Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Σχόλια σε θεσεις του Λεμεσού Αθανάσιου

Στο σύντομο βίντεο που προτάθηκε σε ανάρτηση ο Πανιερώτατος  Μητροπολίτης Λεμεσού  Αθανάσιος εκφράζει διάφορες θέσεις αναφορικά με τη Σύνοδο της Κρήτης, την αποτείχιση και το σχίσμα.

Ορισμένες από τις θέσεις που διατυπώνει ο Πανιερώτατος είναι ορθές, ενώ κάποιες άλλες είναι κακόδοξες.

ΟΙ ΟΡΘΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ
________

Α.) Ας αρχίσουμε από τις ορθές.

1.) Είπε ο Πανιερώτατος ότι η Εκκλησία πορεύεται τον δρόμο Της και ότι δεν υπάρχει τρόπος να πλανεθεί. Αν η Σύνοδος της Κρήτης είναι κατά Θεόν θα καθιερωθεί στη συνείδηση της Εκκλησίας. Αν όχι ο Θεός θα την κατατάξει στις ληστρικές ψευδοσυνόδους.

Πολύ ορθή θέση. Αλίμονον αν πιστεύαμε ότι η Εκκλησία θα πλανεθεί και ότι το Άγιο Πνεύμα θα σταματήσει να Την καθοδηγεί σε όλη την αλήθεια. Η Εκκλησία είναι ο στύλος και το εδραίωμα της αληθείας που έχει κεφαλή τον Χριστό. Γι’ αυτό και είναι αδύνατον να πλανεθεί.

2.) Είπε, επίσης, ο Πανιερώτατος ότι το σχίσμα είναι πολύ μεγάλο κακό και ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να καταφύγουν σ’ αυτό.

Ούτε που χρειάζεται να τονίσουμε ότι η θέση αυτή του Πανιερώτατου είναι απολύτως ορθή. Το αμάρτημα του σχίσματος δεν το ξεπλένει ούτε το αίμα του μαρτυρίου, μας διαβεβαιώνει ο Ιερός Χρυσόστομος.

ΟΙ ΠΛΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Ο ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
__________

β.) Ας πάμε τώρα στις πλάνες που διατύπωσε ο Πανιερώτατος στο βίντεο της ανάρτησης.

1.) Ηθελημένα αποσιωπά τη διάκριση της αποτείχισης και του σχίσματος και αφήνει να νοηθεί ότι όσοι διακόπτουν το μνημόσυνο του αιρετίζοντος οικείου ιεράρχη κάνουν σχίσμα.

Η θέση αυτή είναι 100% πλανεμένη.
 Η αποτείχιση (τουτέστιν η διακοπή του μνημοσύνου του αιρετίζοντος ιεράρχη) είναι αναφαίρετο κανονικό δικαίωμα των πιστών αν ο οικείος επίσκοπος κηρύσσει γυμνή τη κεφαλή κατεγνωσμένη αίρεση. Ως εκ τούτου είναι τελείως αθεολόγητο -κυριολεκτικά κακόδοξο- να συγχύζουμε την διακοπή του μνημοσύνου με το σχίσμα.

2.) Ο Πανιερώτατος Λεμεσού ισχυρίζεται ότι η Σύνοδος της Κρήτης δεν έβλαψε την Εκκλησία. Από πότε μία Σύνοδος που κηρύσσει αίρεση δεν βλάπτει την Εκκλησία; Και αν τα πράγματα έχουν όπως τα αντιλαμβάνεται ο Πανιερώτατος Λεμεσού γιατί αρνήθηκε να υπογράψει το διαβόητο κακόδοξο κείμενο 6 της Συνόδου της Κρήτης; Και γιατί στη συνέχεια ο Πανιερώτατος έδωσε εντολή να διαβαστεί στους ναούς και στις Μονές της Μητροπόλεως του η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία ανεβάζει μέχρι τρίτου ουρανού τη Σύνοδο της Κρήτης; 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
_________

3.) Ακατανόητη, προπαντός, είναι η θέση του Πανιερώτατου ότι οι αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης δεν αφορούν τους πιστούς. Αλίμονον αν δεχτούμε ότι οι κακόδοξες αποφάσεις μιας Συνόδου δεν επηρεάζουν αρνητικά τους πιστούς και τρισαλίμονον αν οι νουθεσίες ενός επισκόπου προς το πλήρωμα της Εκκλησίας είναι να αδιαφορήσει για τα θέματα της πίστεως. 

Αντί να καθησυχάζει με μη κατά Θεόν υποδείξεις τους πιστούς, ο Πανιερώτατος Λεμεσού οφείλει να καλέσει το ποίμνιο της Εκκλησίας σε εγρήγορση και σε αγώνα εναντίον των κακόδοξων αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης. Αυτό είναι το καθήκον του, αφού, ως επίσκοπος, είναι ο κατεξοχήν φρουρός των αληθειών της πίστεως. 

Ας μη υποτιμήσει, άλλωστε, τον ενδεχόμενο, σε κάποια στιγμή, να βρεθεί στο στόχαστρο ζηλωτών κληρικών, μοναχών και λαικών οι οποίοι πιθανόν να διακόψουν το μνημόσυνό του αν συνεχίσει να μην τους εμπνέει με τις δηλώσεις και τις ενέργειές του.

*****

Αλλοπρόσαλλες, δυστυχώς, οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πανιερώτατου Λεμεσού αναφορικά με τη Σύνοδο της Κρήτης, την αποτείχιση και το σχίσμα. Γι’ αυτό και σκανδαλίζουν και αποπροσανατολίζουν, αντί να οικοδομούν, τους πιστούς.
πηγή

6 σχόλια:

Αργύρης μυλωνας είπε...

Η εκκλησια πώς πορευοτανε επι αρειου;Μονη της ξεφυγε απο την αιρεση;Τα κτηριά της αγωνιστηκανε κατα των αιρετικων;Εκει που λειτουργουσαν αρειανοι ηταν η εκκλησια του χριστου;Ο χριστος κατεβηκε για να γλιτωσει την εκκλησια Του απο την αιρεση ή οι ανθρωποι του;Η εκκλησια δεν πλαναται ή οι ανθρωποι της που δινουν αγωνα να μην υπαρξει η πλανη μεσα της;
Πολλοι θελουν να περασουν οτι η εκκλησια προστατευεται και οδηγειται απο τον Κυριο με τροπο μαγικο.Μηπως δε ξερουν οτι αυτο εγινε παντα με τη συμετοχη των αγιων, ομολογητων, μαρτυρων,και αλλων αγωνιστων της πιστης;

Orthodox True είπε...

Αργύρη, η Αγία Εκκλησία προστατεύεται από την Αγία Τριάδα, όμως το αυτεξούσιο του ανθρώπου είναι απαραβίαστο. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός θα μας δείξει την Μία Αγία Αλήθεια, όμως δεν θα μάς πιάσει το χεράκι, με το ζόρι να μας κάνει να την ασπαστούμε. Το αυτεξούσιο τής ελεύθερης επιλογής μας δεν καταναγκάζει το Άγιο Πνεύμα να μας κρατάει με το ζόρι μέσα στην Αγία Εκκλησία. Η ελευθερία τού αυτεξούσιου είναι και η ελευθερία μας να βγαίνουμε με δική μας επιλογή, εκτός Αγίας Εκκλησίας.
Ο Άγιος Θεός να μάς φωτίζει και να είμαστε μέλη τής Αγίας Εκκλησίας Τού Χριστού!

Αργύρης μυλωνας είπε...

Καμια αντιρηση αδερφε μου,δεν ξερω σε τι απαντας;Θελω μονο να σε ρωτησω εαν καταλαβα καλα το πνευμα των λογων σου και της στασης σου για το θεμα.Εσυ,εαν ο λογος του θεου διαστρευλωθει απο τους λυκοποιμενες,εαν η εκκλησια Του εκδιωχθει εκ των εσω,εαν φερουν μεσα της αιρεση ή αποδεχθουν εντος της αιρετικους να λειτουργουντε μαζι,και εσυ δεν αντιδρασεις σε αυτα που της επιφερουν,θεωρεις οτι εισαι σιγουρος και καλυμενος απο τον Κυριο για την σωτηρια σου;Δηλαδη πιστευεις οτι εαν δεν υπερασπιστεις τον χριστο,πραγμα που ζητει ο ιδιος για λογαριασμο Του απο τους πιστους Του θα σωθεις;Η η προσβολη που γινεται στην εκκλησια Του,που τη θεωρουν οχι ως μοναδικη και μονη οι οικουμενιστες,δεν ειναι θεμα υπερασπισης του χριστου για σενα.
Και μετα ποσο μελος της αγιας εκκλησιας του χριστου λογιζεσαι εαν δεν αντιδρασεις στην προσβολη και τον πολεμο που της γινεται;Σωστοτατα μιλας για αυτεξουσιο,αυτο ομως το δικο μας δεν αποφασιζει να υπερασπιστει Τον χριστο ακομη,οπως επραξε το αυτεξουσιο των αγιων και μαρτυρων.Φαινεται το δικο τους αυτεξουσιο ηταν πιο φιλοτιμο,ενω το δικο μας εχει φοβια μη βγει απο την εκκλησια που καθεται ενα βημα πισω απο τον παπα

