Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

  Ντοκιμαντέρ στο οποίο σκιαγραφείται το πορτρέτο του Έλληνα νομπελίστα ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, τοποθετημένο μέσα στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής του. 

 ΣΠΑΝΙΕΣ ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα ΒΟΥΡΛΑ ΣΜΥΡΝΗΣ : λιμάνι, κατεστραμμένα οικήματα. 
 Φωτογραφία του Γ. ΣΕΦΕΡΗ μπροστά στο κατεστραμμένο σπίτι του, στο περιβόλι με το μαγκανοπήγαδο, στους δρόμους της έρημης πόλης. Φωτογραφίες παιδικές με τη μητέρα, των παιδικών χρόνων, της νιότης, προσωπικών εγγράφων, ξυλογραφία-πορτρέτο. 

Ο αφηγητής διαβάζει απόσπασμα από το Ημερολόγιο (1950 ΣΚΑΛΑ Βουρλά-ΣΜΥΡΝΗ). Πλάνα από την κατεστραμμένη ΣΜΥΡΝΗ. 
Ακούγεται ο Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ να διαβάζει το «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ» Εναλλαγή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από τη ΣΜΥΡΝΗ, αλλά και από την οικογένεια του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ με τον ίδιο αρχικά σε μικρή ηλικία και στη συνέχεια ως ενήλικα. 
Ακούγεται ο αφηγητής να διαβάζει σκέψεις από το Ημερολόγιο του συγγραφέα, οι φωτογραφίες συχνά ακολουθούν τις περιγραφές. Παρεμβάλλεται πλάνο του ποιητή μπροστά στη βιβλιοθήκη του και πλάνα ενός αρχαιολογικού χώρου. Αποσπάσματα από τo ημερολόγιό του καθώς και οι μαρτυρίες της γυναίκας του ΜΑΡΩΣ φωτίζουν πτυχές του βίου και της προσωπικότητάς του. Γεννημένος στη Σμύρνη το 1900, τόπο που τον καθόρισε και τον θεωρούσε πάντα πατρίδα του, ο Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ 
 ακολούθησε διπλωματική καριέρα σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή για την Ελλάδα. Ωστόσο από το ημερολόγιό του γίνεται σαφής η απέχθειά του για την πολιτική και η διάσταση που υπήρχε πάντα ανάμεσα στη διπλωματική του ιδιότητα και την ποιητική του φύση. Η γυναίκα του ΜΑΡΩ ΣΕΦΕΡΗ μιλά για τη γνωριμία της με τον ποιητή και αναφέρει περιστατικά του κοινού τους βίου από τη διαμονή τους στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Κατοχής και τη μετάβασή τους στη Μέση Ανατολή μέχρι τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. 

Την τεράστια προσφορά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ στην ποίηση αποτιμούν ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του ποιητή να απαγγέλλει αποσπάσματα από ποιήματά του και να διαβάζει το περίφημο κείμενο της «Δήλωσης» κατά της χούντας. Προβάλλονται επίσης πλάνα από την τελετή βράβευσής του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό ζωντανεύει σκηνές του πολυκύμαντου βίου του καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: