Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Κεραλοιφή, η μυστική συνταγή της γιαγιάς Αλτάνης

Η κεραλοιφή είναι μια πανάρχαια συνταγή καλλωπισμού και περιποίησης του δέρματος. Βασικό συστατικό της είναι το μελισσοκέρι.Όταν όμως συνδυαστεί με ελαιόλαδο, τότε δημιουργείται η γνωστή κεραλοιφή, η οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το δέρμα μας. 

  

Τι μπορεί να κάνει; Περιποιείται το δέρμα μας και το ενυδατώνει (σκασμένα χείλη, συγκάματα) και όχι μόνο. Δερματοπάθειες, μολύνσεις, έλκη, και εγκαύματα. ΄Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιακές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα χωρίς περιορισμό, είναι πολύ ευεργετική, πανεύκολη στη παρασκευή της και κοστίζει ελάχιστα χρήματα. Η γιαγιά Αλτάνη από τη Γουριά Μεσολογγίου μας δείχνει τη μυστική συνταγή που έμαθε από τη γιαγιά της.

2 σχόλια:

Λωρίτου Ελένη είπε...

Υπάρχει ακόμη ένας τρόπος μάλλον πιό υγιεινός , λιγάκι πιό δύσκολος , αλλά επιτυγχάνεται πιό συμπαγής κρέμα .

Λυώνουμε το καθαρό κερί σε μπέν μαρί και ρίχνουμε το λάδι , όσο χρειάζεται για νά αραιώσει κάπως το κερί και νά είναι εύπλαστο . Ρίχνοντας το λάδι συνεχώς ανακατεύουμε , ώστε κρυώνοντας το κερί νά γίνει μια ομοιογενής μάζα όσο σφιχτή ή όσο κρεμώδης θέλουμε .

Μέ αυτή την κρέμα έκλεινα πάντα τις κατακλίσεις της μάνας μου , όταν την είχα άρρωστη . Είναι ιδανική για επούλωση ελαφρών κατακλίσεων , εκδορές, ως κρέμα χεριών . Μαγική θα έλεγα !

Μέ τα πλέον αγνά συστατικά , κερί και λάδι . Μέ την βιομηχανία φαρμάκων ξεχάσαμε αυτά που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν επί αιώνες . Ας θυμηθούμε την παραβολή του καλού Σαμαρείτου . Τί έχυσε στις πληγές ? Έλαιον !

Ασημίνα είπε...

Και ο πατέρας μου φτιάχνει κατά τον ίδιο τρόπο την κηραλοιφή προσθέτοντας πρόπολη και λίγο μαστίχα.. Καταπληκτική για εγκαύματα και κατακλίσεις...