Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

ΚΥΠΡΟΣ 1974

 Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο 

Με το βλέμμα επάνω στον εκτελεστή, αγέρωχος, θαρραλέος σε ένα πόλεμο προδομένο από παντού.

1 σχόλιο:

Βασίλειος είπε...

Αιχμάλωτοι πολέμου που μεταφέρθηκαν στη Τουρκία - όσοι δεν δολοφονήθηκαν - και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν σε ιατρικά πειράματα βιολογικού πολέμου σε στρατιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια ( καταγγελία Αργυρόπουλου ) , αλλά που εμείς βαπτίσαμε ως αγνοούμενους λες και χάθηκαν στον δρόμο , σαν τους άλλους που σφαγιάστηκαν στη Σμύρνη και ονομάσαμε συνωστισμένους.

Αν ήταν Αμερικανοί αιχμάλωτοι ή Βρετανοί ή Γερμανοί , ή ακόμα και Τούρκοι , θα είχαν κινήσει γη και ουρανό για να τους απελευθερώσουν . Εμείς - και σωστά πράττοντας - συμπεριφερόμαστε στους αιχμαλώτους πολέμου με βάση τη συνθήκη της Γενεύης. Οι Τούρκοι όμως γράφουν τις συνθήκες εκεί που δεν πιάνει μελάνι και εμείς μιλάμε για αγνοούμενους και ελληνοτουρκική φιλία και συνεργασία...

Μόνο στη Θεία Πρόνοια ελπίζουμε. Θυμάμαι στη Μονή Μεγίστης Λαύρας πριν πολλά χρόνια που γνώρισα μοναχό αγιογράφο, όχι μεγάλο σε ηλικία , ο οποίος μου περιέγραψε πως τον έπιασαν αιχμάλωτο οι Τούρκοι στη Κύπρο ενώ ήταν νέο παλικάρι επειδή αρνήθηκε να μαρτυρήσει που έκρυβαν τα όπλα στο χωριό. Τον μετέφεραν στη Τουρκία όπου άκουγε από τα διπλανά κελιά τα βασανιστήρια που έκαναν στους ομοεθνείς τους αιχμαλώτους.Τότε προσευχήθηκε στον Θεό και την Παναγία να τον σώσουν και θα αφιέρωνε την ζωή του στην υπηρεσία Του. Εκείνη ακριβώς την ημέρα πέρασε κλιμάκιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, τον βρήκαν και τον απελευθέρωσαν. Με το που γύρισε στη Κύπρο, χαιρέτισε γονείς , συγγενείς και φίλους και έφυγε για το Άγιον Όρος.