Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Από τον τελευταίο λόγο του Κεφαλληνίας Γερασίμου στην Παναγία τη Φανερωμένη στη Γλυφάδα

Συγχαρητήρια μηνύματα και ευχές για την εκλογή του νέου ...
Το Άγιο Ευαγγέλιο σήμερα διαλαλεί, ο Κύριός μας λέει ότι ο οφθαλμός είναι του σώματος ο λύχνος. Γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ότι ο οφθαλμός, λέει ο ιερός Πατήρ, είναι ο νους της ψυχής. Οπότε φαντάζεστε πόση προσοχή, πόσους οφθαλμίατρους, πόσα γιατρικά, πόσα γιατροσόφια, πόσα κολλύρια πρέπει να έχει ο άνθρωπος, όχι μόνο για τα μάτια τα σωματικά, αλλά για τα μάτια τα πνευματικά, την αίσθηση την πνευματική, την Χριστοαίσθηση, το νουν που λέει ο ιερός Χρυσόστομος.
Σε μια εποχή σαν τη δική μας αδελφοί μου, στην εποχή που ζούμε όλοι μας που μας πνίγει και μας στραγγαλίζει, με τόση σύγχυση, με τόσο άγχος, δυστυχώς ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι και “ζώον” όχι μόνον φυσικό, λένε οι πατέρες, αλλά και “ζώον θεούμενον”. Και σαν θεούμενος έχει ψυχή αθάνατη, έχει αυτό που λέει ο Χρυσόστομος: “νουν, οφθαλμόν πνευματικόν”. Και έχει αίσθηση-- πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, πρώτος εγώ που το λέω δυνατά – έχει, δηλαδή,
Χριστοαίσθηση.
Και λένε οι Πατέρες, λένε οι σοφοί, λένε οι ειδικοί ότι “εκ του οράν” – από την όραση – “έρχεται το εράν”, ο έρωτας. Ό,τι ακριβώς βλέπεις ερωτεύεσαι: Ή χώμα και αρρώστια και θάνατο, ή Θεό και αιωνιότητα και Παράδεισο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: