Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Σεβασμιώτατε



Απευθύνομαι σε εσάς για δυο κυρίους λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι είσαστε ο πρώτος ιεράρχης που έκλεισε τους ναούς. Και πολύ καλά κάνατε, εφόσον αυτό σας όριζε η επιστημονική σας ιδιότητα. Γνωρίζω φυσικά, ότι κινδυνεύουν οι πιστοί και όχι η πίστη, για αυτό και δεν ρωτώ, τι σας έλεγε η ιερατική σας συνείδηση.
Και ο δεύτερος ότι προφανώς είστε ο πνευματικός πατέρας του κ. Τσιόδρα. Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν είναι σωστό, αφού τον είδαμε να ψέλνει σε λειτουργία που ιερουργούσατε, τον γνωρίζετε και έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε μαζί του.
Δεχτήκαμε όλοι το κλείσιμο των Ναών και κάναμε υπακοή τόσο στις εντολές της κυβέρνησης όσο και στις εντολές της Εκκλησίας.
Και ήταν μια ιδιαίτερη Σαρακοστή αυτή που περάσαμε, αφού την ελπίδα της Αναστάσεως έκρυβε ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου.
Ένας ολόκληρος λαός κρεμασμένος κάθε απόγευμα από τα χείλη ενός γιατρού, πιστού κατά τα άλλα, που ωστόσο δεν δίστασε να απαγορέψει την Θεία Κοινωνία και ενός υφυπουργού, που το μόνο που ήξερε ήταν να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο και να επαναλαμβάνει σαν μαγνητόφωνο: «μένουμε σπίτι, αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό».
Και είδαμε ιερείς και ιεράρχες να διώκονται είτε γιατί κοινώνησαν μερικούς πιστούς (αλήθεια από ποια απόφαση έχει απαγορευτεί η Θεία Κοινωνία;) είτε γιατί προσπάθησαν να κάνουν περιφορά μιας εικόνας.
Και εκεί που περίμενε κανείς τα μέλη της Συνόδου, να αντιδράσουν, να βγουν και να μιλήσουν στο λαό και να τον εμψυχώσουν, δε βγήκε κανείς σας!
Έχετε αντιληφθεί πόσο έχετε απογοητεύσει τους πιστούς που βρέθηκαν στη δίνη μιας τρικυμίας χωρίς πνευματική καθοδήγηση και χωρίς ποιμένες;
Έχετε αντιληφθεί πόσο έχει ξεπέσει στα μάτια των πιστών ολόκληρη η Ιερά Σύνοδος (πλην δυο τριών εξαιρέσεων);
Έχετε αντιληφθεί ότι οι πιστοί πλέον αναγνωρίζουν ως ποιμένες τους δυο ιεράρχες της Κύπρου;
Έχετε αντιληφθεί τα σχόλια που γίνονται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο εναντίον σας όσο και εναντίων των υπολοίπων ιεραρχών;
Έχετε αντιληφθεί ότι στο διαδίκτυο μαζεύονται υπογραφές, που ζητούν την καθαίρεση του Αρχιεπισκόπου;
Έχετε αντιληφθεί ότι η απογοήτευση έχει μετεξελιχθεί σε οργή και πως ο κόσμος είναι έτοιμος να εξεγερθεί;
Και όλα αυτά γιατί οι μόνες κουβέντες της ιεραρχίας ήταν «μένουμε σπίτι» ενώ κανείς σας δε βγήκε να μιλήσει, να ενθαρρύνει, να καθοδηγήσει, να παρηγορήσει και να ποιμάνει έναν ολόκληρο λαό που παρέμεινε να περιμένει ματαίως, ποιμένα.
Στη συντριπτική του πλειοψηφία ο λαός απέδειξε ότι και τα μέτρα μπορεί να ακολουθήσει και να προστατεύσει την υγεία του.
Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο η επαναλειτουργία των Ιερών Ναών να μη γίνει σύντομα. Και να προσέλθουμε λίγοι λίγοι με τάξη και προσοχή φορώντας γάντια και μάσκες, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ μας και χωρίς να αγγίξουμε την οποιαδήποτε επιφάνεια.
Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε θέση άμεσα και να ζητήσετε από το πνευματικό σας παιδί, να ανοίξει τις Εκκλησίες. Πριν ο κόσμος ξεσηκωθεί και σας πάρει όλους, με τις πέτρες…
Χώρα Του Αχωρήτου


Σχόλιο αναγνώστη: 


Χριστός Ανεστη!!( Ας το λεμε εμεις, γιατι ο εκπρόσωπος της Ιεραρχιας λεει: καλησπέρα ναστε καλα!!). Διαμένω σε περιοχή της μητροπολης Μεσογαιας.Οταν χοροστατεί ο Σεβασμιότατος ειμαι παντα εκει, οταν εκδιδει βιβλιο, το μελετω με χαρα και ωφελουμαι.Δυστυχώς, άλλα περιμεναμε και απο την δικη του πλευρα.Επανηλλειμενες εναγωνιες εκκλησεις μας για ποιμαντικη μεριμνα ωστε να παρουμε την θ.κοινωνια, εμειναν αναπαντητες ως σημερα.Στις συνεντευξεις του, πολλη διπλωματια...συμμετοχη στον πονο μας, ελαχιστη.Παρρησια, μηδεν( π.χ πηρε το αγιο φως απο το αεροδρομιο.Γιατι δεν το διαμοιρασε ευθαρσως αλλα κρυφα οπως μαθαμε??) Πολλα αλλα απιγοητευτικα, θα τα πουμε αργοτερα, πιο νηφαλια...αρκουμαι σε φραση κοντινου μου προσωπου: μην μου ξαναπεις να παμε στον Νικολαο! Δεν θελω άλλα κηρυγματα περι τολμης, αγαπης κ.λ.π Τα ειδα ολα στην πραξη!!

10 σχόλια:

hpt300@gmail.com είπε...

Τι αναμασημα είναι ,το ότι κινδυνεύουν οι πιστοί κ όχι η Πίστη; Μάλλον ακούει τα του εσβησμενου...

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανεστη!!( Ας το λεμε εμεις, γιατι ο εκπρισωπος της Ιεραρχιας λεει: καλησπερα ναστε καλα!!). Διαμενω σε περιοχη της μητροπολης Μεσογαιας.Οταν χοροστατει ο Σεβασμιοτατος ειμαι παντα εκει, οταν εκδιδει βιβλιο, το μελετω με χαρα και ωφελουμαι.Δυστυχως, άλλα περιμεναμε και απο την δικη του πλευρα.Επανηλλειμενες εναγωνιες εκκλησεις μας για ποιμαντικη μεριμνα ωστε να παρουμε την θ.κοινωνια, εμειναν αναπαντητες ως σημερα.Στις συνεντευξεις του, πολλη διπλωματια...συμμετοχη στον πονο μας, ελαχιστη.Παρρησια, μηδεν( π.χ πηρε το αγιο φως απο το αεροδρομιο.Γιατι δεν το διαμοιρασε ευθαρσως αλλα κρυφα οπως μαθαμε??) Πολλα αλλα απιγοητευτικα, θα τα πουμε αργοτερα, πιο νηφαλια...αρκουμαι σε φραση κοντινου μου προσωπου: μην μου ξαναπεις να παμε στον Νικολαο! Δεν θελω άλλα κηρυγματα περι τολμης, αγαπης κ.λ.π Τα ειδα ολα στην πραξη!!

Diavatis είπε...

Σιγά μην μπούμε μέσα και με 10 μετρα απόσταση.!! Σοβαρά μιλάτε; Είπαμε να προσέχουμε. Ακούσαμε ακόμα κι ότι να ισχύσουν στις εκκλησίες μας, ότι και στα super market. Ωραία σύγκριση...!
Όχι αδέλφια, να ανοίξουν οι εκκλησίες και όποιος θέλει να παέι με πίστη να προσευχηθεί, να ασπαστεί τις άγιες εικόνες, να ασπαστεί το χέρι του ιερέα που σε κάθε Θεία λειτουργία τελεί την Αναίμακτο Θυσία, να πάει να εξομολογηθεί στο πετραχήλι με μετάνοια και να προετοιμαστεί να μεταλάβει Σώμα και Αίμα Χριστού! Θέλουμε να ανοίξουν οι εκκλησίες, τα καταφύγια μας, τα νοσοκομεία μας, τα σπίτια μας!!!

Evans είπε...

Χριστός Ανέστη!
Εξαιρετική ανάρτηση και συγχαρητήρια για τα σχόλια!!!

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Αμήν!
Γένοιτο!

Ο Θεός να μάς στεριώνει.

Χριστός Ανεστη!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο.
Θα πρόσθετα

Έχετε αντιληφθεί ότι τα Ουαί ο Κύριος τα εξαπέλυσε για τους Αρχιερείς της εποχής εκείνης;
Έχετε αντιληφθεί ότι το χωρίο "οίδά σου τὰ έργα, ότι ούτε ψυχρὸς εί ούτε ζεστός· όφελον ψυχρὸς ής ή ζεστός,ούτως ότι χλιαρὸς εί, καὶ ούτε ζεστὸς ούτε ψυχρός, μέλλω σε εμέσαι έκ του στόματός μου." έχει γραφτεί για έναν επίσκοπο, ο οποίος έγινε αηδιαστικός για τον Κύριο, ακριβώς εξ αιτίας της χλιαρότητας;
Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΛΟΣ
ΕΙΝΑΙ «ΛΕΩΝ ΠΥΡ ΠΝΕΩΝ»!

Ελένη είπε...

Πέρυσι έβλεπα και ξαναβλεπα ένα βιντεάκι με την αγαπημένη μας Βάσω από τα Σπάτα ....η οποία εκοιμήθη στο ίδρυμα του καλού μας Επισκόπου έτσι τον αποκαλούσα....από φοιτήτρια τον γνώριζα ....δε θα ξεχάσω την αείμνηστη Βάσω να τον ευχαριστεί για τη φιλοξενία που της παρείχε...για τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ....σα Θεολόγος τον είχα ρωτήσει για το κακό που έγινε στο μάθημα των θρησκευτικών και συμφωνούσε... χαρακτηριστικά μου απάντησε..."Εάν ήμουν μαθητής σίγουρα θα κοβόμουν"...και συνέχισε ...."στην αρχιεπισκοπή να τα πείτε"....Στη μνήμη της κάθε πονεμένης ψυχής που κρεμόταν από τα χείλη σας ....του κάθε φοιτητή και φοιτήτριας που ζητούσε τις συμβουλές σας....του κάθε πιστού που γλυκαινόταν από τη παρουσία σας και μόνο......Ζητείστε επιτέλους δημόσια ένα μεγάλο Συγνώμη...και ας ξεκινήσουμε όλοι μαζί πιστοί και Ιεράρχες..αντριωμενοι πια και ταπεινωμενοι...τον αγώνα μας κοντά Σου Χριστέ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη!!
Όλοι οι πιστοί απογοητευτήκαμε,πικραθήκαμε,νοιώσαμε μόνοι ,χωρίς πατέρα.Ήταν εκούσια η επιλογή αυτή της Ιεραρχίας ή πίστεψαν τα λεγόμενα των ειδικών; Φοβἠθηκαν μήπως γίνουν αιτία η Ελλάδα μας να ακολουθήσει τα βήματα της Ιταλίας ή φοβήθηκαν για τη δική τους υγεία ή για την αντίδραση της Κυβέρνησης σε μια άρνηση να συνταχθούν μαζί της;Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.
Ένα πρέπει να είναι σίγουρο.Να αποφασίσουν όλοι μαζί με γνώμονα το ιερό Ευαγγέλιο και την ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας.Οι καιροί ου μενετοί!! Χρειαζόμαστε την ενότητα.Η συγχώρηση είναι βίωμα των αληθινά πιστών .
Οι Εκκλησιές μας πρέπει να ανοίξουν.Ξέρουμε πως πρέπει να προφυλαχτούμε .Είμαστε "νοήμονα πρόβατα". Μη μας θεωρούν ανόητους που δεν ξέρουμε πως να προστατέψουμε τον εαυτό μας!!
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κρίσεις μας πια ,για να μη γίνει μέσα στο χωρό της Εκκλησίας μας κάτι που κανείς δεν το επιθυμεί....

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Ίσως πάλι

και να τους
ξεκαθάρισαν,
ορθά κοφτά

πως ελέγχοντας
την ροή πληροφόρησης

μπορούν να φορτώσουν
όποιον αριθμό θυμάτων
θέλουν
(και τα νούμερα
μαγειρεύονται ξέρεις)

σε όποιον σηκώσει
κεφάλι...

Ανώνυμος είπε...

Την εκκλησία την ίδρυσε ο Χριστός ! Ποιός μπορεί νά την κλείσει ; Άλλωστε στις ακολουθίες υπάρχει έτσι και αλλιώς ακινησία . Ο καθένας κάθεται στο πόστο του ακίνητος . Αρα είναι απολύτως ελεγχόμενες οι αποστάσεις . Μοιάζουν σαν νά μήν διαπραγνατεύτηκαν τίποτα . Σαν νά μήν πρόβαλαν καμμία αντίρρηση . Τώρα ανακοινώνουν μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας , αλλά την εκκλησία την έχουν ξεχασμένη . Ευτυχώς που υπήρχε και ο ψάλτης Τσιόδρας !