Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Το λάθος ενός μεγάλου…

Μίκης Θεοδωράκης: Αυτός είναι ο τάφος που “ενέκρινε” ο συνθέτης – Χωρίς καντήλια και σταυρούς – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε σχεδιάσει το “φευγιό” του με κάθε λεπτομέρεια. Από το που θα ταφεί, ποιο γραφείο τελετών θα επιμεληθεί αυτή την ευαίσθητη διαδικασία μέχρι… το ταφικό του μνήμα.  Είχε μάλιστα προνοήσει να εγκρίνει τη μακέτα του μνήματος, μία και πλέον δεκαετία πίσω.

Τι λέει ο αρχιτέκτονας του ταφικού μνήματος του Μίκη Θεοδωράκη

Το σχέδιο είναι του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και προσωπικού του φίλου, Μάνου Περάκη που τελικά ανέλαβε κι κατασκεύασε τον τάφο του μουσικοσυνθέτη, στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων. Τότε που ο ίδιος σκεφτόταν και ετοίμαζε τα πάντα όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που έγραφε τη λέξη «εγκρίνω» πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009».

Από τότε πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια και ο Μάνος Περάκης αποκαλύπτει στο MEGA τις συζητήσεις και τα θέλω του μουσικοσυνθέτη για την τελευταία του κατοικία. «Λοιπόν, κοιτάξτε, ο Μίκης ήθελε πάντα να θαφτεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόχειρη διαθήκη του που την έχω και εγώ, μου την έχει δώσει δηλαδή εμένα. Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δε χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του, η μάνα του και ο αδελφός του» σημείωσε ο κ. Περάκης.

«Εκεί πάνω, το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, σε μια συνεδρίαση, παρχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του» συμπλήρωσε.

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που έγιναν τότε, ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε να μην υπάρχει σταυρός στο μνήμα και να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή της γυναίκας του, αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του.

«Ήταν κουβέντα πολλών συναντήσεων που είχαμε. Και με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλον δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο. Δεν θα γίνει οικογενειακός τάφος» πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας.

«Κάνε ένα μνήμα που θα είναι μόνο για τους δύο. Σε περίπτωση που η Μυρτώ δεν θέλει να ταφεί στα Χανιά, θα μείνει κενός ο χώρος» είχε τονίσει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στον κ. Περάκη.

πηγή

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τι περιμένατε από κάποιον που ήθελε το σφυροδρέπανο;

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...ένας γέροντας με φάρμακα σωρό
στά αίματά του...

δεν ξέρω αν και πόσο
μπορούσε να παλαίψει

τα κοράκια

που τον ήθελαν δικό τους
στά μέτρα τους
και μεσα στά πλαίσια των
σχεδιασμών τους...

σιγά δηλαδη
μην άφηναν έναν Μίκη
να τούς φέρει βόλτα...

οι επαγγελματίες...
βολταδόροι...

ας μην είμαστε αφελείς
κρινοντας από όσα
ακούγονται στα...
μέσα...εξημέρωσης...των μαζών(!)

...

Ανώνυμος είπε...

Ο Κόντογλου στο κείμενο του "Κρυφοί αιρετικοί "λέει ότι είναι πολλοί οι κρυφοί αιρετικοί θεολόγοι οι οποιοι κρύβονται φαρισαϊκα μη έχοντας το θάρρος της γνώμης του τίμιου άθεου.Η τρέχουσα πραγματικότητα μαρτυρεί περί τούτου

Ανώνυμος είπε...

Μπα, τή λες;

Ανώνυμος είπε...

Καποιοι μπορει στην γη να εγιναν μεγαλοι, αλλα στον ουρανο παραμενουν αυτο που παντα ηταν, δυστυχεις και μικροι.

Ανώνυμος είπε...

Πεφτω απο τα συννεφα...

Π. ΤΕΛ. είπε...

Γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με ανούσια και ανώφελα;Δεν έχει να μας προσφέρει κάτι
ουσιαστικό ο Θεοδωράκης. Κριτής κι αφέντης είναι ο Θεός!

Π. ΤΕΛ. είπε...

Γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με ανούσια και ανώφελα;Δεν έχει να μας προσφέρει κάτι
ουσιαστικό ο Θεοδωράκης. Κριτής κι αφέντης είναι ο Θεός!

Λευκή είπε...

Δέν πρόκειται γιά τό λάθος......ενός μεγάλου. Πρόκειται απλά για τήν ψυχική έκφραση ενός κομμουνιστή.