Orthodox True είπε...

Αργύρη, ο Χριστός και η Αγία Εκκλησία δεν ζητούν δικηγόρους και υπερασπιστές με την έννοια που όλοι γνωρίζουμε.
Είναι διαφορετικό θέμα η ομολογία της Πίστεως όπου ο Θεός το καλέσει, πχ όπως συνέβει σε εμένα, όπου ένας Πακιστανός σε μία συνομιλία, μού είπε "αδελφέ μου", και κατατρόμαξα μην με κατασπαράξουν γιατί ήταν σε ένα σπίτι με καμιά δεκαριά δικούς του, και μάζεψα όλο το κουράγιο μου, και όλη τη δύναμη της ψυχής μου, και του είπα, "δεν είμαστε αδέλφια, είμαι Χριστιανός", και βέβαια άρχισε τα δικά του, όλοι παιδιά του Θεού είμαστε και τα τέτοια του διαβόλου κόλπα!
Είναι λοιπόν άλλο θέμα η υπεράσπιση της Αγιας Εκκλησίας Του, καί άλλο η προσωπική ομολογία.
Η μόνη "υποχρέωση μας ", είναι νά είμαστε μέσα στην Αγία Εκκλησία γιατί μόνο εκεί σωζόμαστε.
Εφόσον το Άγιο Πνεύμα μαρτυρεί εντός σου την αίρεση των λυκοποιμένων πού ακολουθείς, αμέσως πηγαίνεις στον πνευματικό σου, και του ανακοινώνεις ότι αποχωρείς από το συνοθύλευμα των αιρετικών, μην τυχόν και μάς βρει ο θάνατος στο αιρετικό μαντρί.
Γιατί γνωρίζεις το ""όπου ευρώ σε, εκεί και κρινώ σε"". Και φυσικά στις μέρες μας πολλοί οι αιφνίδιοι θάνατοι.
Δεν ξέρουμε εάν θα μας βρει το βράδυ σε αυτή τη ζωή, καί δεν
υπάρχει εκτός της Εκκλησίας
σωτηρία.
Όλοι οι λυκοποιμένες έστω και εάν προέρχονται από την Αγία Εκκλησία, έχουν φύγει λόγω της αίρεσης πού κηρύττουν γυμνοί την κεφαλή. Αλίμονο στα χαϊβάνια που ακολουθούν για τις δικές τους σκοπιμότητες. Συμπαρασύρονται μαζί τους στην απώλεια, ενώ γνωρίζουν την αλήθεια...

Αργύρης μυλωνας είπε...

Παλι δεν αντιλεγω σε πολλα που λες,αλλα για σενα αυτη η υποχρεωση του να ειναι καποιος μεσα στην αγια εκλλησια του υπαγορευει μη αντιδραση,ομολογια,προς υπερασπιση της αληθειας της,εαν και εφοσον αυτη θιγεται απο ανθρωπους δικους της;η να τους οικονομησουμε μη μιλωντας ως αδερφους μας,εναντι της αληθειας;Με τους λυκοποιμενες που ουσιαστικα ειναι εκτος της και ημων τι γινεται;

Orthodox True είπε...

Αργύρη, η υποχρεωτική αντίδραση, είναι η διακοπή της κοινωνιας με τους λύκους. Φεύγουμε από το αιρετικό μαντρί. Από εκει καί πέρα τα υπόλοιπα να λέμε την Αλήθεια Χάριτι Θεού όπου κληθούμε...
Σε ευχαριστώ, ο Θεός να σε ευλογεί στον Δρόμο σου...Καλή δύναμη