Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΙΕΡΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ'' ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΑ


Ομιλεί ο π.Σάββας Αγιορείτης

50 σχόλια:

Μαρία Π. είπε...

Έχω ακούσει αρκετές ομιλίες του π. Σάββα Αγιορείτη, είναι όλες αγιοπατερικές και αποπνέουν το γνήσιο Ορθόδοξο δόγμα και βίωμα. Όλες πάνω σε πατερικά κείμενα Αγίου Συμεών, Αγίου Νικοδήμου, Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, Αγίου Ισαάκ Σύρου κτλ..
Ένα ταπεινός φωτισμένος άνθρωπος που μπορούμε να ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ, σε αντίθεση με υποτιθέμενη "επιπλέον ακρίβεια και ευσέβεια" και "ζήλον ου κατ΄επίγνωσιν" που βλέπουμε σε άλλους, με τα οποία ο διάβολος καταστρέφει (μέσω της ανθρώπινης υπερηφάνειας που νομίζει ότι έχει το αλάθητο) την Εκκλησία, με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο απ΄ότι οι φανεροί αιρετικοί.

Ο γέροντας Γαβριήλ που ακούσαμε στο βίντεο παρά όσα λέει, δεν έκανε σχίσμα, δεν προχώρησε σε ακοινωνησία με όλο το Σώμα της Εκκλησίας, όπως παροτρύνουν κάποιοι τους πατέρες π. Ν.Μανώλη και π.Θ.Ζήση να κάνουν.

Ακούστε τι λέει ο π.Σάββας Αγιορείτης:
"Σήμερα όσοι κόβουν το μνημόσυνο, αυτό θέλει πολλή ωριμότητα σκέψης και πολλή αγιότητα για να το κάνει κανείς, αλλά άπαξ και το κάνουνε θα πρέπει να έχουνε τη διάκριση τη στοιχειώδη όπως πριν από χρόνια είχε ξαναγίνει με 3 Αρχιερείς, να συλλειτουργούν με τους άλλους που ακόμα δεν έκοψαν το μνημόσυνο.
Οι 3 Αρχιερείς τότε που είχαν κόψει το μνημόσυνο, ο Ελευθερουπόλεως ο Αμβρόσιος ο Φλωρίνης ο Αυγουστίνος, και ο Παραμυθίας, δεν μνημόνευαν τον Αθηναγόρα, που ήταν άκρως οικουμενιστής, αλλά συλλειτουργούσαν με τους άλλους Αρχιερείς, αυτό είναι το σωστό. Η διακοπή του μνημοσύνου δεν σημαίνει σχίσμα.ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ.Σχίσμα σημαίνει να φύγεις τελείως, και να μην συλλειτουργείς με κανένα, και να κάνεις ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΑΝΤΙΕΡΑ, ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ, ΔΙΚΗ ΣΟΥ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ". Αυτό είναι λάθος, ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ όπως λένε οι Πατέρες. Όσοι λοιπόν κάνουν διακοπή μνημοσύνου, δεν πρέπει να κόψουν την κοινωνία με την υπόλοιπη Εκκλησία, γιατί ο Οικουμενικός είναι καθαιρετέος, έβαλε τον Πάπα στο Φανάρι να πει το "Πάτερ ημών" και υπάρχει ρητός Κανόνας που το απαγορεύει, αλλά είναι "εν δυνάμει", δεν έχει ακόμα καθαιρεθεί.Ούτε μολυνόμαστε αφού δεν έχει ακόμα καθαιρεθεί.Τα Μυστήρια είναι έγκυρα.
Σε άλλο σημείο λέει "Αν κοπείς από το Σώμα της Εκκλησίας, κάνεις Σχίσμα, γιατί ο ιερέας θα πάρει μαζί του και κάποιους πιστούς και γίνεται Σχίσμα. Δεν μνημονεύω τον επίσκοπο.. εντάξει, αλλά όχι κάνω Σχίσμα.Αυτό είναι φοβερό, μεγάλη αμαρτία. Η διακοπή μνημοσύνου είναι μια διαμαρτυρία, προκαλείται ένας σάλος, άρχισαν οι ιερείς και δεν τον μνημονεύουν, προκαλείται σάλος και λένε οι πιστοί τι γίνεται εδώ , για να το εξετάσουμε, γι΄αυτό γίνεται αυτή η κίνηση ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗ, να πάρουμε τα πνευματικά μας παιδιά και να λειτουργούμε μόνοι μας. Μετά θα πρέπει η Εκκλησία να τον αφορίσει αυτόν, να τον καθαιρέσει, γιατί μετά θα το κάνουν κι άλλοι κι άλλοι και θα γίνουμε όπως τους παλαιοημερολογίτες (και τους προτεστάντες).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Μαρία μπορείς σέ παρακαλώ να λές λιγότερα ; Να ακούς και να λές λιγότερα για πράγματα που δέν σέ αφορούν; Διακατέχεσαι από ένα άγχος ! Ας αφήσουμε τους αρμοδίους να ρυθμίσουν τά καθ'εαυτούς ,ειναι οι αρμοδιότεροι να ερμηνεύσουν το πνεύμα και τό γράμμα των Ιερών Κανόνων Κάποιοι αντιοικουμενιστές αναπαύονται να συλλειτουργούν με΄τον Δημητριάδος ,τον Μεσσηνίας ,τον Σύρου ,την στιγμη που εμείς ως λαϊκοί δέν θέλουμε να πάρουμε αντίδωρο από το χέρι του Με γειά τους μέ χαρά τους , όμως πώς να τό κάνουμε δέν το καταλαβαίνουμε Καί αφού συλλειτουργουν μετά δέν θα συμφάγουν δέν θά φιλοξενηθούν; Πώς γίνονται αυτά τά πράγματα !Είναι μία δική τους ιδιοτυπία που σέ καμμία περίπτωση δέν είναι και της εκκλησίας !Δηλαδή τώρα τί θέλουμε ,να πούμε στον π. θεόδωρο , στόν παπα Νικόλα και σέ όλους τους αποτειχιζομένους πώς θα το κάνουν ;Οπως το νοιώθουν θά το κάνουν Δηλαδή συγνώμη ,ένας ιερέας μπορεί να συλλειτουργήσει μέ τον επίσκοπό του που του έχει κόψει το μνημόσυνο ;Ο Ιερός Κανόνας δίνει τόση ευρυχωρία συνειδήσεως και γι'αυτους που κόβουν το μνημόσυνο και γι'αυτούς που δέν το κόβουν επαινώντας αυτούς που το κόβουν Ποιός είναι αυτός που θα μιλήσει για σχίσματα και καθαιρέσεις ; Πρόσεχε λίγο σέ παρακαλώ και μήν μιλάς για πράγματα που δέν έχεις αφομοιώσει .....

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος Ανώνυμος στο 2:27 αν δεν γνωρίζει εκκλησιαστικό δίκαιο και θεολογία μην μας τρελαίνει. Οι άγιοι έχουν γράψει και έχουν μιλήσει για ΟΛΑ. Αν οι γνώσεις του καθενός που γράφει είναι περιορισμένη καλό είναι να μην εκθέτει την ΔΙΚΗ του γνώμη. Αυτή την στιγμή που τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά μας ενδιαφέρει τι λένε οι Άγιοι και όχι τι Νομίζει ο καθένας.
Η κ. Μαρία είναι πολύ σωστή και πάρα πολύ παρατηρητική!

Η Αποτείχιση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο Σχίσμα και μετά στην Αίρεση.

Πρέπει να διωχτούν οι Οικουμενιστές και όχι εμείς από την εκκλησία.
Υπάρχουν τρόποι. Ο πατήρ Σάββας μιλάει πολύ σωστά.

Μαρία Π. είπε...

Δεν είχα σκοπό να απαντήσω στην Ελένη (2.27) μια που θεωρεί ότι όσα γράφω είναι αποτέλεσμα του ότι "διακατέχομαι από ένα άγχος", και ότι "όσα συμβαίνουν δεν με αφορούν" (γι αυτό μου λέει να μιλάω λιγότερο).
Ευχαριστώ Ελένη, αλλά άφησέ με σε παρακαλώ να χειρίζομαι τα πράγματα όπως νομίζω. Δε νομίζω ότι σου είπα ποτέ, πως και τι θα γράψεις.

Αγαπητέ αδελφέ (4.09) ο Θεός να βάλει το Χέρι Του, να μη δούμε ολόκληρη την Ορθοδοξία να καταντάει στα χάλια του παλαιοημερολογίτικου/αποτειχισμένου αλλά και προτεσταντικού χώρου. Και δεν είναι το θέμα έτσι γενικά οι διαιρέσεις και τα σχίσματα, γιατί η Εκκλησία είναι του Κυρίου και δεν θα χαθεί, γιατί δεν θα πάψει ποτέ να την περιθάλπει και να την φροντίζει, αλλά εμείς οι ίδιοι θα χαθούμε πνευματικά αφού θα μετατραπούμε σε νοσηρούς χριστιανούς, "καθαρούς" Φαρισαίους, "χωρισμένους από τους μολυσμένους αδερφούς μας".
ΕΥΤΥΧΩΣ οι π.Ν.Μανώλης και π.Θ.Ζήσης δεν θα ακολουθήσουν τις προτροπές δημιουργίας μιας ακόμα παρασυναγωγής όπως θέλουν κάποιοι.
100 χρόνια έχουμε άπειρα παραδείγματα, σημεία μεγάλα από τον Θεό. Άγιοι γέροντες όταν σκανδαλίζονταν με όσα έκανε και έλεγε ο Αθηναγόρας, και οι σχισματικοί τους έλεγαν ότι τα Μυστήρια είναι άκυρα, γιατί αποσύρθηκε το Άγιο Πνεύμα και χάθηκε η Θεία Χάρη, ο Ίδιος ο Θεός μαρτυρούσε για την αλήθεια, και έβλεπαν Σάρκα και Αίμα μέσα στο Άγιο Δισκοπότηρο.
Έβλεπαν αγγέλους μέσα στο Ιερό Θυσιαστήριο, γύρω από την Αγία Τράπεζα.
Διαβάστε για τον παλαιοημερολογίτη που πήγε στον Άγιο Παϊσιο και έφυγε από τον σχισματικό χώρο, τι λέει.Ήταν μονίμως σε μια κατάσταση πανικού, και κατάκρισης. Δεν είναι ένα και δύο αλλά άπειρα πράγματα που δείχνουν ότι πρόκειται για νοσηρές καταστάσεις. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε όλους, ούτε αποκλειστικά σε ανθρώπους (γιατί πολλοί είναι εκ φύσεως καλοπροαίρετοι άνθρωποι) αλλά στη νοοτροπία της "καθαρής ομάδας" που εξουθενώνει τους υπόλοιπους.Το φάντασμα της πανθρησκείας μας κατέστρεψε πριν να έρθει.
Ο Κύριος μας προειδοποίησε ότι θα δούμε πάρα πολλά, αλλά "δεν είναι ευθύς το τέλος" και "είναι ανάγκη να έρθουν τα σκάνδαλα για να φανούν οι δόκιμοι, και ουαί σε όσους τα προκαλούν, ΑΛΛΑ εσείς προσέξτε να μην σκανδαλιστείτε!" και "όταν δείτε το βδέλυγμα της ερημώσεως εστώς εν τόπω αγίω ΤΟΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ".
Δεν είπε κανείς να έχουμε κοινωνία με τον Δημητριάδος ή τον Σαββάτο ή τον Καισαριανής κ.α., να τους αποφύγουμε, και να τους απομονώσουμε. Να φεύγουμε όλοι όταν εμφανίζονται. Να τους απομονώσουμε όλους τους οικουμενιστές.
Αλλά εδώ μιλάμε ότι κάποιοι επιζητούν σώνει και καλά ΣΧΙΣΜΑ, και ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗ. Ας αναλογιστεί καθένας τι λέει και τι κάνει.
Να σας πω και κάτι πιο πρακτικό; Κανενός το αυτί δεν θα ιδρώσει αν ο π.Ζήσης αποκοπεί από ολόκληρη την Εκκλησία. Ίσα ίσα που θα χαρούν πολύ γιατί θα απαλλαγούν. Θα τον χαρακτηρίσουν σχισματικό και καθάρισαν. Είδατε πόσο τεράστια άγνοια υπάρχει;; Έλεγε ο Καισαριανής ότι δεν υπάρχει οικουμενισμός και δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ να τον αντιμετωπίσει.

Μαρία Π. είπε...

Αλλά το σημαντικότερο, αυτό που ίσως ελάχιστοι αντιλαμβάνονται είναι η πνευματική ουσία όλων αυτών, την οποία πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να δούμε και να κατανοήσουμε.
Ξέρετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες (και παγκοσμίως εκατοντάδες και χιλιάδες) προτεσταντικές ομάδες και σέκτες. Όλες αυτές ισχυρίζονται ότι έχουν το Άγιο Πνεύμα, και δέχονται ότι το έχουν και οι άλλοι (!!!). Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ!!
Να θεωρείς ότι το Ένα και το Αυτό Πανάγιο Πνεύμα λέει διαφορετικά πράγματα στην κάθε "εκκλησία" και οι μεν έχουν άζυμα οι δε έχουν ημέρα λατρείας το Σάββατο, άλλοι γλωσσολαλούν, άλλοι όχι κ.ο.κ.. Και προσκαλούν η μια ομάδα τους "ποιμένες" της άλλης για ομιλίες κτλ..

Πείτε μου τώρα, αν κάποιος αποσχιστεί από σύσσωμη την Εκκλησία και ισχυριστεί ότι καλά έκανε γιατί τον οδήγησε έτσι το Άγιο Πνεύμα, και ότι έχει το Άγιο Πνεύμα, πρέπει αυτομάτως να πει ότι Εκείνο, αποσύρθηκε από τις υπόλοιπες Εκκλήσίες και Πατριαρχεία και ήρθε σε αυτόν. Αν πάλι πει ότι είναι και σε αυτόν είναι και στους άλλους, πέφτει στην υπέρτατη βλασφημία του προτεσταντικού χάους, που λέει ότι "το πνεύμα όπου θέλει πνεί", και θεωρεί ότι το "πάρτυ δαιμόνων" και το αλαλούμ που γίνεται σε όλους αυτούς είναι "έργο και διδασκαλία του Αγίου Πνεύματος"!!
Πως είναι δυνατόν η κάθε σχισματική παράταξη των παλαιοημερολογιτών/αποτειχισμένων, να λέει διαφορετικά πράγματα, και να έχουν όλοι το Άγιο Πνεύμα;; Tο Άγιο Πνεύμα λέει διαφορετικά πράγματα στον καθένα;
Αυτό είναι βλασφημία, και είναι όλη η ουσία του συγκρητισμού και οικουμενισμού.
Όπως βλέπουμε λοιπόν πέφτουμε σε τεράστιες αντιφάσεις και άλυτα θέματα, ακριβώς γιατί δεν κηρύσσεται συγκεκριμένη αίρεση, στην οποία να έχει πέσει όλη η Ορθοδοξία (όπως π.χ. επί Αρειανισμού) ώστε να πούμε ότι πράγματι αποσύρθηκε το Άγιο Πνεύμα από το ψεύδος. Η Ορθοδοξία σήμερα μαστίζεται από άγνοια αδιαφορία και εκκοσμίκευση. Kαι όπως πολύ σωστά είπε ο αδελφός 4.09: "Πρέπει να διωχτούν οι Οικουμενιστές και όχι εμείς από την εκκλησία."
Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο σημείο που μας προείπε ο Κύριος για τα έσχατα χρόνια να προσέξουμε πάρα πολύ ήταν οι ψευδοπροφήτες και οι ψευδοπροφητείες, δηλαδή οι κάθε είδους πλάνες.

Ανώνυμος είπε...

Τότε εαν είναι τα πράγματα ετσι οπως τα λεει ο π. Σάββας σε τι θα μας οφελήσει η αποτείχιση αφού θα κοινωνώ με παναιρετικούς?

Ανώνυμος είπε...

4.09

Xαίρομαι για τις γνώσεις σας αγαπητέ μου στο ΄΄εκκλησιαστικό δίκαιο ΄΄ και στην ΄΄θεολογια ΄΄ που εξαντλείται στό ''καλά τά λέει'' ο άλφα και ο δείνα Ο Ιερός Κανόνας λέει οτι η αποτείχιση σώζει από το σχισμα και την αίρεση και είναι άξιος επαίνου αυτος που την μετέρχεται ,εσείς λέτε οτι η αποτείχιση οδηγεί στο σχίσμα και στήν αίρεση Καί ποιά είναι τελικά η αίρεση ; Τώρα ποιον νά πιστέψουμε τον Ιερό Κανόνα ή εσάς ; Είναι ένα θέμα !

Υ.Γ. Εάν νομίζετε οτι θα κάνετε καρριέρα εδώ μέ τέτοιους στερεότυπους αφορισμούς ,έχω την εντύπωση οτι λάθος χώρο επιλέξατε Δέν εχει κανείς την διαθεση να γεμίσει τον χώρο του μέ σκουπίδια Όσο νωρίτερα το αντιληφθείτε αυτο ,τόσο καλυτερα για όλους .....πρίν ......

Ανώνυμος είπε...

Μαρία κορίτσι μου , μπορείς να μου πείς όλα αυτά που γράφεις ποιά πραγματικότητα αποτυπώνουν; Γράφεις για προτεστάντες , παλαιοημερολογίτες ,αποτείχισμένους , δηλαδή αυτοί είναι το πρόβλημά μας ; Στέλλεις στά τάρταρα τους ΄΄καθαρούς και φαρισαίους ΄΄ γιατί για να μήν μολυνθείς από αυτούς ,εσύ που μιλάς για εκκλησία που ασκεί διακονία ; Από τους παλαιοημερολογίτες κινδυνεύει η εκκλησία ; Ολα αυτά που γράφεις κινούνται στο χώρο της φαντασίας σου Ειρήνευσε σέ παρακαλώ και μείνε σε αυτά που σέ αφορούν έτσι όπως μας τά έχουν διατυπώσει με σαφηνεια οι πατέρες και τά επιμαρτυρεί η συνείδησή μας Σωστά έχει διατυπωθεί η άποψη και μάλιστα ανωνύμως οτι τά μυστήρια των αιρετικων είναι έγκυρα γιά χάρη των αδελφων που είναι ανυποψίαστοι Αυτό δέν σημαίνει οτι και αυτοι που γνωρίζουν και είναι ευαισθητοποιημένοι οτι θα πρέπει να τά επιβραβεύουν Μέ κανένα τρόπο δέν στρέφομαι εναντίον του αγαπημένου μας π. Σάββα Είναι ευλογημένος με χαρίσματα και αρετές Φαντάζομαι οτι τό απόσπασμα του video είναι από μία πολύ πρώιμη φάση , που κανείς δέν έχει πάρει την θέση του μέ ωριμότητα απέναντι στίς προκλήσεις Η ωριμότητα είναι και συνάρτηση του χρόνου Θεωρώ οτι είναι κάπως ασαφή τά λεγόμενα Νά σου πώ και κάτι τελείως πρακτικό ; Τό να κάνουμε τις δικές μας συνάξεις ,αφού οι οικουμενιστές μέ δικές τους πρωτοβουλίες μας διώχνουν από την δικαιοδοσία τους ,καθόλου δέν με χαλάει Ίσια ίσια που αναπαύει την συνείδηση των ήδη σκορπισμένων παιδιών της εκκλησίας --αυτό μήπως σου θυμίζει κάτι από τά λεγόμενα του αγίου Παϊσίου ; για να μήν θυμόμαστε και κοτσάρουμε μονο εκείνα που μας εξυπηρετούν -- δημιουργεί μία συσπείρωση και ακόμα δημιουργεί μία εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία Μέ ποιό δικαίωμα κάποιοι μας ριχνουν στό βούρκο της θολούρας; Αρκετά ! Η παρατεταμένη θολούρα αλλοιώνει το φρόνημα της εκκλησίας Νά σου πώ και κάτι άλλο βρέ Μαράκι και μέ συγχωρείς ,σου το λέω μέ πραγματική αγάπη Πρόγγησε σέ παρακαλώ αυτόν τον τύπο που σέ ακολουθεί κατά πόδας και σού λέει ΄΄καλά τα λέει η Μαρία ΄΄ Είναι πολύ ενοχλητικό και δέν έχει έννοια ....

amethystos είπε...

Η συνείδηση δέν είναι πίστη.

Μαρία Π. είπε...

H Eκκλησία είναι το Σώμα του Κυρίου.Είναι Μία και Αγία. Τα άρρωστα-νεκρά, (θεωρούμενα) "μέλη" της, δεν είναι άξια να Την μολύνουν.Ζει μέσα σε ανθρώπους. Παρά τα 100 χρόνια οικουμενισμού έχουμε τόσους Αγίους, και χιλιάδες νεομάρτυρες στα πρωην κομμουνιστικά κράτη.Έχει το Ένα και Μοναδικό Πανάγιο Πνεύμα. Αυτό το Άγιο Πνεύμα δεν μερίζεται.
Σε όλα αυτά που λέμε υπάρχει η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, και αυτήν πρέπει να δούμε.

Άλλο "οι δικές μας συνάξεις", με την έννοια της πνευματικής επικοινωνίας, και του κηρύγματος όπως κάνουν διάφοροι χριστιανικοί σύλλογοι και σωματεία, και ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΛΛΟ, ο Μυστηριακός διαχωρισμός, το "διαχωρισμένο θυσιαστήριο", η δημιουργία δικής μας "εκκλησίας" με δικά μας διαχωρισμένα Μυστήρια, και η "ακοινωνησία" με την υπόλοιπη Ορθοδοξία.Αυτό είναι Σχίσμα.
Το ξαναλέω υπάρχει η πνευματική διάσταση σε όλα αυτά.
Ή το Άγιο Πνεύμα θα έχει κάποιος ή πνεύμα πλάνης!Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο.
Δεν είναι εδώ "παιδική χαρά", ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Το Άγιο Πνεύμα είναι Ένα. Δεν είναι δυνατόν να είναι και εδώ και εκεί και αλλού και να οδηγεί τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, στον ένα να λέει "να παραμείνεις ενωμένος μυστηριακά, δηλ. οργανικά με την Ορθόδοξη εκκλησία" και στον άλλο να λέει να κάνει μια παράταξη και στον τρίτο μια άλλη παράταξη κ.ο.κ. και να ισχυριζόμαστε ότι όλοι αυτοί έχουν το Άγιο Πνεύμα και ότι οδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα.
Δεν το βλέπετε ότι κάτι δεν πάει καλά με όλα αυτά;
Ξαναλέω ότι ο 20ος αιώνας είναι ο αιώνας της πλάνης. Γέμισε η γη με ψευδοπροφήτες όπως είχε πει ο Κύριος. ΄Χιλιάδες αιρέσεις και σέκτες.Όλοι οι αιρετικοί ισχυρίζονται ότι "έχουν οδηγία από το Άγιο Πνεύμα", και ούτε καν ενιαία σαν ομάδες, αλλά ατομικά ο καθένας.

Η Ορθοδοξία σήμερα μαστίζεται από τεράστια ποσοστά αποστασίας, αδιαφορίας, άγνοιας, εκκοσμίκευσης, αλλά και εισχώρησης προβατόσχημων λύκων και των παρατρεχάμενών τους.
Εμείς τώρα τι κάνουμε; Mια δική μας "εκκλησία"-παρασυναγωγή; Αυτό κάνουμε όταν δημιουργούμε "διαχωρισμένο θυσιαστήριο", με δικά μας Μυστήρια, στα οποία δεν συμμετέχει κανένας άλλος Ορθόδοξος.
Και αν το κάνουμε που θα είναι το Ένα και Μοναδικό Άγιο Πνεύμα; Σε 2 (ή και περισσότερες) διαφορετικές "Εκκλησίες" ταυτόχρονα;; Kαι θα τις οδηγεί με άλλο τρόπο;; Μα αυτές τις βλασφημίες λέει ο οικουμενισμός.

Αν λοιπόν κάποιοι αποφασίσατε ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες Ελλάδας, Ρωσίας, Βουλγαρίας κτλ.. έχασαν το Άγιο Πνεύμα και είναι αιρέσεις, τότε αποσχισθείτε και κάντε δική σας "εκκλησία". Αν πάλι λέτε ότι "κάνω δική μου εκκλησία" αλλά το Άγιο Πνεύμα είναι παντού γιατί "όπου θέλει πνει" αυτό είναι βλασφημία του Αγίου Πνεύματος.

Μαρία Π. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μαρία Π. είπε...

Λοιπόν για να μη μακρυγορώ άλλο, γιατί ούτε φορτική θέλω να γίνομαι, και από ένα σημείο και μετά κουραζόμαστε κιόλας, απλά θεώρησα ότι έπρεπε να πω ορισμένα πράγματα, και νομίζω ότι είναι χρήσιμη και η τελευταία φωνή γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη.
Εδώ τώρα αρχίσαμε να ακούμε και το "ωραίο" ότι ο π.Σάββας Λαυριώτης κοινώνησε "αληθινό Χριστό" όταν έκοψε το μνημόσυνο.
Δηλαδή εμείς όλοι δεν κοινωνούμε "αληθινό Χριστό" (!!!).
Και θα δούμε τώρα, την δική του "ησυχασμένη συνείδηση" (ένα θέμα που εμπίπτει στο μολυσμό της συνείδησης που λέει ο Απ.Παύλος για τα ειδωλόθυτα), ότι θα προσπαθήσουν να το κάνουν ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΟ οι αποσχισμένοι, για όλη την Ορθοδοξία και όλα τα Πατριαρχεία και όλους τους επισκόπους για να μας πείσουν να προσχωρήσουμε σε κάποια από τις πολλές ομάδες, ή να κάνουμε μια ακόμα.
Ακούστε τι λέει ο π. Μεταλληνός! "Να φύγω;; (λέει). Και που να πάω;; Σε ποια ομάδα;; Πάλι έξω θα είμαι από την Εκκλησία!

Από κει και πέρα ας κάνει καθένας ότι θέλει και ότι καταλαβαίνει. Και τα ιστολόγια ας προσέξουν τι γράφουν γιατί επηρεάζουν εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους.Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου (γιατί όλοι έχουμε πει πολλά και πάνω στην αγανάκτησή μας με όσα συμβαίνουν μπορεί να ωθήσαμε σε λάθος κατεύθυνση), είπα ότι νόμιζα ότι έπρεπε να πω.Απέναντι στον Χριστό μας είμαι ήσυχη.

Και κάτι τελευταίο για τον 11.38 που είπε "Τότε εαν είναι τα πράγματα ετσι οπως τα λεει ο π. Σάββας σε τι θα μας οφελήσει η αποτείχιση αφού θα κοινωνώ με παναιρετικούς?"
Αποτείχιση δεν είναι γενική ακοινωνησία και το σχίσμα, όπως νομίζουμε από τους σημερινούς "αποτειχισμένους". Είναι "διακοπή μνημόνευσης αιρετικού επισκόπου από ιερέα". Ο λαός στηρίζει τους ιερείς που το κάνουν και αγωνίζεται εναντίον των αιρετικών για να τους αποβάλει από το Σώμα της Εκκλησίας και όχι για να αποκοπεί ο ίδιος από Αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Κύρ' αμέθυστε μήπως έχετε ακούσει κάτι για ΄΄συνείδηση της εκκλησίας ΄΄ ως έσχατου ορθοδόξου κριτηρίου ;

Ανώνυμος είπε...

Καλά τά λέει η Μαρία !

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου, δεν πάτε πουθενά με πτερόντα λόγια.
Η κόπτεστε από την κατεγνωσμένη αίρεση η μένετε εκεί.
Δεν υπάρχει μεσέα οδός.
Αφορίσατε εαυτούς απ΄αυτούς.
Οι Παλαιοημερολογήτες (ΓΟΧ) εχουν κανονικότητα απο την εκκλησία των Ρώσσων της διασποράς.
Ο παπα Γιωργης τα γνωρίζει αυτά και ας μη λέει οτι θα είναι εκτός εκκλησίας.

Φαίη είπε...

Αγαπητέ αδελφέ ανώνυμε 17 Μαρτίου 2017 - 4:09 μ.μ., γράφετε:
«Η Αποτείχιση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο Σχίσμα και μετά στην Αίρεση.»
«Οι άγιοι έχουν γράψει και έχουν μιλήσει για ΟΛΑ.»
«Πρέπει να διωχτούν οι Οικουμενιστές και όχι εμείς από την εκκλησία.»

Νομίζω ότι εδώ αυτοαναιρείστε. Οι Πατέρες και οι άγιοι που όπως λέτε «έχουν γράψει και έχουν μιλήσει για ΟΛΑ.» έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αποτείχιση όχι μόνο δεν οδηγεί σε σχίσμα αλλά προστατεύει την Εκκλησία από σχίσματα. Φοβάμαι ότι αγνοείτε την πηγή του προβλήματος. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται βέβαια σε αυτόν που αποφασίζει (και δεν είναι εύκολο πράγμα) να αποτειχιστεί διότι ο επίσκοπός του κηρύττει αίρεση 'γυμνή τη κεφαλή', αλλά στον επίσκοπο που δεν ακολουθεί τον 15 Κανόνα και τον τιμωρεί. Αντί να τον επαινέσει ή τουλάχιστον να τον αφήσει στην ησυχία του, τον τιμωρεί. Δίνουμε δηλαδή συγχωροχάρτι στον επίσκοπο ΚΑΙ να κηρύττει αίρεση 'γυμνή τη κεφαλή' ΚΑΙ να διώκει όποιον διαφωνεί αφού του 'κλείνουμε το μάτι' όταν παραβαίνει ΚΑΙ τον 15 Κανόνα -μαζί με όλους τους άλλους που έχει παραβεί. Αμ έτσι αγαπητέ αδελφέ δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για να μείνουμε στην Εκκλησία, θα φύγει Εκείνη μόνη Της και θα μείνουμε με τους οικουμενιστές στο κεφάλι τέτοιοι που είμαστε, κι ας κοκορευόμαστε εμείς ότι είμαστε μέσα στην 'εκκλησία'. Έτσι επιβίωσε η Εκκλησία ανά τους αιώνες;

Αγαπητή Μαρία, το παράδειγμα που χρησιμοποιείτε με τους παλαιοημερολογίτες που έλεγαν (κακώς) ότι τα Μυστήρια των νεοημερολογιτών είναι άκυρα δεν αρμόζει στην παρούσα κατάσταση. Επειδή κοινωνούμε ΠΙΣΤΗ, και επειδή ο χρόνος ΔΕΝ είναι Δόγμα τα Μυστήρια των νεοημερολογιτών δεν είναι άκυρα, όπως άκυρα δεν είναι και τα Μυστήρια των παλαιοημερολογιτών. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΙΣΤΗ ΕΧΟΥΜΕ. ΤΩΡΑ όμως όταν κοινωνούμε αίρεση τα Μυστήρια, σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ΕΙΝΑΙ άκυρα έως ότου καταδικαστούν οι αιρετικοί από Σύνοδο. Τα Μυστήρια δηλαδή ακόμα υπάρχουν, ΕΜΕΙΣ όμως ΔΕΝ αγιαζόμαστε.

Αγαπητή Μαρία βεβαίως από το σχόλιό σας αυτό [17 Μαρτίου 2017 - 7:09 μ.μ.] κατάλαβα ότι θέλετε να χτυπήσετε το καμπανάκι όσον αφορά τις ακρότητες στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί κανείς, σε αυτό σας καταλαβαίνω. Φοβάμαι όμως ότι για να αποδείξετε αυτό που νοιώθετε μέσα σας, 'τσαλαπατάτε' από παράδειγμα σε παράδειγμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται περισσότερη σύγχυση και να συσκοτίζεται το μέγα ζητούμενο που μας αφορά αυτήν την στιγμή, δηλ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ. Αυτή δε η στάση, όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όταν ο άνθρωπος δηλαδή λειτουργεί με γνώμονα το φόβο στο τέλος καταλήγει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτό ακριβώς που φοβάται. Πως γίνεται αυτό; Διότι αφήνει αναξιολόγητα τα πραγματικά δεδομένα όντας συνεχώς εις αναζήτηση 'αποδείξεως' των φόβων του.

Το σχίσμα με τους παλαιοημερολογίτες για παράδειγμα -το οποίο βλέπω να χρησιμοποιείται κατά κόρον- φύτρωσε έτσι από μόνο του; Υπάρχουν ευθύνες και απ' τις δύο πλευρές, αυτό δηλαδή γιατί δεν το αναγνωρίζουμε; Κάποιοι αποφάσισαν να αλλάξουν το ημερολόγιο ερήμην των άλλων Τοπικών Εκκλησιών και μετά ξύριζαν, καθαιρούσαν και κυνηγούσαν όσους διαφωνούσαν. Να πως δημιουργούνται οι ακρότητες και να πως τις διαιωνίζουμε κι εμείς όταν τις παρουσιάζουμε μονομερώς, δίνοντας πάντα άλλοθι στη μία πλευρά -επίσκοποι- η οποία πλευρά, τι σύμπτωση!, πάλι μας ταλανίζει με τον οικουμενισμό. Είδατε πως κι εμείς λοιπόν άθελά μας συμβάλλουμε από τον δικό μας χώρο σε σχίσματα και ακρότητες και μάλιστα εις το όνομα της αποφυγής τους; Και είναι κρίμα, διότι αυτή τη στιγμή αν μετριάσουν οι εγωισμοί και απ' τις δύο πλευρές ίσως θα μπορούσαμε να τα βρούμε με τους παλαιοημερολογίτες και να στείλουμε τους οικουμενιστές αδιάβαστους. (συνεχίζεται)

Φαίη είπε...

(συνέχεια)
Πιο παρακάτω ρωτάτε «Πως είναι δυνατόν η κάθε σχισματική παράταξη των παλαιοημερολογιτών/αποτειχισμένων, να λέει διαφορετικά πράγματα, και να έχουν όλοι το Άγιο Πνεύμα;;» Λένε διαφορετικά πράγματα για την Πίστη; Πιστεύουν σε διαφορετικά δόγματα οι παλαιοημερολογίτες; Υπάρχει κάποιος Πατέρας της Εκκλησίας που να δικαιολογεί αυτό το ερώτημά σας; Αγαπητή Μαρία, γιατί δεν κάνετε το ίδιο ερώτημα για τον μέγα αιρεσιάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος επικαλέσθηκε το Άγιο Πνεύμα μαζί με την προσευχή του πάπα για 'ενίσχυση'!! στην ψευδοΣύνοδο και ο οποίος έχει αμφισβητήσει ευθέως τους Πατέρες, τους Κανόνες και τα Δόγματα της Εκκλησίας; Αυτή η συνεχής ενασχόληση με τους παλαιοημερολογίτες, και κατ' αυτόν τον τρόπο, πραγματικά, και με όλον τον σεβασμό, σας βγάζει εκτός θέματος.

Πιο παρακάτω λέτε: «Όπως βλέπουμε λοιπόν πέφτουμε σε τεράστιες αντιφάσεις και άλυτα θέματα, ακριβώς γιατί δεν κηρύσσεται συγκεκριμένη αίρεση, στην οποία να έχει πέσει όλη η Ορθοδοξία (όπως π.χ. επί Αρειανισμού) ώστε να πούμε ότι πράγματι αποσύρθηκε το Άγιο Πνεύμα από το ψεύδος.» Μα σε πόσες Συνόδους έχει καταδικαστεί ο παπισμός, ο μονοφυσιτισμός κτλ.; Αυτές δεν είναι «συγκεκριμένες», όπως γράφετε, αιρέσεις οι οποίες έχουν καταδικαστεί επανειλημμένως από Οικουμενικές και Τοπικές Συνόδους; Πως αγνοείτε ότι τώρα αυτές οι αιρέσεις έγιναν με το βούρδουλα «εκκλησίες»; Θέλετε να αρχίσουν να μας κηρύττουν ανοιχτά μέσα στις εκκλησιές και τον ήδη διαγνωσμένο από αγίους οικουμενισμό (που το κάνουν) για να πεισθείτε; Δεν αναφέρομαι καν στα αντορθόδοξα κείμενα που έχουν υπογράψει τα οποία οδήγησαν στην ψευδοΣύνοδο, ούτε αναφέρομαι στο τι διδάσκουν τώρα στις θεολογικές σχολές ΠΑΝΤΟΥ, ούτε στην αναγνώριση του ΠΣΕ από την ψευδοΣύνοδο. Αγαπητή εν Χριστώ αδελφή Μαρία, αναρωτιέμαι πως μιλάτε για «τεράστιες αντιφάσεις» και «άλυτα θέματα» όταν αγνοείτε αυτά τα καδρόνια που στέκονται μπροστά σας. Θα πρέπει πραγματικά, και σας το λέω με πολλή αγάπη, να προβληματιστείτε για το σκεπτικό που σας οδηγεί στο να καταλήγετε σε συμπεράσματα που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Για εμάς τους απλούς πιστούς που δεν βρισκόμαστε σε υψηλά πνευματικά επίπεδα για να έχουμε το Θείο δώρο της πνευματικής διακρίσεως των καταστάσεων, το ελάχιστο που οφείλουμε να έχουμε είναι μία βασική διάκριση των ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. Με αυτόν τον τρόπο κι εμείς, και πάντα με όπλο την παντοδύναμη προσευχή μας, βοηθούμε το έργο των αληθινών Ποιμένων που στέλνει ο Θεός σε μας.

υγ. Ο π. Σάββας δεν είπε ότι 'κοινώνησε τον Χριστό', η μητέρα ενός ιερέα από την Αγγλία -η οποία δεν μπορούσε να μιλήσει- το είπε. Εν πάση περιπτώσει ας αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα να μιλήσει με τον δικό Του τρόπο, όπου και όπως θέλει και ας μην προτρέχουμε, για άλλη μια φορά, σε συμπεράσματα.

Με όλη μου την αγάπη.

Ανώνυμος είπε...

Η διακοπη μνημοσυνου ειναι ευθυνη μεγαλη κ χρειαζεται φωτισμο απο το αγ.Πνευμα !!!
ΑΛΛΑ ,ΕΔΩ ο λαος σε γενικες γραμμες εχει χασει τη γη κατω απο τα ποδια του.Ενας ακομα λογος που καταθεσαμε την αντιρρηση μας ηταν που βλεπαμε ενοριτες να πηγαινουν στους παλιοημερολογιτες,οι οποιοι τους ελεγαν πως αυτοι ειναι οι σωστοι.Εμεις ειμαστε αιρετικοι.
Αλλες φορες πως ειμαστε σχισματοαιρετικοι κ αλλες σχισματικοι.
Δεν θα ξεχασω ανθρωπινο λογο απο τις ομαδες παλιοημερολογιτων,...'' εσεις πηγατε με τον Πα πα,τι θελετε τωρα;''...
Πως μπορει να νοιωση ανθρωπος ορθοδοξος με αυτα τα λογια!
Ποσο μπορεις να ανεχεσαι ,ποσα συγχωροχαρτια να δωσεις στους ετεροδοξους...!!

Δε βαριεστε! Επι της ουσιας ο π. Θεοδωρος κ ο π.Νικολαος αγαπουν την εκκλησια οπως κ οι αγιορειτες.

Ειναι απλο! Θυσιαζονται για τα προβατα .Τωρα τι μελλει γεννεσθαι ,δεν γνωριζω.
Εδω το ζητημα ειναι πως νομιμοποιηθηκε ο ορος ''εκκλησιες''..
Και ο π.Παισιος ενω επεβαλε διακοπη μνημοσυνου στον Αθηναγορα , η Σταυρονικητα επισης,οπως κ οι τρεις Μητρ/τες αλλα στην επιστολη του συνιστουσε Ορθ.αγωνα.
Δεν υποστηριξε πως τα μυστηρια ειναι ακυρα οταν επισκοπος κηρυττει αιρεση.Κανεις δεν αποκοπηκε απο την Ελλαδικη εκκλησια.Μαλλον θελει ο σεβ.Ανθιμος να κοψει την επεκταση της διακοπης μνημοσυνου.
Τελικα ειδαμε πως κ με τη διακοπη μνημοσυνου,τοτε,τιποτε δεν εγινε!
Θυμηθηκα τον π.Επιφανιο Θεοδωροπουλο , οποιος ειχε γρψει στην επιστολη του προς καποιον παλιοημερολογιτη Νικοδημο ,,,,,,,,πως οι περισσοτεροι επισκοποι ειναι ορθοδοξοι.Και το δεχομαι αυτο κ το πιστευω!
Ευελπιστουμε την ανανηψιν της ψυχης δια συνεχους προσευχης κ υπομονης η οποια πρεπει να κρατησει ως το τελος.
Δυστυχως , καποιοι γοχ,μας ταλαιπωρουν !
Οτανακουω απο το στομα του αγ.Πατρος Γρηγοριου Παλαμα πως
''Επομενον ητο και η Συνοδος,μεθ ολης της Ορθοδοξιας της, να μη δ υ ν η θ η να θ ε ρ α π ε υ σ η πολλους Βαρλααμιτας,εν οις ο Καλεκας,ο Ακινδυνος,ο Γρηγορας και τινες επισκοποι και πως τα σχισματα κ οι αιρεσεις δεν θεραπευονται μονον δια συνοδωνΧρειαζεται κ ο χρονος,αν κ οι πολλοι αποθνησκουν με τας ζωσας εις την ψυχην των αιρεσεις κ τας πλανας των.Διοτι η πλανη εχει ως ριζαν κατι πλεον απο την ψυχικην νοσηροτητα.τα δαιμονια της πλανης.Και μονον δια προσευχης εκτενους κ αλλοιωσεως της ψυχης επι το σωφρονεστερον δυναται να ελπιση κανεις εις ανανηψιν.
Παρα την καταδικην των ομως οι Καλεκας,Ακινδυνος, κ Γρηγορας κ ενω ο Ακινδυνος ειχε εγκαταλειφθη υπο παντων τινες επισκοποι δια ποικιλους λογους ανεγνωριζαν τον Καλεκαν ως πατριαρχην,ο θανατος του οποιου δεν ανεστειλετην αντιδραση των επι των Ησυχαστων ουτε κ ο θανατος του Ακινδυνου τους απηλπισεν.''...
Καταλαβαινει κανεις τι αγωνα εκανε ο αγιος!
Βλεπουμε την πιστη,την μακροθυμια,την αγαπη,το νοιαξιμο ,την θεραπευτικη της εκκλησιας του πως θα επαναφερει ολους στην Ποιμνη με τροπο θεοπνευστο!Με ποικιλλους τροπους!
Η αξιοπιστια των αγιων Πατερων ειναι αναμφισβητητη!
Δυστυχως ,σημερα κανουμε τους ιεροεξεταστες.
Ειναι πολυ σοφο
Αι οδοι των οσιων ευθεις,
.......των ανομων προσκομματα!

Μαρία Π. είπε...

Kαταρχήν αγαπητή Φαίη, μόνο από αυτό που γράφετε:
"ΤΩΡΑ όμως όταν κοινωνούμε αίρεση, τα Μυστήρια, σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ΕΙΝΑΙ άκυρα έως ότου καταδικαστούν οι αιρετικοί από Σύνοδο. Τα Μυστήρια δηλαδή ακόμα υπάρχουν, ΕΜΕΙΣ όμως ΔΕΝ αγιαζόμαστε."

καταλαβαίνω ότι έχουμε τελείως άλλη οπτική των πραγμάτων, και ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει νόημα κάποια συζήτηση (δεν το λέω με αρνητική πρόθεση, αλλά με την έννοια ότι δεν θα οδηγήσει κάπου).
Στην Κατάνυξη μου γράφει κάποιος κύριος του παλαιού ημερολογίου τα γνωστά και συνηθισμένα "περί αίρεσης από το 1920" και "άκυρων Μυστηρίων"-"μολυσμού" κτλ.. αλλά δεν άνοιξα συζήτηση γιατί δεν θα έβγαζε πουθενά.

Θα σας πω όμως επιγραμματικά λίγα πράγματα στα βασικότερα σημεία του σχολίου.

1)"Η αποτείχιση δεν οδηγεί σε σχίσμα αλλά προστατεύει από σχίσμα"

Εντελώς θεωρητικό, και υποκειμενικό, έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα με γενική ακοινωνησία.
Γι αυτό να προσέξουν πολύ όσοι ωθούν εσκεμμένα ή όχι τους 2 πατέρες σε ακοινωνησία.

2)"Επειδή κοινωνούμε ΠΙΣΤΗ, και επειδή ο χρόνος ΔΕΝ είναι Δόγμα τα Μυστήρια των νεοημερολογιτών δεν είναι άκυρα, όπως άκυρα δεν είναι και τα Μυστήρια των παλαιοημερολογιτών. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΙΣΤΗ ΕΧΟΥΜΕ."

Όλων τα Μυστήρια είναι έγκυρα; Tο Άγιο Πνεύμα που τελεί τα Μυστήρια είναι ταυτόχρονα στο νέο ημερολόγιο, στις 12 παρατάξεις του παλαιού ημερολογίου, στους αποτειχισμένους από το νέο, και στους αποτειχισμένους από το παλαιό;; Όλες οι χειροτονίες και όλες οι "Ιερές Σύνοδοι της Εκκλησίας της Ελλάδος" ανταποκρίνονται στον τίτλο τους;
Όσοι αλληλοαφορίζονται, ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ;;
Αν έχουν όλοι το Ένα και Μοναδικό Άγιο Πνεύμα, γιατί τους οδηγεί διαφορετικά;;
Γιατί άλλους "τους οδηγεί" να κάνουν δική τους σύνοδο, άλλους να μην κάνουν, άλλους να ξαναβαπτίζουν ή να χειροτονούν, άλλους όχι κτλ.. Αγιοπνευματικές οδηγίες είναι όλα αυτά ή πλάνες;
Με συγχωρείτε αλλά η "λογική", "όλοι έχουμε το Άγιο Πνεύμα και έγκυρα Μυστήρια" αλλά διαφωνούμε και είμαστε χίλια κομμάτια, πορευόμαστε με τελείως διαφορετικό τρόπο, και διδάσκουμε διαφορετικά πράγματα (έστω και σε θέματα εκκλησιολογίας, και όχι δόγματος), είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ουσία του οικουμενισμού. Έτσι είναι οι προτεστάντες.

3)"ΤΩΡΑ όμως όταν κοινωνούμε αίρεση τα Μυστήρια, σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ΕΙΝΑΙ άκυρα έως ότου καταδικαστούν οι αιρετικοί από Σύνοδο. Τα Μυστήρια δηλαδή ακόμα υπάρχουν, ΕΜΕΙΣ όμως ΔΕΝ αγιαζόμαστε."

Τι να σχολιάσω αγαπητή Φαίη πάνω σε αυτό;;!!Το αφήνω ασχολίαστο!!
Θα πω μόνο ότι ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ, έπαιρναν οι Άγιοί μας όπως ο Άγιος Πορφύριος και ο Άγιος Παϊσιος. Μήπως πρέπει να τους χαρακτηρίσουμε προβληματικούς για να δικαιολογηθούν οι εμμονές κάποιων, όπως ήδη κάνουν στο χώρο του παλαιού ημερολογίου;;


4)"Όταν ο άνθρωπος δηλαδή λειτουργεί με γνώμονα το φόβο στο τέλος καταλήγει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτό ακριβώς που φοβάται. Πως γίνεται αυτό; Διότι αφήνει αναξιολόγητα τα πραγματικά δεδομένα όντας συνεχώς εις αναζήτηση 'αποδείξεως' των φόβων του."

Δεν πρόκειται για κάποιο φανταστικό "φόβο", εδώ μιλάμε με γεγονότα και παραδείγματα, και προσπαθούμε να εκφράσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις τη διαφωνία μας, με την προσπάθεια ώθησης των 2 πατέρων σε "γενική ακοινωνησία" με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.Όποιος θέλει ας το καταλάβει.

Μαρία Π. είπε...

5) "Το σχίσμα με τους παλαιοημερολογίτες για παράδειγμα -το οποίο βλέπω να χρησιμοποιείται κατά κόρον- φύτρωσε έτσι από μόνο του; Υπάρχουν ευθύνες και απ' τις δύο πλευρές, αυτό δηλαδή γιατί δεν το αναγνωρίζουμε; "

Σχετικά με το θέμα αυτό, πάντοτε σε ότι έχω γράψει, απέδιδα το συντριπτικό μέρος της ευθύνης στα εκκλησιαστικά πρόσωπα της εποχής, και πάντα έγραφα τον λόγο του Κυρίου "ουαί σε όσους προκαλούν τα σκάνδαλα, τους συμφέρει να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν".
Μην μου λέτε λοιπόν ότι δεν το αναγνωρίζω, μάλλον δεν έχετε διαβάσει πόσα έχω γράψει γι αυτό το θέμα, και με πόσο σκληρό τρόπο έχω μιλήσει για τους Πατριάρχες της εποχής.
Και μάλιστα έχω πει και το ξαναλέω ότι σήμερα θα έπρεπε τα εκκλησιαστικά πρόσωπα με αγάπη και μετάνοια, να μαζέψουν τα κατασκανδαλισμένα παιδιά τους και όχι να επιδίδονται σε διαλόγους και αγκαλιές με τους αιρετικούς.


6)"..γιατί δεν κάνετε το ίδιο ερώτημα για τον μέγα αιρεσιάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος επικαλέσθηκε το Άγιο Πνεύμα μαζί με την προσευχή του πάπα για 'ενίσχυση'!! στην ψευδοΣύνοδο και ο οποίος έχει αμφισβητήσει ευθέως τους Πατέρες, τους Κανόνες και τα Δόγματα της Εκκλησίας; Αυτή η συνεχής ενασχόληση με τους παλαιοημερολογίτες, και κατ' αυτόν τον τρόπο, πραγματικά, και με όλον τον σεβασμό, σας βγάζει εκτός θέματος."

Ακούστε αγαπητή Φαίη, ο Βαρθολομαίος είναι αυτός που είναι, με τα αιρετικά φρονήματα που γνωρίζουμε, έβαλε τον Πάπα να πει το "Πάτερ ημών" και είναι καθαιρετέος όπως λέει ο π.Σάββας. Είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι μιλάμε πάνω σε αυτή τη βάση.
Είναι δυνατόν να υπαινίσσεστε ότι "αμνηστεύω" τον Βαρθολομαίο;;
Kάποια πράγματα είναι δεδομένα, φεύγουμε όμως από κει (αφού συμφωνούμε όλοι με τα αυτονόητα), και κοιτάζουμε πως θα προχωρήσουμε σωστά, γι αυτό προσπαθούμε να μάθουμε από τα ιστορικά παραδείγματα του σχισματικού χώρου, ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ, και όχι για να ενοχοποιήσουμε κάποιους και να αμνηστεύσουμε κάποιους άλλους. Έτσι λοιπόν δεν είμαστε εκτός θέματος όπως λέτε, αλλά πάμε ένα βήμα μπροστά, και προσπαθούμε να προλάβουμε τα ίδια λάθη.

Μαρία Π. είπε...

7)"Μα σε πόσες Συνόδους έχει καταδικαστεί ο παπισμός, ο μονοφυσιτισμός κτλ.; Αυτές δεν είναι «συγκεκριμένες», όπως γράφετε, αιρέσεις οι οποίες έχουν καταδικαστεί επανειλημμένως από Οικουμενικές και Τοπικές Συνόδους; Πως αγνοείτε ότι τώρα αυτές οι αιρέσεις έγιναν με το βούρδουλα «εκκλησίες»; Θέλετε να αρχίσουν να μας κηρύττουν ανοιχτά μέσα στις εκκλησιές και τον ήδη διαγνωσμένο από αγίους οικουμενισμό (που το κάνουν) για να πεισθείτε;"


Το γεγονός ότι υπέγραψαν κάποια κείμενα παλιότερα στο Π.Σ.Ε., στο Μπάλαμαντ, στο Πουσάν, και τώρα συνοδικά στην Κρήτη την διπλωματική έκφραση αποδοχής της ιστορικής ονομασίας "εκκλησίες", δεν σημαίνει ότι οι 10.000 κληρικοί κηρύτουν στις ενορίες τους καμία αίρεση.
Kαι όχι μόνο αυτό αλλά γίνεται συνεχώς αντιαιρετικός αγώνας απέναντι σε προτεστάντες ψευδομάρτυρες της Σκοπιάς, ΚΑΙ απέναντι στον παπισμό με διάφορα κηρύγματα.
ΕΛΕΟΣ αγαπητή Φαίη! τι σημαίνει δηλαδή αυτό που γράφετε ότι θα πειστώ όταν αρχίσουν ανοιχτά να κηρύττουν τον οικουμενισμό;;
Δηλαδή τι μας λέτε, ότι είναι όλοι οι κληρικοί "κρυφοί οικουμενιστές", και θα αρχίσουν να κηρύττουν "τις κατεγνωσμένες αιρέσεις" όπως λέτε ως "εκκλησίες" επειδή υπάρχει αυτή η έκφραση στα κείμενα της συνόδου;;
Έλεος πια με αυτού του είδους τη συνωμοσιολογία. Να ξέρετε ότι έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα σε όσους ακούνε, όπως και ο "ξύλινος" λόγος.

8)"..αναρωτιέμαι πως μιλάτε για «τεράστιες αντιφάσεις» και «άλυτα θέματα» όταν αγνοείτε αυτά τα καδρόνια που στέκονται μπροστά σας. Θα πρέπει πραγματικά, και σας το λέω με πολλή αγάπη, να προβληματιστείτε για το σκεπτικό που σας οδηγεί στο να καταλήγετε σε συμπεράσματα που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα."

Είπαμε ότι τα καδρόνια είναι δεδομένα και αυτονόητα. Ξέρουμε τι προσπαθεί να επιβληθεί (από τα υψηλά εκκλησιαστικά κλιμάκια και όχι από τον τελευταίο ιερέα της ενορίας).
Πάμε λοιπόν παρακάτω. Δεν θα βλέπετε μεμονωμένα όσα έχω γράψει εδώ, τα οποία σχετίζονται αποκλειστικά με το θέμα των 2 πατέρων. Θα τα δείτε σε συνάφεια με τόσα και τόσα άλλα που λέμε εδώ και καιρό, αποκλειστικά, και με τον πιο αυστηρό και κατηγορηματικό τρόπο για τους συνειδητούς οικουμενιστές Φαναριώτες και άλλους.


9)" Εν πάση περιπτώσει ας αφήσουμε το Άγιο Πνεύμα να μιλήσει με τον δικό Του τρόπο, όπου και όπως θέλει και ας μην προτρέχουμε, για άλλη μια φορά, σε συμπεράσματα."

Αυτά τώρα, τα "περί Αγίου Πνεύματος", καλύτερα ας τα αφήσουμε. Υποκειμενικά συναισθήματα που έχουν να κάνουν καθαρά με το θέμα του σκανδαλισμού της συνείδησης που αναφέρει ο Απ.Παύλος, δεν μπορούν να βαπτίζονται "μηνύματα του Αγίου Πνεύματος".
Δεν διαφωνούμε με την "διακοπή μνημόνευσης αιρετικού επισκόπου", άλλο αυτό, και άλλο η σύνδεση με το θέμα της εγκυρότητας ή του υποτιθέμενου "μολυσμού" των Μυστηρίων.Αυτό θέλει άλλη μεγάλη συζήτηση. Είπε κάποια πράγματα ο π.Ε.Θεοδωρόπουλος.
Είμαστε υπό την επήρεια της "ζηζιούλειας" θεολογίας.


Έχετε και την δική μου αγάπη, άσχετα αν διαφωνούμε. Απλά αν θέλετε προσέξτε λίγο στις κρίσεις σας, είσαστε προκατειλημμένη με κάποια πράγματα.Να είσαστε καλά.

Μαρία Π. είπε...

O π.Θ.Ζήσης, αγαπητά αδέρφια, δεν είπε ποτέ για άκυρα ή χωρίς αγιασμό, ή μολυσμένα Μυστήρια, όπως και άλλοι πατέρες και καθηγητές θεολόγοι, π.Μεταλληνός, κ.Τσελεγγίδης, μ.Ναυπάκτου και όλοι οι υπόλοιποι, και πολλοί αγιορείτες, και κυρίως οι Άγιοί μας που είχαν γνήσια αγιοπνευματική εμπειρία. Αν πίστευαν σε τέτοια πράγματα δεν θα διακινδύνευαν τη σωτηρία τους, αλλά θα είχαν φύγει από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Γιατί θα πρέπει δηλαδή να ακούμε όσους μας λένε για "μολυσμένα" ή "άκυρα" Μυστήρια. Ποιούς θα εμπιστευτούμε τελικά;; Για να μην πω ότι οι περισσότεροι που τα λένε αυτά πιστεύουν ένα σωρό εσχατολογικές πλάνες.

Όσα έγραψαν οι Πατέρες γι αυτά τα θέματα αναφέρονται σε περιπτώσεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ στην οποία έχει πέσει η Εκκλησία. Ο Άγιος Μάξιμος π.χ. έζησε την εποχή του Μονοθελητισμού, στον οποίο είχαν πέσει όλοι οι Ορθόδοξοι.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει το Δόγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ώστε να πούμε ότι τα Μυστήρια είναι άκυρα ή μολυσμένα, αλλά αυτό που επιχειρείται είναι να αποδεχτούμε σταδιακά και τα άλλα δόγματα ως μια επιπλέον υποκειμενική αλήθεια.
Είναι λοιπόν τελείως διαφορετική περίπτωση από την εποχή που είχαμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΙΡΕΣΗ όπως π.χ. ο Αρειανισμός που έλεγε βλασφημίες για τον Κύριο.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι αποτειχισμένοι πατέρες που ακούσαμε στο βίντεο είπαν ότι τα αιρετικά φρονήματα του Βαρθολομαίου δεν επηρεάζουν κανένα, γιατί η έννοια του "Οικουμενικού" δεν υπάρχει στην Ορθοδοξία.
Είναι καθαρά παπική αντίληψη και έχει τη ρίζα της στην κακοδοξία της "Κτιστής θείας Χάρης" και του "Φιλιόκβε". Σύμφωνα με αυτά ο Θεός είναι αποκομμένος από τον κόσμο, δεν ενώνεται με τους πιστούς με την άκτιστη θεία Χάρη, αλλά έχει τον "Αντιπρόσωπό του στη γη" τον Πάπα, που κατέχει όλο το πλήρωμα της κτιστής Χάρης και το διανέμει στους κληρικούς και αυτοί στους πιστούς.
Όλοι "αγιάζονται" από τον Πάπα, και όλοι ταυτίζονται με την πίστη του Πάπα, την οποία μπορεί να αλλάζει, μετατρέποντας τα δόγματα(!!).
Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχουν αυτά.
Ο Βαρθολομαίος είναι ένας ακόμα προκαθήμενος μιας τοπικής εκκλησίας, και είναι ένα μέλος (είτε υγιές είτε άρρωστο είτε νεκρό).
Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι "επηρεάζονται" από τα ατομικά αιρετικά φρονήματα του Πατριάρχη τα Μυστήρια της Εκκλησίας, πολύ απλά έχουν πέσει στην παπική αίρεση, την οποία υποτίθεται ότι πολεμούν με το να μιλούν μόνο για την διπλωματική αποδοχή της ιστορικής ονομασίας των παπικών ως "εκκλησία".

Μαρία Π. είπε...

Ο Πατριάρχης επηρεάζει τα πράγματα και μάλιστα με καθοριστικό τρόπο, αλλά ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΜΟΛΥΣΜΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ (ώστε να μας πανικοβάλει ο διάβολος με το γνωστό "φύγετε από τους Ναούς ως από όφεως"), αλλά λόγω όλων αυτών που λέει και κάνει, και της κατεύθυνσης στην οποία ωθεί τα πράγματα με τα "θεολογικά στηρίγματα" του Περγάμου Ι.Ζηζιούλα.

ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. Αυτή είναι η λύση, έτσι έκαναν και οι Πατέρες. Η "γενική ακοινωνησία" και αποκοπή από το Σώμα της Εκκλησίας, δεν ωφελεί.

Με βάση λοιπόν αυτά, ο π.Ζήσης πολύ σωστά είπε ότι τα κριτήρια για ότι κάνουμε, είναι καθαρά ποιμαντικά, δηλ. η αφύπνιση κληρικών και λαϊκών, η έξοδος από την άγνοια, την αδράνεια, την αφωνία, την κακώς εννοούμενη υπακοή.
Δεν ανακάτεψε ποτέ τις κακοδοξίες "απόσυρσης του Αγίου Πνεύματος" από όλη την Ορθοδοξία, και "άκυρων" ή "μολυσμένων" Μυστηρίων.
Οι θεωρίες αυτές είναι μεγάλες πλάνες σκανδαλισμού του κόσμου, που τις "φωνάζει" ο διάβολος "με μορφή ευσέβειας" στο προαύλιο της εκκλησίας ώστε να φεύγουμε πανικόβλητοι δεξιά και αριστερά, και να καταστραφούμε και ατομικά αλλά και συνολικά σαν Εκκλησία.
Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι και να πολεμήσουμε με θετικό τρόπο τον οικουμενισμό, να βγούμε μπροστά στις ενορίες στο διαδίκτυο και όπου αλλού μπορούμε, μαζί με όλους τους αγωνιστές πατέρες (αποτειχισμένους και μη), και όχι να "παραλύουμε" υπό το φόβο να μην "μολυνθούμε" και να κάνουμε "παρασυναγωγές", και έτσι να παροπλιζόμαστε, αλλά και να βγαίνουμε εκτός του Ενός Αγίου Πνεύματος που είναι στο Σώμα της Μίας Εκκλησίας!Δεν το καταλαβαίνουμε;
Αν στην συζήτηση που είδαμε με τον μ. Καισαριανής υπήρχε ΕΝΑΣ άνθρωπος που γνώριζε πέντε πράγματα, δεν θα μπορούσε να σταθεί καμιά κακοδοξία.Πρέπει να προχωρήσουμε, με σοφία και διάκριση.

Φαίη είπε...

Αγαπητή Μαρία θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη.



Περί ακύρων/εγκύρων/ανυπόστατων Μυστηρίων μίλησε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Το άκυρο Μυστήριο ΔΕΝ είναι ανυπόστατο. Στην Ορθοδοξία ανυπόστατα Μυστήρια υπάρχουν ΜΟΝΟ μετά από την καθαίρεση του αιρετικού και την καταδίκη της αιρέσεως από κανονική Σύνοδο. Η πρόταση: «Τα Μυστήρια δηλαδή ακόμα υπάρχουν, ΕΜΕΙΣ όμως ΔΕΝ αγιαζόμαστε.» είναι το ίδιο σα να πηγαίνω εγώ αναξίως να κοινωνήσω. Κοινωνώ δηλαδή Σώμα και Αίμα Χριστού αλλά επειδή δεν έκανα τη σωστή προετοιμασία, δεν αγιάζομαι. Η έννοια δηλαδή του ακύρου στην ουσία δεν αφορά το Μυστήριο αυτό καθ' αυτό το οποίο είναι υπόθεση του Αγίου Πνεύματος και μόνο, αλλά αφορά την αγιαστικότητα που εγώ θα πάρω ή δεν θα πάρω. Ένας συνειδητοποιημένος αιρετικός ο οποίος ξηλώνει την παραδοθείσα Πίστη θα πάρει χάρη; Δεν ξέρω; Ρωτάω. Η οικονομία του Θεού, η διάκριση και το μέτρο που έχει για τον καθένα μας είναι υπόθεση Εκείνου και μόνο Εκείνου. Τι πιστεύεις; Ότι μία γριούλα, ένας απλός πιστός που κοινωνά με ταπείνωση και μετάνοια δεν θα λάβει αγιαστική χάρη τη στιγμή μάλιστα που δεν γνωρίζει καν αυτά που του μαγειρεύουν; Αυτό που αναφέρθηκε στο παραπάνω σχόλιο [18 Μαρτίου 2017 - 3:01 π.μ.] «Σωστά έχει διατυπωθεί η άποψη και μάλιστα ανωνύμως οτι τά μυστήρια των αιρετικων είναι έγκυρα γιά χάρη των αδελφων που είναι ανυποψίαστοι» ειλικρινά ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ. Με αυτά δηλαδή τα τερατουργήματα που έχουν γίνει απορώ με την απέραντη υπομονή και φιλανθρωπία του Θεού. Και δυστυχώς δεν μιλάω μόνο για τα γνωστά τερατουργήματα των επισκόπων, αλλά και για την δική μας αδιαφορία. Συγκρίνετε εμάς τώρα με το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Γέροντας Γαβριήλ στην πρόσφατη ομιλία του - τα παιδάκια που έκαψαν την μπάλα τους επειδή ακούμπησε στα πόδια αλόγου πάνω στο οποίο καθόταν αιρετικός. Την ύψιστη σημασία που έδιναν τότε στη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ και την ψυχρότητα που δείχνουμε εμείς τώρα. Ποιός Άγιος το είχε πει; Όταν οι επίσκοποι απαγορέψουν στη γιαγιά να τους ελέγχει τότε η Εκκλησία θα σβήσει. Μεγάλη κουβέντα αυτή. Τι να εννοούσε άραγε;




Τον λόγο για τον οποίον εισήχθησαν αυτές οι έννοιες περί εγκυρότητας, ακυρότητας και ανυποστάτου θα πρέπει να τον μελετήσουμε όλοι μας εις βάθος κατευθείαν από τους Πατέρες μας και όχι να τις αντιμετωπίζουμε επιφανειακά επειδή είχαμε μία συζήτηση με έναν παλαιοημερολογίτη. Πάλι λοξοδρομούμε εδώ και χάνουμε τον στόχο. Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιο πράγμα μιλούσατε. Όταν η αίρεση διδάσκεται από ιερέα, επίσκοπο στο λαό και τους την περνάνε ως Ορθοδοξία τότε πιάνει ρίζα, αυτό είναι μόλυνση. Αν σας μιλούσε γι' αυτό ο παλαιοημερολογίτης είχε απόλυτο δίκιο. Στο κείμενο 'προς τον λαό' η επίσημη εκκλησία πια, μας περνάει τη ζηζιούλια αίρεση ως Ορθοδοξία ( «Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και την καθολικότητά Της δια των Ιερών Μυστηρίων».) Τί καθόμαστε και συζητάμε τώρα; Έχουμε καταλάβει που έχουμε φτάσει; Επ' αυτού διαβάστε το άρθρο του Αρχ.
Παύλου Δημητρακοπούλου «Το Ανακοινωθέν "Προς το Λαό"
της ΔΙΣ και ο σχολιασμός από τον καθηγητή κ. Γ. Λαρεντζάκη». Τα ίδια είχε πει και σε ένα πρόσφατο βίντεο που είχε εμφανιστεί με τον Διονύσιο Μακρή. Τα ίδια έχουν πει και άλλοι. Η ενότητα εκφράζεται δια της Ορθοδόξου Πίστεως πρώτα και έπειτα ακολουθούν τα Μυστήρια. Δε λέμε να το καταλάβουμε.

Φαίη είπε...

(συνέχεια 1)
Απαντώ σύντομα.

1) "Η αποτείχιση δεν οδηγεί σε σχίσμα αλλά προστατεύει από σχίσμα" Την θέσπισαν οι Πατέρες την αποτείχιση και η όποια κριτική που κάνετε απευθύνεται στους Πατέρες. Ας αφήσουμε αγαπητή Μαρία να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό το θέμα δίχως να προκαταλαμβάνουμε. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Εγώ αυτό το αναγνωρίζω στον εαυτό μου, ότι δεν τα γνωρίζω όλα, ελπίζω να το αναγνωρίζετε κι εσείς. Είναι πάντως προσβλητικό για τους δύο πατέρες όταν λέτε «Γι αυτό να προσέξουν πολύ όσοι ωθούν εσκεμμένα ή όχι τους 2 πατέρες σε ακοινωνησία». Προσβάλλει την ιερατική τους συνείδηση. Αναιρεί και την γρηγορούσα συνείδηση που ανταποκρίθηκε, ταυτίστηκε και χάρηκε με την ομολογία τους.

2) Αγαπητή Μαρία. Εγώ κι εσείς, ο γείτονάς σας και ο γείτονάς μου, ο Βαρθολομαίος και ο αγωνιστής π. Θεόδωρος Ζήσης (για παράδειγμα), όλοι βαπτισθήκαμε Ορθόδοξοι, λάβαμε με το Χρίσμα το Άγιο Πνεύμα. Σας ερωτώ: κάνουμε τα ίδια πράγματα; Από όλους αυτούς που ανέφερα ποιος είναι καθαιρετέος όμως και γιατί; Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σας. Συγκρίνετε τους προτεστάντες με τους παλαιοημερολογίτες. Τι σχέση έχουν; Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα, μόνο και μόνο από το φαίνεσθαι, επειδή οι παλαιοημερολογίτες έχουν χωριστεί σε πολλές παρατάξεις. Παραλείπετε -συνεχώς παραλείπετε- ΤΟ ΔΟΓΜΑ. Οι παλαιοημερολογίτες στο Δόγμα είναι Ορθόδοξοι αγαπητή Μαρία αλλά έκαναν το λάθος να χειροτονήσουν δικούς τους επισκόπους και να φτιάξουν δικές τους συνόδους, εδώ όντως δημιουργούνται κάποια θέματα για τα οποία εγώ είμαι αναρμόδια να μιλήσω. Δεν θέλω να επαναλάβω αυτά που είπα πριν, ούτε διαθέτω ανιχνευτή του Αγίου Πνεύματος να πω που πάει και που δεν πάει, θα πω μονάχα ότι οι οικουμενιστές ΔΕΝ θέλουν να ξεπεραστεί το θέμα του ημερολογίου γι' αυτό και το πέταξαν έξω από την ψευδοσύνοδο, πιστεύω δε ότι και το νέο ημερολόγιο δική τους έμπνευση ήταν για να μας φέρουν πιο κοντά στους παπικούς και να προκαλέσουν διχόνοια. Και δυστυχώς τα κατάφεραν. Εμείς τώρα τί θα κάνουμε; Θα συνεχίσουμε να τους βάζουμε βούτυρο στο ψωμί; Και επιτέλους, τι σχέση έχουν οι παλαιοημερολογίτες με το θέμα μας; Οι παλαιοημερολογίτες είναι Ορθόδοξοι, οι οικουμενιστές / προτεστάντες χρησιμοποιούν το Άγιο Πνεύμα όπως οι χαρτοπαίχτες το joker. Αλλάζουν τα δόγματα όπως τους κατέβει και λένε κάθε φορά ότι το κάνουν «εν Αγίω Πνεύματι».

3) Νομίζω ότι στο 3 απάντησα στην αρχή. Αγαπητή Μαρία τα πράγματα εδώ δεν είναι ούτε κάθετα ούτε οριζόντια. Για εμάς δηλαδή τους απλούς ανθρώπους που έχουμε τεράστιες εκκλησιολογικές και θεολογικές ελλείψεις πόσο μάλλον δε και έλλειψη του υψίστου χαρίσματος της διάκρισης. Εσείς τι πιστεύετε; Ότι θεωρώ πως ο Άγιος Πορφύριος και ο Άγιος Παΐσιος δεν κοινωνούσαν Μυστήρια; Είναι δυνατόν να πιστεύω κάτι τέτοιο; Αν είναι έτσι, τότε ούτε κι εγώ βαπτίστηκα Ορθόδοξη ούτε κι εσείς. Με το δικό μου ταπεινό μυαλό, τα Μυστήρια είναι δωρεά του Κυρίου μας, αλλά χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή. Το να λέμε «ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ» δεν λέει κάτι, όταν ο ένας που τα λαμβάνει είναι άγιος και θεοφώτιστος και ο άλλος είναι αιρετικός, όταν ο ένας είναι αμαρτωλός αλλά με μετάνοια στην καρδιά και ο άλλος αμετανόητος και σκληρός. Θα πρέπει λοιπόν, επαναλαμβάνω, να αναλογισθούμε για ποιον λόγο εισήχθησαν αυτές οι έννοιες και να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα μαζί.

Φαίη είπε...

(συνέχεια 2)

4) Αγαπητή Μαρία. Την ανησυχία σας για να μην γίνουμε χίλια κομμάτια την κατανοώ. Έχω ήδη καταχραστεί πολύ χώρο και δεν μπορώ να πω πολλά, ίσως μια άλλη φορά. Τα «γεγονότα» και τα «παραδείγματα» δεν αφορούν την πίστη. Θα πρέπει να σας ανησυχεί βαθύτατα το ότι αυτή τη στιγμή η επίσημη εκκλησία κατοχύρωσε συνοδικά το ψεύδος και δείχνει και αμετανόητη, δείχνει ότι θα το τραβήξει μέχρι τέλους. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά φοβάμαι πως κάποια στιγμή έτσι όπως το πάνε θα πρέπει να αποφασίσουμε, ή με τους πολλούς, ή με την αλήθεια.

5 + 6) Αγαπητή Μαρία. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε το θέμα παλινδρομεί συνεχώς στους παλαιοημερολογίτες. Όσο κι αν έχετε διατυπώσει τις θέσεις που λέτε πως έχετε διατυπώσει (στο 5), δεν δείχνετε να τις έχετε ενσωματώσει με έναν δημιουργικό τρόπο μέσα σας για να προχωρήσουμε μπροστά, όπως λέτε. Το γενικό μήνυμα που αφήνετε στο τέλος, προφανώς άθελά σας, είναι μία θολούρα που οδηγεί στην παράλυση του κάνουμε το ελάχιστο έως και τίποτα.

7) Αγαπητή Μαρία. Πρώτη φορά ακούω κείμενα Συνόδου και επίσημο κείμενο Τοπικής Εκκλησίας 'Προς τον Λαό' να αποκαλούνται «συνωμοσιολογία». Από εκεί και πέρα τι να σχολιάσω;

8) Αφήστε τους δύο πατέρες να πράξουν κατά συνείδηση.

9) Αγαπητή Μαρία. Εάν θέλετε να μας πείτε ότι ο π. Σάββας επινόησε αυτήν την ιστορία πείτε το. Μπορείτε να κάνετε και το άλλο, να βάλετε τον καλό λογισμό ότι όντως έτσι έγινε και να το αφήσετε να πάει στην ευχή του Θεού, μέχρι να μάθετε περισσότερα. Ούτε «υποκειμενικά συναισθήματα», ούτε "μηνύματα του Αγίου Πνεύματος", ούτε ζηζιουολογίες.

Καλό σας απόγευμα.

Ανώνυμος είπε...

Οσο λιγότερα λέει κανείς τόσο λιγότερα λάθη κάνει




΄΄Όσα έγραψαν οι Πατέρες γι αυτά τα θέματα αναφέρονται σε περιπτώσεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΙΡΕΣΗΣ στην οποία έχει πέσει η Εκκλησία. Ο Άγιος Μάξιμος π.χ. έζησε την εποχή του Μονοθελητισμού, στον οποίο είχαν πέσει όλοι οι Ορθόδοξοι.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει το Δόγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ώστε να πούμε ότι τα Μυστήρια είναι άκυρα ή μολυσμένα, αλλά αυτό που επιχειρείται είναι να αποδεχτούμε σταδιακά και τα άλλα δόγματα ως μια επιπλέον υποκειμενική αλήθεια.
Είναι λοιπόν τελείως διαφορετική περίπτωση από την εποχή που είχαμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΙΡΕΣΗ όπως π.χ. ο Αρειανισμός που έλεγε βλασφημίες για τον Κύριο.΄΄

Φαίη είπε...

Αγαπητή Μαρία, τώρα διάβασα τα πιο τελευταία σχόλιά σας. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά άθελά σας προωθείτε, λίγο άτσαλα, τον συγκρητιστικό οικουμενισμό. Δεν έγινε τίποτα, δεν άλλαξε το δόγμα, πάνε απλά να μας κάνουν να αποδεχτούμε σταδιακά και τα άλλα δόγματα.
Τώρα να σας θυμίσω ότι μόλις έγινε μία ψευδοσύνοδος; Νομίζω εις μάτην, δεν θα καταφέρω τίποτα.

Και επειδή συνεχώς μιλάτε για «ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ» αίρεση, και όλες οι αιρέσεις από τα λίγα που γνωρίζω κατηγοριοποιούνταν από τους Πατέρες σε 2 κατηγορίες είτε ως Χριστολογικές αιρέσεις είτε ως Τριαδολογικές, την ζηζιούλια θολολογία την βάζουν στη δεύτερη κατηγορία -είναι Τριαδολογική αίρεση.

Θα πρέπει επίσης να σας υπενθυμίσω ότι προ της Συνόδου και κυρίως μετά, το θέμα 'άκυρα μυστήρια' το 'σήκωσαν' πρώτοι οι οικουμενιστές. Θυμάστε πως; Αν δεν μας μνημονεύετε(τους επισκόπους)τα μυστήριά σας είναι άκυρα. Το είδαμε μάλιστα να διατυπώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο και στο κείμενο 'Προς τον Λαό. Βεβαίως λοιπόν εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η συζήτηση περί Μυστηρίων είναι ύποπτη διότι απομακρύνει από την ουσία του θέματος το οποίο είναι η Πίστις.

Αγαπητή Μαρία, το πράγμα στο τέλος καταλήγει στο εξής. Εάν εσείς μπορείτε κοινωνήσετε από τα χέρια του Ζηζιούλα, ή του Βαρθολομαίου, ή του Δημητριάδος ή του Μεσσηνίας, κάντε το, δεν μπορείτε όμως να αναγκάσετε τους άλλους να το κάνουν όταν καθαρά για λόγους συνειδήσεως δεν το αντέχουν ούτε σαν σκέψη.

Καλό σας βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

--΄΄Ο οικουμενισμός δέν είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ αίρεση΄΄

--Ο οικουμενισμός είναι ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ Περιέχει όλες τις αιρέσεις

--΄΄Δέν προσβάλλει κάποιο συγκεκριμένο δόγμα ΄΄

--Προσβάλλει συλλήβδην όλα τά δόγματα

--Εξ'ού αυτό που λέγουν οι οικουμενιστές --μάλλον το έλεγαν γιατί τώρα υπάρχει σύνοδος που επεκύρωσε τον οικουμενιμό -- και ρωτούν μέ κάθε αφέλεια ΄΄υπάρχει σύνοδος που κατεδίκασε τον οικουμενισμό΄΄ είναι εωσφορικά ύπουλο και πονηρό Βεβαίως υπάρχουν όλες οι οικουμενικές σύνοδοι που κατεδίκασαν μία--μία τις αιρέσεις

Υ.Γ. Το σχόλιο 19 Μαρτίου 2017 - 7:38 μ.μ. είναι δικό μου και απευθύνεται μέ αγάπη πρός την Μαρία

Μαρία Π. είπε...

7.38 Ελένη δεν είναι ωραίο αυτό που κάνεις.Μπορείς να εκφράσεις τη διαφωνία σου, χωρίς υπονοούμενα για τους άλλους (αν και πόσο γράφουν.. όσο θέλουν γράφουν, και όποιος θέλει διαβάζει, όποιος δεν θέλει δεν διαβάζει).


5.19 Επίτρεψέ μου αγαπητή Φαίη να ξεκινήσω από το τέλος και να σου μιλάω στον ενικό (ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα).

9)Σαφώς δεν είπα ότι την επινόησε.Μίλησα για "υποκειμενικά συναισθήματα". Τι σημαίνει αυτό;Ότι επειδή ησύχασε η συνείδησή μου, βιώνω τη θεία Χάρη, και το αποδίδω σε "μήνυμα του Αγίου Πνεύματος" που επιβραβεύει τη "διακοπή μνημοσύνου".
Τέτοιου τύπου βιώματα έχουμε όλοι για διάφορους λόγους.


8)Δεν καταλαβαίνω πως κολλάει αυτό που γράφεις με αυτά που έγραψα σε αυτό το σημείο. Το να αφήσω τους πατέρες να πράξουν κατά συνείδηση όπως λες, εντάξει, τους αφήνουμε, αλλά δικαιούμαστε να πούμε τη γνώμη μας, και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με τις επιλογές τους. Προσωπικά δεν θα υποστηρίξω απροϋπόθετα κανένα. Γιατί κανείς δεν είναι αλάθητος (ούτε φυσικά κι εγώ), και ο χρόνος θα δείξει τελικά την ορθότητα ή όχι κάποιων πραγμάτων.


7) «συνωμοσιολογία» δεν χαρακτήρισα τα κείμενα, απορώ δεν διάβασες τι έγραψα και παραξενεύεσαι τόσο;;
«συνωμοσιολογία» χαρακτήρισα την υπόνοια ότι όλοι οι κληρικοί είναι "κρυφοί οικουμενιστές" και αυτό υπονοείται στην πρόταση:
"Θέλετε να αρχίσουν να μας κηρύττουν ανοιχτά μέσα στις εκκλησιές και τον ήδη διαγνωσμένο από αγίους οικουμενισμό (που το κάνουν) για να πεισθείτε;"

επειδή όπως είπα στις ενορίες δεν κηρύσσεται αίρεση ούτε είναι όλοι "κρυφοί οικουμενιστές" (εκτός αν εγώ ζω σε άλλη χώρα τελικά, και στις δικές σας ενορίες κηρύττουν αιρέσεις, αν υποθέσουμε ότι συμβαίνει αυτό, καταγγείλτε το).
Η πεντάλεπτη άπαξ ανάγνωση του συγκεκριμένου φυλλαδίου, απέχει πολύ από την έκφραση "κηρύσσεται αίρεση".

5+6) Γράφεις: "Το γενικό μήνυμα που αφήνετε στο τέλος, προφανώς άθελά σας, είναι μία θολούρα που οδηγεί στην παράλυση του κάνουμε το ελάχιστο έως και τίποτα"
Η απάντηση είναι στα 2 σημερινά σχόλια (3.00).


4)Απ ότι καταλαβαίνω θεωρείς ότι πρέπει να αποκοπούμε καθώς θα χειροτερεύουν τα πράγματα. Ο π. Μεταλληνός είπε ότι κάποια στιγμή οι δρόμοι μας θα χωρίσουν αλλά το έχει προσδιορίσει όπως και άλλοι στο λεγόμενο "κοινό ποτήριο".
Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η Ορθοδοξία είναι μια ακόμα αίρεση. Είπα τόσα στα προηγούμενα σχόλια, που δεν έχει νόημα να τα επαναλάβω.
Όποιος το πιστεύει είναι ελεύθερος να φύγει και ας πάει όπου θέλει ή να μην πάει πουθενά.
Ας κάνει σε τελική ανάλυση καθένας ότι θέλει.


3) Γράφεις:" Το να λέμε «ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ» δεν λέει κάτι, όταν ο ένας που τα λαμβάνει είναι άγιος και θεοφώτιστος και ο άλλος είναι αιρετικός, όταν ο ένας είναι αμαρτωλός αλλά με μετάνοια στην καρδιά και ο άλλος αμετανόητος και σκληρός. Θα πρέπει λοιπόν, επαναλαμβάνω, να αναλογισθούμε για ποιον λόγο εισήχθησαν αυτές οι έννοιες και να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα μαζί."

Γιατί μπερδεύεις τα πράγματα αγαπητή Φαίη; Kαμία σχέση ο τρόπος που λαμβάνει κάποιος την Θεία Κοινωνία (με μετάνοια ή όχι ώστε να είναι αγιασμός ή κατάκριμα), με την έκφραση "συγκεκριμένα μυστήρια", που αναφέρεται στη δεδομένη (τότε και τώρα) πνευματική κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γιατί τα μπερδεύεις δεν μπορώ να καταλάβω.
Πολύ απλά εννοώ ότι έτσι ακριβώς ήταν η Ορθοδοξία και την εποχή των 2 Αγίων Γερόντων, αλλά δεν την χαρακτήρισαν αίρεση με άκυρα ή μολυσμένα Μυστήρια!

Μαρία Π. είπε...

2) Στην Ορθοδοξία δεν έχουμε την έννοια της "αόρατης εκκλησίας" αλλά της "ορατής".
Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτό μας είπαν οι Πατέρες και όλοι οι Άγιοι Γέροντες, ρητά και κατηγορηματικά.
Ότι το Άγιο Πνεύμα δεν είναι και εδώ και εκεί και εντός και εκτός αλλά είναι σε συγκεκριμένη ορατή εκκλησία (όχι απαραίτητα στους επισκόπους ειδικά όταν είναι κακόδοξοι, αλλά στο Σώμα της και στα Μυστήριά της).
Μπορώ να βρω και αποσπάσματα από λόγους Αγίων που το λένε.

1)Το αν η αποτείχιση θα προκαλέσει ή όχι σχίσμα εξαρτάται από την γενική ακοινωνησία, και σαφώς αυτό μπορεί να προκληθεί πιο εύκολα αν υπάρξει καθαίρεση. Το είπα και σε άλλα σχόλια, απευθυνόμενη στον μ. Άνθιμο. Έγραψα στις "Ακτίνες":

"O π.Θ.Ζήσης λέει στον μ.Άνθιμο να μην προχωρήσει σε τιμωρίες πόσο μάλλον σε καθαιρέσεις φέρνοντάς του πολύ σωστά, άλλα παραδείγματα επισκόπων που δεν προχώρησαν όπως ο μ.Θεόκλητος Φλωρίνης και κάποιοι άλλοι.Μάλιστα ο ένας είπε ότι αν καθαιρέσει τον ιερέα μπορεί να γίνει και Θεομάχος.Μπράβο του, γι΄αυτή τη σοφή απάντηση. Πολύ καλά έκανε και ο μ. Θεόκλητος που δεν πείραξε τον π.Παϊσιο.
Ο μ. Άνθιμος (ή αυτοί που τον συμβουλεύουν) πρέπει άμεσα να σταματήσει την άδικη δίωξη, και να πάρει πίσω τις κατηγορίες περί σχίσματος.Το σχίσμα μπορεί να το προκαλέσει μόνο η αδιαλλαξία, και όχι η εφαρμογή ενός Ι.Κ. έστω και αν ο μ.Άνθιμος θεωρεί ότι δεν κηρύττει με άμεσο τρόπο κάποια αίρεση, ανέχεται όμως χίλια δυο πράγματα στη Θεσσαλονίκη και επιπλέον υποστηρίζει την σύνοδο. Ας παραδειγματιστεί από αντίστοιχες περιπτώσεις, που δεν ακούμπησαν τους κληρικούς και μοναχούς που το έκαναν."


Σχετικά με το κείμενο του π.Παύλου Δημητρακόπουλου στο οποίο με παραπέμπεις το έχω διαβάσει και έχω γράψει στην "Κατάνυξη" (16/3/17):

"Mπράβο στην μητρόπολη Πειραιώς, και προσωπικά στον π. Παύλο Δημητρακόπουλο!! Αποδομεί το διπλωματικό "Κείμενο προς το Λαό", και αποτυπώνει μια ξεκάθαρη αποφασιστικότητα για ξεκίνημα ανοιχτής πλέον αντίστασης και διάστασης/αγώνα απέναντι σε όσους δρουν καταστροφικά για την πίστη μας. Μαζί με τους 2 πατέρες π. Ν.Μανώλη και π.Θ.Ζήση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και οι υπόλοιποι π.Μεταλληνός, μ. Σεραφείμ, μ. Κυθήρων μ. Ναυπάκτου και οι υπόλοιποι, να βγουν δυναμικά, και να αποδομήσουν θεολογικά τις κακοδοξίες και αιρέσεις του οικουμενισμού και της Νέας Εποχής, όπως έκαναν και οι Πατέρες της Εκκλησίας.Είμαστε στο μη περαιτέρω. Ο Λαός του Θεού θα είναι μαζί τους."

Υπάρχουν τα 2 σχόλια όποιος θέλει ας τα δει.



Σχετικά με το τελευταίο σχόλιο (9.05) το μόνο που θέλω να πω είναι ότι λυπάμαι αν αυτό κατάλαβες.
Λοιπόν για να καταλήξουμε κάπου γιατί κουραστήκαμε, όλο το νόημα και το πνεύμα αυτών που λέω δεν είναι ούτε η αμνήστευση, ούτε ο εφησυχασμός, πόσο μάλλον η προώθηση του οικουμενισμού!
ΑΠΟΡΩ δεν είναι κατανοητό με ποιο τρόπο μιλάει ο άλλος;;
Δηλαδή όσα λέμε τόοσο καιρό δεν έχουν αποτυπώσει τι πιστεύει καθένας;Πρέπει να λέμε εκ προοιμίου τα αυτονόητα;;

Προσπαθώ λοιπόν (για όποιον θέλει να καταλάβει), να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Τα γνωρίζουμε όλοι.ΔΕΝ ΕΙΠΑ "δεν έγινε τίποτα" όπως μου γράφεις, είπα ότι ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΑ γιατί δεν έχει αλλάξει το Δόγμα.
Το Σύμβολο της Πίστεως λέμε και όλα τα υπόλοιπα δόγματα πιστεύουμε.
ΑΛΛΑ ζούμε στην εποχή που δεν υπάρχει πια αντικειμενική αλήθεια σε όλα τα επίπεδα.
Ο οικουμενισμός είναι η πιο ύπουλη κατάσταση ακριβώς γιατί δέχεται τα πάντα.

Μαρία Π. είπε...

Δεν γινόμαστε όμως οικουμενιστές επειδή μπήκαν κάποιες υπογραφές σε κάποια κείμενα, αλλά γιατί είμαστε αποστατημένοι, αδιάφοροι χωρίς πνευματικό αισθητήριο και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα πράγματα.
Γιατί ακόμα και η "ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΙΡΕΣΗ" όπως είπα χρειάζεται μια πίστη σε αυτή. Σήμερα το πρόβλημα είναι ακριβώς η γενική θολούρα, η σύγχυση, η "υποκειμενική αλήθεια".

Η σωστή αντιμετώπιση κατά τη γνώμη μου, είναι η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, με δική μας συσπείρωση και ανοιχτό πόλεμο απέναντι στους οικουμενιστές, [ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΚΑΤΑΡΤΙΣΤΟΥΣ Η ΑΦΩΝΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΥΣ, τους οποίους πρέπει να αφυπνίσουμε],

και όχι οι γενικές δηλώσεις ακοινωνησίας και η απομόνωση.

Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνήσει κάποιος μαζί μου, μπορεί να βλέπει αλλιώς τα πράγματα, αλλά να μη βγάζει αυθαίρετα και ανυπόστατα συμπεράσματα είτε για τις προθέσεις μου είτε για τα πιστεύω μου.
Η ίδια η ιστορία του τελευταίου αιώνα δείχνει εξάλλου ότι παρά τις αποτειχίσεις και τα σχίσματα ο Οικουμενισμός προχωράει ακάθεκτος. Επομένως πρέπει να γίνει δουλειά στη βάση της Εκκλησίας, και εκεί πρέπει να πρωτοστατήσουν όσοι γνωρίζουν τα πράγματα. Αν αυτοί απομονωθούν αυτό θα είναι "η χαρά των οικουμενιστών"!

Ο οικουμενισμός θεωρείται Τριαδολογική αίρεση, λόγω ακριβώς των κακοδοξιών για Ιεραρχία και Πρωτείο μέσα στην Αγία Τριάδα όπως λέει ο Ζηζιούλας.
Αυτό ακριβώς έγραψα στο τελευταίο σχόλιο, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, και όποιος το πιστεύει έχει πέσει στην παπική κακοδοξία.

