Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Ο ΜΙΛΗΤΟΥ, ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ

Του  Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
Σε κήρυγμά του, στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονος Καλαμαριάς, στις 27.7., ο Σεβασμιώτατος Μιλήτου  Απόστολος άδραξε την ευκαιρία να στηρίξει, για μια ακόμη φορά, το Κολυμβάριο. 

Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πριν από ένα χρόνο στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε ένα γεγονός που δεν είναι έργο ανθρώπων(sic). Αναφέρομαι στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία σαφέστατα και αναντίλεκτα ήταν αποτέλεσμα της χάριτος του Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος έπρεπε, για να γίνει ο λόγος του αξιόπιστος, να αποδείξει περιτράνως και πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι όντως αυτό που έγινε στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016, ήγουν η «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος», δεν ήταν  έργο ανθρώπων, αλλά αποτέλεσμα της χάριτος του Θεού. Αν ήταν έργο της χάριτος του Θεού για ποιο λόγο οι εν Κολυμβαρίω συνελθόντες δεν έπραξαν αυτό που έκαναν αείποτε οι Πατέρες της Εκκλησίας εν Συνόδω, δηλαδή να επιβεβαιώσουν τις προηγούμενες Συνόδους «επόμενοι τοις θείοις Πατράσι»; Τι τους εμπόδιζε; 

Τόνισε επίσης ο Σεβασμιώτατος: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας είναι συνέχεια των Οικουμενικών Συνόδων και των άλλων Τοπικών Συνόδων». 

Ο λόγος που δεν συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό του Σεβασμιώτατου είναι η ιστορική πραγματικότητα. Η εκκλησιαστική ιστορία μας λέγει ότι πολυάνθρωπες Σύνοδοι απορρίφθηκαν από την Εκκλησία και ονομάσθηκαν, είτε ληστρικές είτε ψευδοσύνοδοι. Η παρά την Δρυν Σύνοδος (403), που καταδίκασε τον Iερό Χρυσόστομο, δεν απορρίφθηκε από τη συνείδηση της Εκκλησίας; Την ίδια τύχη δεν είχε η Ληστρική της Εφέσου(449) που δικαίωσε την αίρεση του Μονοφυσιτισμού; Δεν απέρριψε η Εκκλησία την εικονομαχική Σύνοδο της Ιέρειας (754) που συγκλήθηκε ως «Οικουμενική»; Γιατί η ψευδοσύνοδος της Φερράρας–Φλωρεντίας (1438-39), που παρέδωσε την Εκκλησία στον αιρετικό Παπισμό, δεν έγινε ΠΟΤΕ δεκτή από την Εκκλησία; 

Από την άλλη οι Οικουμενικές Σύνοδοι χαρακτήριζαν τους κακόδοξους ως αιρετικούς. Η «Σύνοδος» του Κολυμβαρίου ΔΕΝ ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη αίρεση και το κυριώτερο απάλλαξε τους αμετανόητους αιρετικούς και δια μιάς τους μεταμόρφωσε σε «ετερόδοξες Εκκκλησίες και Ομολογιές». Πού είναι η πίστη των Οικουμενικών Σύνοδων «εις Μιάν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν»; Αφού δεν συμφωνεί η Σύναξη του Κολυμβαρίου με τη σταθερή διδασκαλία των Οικουμενικών Συνόδων περί Εκκλησίας ΠΩΣ είναι συνέχεια των; Γιατί τέσσερις ολόκληρες Εκκλησίες αρνήθηκαν να την αναγνωρίσουν; Για ποιο λόγο σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις της;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αδέλφια μου ο Θεός να μας φυλάει. Χρειαζόμαστε πολύ προσοχή, προσευχή και δίπλα σε δοκιμασμένο πνευματικό, απλανή να μας καθοδηγεί, να μας συμβουλεύει, δεν είμαστε δυνατοί και ο εχθρός μας καταδιώκει με χίλιους τρόπους. Μόνο μέσα στην Εκκλησία, στα μυστήρια, με υπακοή, υπομονή και απλή πίστη ώστε να διαφεύγουμε,προσοχή,όχι να διαφύγουμε, να διαφεύγουμε τις πλάνες του γιατί συνέχεια μας εγκλωβίζει αν δε προσέχουμε. Υπακοή στο πνευματικό όπως έκανε ο Χριστός στο Πατέρα, όπως έκανε η Παναγία στο θέλημα του, όπως έκαναν όλοι οι άγιοί μας στο θέλημα του Θεού. Μην εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, το λέω εκ πείρας.

Γεωργιος είπε...

Αδελφε μπορειτε να μας πειτε ως Θεολογος που να πηγαινουμε για Θεια λειτουργια ? Οι Μητροπολιτες, 81, δεν αποκηρυξα. 11 Πατριαρχεια συμμετειχαν και της Ρωσσιας συνδιαλεγεται. Αγιο Ορος να μην πηγαινουμε κλπ. Τι θα κανουμε δηλαδη δεν λετε.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Κύριο Καθηγητή.
Απλά σύντομα και κατανοητά.
Όχι στην παναίρεση του οικουμενισμού.
Όπως πάνε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ , όπως είχε γίνει σε όλες τις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Ας μετανοήσουμε όσο είναι καιρός.
Η Υπεραγία Θεοτόκος , της οποίας την κοίμηση εορτάζουμε σε λίγες ημέρες από σήμερα, βοήθειά μας.

Ανώνυμος είπε...

Για τον αδελφό που ρώτησε τι πρέπει να κάνει..

Αν σου πω συγκεκριμένα θα εκληφθεί ότι θέλω να σε επηρεάσω, πράγμα που δε το θέλω, ο καθένας πρέπει μόνος του να επιλέξει. Αυτό που μπορώ όμως με ασφάλεια να πω είναι να προσευχηθείς με πίστη, να το ζητήσεις από το Θεό να σου στείλει έναν πνευματικό άνθρωπο κατάλληλο για σένα, να νηστέψεις,γιατί το κακό φεύγει με προσευχή και νηστεία,μας το είπε ο Χριστός.. και να είσαι βέβαιος ότι ο Θεός δε θα σε αφήσει,αρκεί πνευματικός να είναι απλανής, και στη καθημερινότητα του χριστιανός κι όχι μόνο τις Κυριακές ή σε εκδηλώσεις κοσμικές... Θα σου στείλει άνθρωπο αλλά μείνε εκεί, μην τον αφήσεις από το πετραχείλι να τον κρατάς! Επειδή όμως ο πονηρός θα σε εμποδίσει εσύ να επιμείνεις, θα σου φέρει εμπόδια, θα σου προκαλέσει ακόμη και εντάσεις στο σπίτι με δικούς σου, μην φοβηθείς.Μπορεί για να σε αποτρέψει να σε ..παραπέμψει σε άλλο ψεύτικο πνευματικό, μην τον ακούσεις θέλει να σε βγάλει από εκεί που σε έστειλε ο Θεός με τη προσευχή σου και τη καθαρή καρδιά που το ζήτησες.