Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

7 πανέμορφα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και στις ψηλές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι δεν σημαίνει πάντα ξηρασία. Για την ακρίβεια, όπως θα δεις πιο κάτω, όταν υπάρχει έντονο ηλιακό φως και ζέστη, μπορούν να ανθίσουν τα πιο όμορφα φυτά. Αν αγαπάς τον κήπο ή το μπαλκόνι σου και θέλεις να τον γεμίσεις με χρώματα της φύσης, υπάρχουν επιλογές για να σε βοηθήσουν να φτιάξεις τους πιο όμορφους ανθώνες.

Μετροσίδηρος

Φωτογραφία: Sandy Millar

Ένας θάμνος με άνθη ιδιαίτερης ομορφιάς, ζωηρού κόκκινου χρώματος που μπορείς να φυτέψεις σε γλάστρα αλλά και στον κήπο. Αντέχει στον ήλιο και στις ψηλές θερμοκρασίες και ευδοκιμεί σε γόνιμο έδαφος. Μπορεί επίσης να ανθίσει και σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Κατιφές

Φωτογραφία: Zoshua Colah

Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές έρχεται να ομορφύνει βεράντες και μπαλκόνια με τα άνθη του (κίτρινα, πορτοκαλί ή κεραμιδί), με ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και κρατά μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, παρόλο που μπορούν να προσαρμοστούν και να ανθίσουν σε ημισκιερές θέσεις.

Ιβίσκος

Φωτογραφία: Piyush Bansal

Είναι ίσως από τα πιο δημιοφιλή λουλούδια που αντέχει στη ζέστη και στο έντονο φως του ήλιου. Για την ακρίβεια όχι μόνο αντέχει, αλλά σε τέτοιες καιρικές συνθήκες έχει πλουσιότερη ανθοφορία. Τα άνθη είναι μεγάλα και εντυπωσιακά και τα βρίσκεις σε διάφορα χρώματα (λευκό, μοβ, πορτοκαλί, ροζ) παρόλο που το πιο γνωστό είναι το έντονο κόκκινο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις πως τα άνθη αντέχουν 1-2 μέρες.

Βουκαμβίλια

Φωτογραφία: Akshat Jhingran

Ένα αναρριχώμενο φυτό ταυτισμένο με το καλοκαίρι γιατί είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη ζέστη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που πρωταγωνιστεί πάντα σε καλοκαιρινά σκηνικά, σε αυλές και μπαλκόνια στα ελληνικά νησιά. Αν αυτό που θέλεις είναι ένας όμορφος τρόπος να καλύψεις τοίχους και φράχτες, η βουκαμβίλια είναι η λύση που έψαχνες, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για το έδαφος.

Πλουμπάγκο

Φωτογραφία: Chelsey Marques

Το πλουμπάγκο όχι μόνο ανέχει και αναπτύσσεται σε ηλιοφάνεια, αλλά όσο περισσότερο ηλιακό φως δέχεται, τόσο περισσότερο ανθίζουν τα γαλάζια άνθη του. Επιλέγεται συνήθως για φύτευση σε παρτέρια, χαμηλούς φράχτες και πέργκολες, και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος.

Πέντας

Φωτογραφία: S. Tsuchiya

Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστός, ο πέντας θα σου δώσει εντυπωσιακά, πολυάριθμα λουλούδια σε έντονα, ζωηρά χρώματα (ροζ, κόκκινο και μοβ) σε σχήμα που παραπέμπει σε αστέρι. Αντέχει σε προστατευμένα σημεία που λούζονται από ηλιακό φως και έχει πλούσια ανθοφορία σε ψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί, επίσης, να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά αλλά ποτέ σε εσωτερικό χώρο.

Καλλιστήμονας

Φωτογραφία: Athithan Vignakaran

Μια ξεχωριστή επιλογή ιδιαίτερης, εξωτικής ομορφιάς είναι ο καλλιστήμονας. Ένας καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλη ανθεκτικότητα στη ζέστη και τον δυνατό ήλιο και αυτό γίνεται αμέσως κατανοητό όταν μάθεις πως έχει καταγωγή από την Αυστραλία. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι αρχές φθινοπώρου. Χαρακτηριστικό του είναι τα μοναδικά, κόκκινα λουλούδια που μοιάζουν με βούρτσα (εξού και το αγγλικό του όνομα ”bottlebrush”).

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: