Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου




Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στην κληρικολαϊκή Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως για το άνοιγμα των εκκλησιών έκανε την εξής παρατήρηση:


«….ὅτι μέ τήν πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ ἀποκαλύφθηκαν καί ἄλλοι «ἰοί» πού προκαλοῦσαν καί προκαλοῦν προβλήματα στόν ὀργανισμό τῆς Ἐκκλησίας.
Κατονόμασε ἕναν τέτοιον «ἰό», τόν «ἰό τῆς αὐτονομίας» πού ἐκφράζεται ὡς «θεολογικός ἰός», ὅταν κάποιος θεολογῆ ὄχι μέ βάση τίς ἀποφάσεις τῶν Συνόδων, ἀλλά μέ βάση τίς ἐγκύκλιες ἤ καί πανεπιστημιακές θύραθεν γνώσεις του· ὡς «ἐκκλησιολογικός ἰός», ὅταν ὁ Κληρικός παντός βαθμοῦ ἐνεργεῖ κατά τό δοκοῦν, ἀνεξάρτητα ἤ καί ἀντίθετα μέ τήν Ἱερά Σύνοδο, δηλαδή ἐκτός τοῦ συνοδικοῦ καί ἱεραρχικοῦ πολιτεύματος τῆς Ἐκκλησίας· καί ὡς «πνευματικός ἰός», ὅταν οἱ Χριστιανοί δέν ἀκολουθοῦν τί λέει ἡ Ἐκκλησία μέ τίς Συνόδους, ἀλλά τί συμβουλεύει καί τί ἀποφαίνεται ὁ τυχόν μεμονωμένος Κληρικός ἤ μοναχός. Τόνισε ὅτι πρέπει νά θεραπεύσουμε αὐτόν τόν «ἰό» τῆς «αὐτονομίας» στήν θεολογική, ἐκκλησιαστική καί πνευματική ζωή, γιατί θά δημιουργηθοῦν προβλήματα στόν ἐκκλησιαστικό χῶρο.»
Αφού βλέπει «πανδημία του κορωνοϊού» ο Σεβασμιώτατος είναι σίγουρο ότι μπορεί να δει και άλλα πράγματα!
Είναι όμως αξιοσημείωτο πως ο Σεβασμιώτατος δείχνει τόση ανησυχία για το Συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας, δεδομένου ότι μόλις πριν λίγους μήνες ο ίδιος πρωτοστάτησε στην αλλοίωση του αποτελέσματος της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας για το Ουκρανικό. Εάν δε πάμε πιο πίσω στην επιστολή του Ναυπάκτου Ιεροθέου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2019 για το Ουκρανικό, τότε θα διαπιστώσουμε ότι έκανε κάτι ακόμα χειρότερο. Δεν αλλοίωσε το αποτέλεσμα κάποιας Συνόδου της Ιεραρχίας αλλά ζήτησε να μην γίνει καν Σύνοδος και να εξισωθεί η Εκκλησία της Ελλάδος με το σχισματικό μόρφωμα των καθηρημένων και αχειροτόνητων Ουκρανών!
Τί είδους αγάπη για το Συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας είναι αυτή όταν την μία αρνούμαστε την ύπαρξή του και την άλλη αλλοιώνουμε το αποτέλεσμα των συνοδικών οργάνων; Μήπως αυτός που έχει αυτονομηθεί είναι ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος; Μήπως έκανε κτήμα του το Συνοδικό σύστημα και νομίζει ότι μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει;
Το «συνοδικό πνεύμα» στάζει από τα μπατζάκια του Σεβασμιώτατου! 
Δεν πέρασε από το μυαλό του ή από την καρδιά του πόσο πολύ προσέβαλε το φρόνημα των Ορθοδόξων στο Ουκρανικό και πόσο πολύ αντίθετος με αυτό ήταν. 
Δεν τον ήλεγξε η συνείδησή του όταν έβλεπε το κοιμώμενο και εσκεμμένως απληροφόρητο ποίμνιο να έρχεται σε κοινωνία με σχισματικούς και να κοινωνεί ψωμί και κρασί από τα βλάσφημα χέρια τους. 
Δεν τον ήλεγξε η συνείδησή του όταν έβλεπε τα πρόβατα στα χέρια των λύκων και όταν εβλασφημείτο το Άγιο Πνεύμα στα μιαρά συλλείτουργα. Ούτε τώρα τον ήλεγξε η συνείδησή του που εκατομμύρια Έλληνες έμειναν αλειτούργητοι και ακοινώνητοι επί 2 μήνες μέσα στο Πάσχα.
Από τα λεχθέντα των Αρχιερέων που στηρίζουν το κλείσιμο των Ναών βλέπει κανείς ότι δεν εξετάζουν την ορθότητα της απόφασης αυτής σύμφωνα με το πνεύμα της Εκκλησίας, αλλά κρύβονται πίσω από τους καλοπληρωμένους «ειδικούς» που δεν έχουν σχέση με την Εκκλησία, ούτε βρίσκονται στις θέσεις που βρίσκονται για να διακονήσουν την Αποστολή Της. 

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για να στηρίξει το σύνθημα «μένουμε σπίτι» έγινε στην αρχή κοινωνιολόγος, ενώ τώρα δείχνει ότι έχει γνώσεις και στην λοιμωξιολογία! Ποιός έχει «αυτονομηθεί» Σεβασμιώτατε; Εδώ εσείς οι ίδιοι έχετε απολέσει το Επισκοπικό σας αξίωμα.
Βλέπει επίσης ότι «εξορκίζουν» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους «ανυπάκουους» για να ετεροπροσδιοριστούν αυτοί ως σωστοί. Αποφεύγουν δηλαδή να ασχοληθούν με την ουσία του θέματος και να είναι Επίσκοποι με «Ε» κεφαλαίο. Κρύβονται πίσω από τους «ειδικούς» και πίσω από τους «ανυπάκουους». Αυτό πάντως με τον ετεροπροσδιορισμό που κάνουν με τους -κατ’ αυτούς- «ανυπάκουους», είναι αξιοσημείωτο, διότι αποτελεί συμπεριφορά ανώριμου και κομπλεξικού ανθρώπου. Ο λαός μας αυτό το λέει «όσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Είτε θα τους πουν αμόρφωτους και θεολογικά άσχετους (βλ. και Αργολίδος Νεκτάριος) είτε προτεσταντίζοντες. 

Κατασκευάζουν δηλ. ένα «δαιμονισμένο άκρο» και μετά ετεροπροσδιορίζονται με αυτό. 

Ειδικά αυτό το «προτεσταντίζοντες» που λένε όμως τους καρφώνει, διότι το άκρο του προτεσταντισμού είναι ο παπισμός τον οποίον και εκφράζουν. 
Τι καλά που θα ήταν αν σεβόντουσαν και εφήρμοζαν στην πράξη το Συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας. 
Τι καλά που θα ήταν αν θυμόντουσαν το ποίμνιο ΠΡΙΝ πάρουν τις καταστροφικές και βλάσφημες αποφάσεις τους και ΟΧΙ ΜΕΤΑ, μόνο και μόνο για να το υβρίσουν και να το συκοφαντήσουν που δεν συμφώνησε. Ειδικά με το κλείσιμο των Ναών ξεχεριαστήκαμε στα ιστολόγια να δημοσιεύσουμε έμπονες (και επώνυμες μιας και είναι ο «πόνος» του Αργολίδος) παρακλήσεις πιστών να μην κλείσουν οι Ναοί.
Στου κουφού την πόρτα, όμως, όσο θέλεις βρόντα, λέει ο λαός. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη άλλωστε, το είδαμε και στην Ψευδοσύνοδο, το είδαμε και στο Ουκρανικό. Δεν θα μας τρελάνετε εσείς Σεβασμιώτατε με την αλλοπρόσαλλη και πολυπρόσωπη συμπεριφορά σας. Θα τα λέμε αυτά τα σχιζοφρενικά που βλέπουμε μέχρι να μας πάρει ο Θεός από αυτόν τον μάταιο κόσμο.



Διαβάστε επίσης :Γιατί όμως αυτοί οι τρεις λαλίστατοι επίσκοποι, δεν αντιλαμβάνονται το διακύβευμα της "κρίσης του κορωνοϊού";

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πηγαίνεις να ακούσεις λόγο παρηγορητικό από επίσκοπο και αυτός σου λέει ότι πρέπει να προσέχουμε την καθαριότητα των χεριών μας, να μη βήχουμε στη μούρη του άλλου και να αερίζουμε το σπίτι μας. Προσωπικά, αυτά τα εφάρμοζα και τα εφαρμόζω σχολαστικά εδώ και χρόνια και μάλιστα καθαρίζω τον υπολογιστή και το κινητό με λίγο χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε ξίδι (καλή ιδέα, να προωθηθεί στην Ιερά Σύνοδο προς υιοθεσία από το χριστεπώνυμο πλήρωμα).

Μιμούμενος τον νεανία του Ευαγγελίου, θα έλεγα στον σεβασμιώτατο "ταύτα πάντα εφυλαξάμην εκ νεότητός μου". Και θα μου έλεγε αυτός: "Έν σοι λείπει, ύπαγε φόρει την μάσκα σου και τα γάντια σου και έξεις θησαυρόν υγειονομικόν και δεύρο ακολούθει μοι"...

Cyclus

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Το κολυμπάριον
άγος

όπου οι 'συνοδικοί'

ούτε
λόγο είχαν

αλλά ούτε
και έλαβαν
υπόψιν τους

τα όσα ήδη
είχαν συμφωνηθεί
από την
εν Αθήναις
σύνοδο της Ιεραρχίας,

ήταν η αφετηρία...

...

στο Ουκρανικό
η ανομία έδεσε
και
έγινε πλέον καθεστώς...

...

με την φούσκα του κοροϊδοϊού

η ανομία

φούσκωσε
και
κόρωσε

καταπίνοντας λαίμαργα
δεσποτάδες αδέσποτους
κ'ιερείς χλιαρούς κι ανίερους
...

Ο Αδης,
πικραμμένος
άοπλος
ανυπόστατος

επιχειρεί
να παίξει τα ρέστα του

κάνοντας
το μπαμπούλα.

Νάχουμε το

ν ο ύ μας

νηφάλιοι

μεθυσμένοι

απ' το Σώμα
και Αίμα

του Χριστού μας.



Ανώνυμος είπε...

Ο Ναυπάκτου είπε πράγματα που δεν τα λέει ούτε ο πλέον αδαής περί τα εκκλησιαστικά και θεολογικά πράγματα ! Ο άνθρωπος ξόφλησε ! Βάλ'τε "Χ" !

Ανώνυμος είπε...

Τί νά μας πείς καημένε για το συνοδικό πολίτευμα ! Το συνοδικό πολίτευμα σε μάρανε !

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου λές τρελλέ ! Το Αγιο Πνεύμα λέει κοτσάνες ?

Μια πνευματική του κορη είπε...

Μια προσωπικοτητα οπως του Ιεροθεου Ναυπακτου δεν επιτρεπεται να λοιδωρειται...(απο ποιους αραγε;). Χρειαζεται απαθεια και ακριβης επιχειρηματολογια.
Την πνευματικη προοδο του καθενος και δη ενος τετοιου Ιεραρχου δεν μπορουμε να γνωριζουμε. Ευχεσθε ο Θεος να μας οδηγει ολους εις γνωσιν αληθειας.

Ανώνυμος είπε...

Οικτρά ναυάγησε ο άγιος Ναυπάκτου με αφορμή την παρούσα κρίση.
Και έφθασε σε ακραίες, ιεροκρατικές θέσεις, παπίζουσες.

Λωρίτου Ελένη είπε...

Εάν παρακολουθείτε κάποια ιστολόγια και το παρόν , έχουν γραφτεί εκτενώς και μέ επιχειρήματα τα ατοπήματα του Ναυπάκτου σε όλα τα πρόσφατα μείζονα θέματα της εκκλησίας και πολιτείας . Μέχρι βαθμού που διερωτώμαστε άν έχει σώας τας φρένας ! Επειδή όμως ρωτάτε, ακροθιγώς σας λέμε οτι παρέσυρε την εκκλησία μέ θεολογικές ακροβασίες σε εκκλησιαστική κοινωνία μέ το μόρφωμα της Ουκρανίας , πράγμα που φέρει την πνευματική ευθύνη για το κατάντημα των κλειστών ναών και νά δούμε τί άλλο θα επακολουθήσει . Δεύτερον για νά δικαιολογήσει το κλείσιμο των ναών ξεδιάντροπα είπε ό, τι κοτσάνα μπορεί κανείς νά φανταστεί και μέ το παρόν άρθρο τις δικές του κοτσάνες τις αποδίδει στην επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος δια της απολυτοποίησης του συνοδικού θεσμού ! Τί κληρικαλισμός είναι αυτός καί τί κακοδοξία νά περιορίζει το Αγιο Πνεύμα στον κύκλο των επισκόπων και νά υποτάσσει την εκκλησία στους επισκόπους ; Αγνοεί οτι ακόμα και Οικουμενικές Σύνοδοι χαρακτηρίστηκαν ληστρικές ; Για νά μην λέτε οτι τον συκοφαντούμε σας υπενθυμίζω μερικές κοτσάνες που είπε και διασώζει η μνήμη μου : Οι " κεκλεισμένων των θυρών " Θείες Λειτουργίες , λέει , επιτρέπονται γιατί η παράδοση του Μυστηρίου στο Μυστικό δείπνο έγινε κεκλεισμένων των θυρών ! Επίσης για το ίδιο θέμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον ακούσαμε νά λέει οτι οι Θείες Λειτουργίες " κεκλεισμένων των θυρών " εντάσσονται στην Ιερά Παράδοση , ανάγονται στην αρχαία εκκλησία και κατάλοιπο αυτού είναι το " τας θύρας τας θύρας " !!!! Είναι νά τραβάς τα μαλλιά σου ! Όχι μόνο επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος δεν έχει , αλλά για κάποια πνευματική του πτώση απώλεσε την χάρη του Αγίου Πνεύματος και λέει κοτσάνες ! Εκτός και άν έχει αρχίσει νά του εμφανίζεται αλτσχάιμερ !

Λωρίτου Ελένη είπε...

Επίσης δεν πρέπει ως πιστοί νά παραδιδόμαστε σε μία γεροντολατρεία και νά αντιμετωπίζουμε τους πνευατικούς ως ευρισκομένους μέσα σε ένα γνόφο αγιότητος αθέατο και απρόσιτο στο φώς του ελέγχου . Μέ κάθε ειλικρίνεια διερωτώμαι άν ο άνθρωπος είναι καλά στην ψυχική του υγεία !