Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Το Μέγα Ψυχοσαββατο προ την Εορτήν της Πεντηκοστής.


Ο πάνσοφος Γρηγόριος Νύσσης έτσι γράφει: «Τίποτα δεν πα­ραδόθηκε έτσι ασυλλογίστως και ανωφελώς από τους κήρυκες και μαθητές του Χριστού και κρα­τήθηκε σ’ όλη την Εκκλησία. Το να μνημο­νεύουμε κατά την ώρα της ολόφωτης μυσταγω­γίας όσους κοιμήθηκαν με σωστή την πίστη τους είναι και ωφέλιμο στο νεκρό και αρεστό στο Θεό»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα σχόλιο από το ιστολόγιο "Ακτίνες". Ας με συγχωρήσει ο/η σχολιαστής που το αντιγράφω, το κάνω γιατί είναι χαρακτηριστική περιγραφή γι΄αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.
Μου έχει συμβεί και εμένα να πω σε μεγάλους ανθρώπους "Μην στενοχωριέσαι παππού (ή γιαγιά), εκεί που είναι (ο άντρας σου, η γυναίκα σου, το παιδί σου κτλ), είναι πολύ καλύτερα" ή "μην στενοχωριέσαι που πλησιάζει ο θάνατος γιατί έχουμε ελπίδα ζωντανή να αναστηθούμε και να ζήσουμε μαζί με τον Χριστό μας" ή κάτι ανάλογο, και εισέπραξα δυσπιστία. Και οι νεότεροι είμαστε ακόμα χειρότεροι.. Μόνο κατ΄όνομα είμαστε χριστιανοί οι περισσότεροι, δυστυχώς..


Το σχόλιο από τις "Ακτίνες":

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Πάτερ υπάρχει διάχυτη άγνοια.Το ίδιο συνέβαινε και σε μένα.Δε γνώριζα τι πάει να πει Χριστός και τι θέλει από τον άνθρωπο.Όλα τα έβλεπα παράδοση,μηχανικά,απόμακρα,υπερβατικά ήταν για ένα κλειστό κύκλο,τους παπάδες,γριές και γέρους που δεν είχαν τι να κάνουν και τους επίτροπους!
Κανείς δε μου είπε ότι ο Χριστός είναι η ίδια η ζωή μου,ότι το Άγιο Πνεύμα είναι εκείνο που συντηρεί τη δημιουργία,το Πατέρα που νοιάζεται κάθε δευτερόλεπτο για τα δημιουργήματα του.Δεν ήξερα καν ότι μετά το θάνατο υπάρχει περίπτωση να αναστηθώ!Κια αυτό υπάρχει διάχυτο ως σκέψη γύρω μας,ανάμεσα σε κατ΄όνομα χριστιανούς και ορθόδοξους παρακαλώ!Προχθές πήγα σε μια κηδεία και χάζευα τους τάφους.Ψυχή μου χαρά μου,σε χάσαμε και χάθηκε το φως μας,θα σε θυμόμαστε για πάντα διάβαζα.Πουθενά δεν είδα ένας να γράφει Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και Ζωήν του μέλλοντος αιώνος..το πλέον χαρμόσυνο μήνυμα!Το είπα σε μια 80ντάχρονη και πλέον που τοποθέτησε άνθη σε δικό της,και σε σχόλια της είπα..τι πιο ωραίο να έγραφαν ΠΡΟΣΔΟΚΏ ΑΝΆΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΏΝ και μου απαντάει...απαπα..αυτά τα λένε γιαχοβάδες,σιγά μην αναστηθούμε!!!Άγνοια πλήρης πάτερ μου...

17 Ιουνίου 2016 - 9:58 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Ήδη φεύγοντας από αυτή τη ζωή, πριν τη γενική ανάσταση, η ψυχή (ο άνθρωπος δηλαδή με πλήρη συνείδηση, εκτός το σώμα του) πηγαίνει στον Κύριο. Ο Απ. Παύλος έλεγε "θέλω να φύγω από εδώ για να είμαι μαζί με τον Κύριο, γιατί είναι ΠΟΛΥ ΠΛΕΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, αλλά ο Θεός με αφήνει (σε αυτή τη ζωή) για το δικό σας συμφέρον"..