Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Στάρετς π. Σεραφείμ της Σκήτης των Αγίων Πάντων του Βαλαάμ_Μοναχός θα πρέπει να είναι η ενσάρκωση της αληθινής, της ευαγγελικής αγάπης.


Σεραφείμ (Μπαράελ) Βαλαάμ Ρωσίας- Батюшки Серафим Барадель-Смоленский скит Валаамского монастыря- fr. Seraphim Baradell-OuA 

Ιερομόναχος  Σεραφείμ  της Ιεράς Μονής Βαλαάμ της Ρωσίας,μαθητής του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ

Πολλοί έρχονται να βρουν καταφύγιο. Κόσμος που είναι τελείως απεγνωσμένος. Η αποστολή μας εδώ είναι βέβαια η νυκτερινή προσευχή για τον κόσμο, αλλά και να δεχόμαστε κάθε άνθρωπο όπως κι αν είναι.  Χωρίς να τον κρίνουμε. Νομίζω ότι το βλέμμα μας, αν είναι το βλέμμα ενός ανθρώπου του Θεού, πρέπει να βλέπει πάνω από όλα. Αυτό που είναι πιο πολύτιμο: Τον άνθρωπο που υποφέρει . Να βλέπουμε σε κάθε άνθρωπο, κάθε υπόσταση, κάθε ον τον πόνο του. Και κάθε μα κάθε άνθρωπος έχει τον πόνο του, τον σταυρό του΄.

Ασφυκτιούμε από την κοσμική αγάπη, αλλά την αληθινή αγάπη, την ευαγγελική αγάπη, που συγχωρεί, που ξέρει να υπομένει, που ξέρει να είναι τρυφερή, δεν την συναντούμε πολύ συχνά.  Κι αυτή την αγάπη είναι που διψάει, που έχει ανάγκη ο κόσμος, έστω κι ασυνείδητα.

Και με ρωτήσατε: Τι είναι ο μοναχός;

Αυτό που θα έπρεπε να είναι ο μοναχός είναι η ενσάρκωση αυτής της αγάπης. Της αγάπης που συμπαθεί, της αγάπης που συγχωρεί, της αγάπης που δέχεται, της αγάπης που γιατρεύει.”

Παναγία-Βαλααμ_Valaam monastery. Ladoga lake. Остров Валаам, Карелия, Россия902457 

Ιερά Σκήτη των Αγίων Πάντων του Βαλαάμ στήν λίμνη Λάντογκα

Δικαίος της σκήτης είναι ο ιερομόναχος Στάρετς π. Σεραφείμ (Baradell), Γάλλος στην καταγωγή, μαθητής του Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ, ο οποίος έλαβε τη μοναχική του κουρά στην Ιερά Μονή του Προδρόμου του Έσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά την κοίμηση του Γέροντά του, αναχώρησε από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου του Έσσεξ της Αγγλίας, για την Ρωσία όπου εγκαταβιώνει σήμερα σε σκήτη της Ι. Μονής Βαλαάμ. Το βίντεο είναι απόσπασμα από το γαλλικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Αρχιπέλαγος Βαλαάμ”. Ο πνευματικός πατέρας Σεραφείμ καθοδηγεί και νουθετεί σήμερα με τον γλυκύ του λόγο πολλούς ρώσους λαϊκούς και κληρικούς που τον επισκέπτονται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: