Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου όπου φαίνεται η αφθαρσία του αριστερού αυτιού του Αγίου Δωρεά του αυτοκράτορα Ιωάννου Καντακουζηνου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου .
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ειναι ενας απο τους Τρείς Ιεράρχες και μεγαλύτερους πατέρες της Εκκλησίας μας ,προστάτης της Ορθοδόξου Παιδείας.
Οταν ο Άγιος έγραφε την ερμηνεία των επιστολών του Αποστόλου Παύλου ,ο Αγιος Προκλος μαθητής του Αγίου και μετέπειτα πατριάρχης Κωνσταντινουπολεως ,έβλεπε τον Απόστολο Παύλο να του υπαγορεύει στο αριστερό αυτί την ερμηνεία των επιστολών του.
Απόδειξη αυτού του θαυμαστόυ γεγονότος είναι η δια της θείας Χάριτος αφθαρσία του αριστερού αυτιού του Αγίου.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Συνέχεια με το κατά πλάτος βίο του αγίου εδώ από σημειώσεις  του Συμεὼν του Μεταφραστού.

2 σχόλια:

Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...

Ἦχος β´. Οἶκος τοῦ Ἐφραθᾶ.
Οὖς τὸ ἀριστερόν, τοῦ θείου Χρυσοστόμου, Χριστῷ δι’ ἀφθαρσίας, τετίμηται ὡς Παύλου, τὸ κήρυγμα δεξάμενον.

Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...

Χαίροις ὁ ἀείροος ποταμός, ὁ χρυσοῦς τὴν γλῶτταν, πνευματέμφορος καὶ σοφός, κῆρυξ Ἐκκλησίας, πιστῶν ὁ ποδηγέτης, Τριάδος ὑπερθέου, μύστης πανάρετος.

Στόμα τὸ θεόπνευστον καὶ χρυσοῦν, τὸ λαλοῦν τῷ κόσμῳ, μεγαλεῖα τὰ τοῦ Θεοῦ, ὕμνοις γεραιρέσθω, καὶ ᾄσμασιν ἐνθέοις, ὡς κρήνη πολυχεύμων, ναμάτων πίστεως.