40' Χρόνος Εκτέλεσης Time 2-3 ημέρες Χρόνος Αναμονής Time 120' Χρόνος Ψησίματος Portions 4 Μερίδες
Συστατικά
Για τον ξινό τραχανά
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- 500 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
Για την τραχανόσουπα
- 1 λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200-250 γρ. τραχανά ξινό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 8 φέτες μπέικον, κομμένο σε λωρίδες
- μπούκοβο
- θυμάρι, φρέσκο
- ψωμί, φρυγανισμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον ξινό τραχανά
- Σε μια λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά και ξεκινάμε να τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Στόχος μας είναι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Απλώνουμε ένα καθαρό σεντόνι πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια (π.χ. τον πάγκο της κουζίνας ή το τραπέζι), κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη ίσα με ένα φουντούκι, και τα βάζουμε πάνω στο σεντόνι.
- Σκεπάζουμε τον τραχανά με ένα τούλι και τον στεγνώνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες.
- Αφού περάσουν οι 2-3 ημέρες, για να είμαστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει, ψήνουμε τον τραχανά σε ταψιά, σε μονή δόση στον φούρνο, στους 50°C στον αέρα, για περίπου 2 ώρες.
- Τρίβουμε τον τραχανά σε σήτα ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τον μεταφέρουμε σε υφασμάτινες τσάντες (ή μαξιλαροθήκες), όπου τον φυλάμε σε καλά αερισμένο χώρο για περίπου 1 χρόνο.
Για την τραχανόσουπα
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, τον τραχανά, το αλάτι, το ελαιόλαδο, και τα σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σούπα. Καλό είναι να ανακατεύουμε συνεχώς, γιατί ο τραχανάς κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.
- Σε ένα τηγανάκι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον κομμένο σε λωρίδες για 2-3 λεπτά.
- Συνοδεύουμε τον τραχανά με το μπέικον, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι, μπούκοβο, και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
πηγή
6 σχόλια:
Δεν Υπάρχει, πιο Ωραίο Φαγητό, από αυτό, Προσωπική μου Άποψη και Τόσο Εύκολο, για να το Φτιάξει Κάποιος!
Κ.
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ γίνεται ο τραχανάς όταν προσθέσουμε λίγο γάλα,κομμάτια από τυρί φέτα, δυο μεγάλες κουταλιές γιαούρτι και τρεις, (τέσσερις, πέντε), σκελίδες σκόρδο στο τέλος μαζί με μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ή ελαιόλαδο...( προτιμώ το ελαιόλαδο πάντα)
Λαρδί στον τραχανά; ΚΟΛΑΣΗ! ή σύγκλινο Μάνης, παστό χοιρινό...Παναγίαααα μου! που κάθε τόσο αναφωνεί και ο Πετρετζίκης (γι αυτό τον συμπαθώ..επειδή όλο φωνάζει την Παναγία!)
Αμάν βρέ...
μας κολάσατε...
...
(Υπάρχουν άνθρωποι
που τους απαγορεύεται
ακόμη και το λαδι... το αλάτι...
...
φυσικά τους επιτρέπονται...
ο ηλιόσπορος...
τα στραγάλια...
οι νιφάδες βρώμης...
...
το ξίδι...(ή μηπως το...ξύδι...;)
άφθονο ...λεμόνι...(καλά μιλάμε γλέντι...)
λίγο...τ α χ ι ν ι (μιλάμε γιά ... ...γλέντι τρικούβερτο...)
και γενικά...
τα λάθη ... κάποτε....πληρώνονται...
(Ευτυχώς...!)
...
Να είστε πάντα γεροί...!
Δον...η δική μου χοληστερίνη κοντεύει 300 αλλά...εντάξει..με τις νηστείες και κανά χάπι...μπαίνει under control...ε μια φορά τόσο ένα ξεσάλωμα με τραχανάδες και μπέικα...(ευτυχώς ΔΕΝ το μπορώ το μπέικον...μόνον καπνιστή γαλοπούλα...)επιτρέπεται..
Άμα το συκώτι
δουλεύει...
ημιαπασχόληση...
αναγκαστικά... γίνεσαι "ασκητής"
κι όσο κι άν
γκρινιάζω τελικά,
ξέρεις...
μιά ιδέα είναι...
Σίγουρα όταν
ποιώντας την ανάγκη φιλότιμο,
κατορθωθεί κάτι
δεν είναι το ίδιο
με κάποιον πού...
μπορεί,
μα λέει όχι...
και... μικρός
ο κόπος,
μικρός και
ο μισθός
αλλά ακόμη κι έτσι,
τελικά το προτιμώ απ'όταν είχα την
υγεία μου...
ο τελικός ισολογισμός
είναι θετικός...
Δόξα τώ Θεώ...!
Δημοσίευση σχολίου