Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Αφιερωμένο στον Μεσογαίας Νικόλαο και όσους τον υποστηρίζουν!

Γάλλοι γιατροί επανέφεραν ασθενή που ήταν 15 χρόνια σε κατάσταση φυτού
Κι ὅμως ὁ Μεσογαίας προπαγανδίζει
καὶ ὑπὲρ τοῦ Ἐγκεφαλικοῦ θανάτου (ἐδῶ)

  Γάλλοι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν 35χρονο ασθενή από την κατάσταση «φυτού» στην οποία βρισκόταν επί 15 χρόνια, ως συνέπεια τροχαίου ατυχήματος, και να αποκαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό την συνειδητότητα του, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
   Η περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενή ενδεχομένως και να αλλάξει όλα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα για την κωματώδη κατάσταση. Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αν κάποιος παραμένει
σε αυτό το στάδιο για πανω από 12 μήνες, η κατάσταση του θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Ωστόσο, ομάδα Γάλλων γιατρών εμφύτευσε έναν νευροδιεγέρση το στέρνο του ασθενή και επί έναν μήνα διέγειρε το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο παίζει καίριο ρόλο στο δίκτυο εγκεφάλου-σώματος, ενώ εμπλέκεται σε βασικές λειτουργίες, όπως το περπάτημα και η εγρήγορη.

«Μετά από έναν μήνα διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου, η προσοχή του ασθενή, οι κινήσεις και η εγκεφαλική δραστηριότητα του βελτιώθηκαν σημαντικά. Ο νεαρός άνδρας από την κωματώδη κατάσταση στην οποία βρισκόταν περάσε ουσιαστικά σε μια 'ελάχιστα ενσυνειδητή' κατάσταση», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Αντζελα Σιριγκου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωσιακών Επιστημών στη Λυόν.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά τη διέγερση του πνευμογαστρικού νεύρου ο ασθενής μπορούσε να ανταποκριθεί σε απλές εντολές, κάτι που δεν ήταν δυνατόν πριν. Για παράδειγμα, μπορούσε να ακολουθήσει ένα αντικείμενο με το βλέμμα του ή να γυρίσει το κεφάλι του όταν του το ζητούσαν οι γιατροί.

Μετά τη νευροδιέγερση ο ασθενής μπορούσε να διατηρήσει την προσοχή του και για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια μπορούσε να μείνει ξύπνιος ενώ του διάβαζαν ένα κείμενο ή να αντιδρά με έκπληξη όταν εμφανιζόταν ξαφνικά κάποιος κοντά στο κρεβάτι του.

Επιπλέον, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι η νευροδιέγερση προκάλεσε μια αξιοσημείωτη αύξηση σε ένα συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικής ρυθμικής δραστηριότητας σε εκείνες τις περιοχές ρου εγκεφάλου που έχουν εδώ και χρόνια σχετιστεί με τον έλεγχο των κινήσεων, την αίσθηση του σώματος και την εγρήγορση.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου και η αποκατάσταση του είναι εφικτά, ακόμα και όταν έχει χαθεί κάθε ελπίδα», υπογραμμίζει η Δρ Σιριγκου.

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ως θεραπεία της επιληψιας και της κατάθλιψης γι' αυτό και αποφάσισαν οι γάλλοι γιατροί να την δοκιμάσουν στον συγκεκριμένο ασθενή. Επέλεξαν τον 35χρονο καθώς βρισκόταν στην χειρότερη δυνατή κατάσταση, αφού επί 15 χρόνια παράμενε «φυτό» χωρίς ενδείξεις κινητικότητας και ελπίδες για βελτίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ασθενείς κάποιες φορές έχουν εξέλιχθει αυθορμήτως από την κατάσταση «φυτού», δεν ισχύει για την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όσοι είναι σε μόνιμη κατάσταση «φυτού» παραμένουν άγρυπνοι και αυτό τους διαχωρίζει από τους ασθενείς σε κώμα που δεν έχουν καμιά απολύτως ανταπόκριση. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς συνεχίζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς άγνοιας τόσο του εαυτού τους όσο και του περιβάλλοντός τους.

Οι ασθενείς με ελάχιστη συνείδηση έχουν μερική ή διαλείπουσα ενσυναίσθηση του εαυτού τους και του περιβάλλοντος και εμφανίζουν την ικανότητα να μπορούν να εκτελέσουν απλές εντολές.
Μαίρη Μπιμπή

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο εγκεφαλικός θάνατος κ άλλο κωματώδης κατάσταση.. Μη τα μπερδεύετε και μην έχετε άποψη για θέματα που δε τα ξέρετε..

Ανώνυμος είπε...

Αγνωστε μας εφυιλόγημα ειναι αυτο που λες,ο κεγομενος εγκεφαλικος θανατος δεν υπαρχει εφευρεθηκε απο την συγχρονη επιστημη την ανυρωποφαγα απλα για να δικαιολογει την βιαια και εγκληματικη αφαιρεση οργανων !δεν τοχεις ακουσει αυτο ? Απλα οταν ο ανθρωπος πεθανει δεν μπορουν να παρουν οργανα του και εφευρεθηκε αυτος ο δαιμονισμος ! Δυστηχως υπαρχουν θυασωτες αυτης της εγκληματικης πρακτικης επισκοποι ,προφανως εχει και η δικη σου λογικη τραυματιστει απο τετοιες κακοδοξιες...

Ανώνυμος είπε...

Ας δεχτούμε οτι ο εγκέφαλος έχει καταστραφεί τελείως και δέν λειτουργεί και δέν υπάρχει καμμία πιθανότητα να επανέλθει Πού ξέρουμε --ούτε η επιστήμη ξέρει --οτι δέν υπάρχει κάποιο άλλο κέντρο ζωής Αγνοούμε πού βρίσκεται το κέντρο της ζωής και της συνειδήσεως του ανθρώπου

Ανώνυμος είπε...

Ο εγκεφαλικός Θάνατος και η κωματώδης κατάσταση ιατρικά είναι εντελώς διαφορετικές και διακριτές μεταξύ τους καταστάσεις. Ιατρικά και επιστημονικά, έτσι είναι. Τώρα το τι άποψη έχει ο καθένας προσωπικά ή τι συζητιέται στα καφενεία, δεν νομίζω ότι είναι "πηγές" που μπορεί να επικαλείται ο καθένας.
Συνεπώς ο τίτλος του άρθρου είναι άστοχος, αφού ο Μεσογαίας ουδέποτε μίλησε για δωρεά οργάνων από κωματώδεις ασθενείς.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως τα έχετε μπερδέψει λίγο δίχως να θέλω να υποστηρίξω τον σεβασμιότατο. Άλλο κατάσταση φυτική άλλο κωμμα και άλλο εγκεφαλικός θάνατος.
Θα σας παρακαλούσα επειδή αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα να μην τα χειρίζεστε, εφόσον δεν μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές αυτές μου δείχνετε πως δεν το κατέχετε.
Και γω είμαι κατά του εγκεφαλικού θανάτου, πιστεύω πως ο άνθρωπος ζει, η ψυχή του δεν έχει αποχωριστεί από το σώμα δηλ ο άνθρωπος είναι εν ζωή έστω και με την μηχανική υποστήριξη έστω και αν στην διεθνή βιβλιογραφία ούτε ένας δεν έχει ανανήψει από τον εγκεφαλικό θάνατο εν τούτοις δεν συντάσσονται με τον σεβασμιότατο. Αλλά άλλο αυτό και άλλο η αποκατάσταση της αλήθειας.
Με τιμή
Κωστας

Μαρία Π. είπε...

Tαπεινή μου γνώμη είναι ότι οι στιγμές μεταξύ ζωής και θανάτου είναι φοβερές και "ιερές". Η ψυχή ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στον Πλάστη της. Ότι και αν είναι ένας άνθρωπος δεν μπορούμε να ξέρουμε τι διαδραματίζεται ακόμα και τα τελευταία λεπτά ή δευτερόλεπτα. Εξάλλου η έννοια του χρόνου δεν υπάρχει σε τέτοιες καταστάσεις, όπως και στον ύπνο. Ένα όνειρο κρατάει λίγα δευτερόλεπτα και νομίζουμε ότι το βλέπουμε για ώρες.
Υπάρχουν κάποια πεδία που είναι ΆΒΑΤΑ, απαραβίαστα.. Ποιός μπορεί να πάρει την ευθύνη να χαρακτηρίσει κάποιον άνθρωπο "νεκρό";; Τι σημαίνει νεκρός; Ότι η ψυχή χωρίστηκε από το σώμα. Αφού δεν έχει χωριστεί ακόμα, ο άνθρωπος δεν είναι νεκρός, έστω και αν δεν λειτουργεί καθόλου ο εγκέφαλος και όλα τα όργανά του. Η αντίληψη δεν υπάρχει μόνο στα σωματικά αισθητήρια όργανα, αλλά υπάρχει και στην ψυχή. Και μάλιστα σε πολύ ανώτερο βαθμό. Απλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.
Έχουμε ακούσει περιπτώσεις ανθρώπων σε κώμα (σε κατάσταση φυτού), που δάκρυσαν, ή που προσπάθησαν να κάνουν το σταυρό τους. Μήπως κάτι έβλεπαν; Μήπως επικοινωνούσε ο Θεός μαζί τους για να μετανοήσουν πριν φύγουν;; Μήπως γι αυτό επέτρεψε να πέσουν σε αυτή την κατάσταση της έσχατης αδυναμίας-ανικανότητας;; Ποιός μπορεί να μπει σε αυτά τα μυστήρια. Χρειάζεται μεγάλος σεβασμός απέναντι σε αυτά τα πράγματα ακόμα και αν δεν τα κατανοούμε.
Είμαι πλήρως αντίθετη με την αφαίρεση οργάνων όταν αυτή επισπεύσει ή προκαλέσει τον θάνατο. Συμφωνώ μόνο σε περιπτώσεις που κάποιος θέλει οικειοθελώς να δώσει ένα όργανο σε ένα αγαπημένο του πρόσωπο ένας γονέας για παράδειγμα μπορεί να δώσει ένα νεφρό στο παιδί του.
Να μη μιλήσουμε φυσικά για το φρικτό εμπόριο οργάνων. Είναι ένα θέμα που αποτελεί την ΝΤΡΟΠΗ της σημερινής ανθρωπότητας. Απαγάγουν παιδιά και νέους ανθρώπους για να τους πάρουν τα όργανα τα οποία θα παρατείνουν τη ζωή ενός πλούσιου (συνήθως μεγάλης ηλικίας). Άνθρωποι πουλούν τα όργανά τους γιατί δε έχουν να ταϊσουν τα παιδιά τους..!
Μακάρι να μην υπήρχε αυτή η σημερινή δυνατότητα των μεταμοσχεύσεων έτσι όπως έχει καταντήσει να χρησιμοποιείται..