Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ιερά Κοινότητα: Αγρυπνίες και λιτανείες στο Άγιον Όρος για τον κορωνοϊό

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο 

Με αγρυπνία στην Παναγία μας και λιτανείες ζήτησε η Ιερά Κοινότητα από τις Αγιορείτικες Μονές να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να σταθούν δίπλα στον δοκιμαζόμενο άνθρωπο
Η πανδημία του κορωνοϊού που έχει κλονίσει την ανθρωπότητα θέτοντας σε δοκιμασία καθημερινά τους λαούς απασχόλησε σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείο Ορθοδοξία, και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους ώστε στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης αποφάσισε

να αποστείλει επιστολή σε όλες τις Ιερές Μονές του Άθωνα μέσω της οποίας ανακοινώνει τις αποφάσεις της για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με έντονη προσευχή, λιτανείες, αγρυπνίες.
Οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους εκφράζουν με αυτό τον τρόπο και την αγάπη τους στον δοκιμαζόμενο άνθρωπο για τον οποίο προσεύχονται με πόνο στην κυρία Θεοτόκο να τους σκεπάσει τις δύσκολες αυτές στιγμές.
Οι αποφάσεις της Ιεράς Κοινότητας αναφέρουν:
-να τελεσθή αγρυπνία προς την Έφορο του Αγίου Όρους Κυρίαν Θεοτόκον και τον Προστάτη άγιο κατά των λοιμωδών νόσων ,Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη κατά τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο της Δ εβδομάδας των νηστειών σε όλες τις Ιερές Μονές, τα εξαρτήματα αυτών και στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου
-να τελεσθούν λιτανείες με τα άγια λείψανα και τις θαυματουργές εικόνες κατά την κρίση και την τάξη της κάθε Ιεράς Μονής
Η Ιερά κοινότητα με αυτόν τον τρόπο συμπαρίσταται στον αγώνα των γιατρών των νοσηλευτών των εθελοντών και όσων πασχίζουν για τον συνάνθρωπό τους καθώς επίσης και για τους κυβερνώντες οι οποίοι αυτή την εποχή πρέπει να παίρνουν αποφάσεις για την προσωρινή δοκιμασία που μαστίζει την ανθρωπότητα.
Με την ίδια επιστολή προς τις Ιερές Μονές , η Ιερά Κοινότητα εκφράζει και την θλίψη των Αγιορειτών Πατέρων για οποιαδήποτε γενική απαγόρευση της ορθοδόξου χριστιανικής λατρείας ιδίατερα την περίοδο της πανδημικής νόσου.
Καταλήγοντας η Ιερά Κοινότητα εκφράζει την ανάγκη να ενταθούν οι προσευχές και η μυστηριακή ζωή την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και καλεί όλο το λαό να στραφούν εν μετανοία με όλη την ψυχή τους και τη διάνοιά τους, προς τον Κύριον την πηγή της ζωής και νικητή του θανάτου.

3 σχόλια:

ΑΝΩΝΥΜΟΣ είπε...

Μια σελίδα για τον κορονοϊό και μια παράγραφος για την απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λειτουργία!!! Για τη συμφωνία των αρχιερέων με αυτή την απόφαση, νεκρική σιγή! Λυπάμαι πολύ άγιοι πατέρες αν νομίζετε ότι με αυτή την ανακοίνωση κάνατε το χρέος σας!

Ανώνυμος είπε...

Το Αγιο Ορος πραττει ορθα και χαρη στις προσευχες τους οχι μονο τωρα αλλα σε ολες τις δυσκολιες τα καταφερνουμε. Η ταπεινη μου ομως γνωμη ειναι οτι θα επρεπε και η Εκκλησια να πραξει ομοια με αγρυπνιες και λιτανειες. Αντιθετως τα λειψανα των Αγιων και οι θαυματουργες εικονες που περιφερονταν ανα την Ελλαδα καποτε για προσκυνηση εμειναν αλειτουργητα στην πλειοψηφια τους σημερα με την ανοχη της Εκκλησιας.

Ανώνυμος είπε...

Οσο ακόμη μνημονεύουν τον πατριάρχη ότι ορθοτομεί.....να προσέχουν την Πορταίτισσα μη τους φύγει.Η Παναγία είχε πει "έρχονται οι εχθροί μο και οι εχθροίτου Υιού μου".Και οι αγιορείτες πέρα πό τη σιωπή τους τους τιμούν και από πάνω!!!Η Παναγία εύχομαι να μην έρει τη Χάρη της από μας τους ανάξιους.