Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η τέχνη της χαρακτικής από τον Φώτη Βάρθη



Μια πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενεί η Κέρκυρα από την Τετάρτη 8 Μαρτίου και για όλο τον μήνα Μάρτιο στην Αίθουσα Τέχνης (Art Café), στον Κήπο του Λαού.
Ο Φώτης Βάρθης είναι ένας νέος σε ηλικία καλλιτέχνης που ασχολείται με μια τέχνη άκρως ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη, αυτή της χαρακτικής. Στην έκθεση του “Χαρακτική Παραμυθία” παρουσιάζει κυρίως την χαρακτική μέσω της ξυλογραφίας.


Τα έργα του – εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση και τις παραλογές, με έντονο το στοιχείο της βυζαντινής αγιογραφίας, τη φύση και τον άνθρωπο, αποτυπώνονται σε  μια σειρά από ατμοσφαιρικές εικόνες τόσο μικρών όσο και αρκετά μεγάλων διαστάσεων. Στην έκθεση θα ανακαλύψεις μερικές από τις πολλές δυνατότητες της τέχνης αυτής · σκιότυπα με δύο μήτρες, χάραξη σε όρθιο ξύλο, η χρήση της χαρακτικής στην παραγωγή αυθεντικών βιβλίων είναι μόλις μερικά από αυτά. Οι μήτρες αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης βρίσκονται κι αυτά στο χώρο επιτρέποντας στον επισκέπτη να μάθει λίγα παραπάνω για αυτή την όχι τόσο διαδεδομένη (στην Ελλάδα) τέχνη.

“Η Ρομφαία της Αυγής” 
Το 2016 ο Φώτης Βάρθης δημιούργησε κάτι μοναδικό. Το έργο η “Η Ρομφαία της Αυγής” είναι μια παραδοσιακή ιστορία, ένα παραμύθι, αποτέλεσμα δύο ετών συνολικά. Σκοπός ήταν να περάσει ο καλλιτέχνης όλα τα στάδια της παραδοσιακής έντυπης τέχνης, από τη φιλοτέχνηση των χαρακτικών ως τη συγγραφή και το στήσιμο των κειμένων σε ένα τελικό έργο με μορφή βιβλίου (art book). Τυπώθηκαν έτσι 52 αυθεντικά art books με πλήρη σουίτα δεκατεσσάρων χαρακτικών και κειμένων.  Τα έργα δεν συνοδεύουν το κείμενο της ιστορίας όπως συμβαίνει συνήθως με την εικονογράφηση. Σχεδόν συμβαίνει το αντίθετο μιας και τα έργα είναι εξαιρετικά αφηγηματικά και το κείμενο απλά ακολουθεί και συμπληρώνει τέλεια τη ροή των έργων.

Στο χώρο της έκθεσης υπάρχει το αυθεντικό βιβλίο, τα πρωτότυπα κείμενα του παραμυθιού δηλαδή  και οι 14 ξυλογραφίες τυπωμένες στο χέρι.
Το πολύ ευχάριστο είναι ότι μπορείς να βρεις την τυπωμένη εκδοχή του art book από τις εκδόσεις ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ.
Ανοιχτά κάθε μέρα εκτός Δευτέρας (ναι, και Σάββατο και Κυριακή) 10:00-16:00.
πηγή

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραία τά χαρακτικά Η εκκλησιαστική μας τέχνη που ταυτίστηκε μέ την ελληνική πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες .....

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικά!

Ανώνυμος είπε...

πωωω...κάτι σκατόφατσες, φίλε! Φτυστές μια ν-αία που ήξερα κάποτε!

Ανώνυμος είπε...

Καί τί έγινε ακόμα δέν σου πέρασε ;

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά δεν μ'αρέσει ν'ανακατεύομαι στα προσωπικά των άλλων,αλλά πολύ φιλικά σου λέω πως πρέπει να πάρεις τη μοίρα σου στα χέρια σου.Έτσι, για να δεις και συ μια άσπρη..φάτσα.