Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ένα παρεκκλήσι μέσα στον κρατήρα ηφαιστείου

Perierga.gr - Ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα σε ηφαίστειοΤο Santa Margarida είναι ένα ηφαίστειο που βρίσκεται στην ισπανική επαρχία Garrotxa, στην Καταλονία. Πριν από 11.500 χρόνια, η έκρηξη του ηφαιστείου οδήγησε εκατομμύρια τόνους μάγματος να συσσωρευτούν σε ένα κωνικό λόφο ύψους άνω των εξακοσίων μέτρων.Perierga.gr - Ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα σε ηφαίστειοΣτην κορυφή αυτού του λόφου σχηματίστηκε ένας μεγάλης διαμέτρου κυκλικός κρατήρας, του οποίου το δάπεδο σήμερα είναι γεμάτο με χορτάρια και θάμνους. Οι πλευρές του ηφαιστείου καλύπτονται από αειθαλή δρυς και φυλλοβόλα δάση. Το πιο περίεργο στοιχείο όμως είναι ότι στη μέση του κρατήρα υπάρχει μια ρωμαϊκή εκκλησία.
Perierga.gr - Ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα σε ηφαίστειο
Οι πληροφορίες που έχουμε για το παρεκκλήσι Santa Margarida, το οποίο έδωσε το όνομά του στο ηφαίστειο, είναι περιορισμένες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το παρεκκλήσι καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού της Καταλονίας το 1428, υποδηλώνοντας ότι χτίστηκε για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 600 χρόνια. Το σημερινό παρεκκλήσι είναι του 1865.
Perierga.gr - Ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα σε ηφαίστειο
Το ηφαιστειακό πεδίο Garrotxa, του οποίου το Santa Margarida αποτελεί μέρος, βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης. Το πεδίο αποτελείται από σαράντα ηφαιστειακούς κρατήρες, κανένας από τους οποίους δεν είναι ενεργός, με την τελευταία έκρηξη να σημειώνεται περίπου 11.000 χρόνια πριν.
Perierga.gr - Ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα σε ηφαίστειο
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ηφαίστεια που εκδηλώνονται επανειλημμένα, το πεδίο Garrotxa είναι ένα μονογενετικό ηφαιστειακό πεδίο όπου κάθε ηφαίστειο εκρήγνυται μόνο μία φορά. Η περιοχή, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σεισμικά ενεργή και οι περιστασιακές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή είναι σύνηθες φαινόμενο.
Perierga.gr - Ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα σε ηφαίστειο
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: