Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

.

Είπε Γέρων ,σήμερα είναι κι η μνήμη της Αγ. Ματρώνας της τυφλής, της ρωσίδας. Πρώτη φορά για την Αγία αυτή διάβασα σ' ένα βιβλιαράκι που μου 'χαν δώσει οι πατέρες απ' το κελί του Αγ. Χαραλάμπους της Νέας Σκήτης. Ήταν κάπου στο 2005. Μέχρι τότε, το όνομα της Αγίας ήταν σχετικά άγνωστο. Σιγά- σιγά άρχισε να γίνεται γνωστό...
Όταν λέμε ωστόσο ότι ένας άγιος γίνεται γνωστός, δεν το εννοούμε με φρόνημα κοσμικό: "α, ρίξανε οι παπάδες τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόσωπο κι άρχισε κόσμος να συρρέει". Όχι. 
Οι Άγιοι δεν εμφανίζονται από τους ανθρώπους.
 Οι άγιοι φανερώνονται απ' τον Θεό. 
Η φήμη λοιπόν της Αγ. Ματρώνας, που έζησε τον περασμένο αιώνα, ξεπέρασε τα όρια της ρωσικής γης επειδή ευλόγησεν ο Θεός. Έτσι, η Αγ. Ματρώνα, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας, έγινε στύλος του σύμπαντος κόσμου. Σκεφτείτε ότι η μνήμη της τιμάται στη Ρωσία, στην Ελλάδα -σ' εμάς στον Περισσό- ακόμη και στο Λάγκος της Νιγηρίας όπου ο εκείσε επίσκοπος Αλέξανδρος θεμελίωσε παρεκκλήσι στη χάρη της.
Ό, τι και να κανονίζουμε εμείς οι άνθρωποι, ο Θεός δια των Αγίων Του απαντά. Σε μια κοινωνία δουλική στο χρήμα και στο εφήμερο, η φτωχή, τυφλή, ρωσίδα γιαγια, η Αγ. Ματρώνα, είναι η ζωντανή απάντηση. Οι Άγιοι δεν είναι νεκροί, είναι πιο ζωντανοί απ' τον καθένα.
Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις Αυτού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: