Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Στις 7 Ιουνίου του 1821, ο Ιερός Λόχος ήρθε αντιμέτωπος με ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις στο Δραγατσάνι.


Εκεί, ο στρατός του Υψηλάντη καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ο ίδιος επιχείρησε να διαφύγει, αλλά οι αυστριακές αρχές τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη φυλακή...

Οι ενδυμασίες της λαογραφικής συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, μέσα από την καλλιτεχνική προσέγγιση των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev.  

Εκατόν είκοσι ενδυμασίες του 18ου και 19ου αιώνα, από τις πλέον αντιπροσωπευτικές της συλλογής, φωτογραφίζονται για πρώτη φορά, φορεμένες από πρόσωπα του σήμερα. Μαζί με τριάντα δημιουργίες-κεντήματα, παρουσιάζονται σε ένα πολυτελές, δίγλωσσο (ελληνικά- αγγλικά) λεύκωμα 320 σελίδων, που φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με τον πλούτο μιας από τις παλαιότερες λαογραφικές συλλογές της χώρας.

Ανάμεσά τους: το γιλέκο και η περικεφαλαία του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, οι ενδυμασίες του Γενναίου Κολοκοτρώνη και του Υδραίου προκρίτου και πρωθυπουργού Δημητρίου Βούλγαρη, η επίσημη ενδυμασία του Ιωάννη Μακρυγιάννη και η περικεφαλαία του λόρδου Βύρωνα, το εντυπωσιακό μενεξεδί φόρεμα της κυρά-Φροσύνης, το χρυσοκέντητο βελούδινο γιλέκο της Ρόζας, κόρης του Μάρκου Μπότσαρη, γυναικείες ενδυμασίες που ανήκαν σε μέλη επώνυμων και ιστορικών ελληνικών οικογενειών και σε Κυρίες των Τιμών των βασιλισσών Αμαλίας και Όλγας. Δίπλα στα ενδύματα των επωνύμων παρουσιάζονται και φορεσιές απλών ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, που ξεχωρίζουν για την παλαιότητα και τη σπανιότητά τους, όπως της Λήμνου, της Ίου, της Ζακύνθου, της Μάνης, της Κύπρου και του Αρχαγγέλου Ρόδου. Ενδύματα «ψυχής» που ντύνουν τις σελίδες της έκδοσης και κεντούν μέσα μας το μεγαλείο της ελληνικής παράδοσης. Χρυσές κλωστές, που δένουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Η έκδοση υλοποιήθηκε με την ευγενική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος- Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Κύρης, Κέντημα: Anatoli Georgiev

Επιλογή υλικού και επιμέλεια φωτογράφησης: Αγγέλα Βιδάλη, Κωνσταντίνα Καλαϊντζή

Επιμέλεια έκδοσης: Έρικα Βασιλείου


Γλώσσα κειμένου: ελληνικά, αγγλικά

Εξώφυλλο: σκληρόδετο

Αριθμός σελιδών: 320, Σχήμα/Μέγεθος: 33 x 25 εκ.

Έκδοση: Αθήνα, 2021



Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - National Historical Museum

Δεν υπάρχουν σχόλια: