Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Ολλανδός φιλαγιορείτης Jan Paul ten Bruggencate


Την περασμένη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Jan Paul ten Bruggencate, Ολλανδός φιλαγιορείτης, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Αύγουστο του 1967! Για μισό αιώνα πραγματοποίησε πολλές προσκυνηματικές επισκέψεις, έχοντας τα τελευταία χρόνια συνήθη προορισμό την Ιερά Μονή Καρακάλλου και το Ιερό Κελλί Μαρουδά.
Τον γνώρισα τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν συνπανηγυρίσαμε στο κελλί Μαρουδά την εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου, ημέρα που φέτος έφυγε από τη ζωή.
Πολλές από τις φωτογραφίες του, ειδικά τα πρώτα χρόνια των επισκέψεων στο Άγιο Όρος έχουν σημαντική ιστορική αξία. Τις περισσότερες έχει χαρίσει στους αδελφούς Voogd, διαχειριστές της σελίδας https://athosweblog.com/
Καλό Παράδεισο να έχει!
 
 

Το Άγιον Όρος του Jan Paul ten Bruggencate


Στο τελευταίο ταξίδι μου στο Άγιο Όρος είχα την χαρά να γνωρίσω τον κ. Jan Paul ten Bruggencate, Ολλανδό φιλαγιορείτη, ηλικίας 84 ετών. Ο Jan Paul επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Αύγουστο του 1967. Σ΄εκείνο το ταξίδι αποβιβάσθηκε στη Δάφνη από καΐκι που μετέφερε και τον Μητροπολίτη του Λένινγκραντ Νικόδημο, μια από τις σημαντικότερες, αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Εκκλησίας της Ρωσίας(*). Κατάφερε να τον φωτογραφίσει τόσο στη Δάφνη όσο και στις Καρυές.



Το 1969 ήρθε ξανά στο Άγιο Όρος και φωτογράφισε στον πύργο της Ουρανούπολης την Joice Nankivell Loch(**).
Το κελλί Μαρουδά επισκέφτηκε και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά φέτος για πρώτη φορά η επίσκεψή του συνέπεσε με την Πανήγυρη της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Τον Γέροντα του κελλιού, ιερομόναχο Μακάριο, γνώρισε το 1973 στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όταν αυτός ήταν νέος μοναχός στη Συνοδία του Γέροντα Εφραίμ του Φιλοθεΐτη.
Για τον Jan Paul διάβασα και είδα φωτογραφίες του στο blog των Ολλανδών αδελφών Wim και Herman Voogd. Σε ερώτησή μου για τους δύο φιλαγιορείτες αδελφούς, μου απήντησε πως τους στέλνει φωτογραφικό υλικό από επισκέψεις του στο Άγιο Όρος, αλλά δε τους έχει συναντήσει ποτέ λόγω της μεγάλης απόστασης των πόλεων στις οποίες ζουν. 
Και εδώ συνέβη το απρόσμενο. Λίγες ώρες μετά, ο Wim Voogd έρχεται στο κελλί με δύο φίλους του για μια σύντομη επίσκεψη, αφού η πρώτη διανυκτέρευσή τους ήταν προγραμματισμένη στη γειτονική Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Οι φωτογραφίες του Jan Paul ten Bruggencate είναι από αναρτήσεις του blog Athos Agion Oros(***)









Δεν υπάρχουν σχόλια: