Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

«Παραδοσιακός Μπακαλιάρος», τόσο νόστιμος και τόσο τρυφερός αλλά δοκιμάστε ψητές σαρδέλες σαν σουβλάκι…


Μπακαλιάρος, τόσο νόστιμος και τόσο τρυφερός

Εκτός από το κλασικό πιάτο μπακαλιάρος - σκορδαλιά που σερβίρεται στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το ολόλευκο αυτό ψάρι μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους. Στο τηγάνι, τον φούρνο ή την κατσαρόλα και συνοδεύεται με πατάτες, με όλων των ειδών τα χορταρικά, αλλά και με δαμάσκηνα ή σταφίδες.

Είναι στην εποχή τους οι σαρδέλες, ωφέλιμες και νόστιμες. Το μυστικό είναι να τις καθαρίσετε πραγματικά, να βγάλετε δηλαδή τα (άφθονα) λέπια που έχουν. Εξοπλιστείτε με γάντια κουζίνας και υπομονή και τρίψτε τις σαρδέλες κάτω από το νερό της βρύσης.

Υλικά

  • 1/2 κιλό χοντρές σαρδέλες, καθαρισμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κουταλιά κάπαρη
  • Μαϊντανό, δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • Καλαμάκια (όπως στο σουβλάκι)


Εκτέλεση

  • Μουλιάστε τα καλαμάκια στο κρύο νερό, μισή ώρα πριν το ψήσιμο, ώστε να μην ανοίγουν
  • Σε μπολ βάλτε το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, την κάπαρη ψιλοκομμένα -Αλάτι και πιπέρι
  • Ανάψτε το γκριλ στο 250
  • Περάστε τα καλαμάκια σε κάθε σαρδέλα, αλατίστε τις, απλώστε τις στο ταψάκι, ρίξτε από πάνω το μείγμα και ελαιόλαδο
  • Ψήστε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά -Με τα καλαμάκια τις γυρίζετε εύκολα πλευρά
  • Ρίξτε έξτρα χυμό λεμονιού όταν σερβίρετε

Δεν υπάρχουν σχόλια: