Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Γέλα μου...

 

Σήμερα είναι λέει η παγκόσμια μέρα της ποίησης. 
Ο Πλάτωνας έλεγε πως: "Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη..." 
Λέει ένα τραγουδάκι: "Φεύγει η ζωή τελειώνει σαν σεντόνι φανερώνει ό, τι αγαπούσα και το άφησα ό,τι μισούσα και το κράτησα.. Φεύγει η ζωή τελειώνει σαν σεντόνι ξεδιπλώνει τον εαυτό μου που τον ξέχασα το μέσα κόσμο μου που έχασα, με τέτοια που `χω ψυχολογία, πώς θα βγω στη συναυλία;

Να πάτε μέχρι το Ηρώδειο και να ακούσεται  μια ιστορική ορχήστρα που έρχεται αυτές τις μέρες στη πόλη της Αθήνας. Είναι η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι και έρχεται για να μας παρουσιάσει τον κύριο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι που έγραψε κονσέρτα, συμφωνίες αλλά και μουσική για μπαλέτο, από τις καλύτερες στο είδος, όπως η Λίμνη των Κύκνων, η Ωραία Κοιμωμένη και ο Καρυοθραύστης.
Όλα τα παιδιά στη Ρωσία, την πατρίδα του – στο παρελθόν αλλά και τώρα – μαζί με τις πρώτες συλλαβές της μητρικής τους γλώσσας μαθαίνουν και τις πρώτες νότες έργων του Τσαϊκόφσκι. Πώς; Όταν αρχίζουν να μαθαίνουν το αλφάβητο, μόλις φτάνουν στο γράμμα «Τσ» (Ч) επειδή προφέρεται πολύ δύσκολα, ακούν από τους γονείς ή τους δασκάλους τους τη φράση: «Τσ, όπως Τσαϊκόφσκι». Η δεύτερη γνωριμία των παιδιών με τον κορυφαίο Ρώσο συνθέτη γίνεται μόλις καθίσουν στο πιάνο. Όπως δεν υπάρχει στη Ρωσία σπίτι χωρίς πιάνο, δεν υπάρχει και μαθητής που να μην ξεκινά τα μαθήματά του στο πιάνο από τις παρτιτούρες του Τσαϊκόφσκι.
Όπως έλεγε: "Η μουσική είναι το πιο όμορφο από όλα τα δώρα του ουρανού στην ανθρωπότητα. Ηρεμεί, φωτίζει, καθαρίζει τις ψυχές μας. Έχει τη δύναμη να εξηγεί χιλιάδες συναισθήματα που νιώθουμε και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με λόγια. Γιατί όπου τα λόγια στερεύουν, αρχίζει η μουσική.."
Ο μαέστρος αυτής της μαγικής βραδιάς είναι ο 85χρονος Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ, ένας από τους σπουαδιότερους διευθυντές ορχήστρας στον κόσμο που όπως λέει: " Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγάπη και μουσική.. Η μουσική είναι πανανθρώπινη γλώσσα. Η πρώτη επαφή μου με την μουσική ήταν όταν ζούσαμε με τους γονείς μου την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Λένινγκραντ από τους Γερμανούς. Για να μην ακούμε τις βόμβες βάζαμε ραδιόφωνο και ακούγαμε κλασική μουσική. Εκεί άκουσα για πρώτη φορά Τσαϊκόφσκι.."
Παγκόσμια μέρα της μουσικής σήμερα και όπως έλεγε και ο Τζον Κολτρέιν: "Όταν θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις δυνατότητες της μουσικής, θα θέλετε να κάνετε κάτι πραγματικά καλό για τους ανθρώπους.."
Ο Ιταλός συγγραφέας Ίταλο Καλβίνο έχει πει πως "Ενώ ετοίμαζαν το κώνειο, ο Σωκράτης μάθαινε μια μελωδία στον πλαγίαυλο. «Σε τι θα σου χρησιμεύσει;» τον ρώτησαν. «Θα μου χρησιμεύσει απλά στο να μάθω αυτή τη μελωδία πριν πεθάνω».
Και ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε πως: " Όταν οι λέξεις έρχονται σ' επαφή μ' αυτό που λέμε Μουσική, πριν απ' όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν, παραδίδονται και χάνουν την φυσική τους ενέργεια, κίνηση, ζωή. Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας..."
Πάμε και σήμερα να ακούσουμε μουσική και να ταξιδέψουμε με ανθρώπους που την αγάπησαν και μετά έγραψαν, μίλησαν και τραγούδησαν. Ο Ισπανός βιρτουόζος στην κλασική κιθάρα Αντρές Σεγόβια μας συμβουλεύει: "Γείρετε το σώμα σας προς τα εμπρός ελαφρώς για να ακουμπήσει η κιθάρα στο στήθος σας, έτσι ώστε η ποίηση της μουσικής να αντηχεί στην καρδιά σας.." 

 

 
 
Πρώτη φορά στα μάτια σου το δάκρυ είδα,
ειλικρινά λυπήθηκα πολύ
τα μάτια σου μια παιδική ασπίδα
τα `χασα κι ένιωσα μικρό παιδί
τα `χασα κι ένιωσα μικρό παιδί

Γέλα μου όπως και χθες, γέλα μου
στα μάτια σου δε θέλω άλλα δάκρυα
Γέλα μου όπως και χθες, γέλα μου
και πάρε με από δω
και πάρε με από δω
σ’ άλλο πλανήτη σ’ άλλη γη μακριά!
Γέλα μου...

Είναι στιγμές που χάνομαι μαζί σου
χάνω τον χρόνο, δε νιώθω τη στιγμή
στο πρόσωπό σου βλέπω κάποια θλίψη
σαν να την χάνεις μια για πάντα τη ζωή
σαν να την χάνεις μια για πάντα τη ζωή

Γέλα μου όπως και χθες, γέλα μου
στα μάτια σου δε θέλω άλλα δάκρυα
Γέλα μου όπως και χθες, γέλα μου
και πάρε με από δω
και πάρε με από δω
σ’ άλλο πλανήτη σ’ άλλη γη μακριά!
Γέλα μου...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έλα ! Πές μου πως μ'αγαπάς !