Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Ο κυρ Βασίλης ο Βουτσάς

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος 

Ο κυρ Βασίλης ο Βουτσάς έζησε σαν μοναχός μέσα στον κόσμο, κρύβοντας απ΄όλους τις αρετές του και τους αγώνες του, κάνοντας πράξη τον Ευαγγελικό λόγο: "Ὅταν οὖν ποιῇς ἐλεημοσύνην, μὴ σαλπίσῃς ἔμπροσθέν σου, ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ ποιοῦσιν ἐν ταῖς συναγωγαῖς καὶ ἐν ταῖς ῥύμαις, ὅπως δοξασθῶσιν ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν" (ΚατάΜατθαίον 6,2-3).

Πόσοι να είναι άραγε οι Ναοί που χτίστηκαν με δικά του χρήματα στην Ουγκάντα, ένα έργο για το οποίο κοπίασε και αφιέρωσε μεγάλο μέρος από τη ζωή του. Πολλές φορές στις επιταγές και στα χρήματα που έστελνε με μεγάλα ποσά στην Ιεραποστολή, έβαζε τα ονόματα άλλων για να μην φαίνεται το δικό του...

Πάντοτε ταπεινός, αρνήθηκε κάθε επίμονη πρόταση των Πνευματικών του Πατέρων να χειροτονηθεί, πρώτα του Μητροπολίτου Κωνστάντιου και έπειτα του π. Κωνσταντίνου, λέγοντας πάντοτε πως δεν είναι άξιος!

Ασχολήθηκε όμως με την κατήχηση και πολλά υπήρξαν τα κατηχητόπουλα που πήραν τις βάσεις από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο της προσευχής.

Πολλές φορές πήγαμε μαζί στα κοιμητήρια, αφού πρώτα Λειτουργηθήκαμε στον Άγιο Νεκτάριο, καθώς για πολλά χρόνια ήταν το πρόγραμμα του κάθε Πέμπτη, ημέρα που ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου λειτουργείται, μετά να κατηφορίζει στα κοιμητήρια! Αυτό όμως που δεν γνώριζα, γιατί είναι πολλά και θαυμαστά που τα μαθαίνουμε μετά την κοίμηση του, είναι πως πολλά βράδια πήγαινε στα κοιμητήρια για να ψάλλει ύμνους και να θυμιάσει τους αγαπημένους του στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία!

Πάντοτε μελιστάλαχτος, "Άγγελοι να σε πάνε και Άγγελοι να σε φέρουν πάλι πίσω", έλεγε καθώς με σταύρωνε στους αποχωρισμούς μας!

Τα τελευταία χρόνια που οι δυνάμεις του είχαν εξασθενήσει, μας περίμενε πάντοτε με ιλαρό πρόσωπο να τον επισκεφτούμε στον Κωνστάντιο Γηροκομείο. Στην εποχή του εγκλεισμού, δεν άντεξε η ευαίσθητη ψυχούλα του, τις απαγορεύσεις, να μην μπορούμε να ανταμώσουμε και η ψυχή του πέταξε για τους ουρανούς για να αναπαυθεί στον αγαπημένο του Νυμφίο και να λάβει τον ουράνιο μισθό του, ακούγοντας τον Κύριο να του λέγει: «Εὖγε, δοῦλε καλὲ καὶ πιστέ. Εἰς ὀλίγα ἐφάνηκες πιστός, , εἰς πολλὰ θὰ σὲ ἐγκαταστήσω. Ἔμπα εἰς τὴν χαρὰν τοῦ Κυρίου σου».

Καλό παράδεισο και καλή αντάμωση αγαπημένε μας αδελφέ Βασίλειε! Θα δοξάζω πάντοτε τον Θεό που σε έφερε στη ζωή μου.

Να έχουμε την ευχή του.

Δημήτριος Γκιουζέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: