Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σχετική εικόναΑπομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της ομιλίας του Αρχιμανδρίτη Τύχωνος Σεβκούνωφ, Ηγουμένου Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Σρέτενσκ (Υπαπαντής) στη Μόσχα

Αρχιμ. Τύχων: Η Ελλάδα για τη Ρωσία είναι ασυνήθιστα κοντινή. Πρέπει να είναι κατανοητό ότι οι διμερείς σχέσεις ποικίλουν, διάφορα μπορεί να συνέβησαν, όμως οι Έλληνες ήταν πάντοτε οικείοι, γιατί η Ρωσία αισθάνεται και παραμένει ευγνώμων για όσα η Ελλάδα προσέφερε στον λαό μας.
Τ.Κ.: Η Ρωσική Εκκλησία δεν συμμετείχε στην Σύνοδο της Κρήτης. Πρόκειται για σχίσμα;
Αρχιμ. Τύχων: Ελάτε τώρα, ποιο σχίσμα; Δεν υπάρχει καμμία διάσπαση, ούτε κάτι παραπλήσιο. Υπήρξε μια διοικητικού τύπου απόφαση. Ελάτε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε. Κι εμείς απορούμε: Τι να συζητήσουμε; Τι ιδιαίτερο υπάρχει; Οι θεολόγοι επινόησαν. Σας μιλώ ως απλός άνθρωπος. Κάθισαν και σκέφτηκαν τι πρέπει να συζητηθεί. Μπορεί να έχουν δίκιο, όμως ο απλός Ορθόδοξος, ο Έλληνας, Σέρβος, Ρώσος, ΄Αραβας Ορθόδοξος δεν αισθάνεται την ανάγκη ότι οι ιεράρχες του πρέπει επειγόντως κάτι να συζητήσουν. Για ποιο λόγο συγκαλούνταν οι Οικουμενικές Σύνοδοι (αφού έγινε τώρα τέτοια απόπειρα ή υπήρξε μια αξίωση για Οικουμενική Σύνοδο); Εμφανίστηκε η αίρεση του Αρειανισμού, που κατέστρεφε την Εκκλησία. Διαδίδεται μια ιδέα μεταξύ όλων των Χριστιανών ή της πλειονότητάς τους, η οποία διαλύει πλήρως την Εκκλησία. Διακηρύσσει ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν είναι Υιός του Θεού. Καταστρέφεται το θεμέλιο. Για τον λόγο αυτό συγκαλείται Οικουμενική Σύνοδος. Όλοι οι επίσκοποι της Οικουμένης συγκεντρώνονται μαζί για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Να δουν ποιος και πού έχει δίκιο. Υπήρχαν οι υπερασπιστές και οι πολέμιοι του θεολόγου Αρείου. Ήταν όμως ένα θέμα ζωής και θανάτου. Γι᾿ αυτό και συγκεντρώθηκαν άπαντες. Ενώ τώρα τέτοια αναγκαιότητα είναι ολοφάνερο ότι δεν υπήρχε. Υπάρχει και μια ολόκληρη σειρά λόγων που όλοι αντιμετώπισαν αυτή τη Σύνοδο πολύ αδιάφορα – είτε υπήρξε, είτε όχι, το ίδιο κάνει – και με ορισμένη καχυποψία. Γιατί τέθηκαν ορισμένα ζητήματα που είναι κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενα στη συνείδηση πάρα πολλών ορθοδόξων Χριστιανών: η σχέση με τους αλλόδοξους, για παράδειγμα. Όλοι μας αγαπάμε τους καθολικούς, πολλοί μάλιστα έχουμε ειλικρινείς σχέσεις, έχω πολλούς φίλους Ιταλούς κ.λπ. Να αρχίζει όμως ένα θέμα για κάτι παραπάνω από φιλία, δεν λέω για ενοποίηση Εκκλησιών, δόξα τῳ Θεῴ τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε, είναι πάντοτε μια διαδικασία επώδυνη. Για ένα νέο στάδιο κατοχύρωσης των σχέσεών μας. Ίσως άξιζε λίγο ακόμη να εργαστούμε. Ίσως άξιζε να πετύχουμε όλοι οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών να προσέλθουν ελεύθερα – το υπογραμμίζω – και με χαρά σε αυτή τη Σύνοδο. Όμως, πάντοτε όταν εφαρμόζονται μέτρα διοικητικής λογικής – όπως λέμε στη Ρωσία, «Από τα γόνατα λυγίζει ο άνθρωπος» – είναι πάντα βαρετό και αδιάφορο, θα προκαλεί πάντοτε αντίδραση, έλλειψη εμπιστοσύνης και συμπάθειας. Και προεργασία υπήρξε συνολικά τεράστια. Πολλές δεκαετίες επιδιώκαμε τον στόχο αυτό. Έπρεπε μάλλον λίγο ακόμη να περιμένουμε και να δράσουμε με τρόπο κατανοητό για τους πιστούς, ώστε να μην υπάρξει αυτή η εσωτερική απόρριψη.
[...]
Τ.Κ.: Θα θέλατε να ευχηθείτε κάτι στους τηλεθεατές μας;
Αρχιμ. Τύχων: Θα ήθελα να ευχηθώ και να παρακαλέσω. Οι Έλληνες ήταν για εμάς πάντα παράδειγμα. Παράδειγμα πίστης, πραγματικής ορθής κρίσης, παράδειγμα αφοσίωσης στον Θεό, την Εκκλησία και τον εξαίρετο πολιτισμό του οποίου είναι κληρονόμοι. Θα ευχόμουν να παραμείνετε για εμάς το πιο αξιοθαύμαστο και υπέροχο παράδειγμα σε όλα.
Τ.Κ.: Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο που μας αφιερώσατε
Αρχιμ. Τύχων: Παρακαλώ. Να είστε καλά.



Σημ.:
Αρχιμ. Τύχων: Αρχιμανδρίτης Τύχων Σεβκούνωφ, Ηγούμενος Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Σρέτενσκ (Υπαπαντής) στη Μόσχα.
Τ.Κ.: Ταμίλα Κουλίεβα, παρουσιάστρια.
Μετάφραση από τα Ρωσικά: Γ. Καραντινάκης.



(Πηγή: Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ», 19 Φεβ. 2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια: