Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ*




Του Παναγιώτη Τελεβάντου



Τον τελευταίο καιρό, με πολλή θλίψη, παρακολουθούμε τις ανοίκειες επιθέσεις ορισμένων ομογενών εναντίον των Μονών του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας.



Είναι άξιον απορίας για ποιο λόγο ο Γέροντας Εφραίμ και το εξαίρετο πνευματικό έργο που επιτέλεσε στην Αμερική δέχεται, αντί τους επαίνους του θαυμασμού και της αγάπης μας, εχθρικά άρθρα.



 
Συγκεκριμένα η προτεσταντίζουσα οργάνωση OCL (Orthodox Christian Laity), που αγωνίζεται να απεξαρτήσει πνευματικά και διοικητικά την Αρχιεπισκοπή Αμερικής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συγκροτήσει Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αμερικής που θα περιλαμβάνει όλες τις Δικαιοδοσίες, με πρόσφατο άρθρο της, ζητά να γίνεται έλεγχος των οικονομικών των Μονών από τους κατά τόπους Μητροπολίτες καθώς επίσης να ελέγχονται οι μοναχοί για την ορθότητα των θεολογικών θέσεων που πρεσβεύουν.



Ας πιάσουμε τα πράγματα με τη σειρά.



Ποιος είπε ότι τα μοναστήρια έχουν πρόβλημα με τον οικονομικό έλεγχο των εσόδων τους; Και τι έχουν να κρύψουν, δηλαδή, οι μοναχοί και οι μοναχές που εγκατέλειψαν τα πάντα και αφιερώθηκαν στο Θεό; Η καλύτερη απόδειξη ότι διαχειρίζονται με χρηστό τρόπο τα έσοδά τους είναι το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατόρθωσαν να πυργώσουν δεκαοκτώ επιβλητικά μοναστήρια στην Αμερική από το μηδέν.



Όσο για τον έλεγχο της ορθοδοξίας της διδασκαλίας τους ασφαλώς και είναι της αρμοδιότητας των επισκόπων και της Ιεράς Συνόδου. Αλλά τι είπαν ή τι έγραψαν οι μοναχοί και οι μοναχές που επέτρεψε στον οποιονδήποτε να σχηματίσει την άποψη ότι διδάσκουν ετεροδιδασκαλίες; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Σε μια Εκκλησία πλήρως εκκοσμικευμένη, όπως είναι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ είναι νησίδες παραδοσιακής ευσέβειας και οάσεις ορθοδόξου φρονήματος.



Αντί να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα τόσα οικονομικα σκάνδαλα που παρατηρούνται -προς μεγάλο σκανδαλισμό του κόσμου- στις κοινότητές μας και αντί να ανησυχήσουμε για το προτεσταντικό φρόνημα και την εκκοσμίκευση που μαστίζουν την Εκκλησία μας πολεμούμε τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ που είναι πύργοι ορθόδοξης ευσέβειας και πρότυπα χρηστής διαχείρισης των εσόδων τους.



Δυστυχώς κοντά στους OCL και ο  Θεόδωρος Καλμούκος, επί των εκκλησιαστικών θεμάτων υπεύθυνος της ομογενειακής εφημερίδας, δεν χάνει ευκαιρία να χτυπήσει τα μοναστήρια. Κανείς δεν κατάλαβε μέχρι τώρα στην Ομογένεια για ποιο λόγο επιτίθεται στα μοναστήρια. Όλοι αναμέναμε ότι, ως ομογενής πρώτης γενεάς,
 ο Καλμούκος θα ήταν μεγάλος υποστηρικτής των Μονών. Με μεγάλη θλίψη, όμως, παρατηρούμε ότι συνεχώς ασκεί αρνητική κριτική εναντίον των Μονών παρόλον ότι ο Γέροντας Εφραίμ, οι μοναχοί και οι μονάζουσες των Μονών ουδέποτε έκαναν κάτι για να τον στενοχωρήσουν και παρόλον ότι τον έχουν πάντοτε στις προσευχές τους.



Γιατί παρατηρείται αυτή η επιθετικότητα εναντίον τους;
Μα τα ορθόδοξα μοναστήρια διαφυλάτουν ως ακρίτες την αληθινή εμπειρία ,είναι γνωστό δε για το πόσο αγωνίστηκε ο μακαριστός π.Ιωαννης ρωμανίδης ώστε να ζει σήμερα η Αμερική αυτό το θαύμα με τον γνήσιο ορθόδοξο ήθος και την ρωμιοσύνη. 
Ακούστε τώρα μια ομιλία με τον π.Θεόδωρο Ζήση ,πως περιγράφει την επίσκεψή του στα μοναστήρια του γέροντα Εφραίμ,
 καθώς και την ιστορική διαδρομή της εκκλησίας της Αμερικής ,
θα βγάλετε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα ,γιατί οι σημερινοί
«ξυρισμένοι αλλοτριωμένοι παπάδες και περί αυτών, στην κυριολεξία δαιμονίζονται… »

1 σχόλιο:

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Παρακαλούμε μην δημοσιεύετε σε άσχετη ανάρτηση σχόλια ή θα διαγράφονται ή θα τα μεταφέρουμε σε σχετική με το σχόλιο ανάρτηση ,εδώ λοιπόν η συνέχεια:https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7479418127797102964&postID=5674535296454202916&page=1&token=1491829849256