Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

 Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, κείμενο που λέει "<<Σας ορκίζομαι κύριοι, ότι το να σκέφτεσαι υπερβολικά είναι μια αρρώστια, μια πραγματική ασθένεια>> Fyodor Dostoevsky"

21 σχόλια:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Και η ευχή
ίσως η καλύτερη θεραπεία της.

Ανώνυμος είπε...

Πιό απλά στην λαική γλώσσα :

" δεν χτειάζεται και πολύ μυαλό γι ' αυτή την ζωή " !

Μία αλήθεια που συνεχώς επαληθεύεται !

Έλα όμως που κάποιοι είναι έτσι φτιαγμένοι !

Η Μενεγάκη είναι η πλέον δημοφιλής προσωπικότητα στο ελληνικό στερέωμα . Αν γινόταν αρχηγός κόμματος θα σάρωνε ! του κόμματος των ξανθιών π.χ.

Το λέει και το Ευαγγέλιο : " Μακάριοι οι πτωχοί των πνεύματι " ! Για νά ακριβολογούμε , εννοεί τους ταπεινούς . Όμως το Ευαγηέλιο δεν παύει νά περιγελά τους σοφούς .

Αυτό βλέπουν και κάποια απλοικά καλογέρια --μή εξαιρουμένου και του αγίου Όρους -- και σου λένε ποιός Ρωμανίδης και ποιός Θεόδωρος Ζήσης ! Εμείς είμαστε η απόλυτη αξία ! Και όμως : μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι !

Οι επίσκοποι στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι περίπου στο μέσο γενικό μορφωτικό και παιδευτικό επίπεδο , άς μήν κάνουμε λόγο για το αγιωτικό . Και όμως στα καυτά θέματα δεν ζητούν την συναίνεση του εκκλησιαστικού σώματος . Δέχονται , λέει , την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος !

" Μακάριοι οι πτωχοί των πνεύματι " !

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Αν υπάρχει η άσκηση των αρετών
εν μ ε τ α ν ο ί α

και η λειτουργική Ζωή,
με κορύφωση
την Θ ε ί α Κ ο ι ν ω ν ί α

ελάχιστη σημασία έχει
(μάλλον μηδενική)
η λεγόμενη θύραθεν παιδεία
(η σοφία τού κόσμου τούτου)

...

Από την άλλη
όπως όλα τα πράγματα
του κόσμου τούτου

έτσι και την κοσμική παιδεία,
Άγιοι όπως ο Γρηγόριος ο Θεολόγος
την ανέβασαν
σε αληθή Θ ε ο γ ν ω σ ί α
γιατι
και οι ταλαίπωροι οι κουλτουριάρηδες... έχουν ψυχή
και πρέπει να τους δοθεί

μία διέξοδος

από τούς (φαντασιακούς)
δαιδάλους της θολής τους
..."σκεψης"...

Καλοφωτισμένοι νάμαστε ολοι
κουλτουριάρηδες και μή

και κυρίως ε ν ω μ έ ν ο ι
τώρα πού από...αμέρικα μεριά
μας έρχεται

μέγας διχασμός...

Εύχεσθαι!

GeorGRE είπε...

Η ευχή βοηθάει τον νου
να γίνεται μονοδιάστατος
(ή μονοσήμαντος).

Ο νους πλαταίνει και
ασχολείται ταυτόχρονα με
πολλά (υποτίθεται μία
ευφυής κίνηση).
Αυτό το πλάτιασμα φέρει
υπερηφάνεια.

Ο νους μόνο ένα θέλει.
Τον Κύριο.
Για τα άλλα
"εν οίδα ότι ουδέν οίδα".

Αλλά...
δύσκολη η απλότητα στην εποχή μας.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Γιατί στο Ευαγγέλιο δεν προειδοποιεί να προσέχουμε τους υιούς της απειθειας; Δεν μας συμβουλεύει " μηδείς σας απατά με Κατσίκης λόγουςκλπκλπ;"
Δεν αναφωνεί να μην γίνουμε σαν τα παιδιά στο μυαλό αλλά ως προς την κακία,ενώ στο μυαλό να είμαστε ώριμοι?

Τι είναι δηλαδή οι χριστιανοί,άβουλοι,δουλικοι σε ο,τι μας σερβιρουν?

Άσε μας κόσμε!

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Μηδείς σας απατά με ματαιους λόγους! Ήθελα να πω!
Δεν ξέρουμε και αν το είπε....

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Άλλο να έχουμε ώριμη σκέψη

και άλλο

η ..."μόρφωση" να οδηγεί
σε παραμόρφωση

τού Ν ο ύ και...της τσέπης...

καθώς μας έμαθαν
πως το παραγέμισμα

τουλαχιστον τού ενός
απ'αυτά τα δύο

αποτελεί
τον λόγο,τον σκοπό,
της...ζωής...!

Λωρίτου Ελένη είπε...

Δεν ξέρω άν έγινε σαφής η ειρωνεία μου πρός την παρεξήγηση σχετικά μέ το " μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι " , που έχει νά κάνει μέ την ταπείνωση και όχι μέ την χαζομάρα ! Είναι δυνατόν ο Χριστός νά επαινεί την χαζομάρα ! Η γνώση έχει αξία όταν βοηθά -- και βοηθά -- στο έν οίδα οτι ουδέν οίδα , όταν συνοδεύεται απο την ταπείνωση . Μήν νομίζουμε οτι η υπερηφάνεια ανθεί στην γνώση . Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ανθεί στην βλακεία , μάλλον είναι η ίδια η βλακεία . Όπως λέμε η " βλακεία είναι αήττητη !

Κάποιος πατέρας -- δεν θυμάμαο ποιός -- λέει , το νά υπερηφανεύεται κανείς για τις γνώσεις του , είναι ένα κακό , το νά υπερηφανεύεται κανείς για την αμάθειά του είναι αφύσικο .

Μιά και πήραμε απο το Ευαγγέλιο τον αέρα " μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι " ποιός μας πιάνει ! Όλα τα UFO και οι φούσκες της εκκλησίας στηρίζονται σε αυτό . Μήν τρελλαθούμε τώρα ! Ο κάθε αμαθής της εκκλησίας -- ών πρώτη ειμί εγώ -- έκανε την αμάθειά του σημαία ! Δεν είδαμε όμως και νά στίβει το κεραμίδι ! Μόνο την αμάθειά του έκανε κεραμίδα και μας την φέρνει κατακέφαλα .

Οι μεγαλύτεροι Πατέρες της εκκλησίας ήταν λόγιοι και γνώριζαν την θεολογία όχι μόνον εμπειρικά , αλλά ας πούμε και ακαδημαικά τρόπον τινά , δηλαδή είχαν μελετήσει τα συγγράματα των προηγουμένων πατέρων και στηρίζοντο σε αυτά . Οι θεολογικές θέσεις μεταγενεδτέρων πατέρων απηχούν θέσεις προγενεστέρων πατέρων . Αυτό συνιστά την παράδοση .

Δεν είμαι οπαδός του ελιτισμού κατα καμμία έννοια . Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνη . Σοφοίς τε και ανοήτοις οφειλέτης ειμί . Στην σωτηρία έχουν όλοι ίσα δικαιώματα . Τώ όντι λοιπόν ! Η πίστη είναι για όλα τα επίπεδα . Οι μέν διανοούμενοι πιάνουν την πίστη πιό εγκεφαλικά , οι δε απλοικότεροι την πιάνουν πιό απλοικά και έχουν και το κεφάλι τους ήσυχο . Ποιός ξέρει πότε γιορτάζουμε τον μέγιστο εν μεγάλοις άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό ! Τον επεσκίασε η αγία Βαρβάρα ! Πρέπει ο άγιος Δαμασκηνός νά την κάνει μέ ελαφρά πηδηματάκια και νά δεχτεί αξιοπρεπώς την ήττα . Πρέπει η εκκλησία νά προστατεύσει την αξιοπρέπεια αυτού του μεγάλου αγίου και νά τον γιορτάζει λαμπρώς και δεόντως κάποια άλλη ημέρα .

Έχει πλάκα το θέμα ! Το κουβέντιαζα μέ κάποιον ψάλτη . Γιατί συμβαίνει αυτή η αδικία ? Ποιός καταλαβαίνει μου λέει τον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό ! Ενώ την αγία Βαρβάρα " την έκουψαν του κεφάλ'.... " !

Το " μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι " έχει και αυτή την έννοια της απλοικότητος και " αμαθείας " μέ την έννοια οτι προστατεύει τον άνθρωπο απο τους μεγάλους πειρασμούς , τις πολυπραγμωσύνες , δεν δίνει τόσες πολλές αφορμές αμαρτίας και υπερηφανείας , ζεί ο άνθρωπος προστατευμένος σε έναν ησύχιο βίο , χωρίς νά εκτίθεται σε πειρασμούς .

Τα χαρίσματα όπως είναι η διανοητικότητα , η γνώση , η λογιωσύνη , μεταξύ αυτών και η γνώση της ακαδημαικής θεολογίας , όπως και τα πνευματικά χαρίσματα και η αγιότητα είναι περιουσία της εκκλησίας . Είναι δώρα του Θεού πρός την εκκλησία και δεν πρέπει νά ιδιοποιούνται απο τον άνθρωπο . Πρέπει νά προσφέρονται στην εκκλησία . Το θέμα είναι οτι ενώ προσφέρονται στην εκκλησία , η εκκοσμικευμένη εκκλησία αδυνατεί νά τα εισπράξει , γιατί ο συλλογικός υπερήφανος νούς ως γνωστόν όταν ο ουρανός βρέχει μυαλό αυτός κρατά ομπρέλα !

Άς μήν κρατούμε λοιπόν την ομπρέλα της υπερηφάνιας και ας είμαστε πιό σεβαστικοί στους υπερέχοντας .

Ανώνυμος είπε...

Εύχεσθε !

Προστακτική και όχι απαραίμφατο

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά όλους μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ο Θεός, κι όλα τα χαρίσματα απ' το Άγιο Πνεύμα είναι. Κι η θύραθεν παιδεία και η διαπλάτυνση των οριζόντων μας και όλα, φτάνει να είμαστε δεκτικοί και έτοιμοι να τα θέσουμε στην υπηρεσία του Κυρίου μας. Και να μην καβαλάμε το καλάμι. Μπορεί η διαπλάτυνση των οριζόντων που λέει ο Geor πράγματι να φέρει υπερηφάνεια, αλλά αυτό δεν είναι νομοτελειακό. Πρέπει να το αντισταθούμε. Και εξάλλου, ο εξωαποδώ υπερηφάνεια προσπαθεί να μας φέρει με το ο,τιδήποτε, ακόμα και ο σκελετός των γυαλιών μας ή το χρώμα της οδοντόβουρτσάς μας μπορεί να γίνει πηγή υπερηφάνειας.

Νομίζω όμως ότι ο Ντοστογιέφσκυ αυτό που εννοούσε μάλλον ήταν ένα πράμα, ας ήμουν αγρότης, να μην έχω έννοιες, να είμαι απλός, να σηκώνομαι το πρωί, να κάνω τις δουλειές μου, να τρώω λιγοστό φαΐ και να πέφτω το βράδυ ήσυχος. Ήταν ευαίσθητο και ανήσυχο πνεύμα και ελπίζω να ξέρουμε όλοι ότι οι ευαίσθητοι σηκώνουν μεγάλο σταυρό. Αυτό νομίζω ότι εννοούσε, ας μην είχα αυτό το σταυρό να σηκώνω.

Εμείς όμως που διαβάζουμε τα βιβλία του, λέμε μπράβο σου βρε που τον σήκωσες το σταυρό σ' όλη τη ζωή σου και μας άφησες αυτά που μας άφησες.

Λωρίτου Ελένη είπε...

Το νά μήν κρατάμε ομπρέλα στα χαρίσματα της εκκλησίας πρακτικά σημαίνει το εξής :

Τά χαρίσματα της εκκλησίας δεν περιορίζονται στην Ιερά Σύνοδο . Όλοι οι επίσκοποι ήταν μαθητές στην θεολογική είτε του Στυλιανού Παπαδόπουλου , είτε του Μεταλληνού , είτε του Ζήση , Τσελεγγίδη κ.τ.λ. Γνωρίζουμε οτι πολλοί επίσκοποι , που είχαν ταπείνωση , σε πολλά φλέγοντα εκκλησιαστικά θέματα συνεβουλεύοντο τον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο ή άλλους καταξιωμένους θεολόγους ή ακόμα και απλούς αγίους μοναχούς . Οι καλοί επίσκοποι δεν ένοιωθαν αυτάρκεια , αλλά ζητούσαν την συναίνεση του εκκλησιαστικού σώματος και των εκφραστών του .

Σήμερα λόγω της παρακμής του Συνοδικού σώματος -- και επειδή η φύση δεν αγαπά το κενό , συνεπώς το κενό το καταλαμβάνει η υπερηφάνεια εξ' ού και κενοδοξία -- οι επίσκοποι αφίστανται του εκκλησιαστικού σώματος . Το αποτέλεσμα είναι ο αντικληρικαλισμός των λαικών και ο αντιλαικισμός των επισκόπων δηλαδή η περιφρόνηση της λαικής βάσης της εκκλησίας . Το αποτέλεσμα είναι η δυσαρμονία που βιώνουμε και ο αμοιβαίος πετροπόλεμος .

Ο Θεός όμως δεν μας άφησε χωρίς την πνευματική καθοδήγηση σε όλα τα θέματα που ενέσκηψαν και χρειάζοντο θεολογική κάλυψη όχι μόνο βιωματική , αλλά και ακαδημαική . Τα τελευταία 20 χρόνια αντιμετωπίσαμε θέματα ουκ ολίγα . Την αίρεση του Οικουμενισμού , τα ανοίγματα στην αίρεση του παπισμού , τά συνεχή σκάνδαλα των οικουμενιστών , την ψευδοσύνοδο της Κρήτης , το Ουκρανικό σχίσμα , τον κλυδωνισμό εξ αιτίας ενός ιού και το κλείσιμο των εκκλησιών και νά δούμε τί έπεται ....!

Δόξα τω Θεώ η εκκλησία διετύπωσε τον θεολογικό της λόγο σε όλες τις πρωτοφανείς προκλήσεις . Δεν ξέρω άν κάποιος απο τους συνομιλητές θα μπορούσε νά αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα μόνο μέ μιά απλοική πίστη χωρίς την συνδρομή αυτών που έσκηψαν και μελέτησαν . Ως πρός αυτό είμαστε μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι , γιατί εμείς δεν κοπιάσαμε . Άλλοι κόπιασαν .

Άς είμαστε λίγο σεβαστικοί στους υπερέχοντας !

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ξέρει πόσο πολύ βασάνιζε το μυαλουδάκι του ! Πέρασε απο σαράντα κύματα !

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντοστογιέφσκυ εννοεί την απλότητα

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Η θύραθεν παιδεία
στην Ρωσία του Ντοστογέφσκυ

προωθούσε φυσικά τον
ουμανισμό και την αθεΐα

όπως και έως τις μέρες μας το ίδιο ακριβώς εξακολουθεί
να στοχεύει

και μάλιστα λόγω τού κατακερματισμού
της
("εξειδίκευση")
εξ αιτίας και τής τεράστιας ποσότητας που δεν
...χωρά πιά σ'ένα
κεφάλι...

παράγει ημιμαθείς
"ειδικούς"
που μόνο
πανεπιστήμονες δεν είναι πλέον

αλλά μοιάζουν
με...απλούς τεχνικούς

που εφαρμόζουν τα
...προτόκολλα...
που...βολεύουν
τις τσέπες τους!

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε περίπτωση ο Ντοστογιέφσκυ δεν είναι Άγιος της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις πάρα πολύ δίκιο δον κιχ σ' αυτά που λες για την εξειδίκευση και τα πρωτόκολλα (και τις υποθέσεις εργασίας, τις μη αποδείξιμες θεωρίες, τα επισφαλή μοντέλα και άλλα πολλά θα προσέθετα), αλλά ακόμα κι έτσι ο Θεός έχει τους τρόπους του, κι όσους Τον ψάχνουν και Τον πλησιάζουν ξέρει να τους χρησιμοποιήσει, κι ας είναι εξειδικευμένοι και... πρωτόκολλοι.

Να δώσω ένα παράδειγμα "ακραίο"; Νομίζω είναι γενικά παραδεκτή η ερμηνεία της Αποκαλύψεως, ότι στα Έσχατα Χρόνια θα σταλούν πίσω δύο προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, κατά τους περισσότερους ο Ηλίας και ο Ενώχ, και θα καταγγείλουν σε όλο τον κόσμο ποιος είναι πραγματικά αυτός ο παγκόσμιος κυβερνήτης που θα έχει αναδειχθεί. Σε όλο τον κόσμο κυριολεκτικά, δεν θα υπάρξει άνθρωπος να μπορεί να πει δεν άκουσα. Η συνήθης υπόθεση είναι ότι για να γίνει αυτό, κάποιου είδους τεχνολογία θα χρησιμοποιήσουν. Ο παπα-Θανάσης ο Μυτιληναίος που έκανε τις ομιλίες του σε εποχές ραδιοφώνου και τηλεοράσεως υπέθετε ότι θα χρησιμοποιούν σταθμούς, αναμεταδότες και τέτοια. Όποια τεχνολογία κι αν χρησιμοποιήσουν, πάντως, δεν είναι παράλογο να σκεφτούμε ότι κάποιοι άνθρωποι θα τους βοηθήσουν. Ε στη θύραθεν παιδεία θα έχουν πάρει κι αυτοί οι άνθρωποι τις γνώσεις τους.

Εν πάση περιπτώσει, ξεφύγαμε, η αρχική ανάρτηση έδωσε αφορμή να πούμε διάφορα, αλλά νομίζω δεν διαφωνούμε ουσιαστικά. Λίγο πολύ όλοι εδώ όσα λέμε προς την ίδια κατεύθυνση είναι. Ευχαριστώ για την κουβεντούλα, καληνύχτα φίλοι.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Σίγουρα δεν
είμαστε εχθροί
της παιδείας...

και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι
σε κρίσιμες θέσεις που με το
λίγο πίσω πού θα κάνουν

θα πιαστεί γιά πολυ...

Οι πόρνες και οι τελώνες δεν ήταν και οι καλύτεροι
άνθρωποι...

Ο άλλος σε μιά συκομορέα ανέβηκε
ν α δ ε ί ...
και κατέβηκε άλλος άνθρωπος
...
Ο θεός μας σώζει και με τα λίγα...

Το καθόλου να φοβόμαστε περισσότερο...!

Καληνύχτα!
και καλή δύναμη
σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

" παπα Θανάσης Μυτιληναίος " !

Κανείς δεν τον αποκαλούσε έτσι και μοιάζει παράταιρο !

Όχι πως έχει κάποια σημασία. Όμως δεν σου το ενέπνεε !

Είχε καθιερωθεί ως " πατήρ Αθανάσιος " !

Άν ζούσε και του έλεγες " γειά σου παπα Θανάση " θα σου απαντούσε " γειά σου και εσένα " μέ μπόλικη ειρωνεία .

Ήταν προσηνής, ομιλητικός και πολύ χαριτωμένος . Όμως πίστευε και ενέπνεε τον σεβασμό στην ιεράρχηση .

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείς φίλε μου. Τον είχα γνωρίσει λίγο. Και η οικογένειά μου είχε μια παλιά σχέση, προ του... 1950. Όχι δεν του απευθύνθηκα ποτέ έτσι, για την ακρίβεια, τις 2-3 φορές που τον είδα μάλλον δεν του απευθύνθηκα καθόλου. Αλλά στο σπίτι μου όταν μεγάλωνα έτσι τον ανέφεραν οι δικοί μου. Βέβαια εδώ γράφω δημοσίως και το τι ελέγετο στο σπίτι μου πριν τριανταπέντε χρόνια - ή το πώς μιλάω ακόμα με ό,τι έχει απομείνει απ' το σπίτι μου - μάλλον δεν έχει θέση εδώ, έχεις δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έγινε και κανένα έγκλημα ! Απλά το ανέφερα , γιατί μου φάνηκε παράταιρο . Ο γέροντας ήταν διακριτικός . Δεν φοβόσουν πώς νά τον προσεγγίσεις . Κάποια φορά είχε πάει μια απλοική ψυχή και του λέει : γέροντα είσαι πολύ γλυκούλης ! Δεν της είπε τίποτα λόγω της απλοικότητός της . Ήταν τόσο χαριτωμένος , που στο κατηχητικό δίδασκε στα παιδάκια τρόπους , πώς νά είναι πολιτισμένα . Και αγράμματος νά ήταν κάποιος , άν ήταν χρόνια κοντά του αποκτούσε καλλιέργεια .