Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Σοφία Βέμπο – Μίμης Τραϊφόρος: Δυο θυελλώδεις άνθρωποι που έζησαν έναν έρωτα σαν ....πόλεμο


Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα 
Το όνομα της, η Βέμπο, επέλεξε η ίδια να το "υιοθετήσει", επειδή έτσι είχε συνηθίσει να προφέρει το όνομά της το κοινό. Το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Μπέμπου.
Η Σοφία –που την φώναζαν Έφη χαϊδευτικά– ξεκίνησε τυχαία την καριέρα της ως τραγουδίστρια το 1933, στη Θεσσαλονίκη, με έναν ιμπρεσάριο που αποδείχθηκε στην πορεία, πράκτορας των Γερμανών και μετά κατέβηκε στην Αθήνα.
Το 1938 η Βέμπο κάνει το ντεμπούτο της στο σινεμά με την Προσφυγοπούλα και υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική που της παραχωρεί το πρωτοφανές ποσοστό του 10% των κερδών από την πώληση του κάθε δίσκου της.
Έλα όμως που η ιστορία θέλησε μια άλλη επιτυχία εκείνης της χρονιάς, τη «Ζεχρά» όχι μόνο να περάσει στην ιστορία του τόπου αλλά και να αλλάξει όλη η ζωή της Βέμπο.
Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στις 10:00 ώρα που θα συνέχιζε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Ζαππείου προβαίνει στην ιστορική εκείνη ανακοίνωση της επίθεσης των ιταλικών δυνάμεων κατά της Ελλάδας και την άμυνα των ημετέρων.
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος είχε αρχίσει.
Το ελληνικό θέατρο και τραγούδι τάσσεται υπέρ των Ελλήνων πολεμιστών και ο καθένας προσφέρει όπως μπορεί.
Ο Μίμης Τραϊφόρος αλλάζει τους στίχους της «Ζεχρά» –που υπέγραφε ο Κωνσταντινουπολίτης Αιμίλιος Σαββίδης– και γίνονται «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»
Η Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο.
Όμως δεν ήταν η μόνη αλλαγή που έφερε στην ζωή της η «αλλαγμένη» Ζεχρά.
Η γνωριμία, ο έρωτας, η σχέση και ο γάμος με τον Μίμη Τραϊφόρος ήταν ένα κεφάλαιο όχι απλά μυθιστορηματικό.
Περιείχε τα πάντα. Από πόλεμο της οικογένειας της, μέχρι και ζήλια. Αλλά πολύ ζήλια.
Η Σπεράντζα Βρανά στο αυτοβιογραφικό "Τολμώ" είχε γράψει για τον ξυλοδαρμό της από τη Βέμπο επειδή η τελευταία πίστευε ότι είχε σχέση με τον Τραϊφόρο.
Ούτε η Ζωζω Σαπουντζάκη
γλίτωσε τη σύγκρουση με τη Βέμπο λόγω ζήλιας της, αλλά εδώ τουλάχιστον ήταν αναίμακτα τα πράγματα.
Μαλιστα μια φορά, κατέβηκε από τη σκηνή –σε ένα γεμάτο θέατρο!– και επιτέθηκε σε μια κοπέλα που είχε δει στο βάθος, ότι την φλέρταρε ο Τραϊφόρος και άλλη μια κρύφτηκε μέσα σε ένα καμαρίνι και περίμενε το «παράνομο» ζευγάρι.
Όταν τελικά εμφανίστηκε, έπεσε, λένε, άγριο ξύλο.
Η καριέρα της συνεχίζεται και στα 60's αρχίζει σιγά-σιγά να ελαττώνει τις εμφανίσεις της.
Από τις αρχές των 70's είχε κόψει από τραγούδι και θέατρο. Ζούσε με τον Μίμη Τραϊφόρο, εθισμένη στο αλκοόλ και τα ηρεμιστικά.
Η Σοφία Βέμπο, η «τραγουδίστρια της νίκης»
έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου του ’78 , από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Μίμης Τραϊφόρος, έφυγε 20 χρόνια ακριβώς μετά, τον Μάρτιο του 1998.
Η οικογένεια της Βέμπο, δεν επέτρεψε να ταφεί μαζί της…


Δεν υπάρχουν σχόλια: