Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 87 ετών ο Κτήτορας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας, Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος (Κανέλλος)

Εκοιμήθη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνης, Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος


Η Εξόδιος ακολουθία τελέστηκε  σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στο Καθολικό της Μονής Τατάρνης.

Ο πατήρ Δοσίθεος καλλιέργησε, ως γνήσιος και ακραιφνής ρωμηός, τις σχέσεις της Ιεράς Μονής Τατάρνης μετά της λεγομένης "Μητρός" Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου· με απέραντο σεβασμό, ανιδιοτέλεια, ανόθευτη και ανυπόκριτη αγάπη, αλλά και με το προσήκον δέος προς τους εκκλησιαστικούς θεσμούς, τα πρόσωπα και την ιστορία.

Ήταν τόση η αγάπη του για την πόλη που ήταν τυφλός για την σκληρή πραγματικότητα των πεπραγμένων οικιστών του Πατριαρχείου ..πιο κάτω διαβάστε μια παρέμβαση που είχε η παράγκα μας στο μακρινό παρελθόν με τις κακοδοξίες του εδω

Συνδέθηκε, μετά αγιορειτών πατέρων και τον Άγιο Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη, τον οποίο γνώρισε στο μετόχι της της Αναλήψεως της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας το οποίο βρίσκεται στον Βύρωνα Αττικής.

Στο βίντεο περιγράφει στο οδοιπορικό αφιέρωμα του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, τις δύσκολες στιγμές και τις προσπάθειες του για την ανοικοδόμηση του Μοναστηριού το 1969, μετά την καταστροφή που υπέστη από κατολισθήσεις.

 

Ασχολήθηκε επισταμένως και μετά ζήλου με τις Τυπικές Διατάξεις της λατρείας στην Εκκλησία. Εξέδωσε τύποις το μνημειώδες έργο «Τυπικόν του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου», μετά διορθώσεων και λεπτομερέστατου υπομνηματισμού. Επίσης συνέγραψε πλήθος άλλων ψυχωφελών βιβλίων περί σωτηρίας ψυχής, και ορθοδόξου πίστεως και ζωής. Μεταξύ αυτών συναριθμείται και το βιβλίο μαγειρικής «Οψοποιών Μαγγανείαι, ήγουν Καλογηρική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική».

Υ.Σ. Πάντως για μάγειρας ήταν καταπληκτικός του βγάζουμε το καπέλο...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, ήταν προσκολλημένος στο Βοθρόλυμμα. Ο Κύριος να τον συγχωρέσει!

Ανώνυμος είπε...

Έφυγε πλήρης ημερών. Φαγωμένος, πιωμένος, έχων άνετη ζωή,γλύφων και έρπων.Το ήθος δηλαδή των Φ@ναριωτών. Άντε τώρα, ο επόμενος... (υγ. Θεός σχωρές τον)

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τα ως άνω σχόλια των ορθοδόξων αδελφών.