμε τα από δω και πέρα ...pray for all για να πάψουμε να ζούμε με αναβολές και να μη χάσουμε άλλο χρόνο ... «Είναι μεγάλη η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος ότι πρέπει να βρίσκει καθημερινά έστω λίγη ώρα ησυχίας. Στην οποία αυτή ώρα ζώντας στην ησυχία θα εξευγενίζεται, θα ενδυναμώνεται, θα ωραιοποιείται, η καρδιά του θα θερμαίνεται για τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Δεν θα ανησυχεί, δεν θα θέλει να θυμώνει, να θορυβεί, ν’ αντιμάχεται, να μπλέκεται σε περιπέτειες πικρών λόγων.»Ας παραδεχθούμε ειλικρινά την αδυναμία μας, την ήττα από τα πολλά και ωραία ίσως λόγια μας.
Και αν σε όλα αυτά που «συνέθεσα»εχω κάνει λάθος ,ζήτω συγνωμη και παρακαλώ «pray for me»να παραιτηθώ από τη διεκδίκηση των «δικαιωμάτων»μου με θρασσος και αυθάδεια εις βάρος άλλων,να θελω να αυτοδικαιωθώ,να κρίνω τους άλλους και οχι εμένα και επιτέλους κάποια φορά να αναλάβω την ευθύνη της πτώσης μου!Μη συμβεί και κάψω και άλλους...
Pray for me..λοιπόν γιατι δεν εχω σωπασει ακομα ώστε να ακούσω τη φωνή Του που λέει τωρα και θα το λέει μέχρι συντελειας του κόσμου...:
 Ἔγειρε, μὴ φοβοῦ, στήθι·
πάλιν δεύρο,
οὐκ ὀνειδίζω σε,
οὐ βδελύσσομαι,
οὐκ ἀποῤῥίπτω,
οὐδὲ σκληρύνω τὸ ἐμὸν πλάσμα,
τὸ ἐμὸν τέκνον,
τὴν ἐμὴν εἰκόνα,
ὅν οἰκείαις χερσί διέπλασα ἄνθρωπον καὶἐφόρεσα,
ὑπὲρ οὗ τὸ αἷμα ἐξέχεα,
οὐκ ἀποστρέφομαι πρός με ἐρχόμενον τὸ λογικόν μου πρόβατον, τὸ ἀπολωλός,
οὐ δύναμαι μὴ ποδοῦναι τὴν προτέραν εὐγένειαν,
οὐ δύναμαι μὴ συναριθμῆσαι τοῖς ἐνενήκοντα ἐννέα προβάτοις·
διά γὰρ τοῦτο καὶ μόνον ἐπί τῆς γῆς κατελήλυθα κα τν λύχνον ἀνῆψα,
τὴν σάρκα μου τν οἰκείαν καὶ τὴν οκίαν σάρωσα καὶ τὰς φίλας Δυνάμεις τὰς οὐρανίους συνεκαλεσάμην ἐπευφρανθναι τῇ τούτου εὑρέσει.
        “Γενοιτο.”
Θεοδωρα Σιγμα.
Θεσσαλονικη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τί νά σου πώ κυρα Θεοδώρα μου ! Νά μιλάς για την ησυχία μέ τέτοια λογοδιάρροια ! Ούτε που μπόρεσα νά τελειώσω όλο αυτό τό κατεβατό περί αγάπης , περισυλλογής και ησυχίας !