Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Συμβαίνει ο, τι συνέβη και με τον Πύργο της Βαβέλ.

 Συμβαίνει ο, τι συνέβη και με τον Πύργο της Βαβέλ. Όταν οι άνθρωποι έχτιζαν πύργο, για να φτάσουν στο Θεό. Και, αντί να φθάσουν στο Θεό, κατάντησαν σε πνευματικό και ηθικό παραλήρημα. Με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συνεννοηθούν και να βρεθούν αντιμέτωποι.
 Κι ακόμη συμβαίνει ο, τι συνέβη με το προπατορικό αμάρτημα. Οπότε οι πρωτόπλαστοι ακολούθησαν τη συμβουλή του Διαβόλου, που τους είπε ότι ο Θεός τους είπε ψέματα, λέγοντάς τους πως, αν θα φάνε τον καρπό του δέντρου της γνώσης του καλού και του κακού, θα πεθάνουν. Ενώ, η αλήθεια είναι πως θα γίνουν θεοί και θα κερδίσουν την αθανασία.
 Μόλις αυτές τις μέρες  μας είπαν πως, όπως φαίνεται, ο άνθρωπος ετοιμάζεται να περάσει απ’ τον homo sapiens στον homo deus. Απ’ τον άνθρωπο, δηλαδή, της γνώσης στον θεάνθρωπο. Που σημαίνει ότι για μια, ακόμη φορά ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τον ίδιο πειρασμό. Για μια ακόμη φορά ακούει τη φωνή του σατανά, που του λέει ότι μπορεί απ’ τον ανθρωπισμό να αναρριχηθεί στον υπερανθρωπισμό. Να αναβαθμισθεί σωματικά, συναισθηματικά διανοητικά και ηθικά. Και να ζήσει, αντί για δεκαετίες, χιλιετίες ή και αιώνια.
 Έχουμε, δηλαδή, ν’ αντιμετωπίσουμε ανθρώπους, που ούτε το Θεό φοβούνται ούτε τους ανθρώπους εντρέπονται. Γιατί βρίσκονται σε έκρηξη εωσφορικής μέθης απ’ το άκρατο κρασί της αλαζονείας και κουφότητάς τους. Και ματαιοπονούμε, όπως στην περίπτωση των μεθυσμένων, πιστεύοντας ότι μπορούμε να τους συνετίσουμε και ευαισθητοποιήσουμε, επικαλούμενοι την ηθική και λογική δεοντολογία

παπα-Ηλίας Υφαντής

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως είπε η Παναγία όταν εμφανίστηκε στην υπέργηρη γερόντισσα κυρία Κυριακή στην Πτολεμαΐδα, η οποία υπήρξε πνευματικό παιδί της Αγίας Σοφίας της ασκήτριας της Κλεισούρας:

Η εποχή μας μοιάζει με την εποχή του Νώε, διότι οι άνθρωποι ΔΕΝ επιστρέφουν στον αληθινό Θεό (δεν μετανοούν).

* * *

Ο προηγούμενος λόγος της Παναγίας, υπονοεί εμμέσως αλλά σαφώς ότι θα υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις πάνω στη γη, όπως στην εποχή του Νώε (τότε υπήρξε ο κατακλυσμός του Νώε).

* * *

Οι ποιμένες της Εκκλησίας, ντρέπονται ή φοβούνται, να πουν την ΑΛΗΘΕΙΑ στον λαό;

Γεωργιος είπε...

Αλήθεια φαινεται να ματαιοπονουμε προσπαθωντας να αλλαξουμε τους αλλους ενω εχουμε δικα μας εμποδια να περασουμε για την δική μας σωτηρια

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Αντικαταστήσαμε την π α ι δ ε ί α

τής Γραφής...
τής Υμνογραφίας...
τού Ψαλτηρίου...

με μιά εκπαίδευση
ουσιαστικά... τεχνική
καλή ενδεχομένως
ώς...συμπλήρωμα...
και γιά βιοπορισμό...

μα που μ ό ν η... αυτή...

ξεραίνει τον Νού μας...
και πικραίνει το είναι μας...!

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Υμνογραφία, δηλαδή,
εννοώ φυσικά

την συμετοχή
στην λ ε ι τ ο υ ρ γ ί α
π α ι δ ι ό θ ε ν ,
οπότε τα ψαλλόμενα γινόντουσαν
φυσικώ τω τρόπω κατανοητά

και η ο υ σ ί α τους
αποτελούσε
κ τ ή μ α τού λ α ο ύ τού Θ ε ο ύ

π ο λ υ τ ρ ό π ω ς...
και
με α ι ώ ν ω ν συνεχή μ ε τ ο χ ή
και σ υ ν έ χ ε ι α

εν Α γ ι ω Π ν ε ύ μ α τ ι

με το Ψαλτήρι
να είναι επιπλέον, το βασικό
α ν α γ ν ω σ τ ι κ ό
δ ι α χ ρ ο ν ι κ ά
τού Γ έ ν ο υ ς μας

και την λοιπή Γ ρ α φ ή
πανταχού παρούσα,
ε ξ α ι ρ έ τ ω ς στά
λ ε ι τ ο υ ρ γ ι κ ά αναγνώσματα
τού Α π ο σ τ ό λ ο υ
και τού Ε υ α γ γ ε λ ί ο υ...!

Ανώνυμος είπε...

Έχω την αίσθηση,ότι μάλλον το δεύτερο συμβαίνει και όχι μόνο.Οσον αφορά την ντροπή, εκλείπει από πολλούς δυστυχώς.Γι'αυτο ταλαιπωρουμαστε τόσος κοσμος