Σχετικά με το τελευταίο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται απάντηση αν θα κοινωνούσα από τον Ζηζιούλα. Έγραψα κάποια σχόλια στις "Ακτίνες" όποιος θέλει ας τα δει.
http://aktines.blogspot.gr/2017/03/blog-post_72.html

Σε κάποιο έγραψα:

"Στο θέμα τώρα της ερώτησής σου, κάποιος μπορεί να πει, ότι οι κληρικοί που θα πάνε στον παπικό ναό είναι χειροτονημένοι, επομένως ο Θεός "είναι υποχρεωμένος", "να καταπέμψει το Άγιο Πνεύμα" και να κάνει την μεταβολή. Αυτό είναι το τυπικό της υπόθεσης.
Δεν είναι έτσι κι αλλιώς "υποχρεωμένος" ο Θεός, πόσο μάλλον όταν πηγαίνουν σε παπικό ναό. Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι γίνεται η μεταβολή, θα λάβουν αυτοί οι άνθρωποι καθώς θα κοινωνήσουν, την Θεία Χάρη και τον αγιασμό ή θα λάβουν "κρίμα και κατάκριμα";
"Πως μπορεί να έρθει η Θεία Χάρη σε ανθρώπους που μπαίνουν σε παπικό ναό να λειτουργήσουν, όταν γνωρίζουν ότι έτσι καταρρίπτονται στα μάτια του κόσμου οι διαχωριστικές γραμμές μας (λαϊκός οικουμενισμός) με τον Παπισμό που δημιούργησε ο διάβολος για να εμπαίζεται ο Θεός και η Αλήθεια του;"

Και σε ένα άλλο:
".. φυσικά δεν μολύνονται τα Μυστήρια, γιατί δεν είναι δικά τους.Ούτε αγιάζουν ούτε μολύνουν οι άνθρωποι. Κτίσματα είμαστε, ταλαίπωρα και ανάξια.Η μόνη αξία μας είναι ο Χριστός (αν τον έχουμε).Οι ιερείς εύχονται και προσεύχονται, και διακονούν στο Άγιο Θυσιαστήριο λόγω της ειδικής Χάρης που πήραν κατά τη χειροτονία τους για να τελούν τα Μυστήρια και την Θεία Λειτουργία. Τα Μυστήρια όμως είναι του Κυρίου, η ιερωσύνη της Εκκλησίας, και είναι διακονία.Ο Κύριος είναι ο Προσφέρων και Προσφερόμενος, ο Θύτης και το Θύμα. Τα υπόλοιπα είναι παπικές δοξασίες και απορρέουν από την πνευματική απόλυτη εξουσία και "θεοποίηση" του Πάπα.

Όταν λέμε όμως ότι δεν πρέπει να συμμετέχουμε σε όλα αυτά, πρέπει να βρούμε τα όρια με βάση το "νου Χριστού" αλλά και την κοινή λογική. Γιατί να πάμε π.χ. στα συλλείτουργα, ή στον παπικό ναό που τελείται Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία; Ακόμα και αν δεν "μολύνεται" ένα Μυστήριο έτσι όπως το εννοούμε, να γίνεται δηλαδή όπως των αιρετικών, λόγω της παρουσίας τους [και σαφώς ο Κύριος είναι ο απόλυτος Κυρίαρχος στα πάντα, εξάλλου τώρα βλέπουμε να κοινωνούν στους Ναούς ανεξέλεγκτα όλα τα παιδιά όταν πηγαίνουν με το σχολείο, ακόμα και άλλων εθνικοτήτων, δηλ. και Καθολικά, και δεν μπορούμε να πούμε ότι μολύνεται η Θεία Κοινωνία], με την παρουσία μας όμως "νομιμοποιούμε" αυτό που γίνεται. Δεν βοηθάμε ούτε τους ίδιους να καταλάβουν τι κάνουν.

Μαρία Π. είπε...


Αλλά το θέμα αυτό έχει και κάποια όρια.Όταν γίνει το "κοινό ποτήριο" που θα τελείται από κοινού από Καθολικούς και Ορθόδοξους θα συμμετέχουμε;Θα υπάρχει Θεία Χάρη;
Γιατί και ο π.Ι.Ρωμανίδης μας λέει ότι στον Καθολικισμό έχουν μόνο την αποστολική διαδοχή (δια της χειροτονίας) ως διασφάλιση τέλεσης των Μυστηρίων , ενώ στην Ορθοδοξία δεν έχουμε μόνο την αποστολική διαδοχή αλλά κυρίως την διαδοχή της ορθής πίστης (ώστε εκούσια να λαμβάνεται η Θεία Χάρη).Το τονίζει πάρα πολύ.

Αλλά η βαθύτερη ουσία όλων αυτών είναι όσα γίνονται εσωτερικά μέσα στην ψυχή του ανθρώπου.Τα Μυστήρια δεν είναι "μαγικές τελετουργίες" όπου λες ένα "μάντραμ" και γίνεται ένα "μαγικό ελιξήριο" που προκαλεί κάποια πράγματα.
Η θεία Κοινωνία παραδόθηκε από τον Κύριο την τελευταία νύχτα ως η έσχατη φανέρωση της αγάπης Του, "αυτό είναι το Σώμα Μου που κομματιάζεται για σας, αυτό είναι το Αίμα Μου που χύνεται για σας, τούτο κάνετε για να Με θυμάστε.." Τι να πούμε με αυτά τα λόγια, με αυτή τη Θυσία του Κυρίου, που είναι το Αρνίον το Εσφαγμένο προ καταβολής κόσμου, η Άκρα Ταπείνωσις.. Αν ο άνθρωπος δεν τα βιώνει όλα αυτά, αυτή την χωρίς λόγια Αγάπη του Κυρίου προσωπικά προς τον ίδιο, πως θα εκπληρωθεί μέσα του η πρώτη και μεγάλη Εντολή "Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου" από την οποία απορρέουν τα πάντα (το μίσος του "κόσμου" και της σύγχρονης ειδωλολατρείας, η μετάνοια, η ταπείνωση) ώστε να έρθει και η Θεία Χάρη (που έρχεται μόνο σε καρδία συντετριμμένη και τεταπεινωμένη;) Τι είναι η Θεία Χάρη; Κάτι άγνωστο που δεν το αισθανόμαστε και έρχεται ακούσια στον άνθρωπο επειδή πήρε μέρος σε ένα Μυστήριο ενώ η καρδιά του είναι κλειστή και δεν έχει επαφή με τον Χριστό;

Αν λοιπόν είναι σε ένα τέτοιο περιβάλλον που ξέρει ότι είναι προστάδιο της πλήρους ένωσης της αλήθειας με το ψεύδος, πως θα ησυχάσει η συνείδησή του ώστε να δεχτεί τη θεία Χάρη; Eίναι όπως αυτό που λέει ο Απ.Παύλος για τα ειδωλόθυτα, ότι επί της ουσίας δεν είναι τίποτα (του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής) η συνείδηση όμως του ανθρώπου μολύνεται, γιατί νιώθει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό.

Καταλαβαίνω ότι χρειάζονται χώρους για την Θεία Λειτουργία, αλλά αν εννοούσαμε όλοι οι Ορθόδοξοι, την πνευματική ουσία της αίρεσης, θα πηγαίναμε καλύτερα σε σπίτια με τον παπά της ενορίας παρά σε παπικούς χώρους που τους "νομιμοποιούν" και στις δικές τους συνειδήσεις.
Δεν είναι αγάπη απέναντί τους η αποδοχή τους, γιατί δεν θα βγουν ποτέ από την πλάνη.
Πρέπει σταθερά και ανυποχώρητα να υπάρχει διαχωρισμός αλήθειας-ψεύδους και αυτό να φαίνεται."


Τα μετέφερα για να φανούν τα αυτονόητα (σχετικά με το πως βλέπω τα πράγματα) αφού όπως φαίνεται δεν κατανοούνται από τα υπόλοιπα.

Καληνύχτα και Καλή Φώτιση σε όλους μας. Θα τη χρειαστούμε.

Ανώνυμος είπε...

Στά 50 σχόλια παίρνεις bonus .....Mία προσφορά μόνο για σάς !

Μαρία Π. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένη μου Μαρία , δέν θα βρείς καμμία άκρη γιατί τά έχεις κάνει ΄΄μαλλιά κουβάρια΄΄ ....Σου είπα εξ'αρχής ειρήνευσε αγάπη μου και προσπάθησε να αισθανθείς .... κατά την αγαπημένη υπόδειξι του Τρελογιάννη Μία είναι η λύση μου φαίνεται, νά βάλουμε μπροστά τον ΄΄χαλαρωμένο ΄΄
Σέ αγαπώ , φιλιά !

Μαρία Π. είπε...

Κι εγώ σ΄αγαπώ (είτε το πιστεύεις είτε όχι) γιατί "έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι" τόσο καιρό στα σχόλια, και έχω την αδυναμία να δένομαι με τους ανθρώπους. Αλήθεια στο λέω.
Αλλά με θυμώνεις με αυτά που κάνεις.
Ειρωνεύεσαι τον αριθμό των σχολίων, λες και γράφω.. έτσι για να γράφω.
Μου λες ότι στα 50 θα.. πάρω μπόνους..
Με εξισώνεις με τα τρολ των ιστολογίων..
Με αντιμετωπίζεις λες και είμαι κανένα ψώνιο, που θέλω να γράφω σχόλια (!!)
Δεν γίνονται έτσι οι αντιπαραθέσεις, Ελένη, με αθέμιτους τρόπους.
Ένα πράγμα που σιχαίνομαι είναι τα πισώπλατα χτυπήματα.
Θέλω να μου πει ο άλλος στα ίσα αυτό που έχει να πει.
Χωρίς ειρωνίες, χωρίς υπονοούμενα, απλά, ανθρώπινα, και με ευθύτητα, όπως (νομίζω) ότι κάνω κι εγώ.
Γι αυτό να μην ξαναγράψεις με αυτό τον τρόπο.

Το άλλο θέμα με τα "μαλλιά κουβάρια" (σύμφωνα με σένα) ας το αφήσουμε καλύτερα.
Ας κάνει καθένας ότι νομίζει και ας πορευτεί πνευματικά όπως θεωρεί σωστότερα.
Δεν επιβάλω σε κανένα τη γνώμη μου, ούτε δέχομαι να μου επιβάλει κανείς τη δική του.
Διάλογος γίνεται για να ακούσουν και όσοι είναι πιο άμεσα εμπλεκόμενοι, τι απασχολεί τον κόσμο πως βλέπει τα πράγματα, και πως θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε.
Με αυτή την έννοια είναι θετικός αρκεί να γίνεται σωστά.

Καλό μεσημέρι σε όλους.

Φαίη είπε...

Αγαπητή Μαρία.

Επέτρεψέ μου να σου μιλήσω κι εγώ στον ενικό, και επειδή, Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου, φτάσαμε να μιλάμε και για «αόρατες εκκλησίες» είναι φανερό ότι μαζί μιλάμε και χώρια συνεννοούμαστε.
Μου είναι καταρχάς πολύ δύσκολο να ακολουθήσω τα μακρόσχελα σχόλια, ειδικά με τα copy paste. Θα προσπαθήσω να τα πω όλα μαζί και ό,τι πιάσω έπιασα, ούτως η άλλως απέφυγα να απαντήσω σε πολλά από τα ήδη λεχθέντα για λόγους οικονομίας.

Καταρχάς ας ξεκαθαρίσω ότι η αναφορά μου στα Μυστήρια και τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη έγινε κατόπιν δική σου αναφορά στο θέμα των Μυστηρίων. Έγινε καθαρά για πληροφοριακούς λόγους. Εγώ, εσύ και οποιοσδήποτε άλλος μπορούμε από εκεί και πέρα να εντρυφήσουμε στο θέμα μέσα από τις γραφές. Στο κείμενο του π. Παύλου, στο οποίο μάλιστα σχολίασες θετικά, θα είδες ότι λέει ξεκάθαρα πως πρώτα έρχεται η Πίστη έπειτα τα Μυστήρια. Το θέμα μας εδώ αγαπητή Μαρία είναι η μόλυνση της Πίστεως, αυτό ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή με τον οικουμενισμό, αλλοιώνουν την Πίστη στο υψηλότερο επίπεδο. Εάν δηλαδή κάποια στιγμή φτάσουμε να μιλάμε για ανυπόστατα μυστήρια (κατόπιν καταδικαστικής Συνόδου) θα πρέπει να έχει προηγηθεί μόλυνση της Πίστεως. Προσωπικά η δική μου συνείδηση με ελέγχει και μου λέει ότι εάν πάω σε έναν ναό όπου ο ιερέας έχει αιρετικά φρονήματα, και δεδομένου ότι γνωρίζω τι συμβαίνει και συμπεριφέρομαι σα να μην συμβαίνει τίποτα, τότε στα μάτια του Θεού είμαι ολίγιστη. Τα Μυστήρια εκεί υπάρχουν δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχουν, -στην Ορθόδοξη Παράδοση πρέπει να υπάρξει συνοδική καταδίκη, το ξαναθυμίζω, για να μην υπάρχουν (ανυπόστατο)-, εγώ όμως επειδή κοινωνώ εν γνώση μου την αίρεση νοιώθω ότι δεν θα πάρω τίποτα. Είναι αυτό που είπα πιο πάνω περί ακύρων Μυστηρίων, ότι είναι σα να πηγαίνεις να κοινωνήσεις αναξίως. Ελπίζω λοιπόν να έγινα κατανοητή για να λήξει αυτό το θέμα εδώ.

Η Εκκλησία βρίσκεται όπου βρίσκεται η Πίστη. Η Πίστη αγιάζει τα Μυστήρια. Με αυτά τα δεδομένα, όσοι πιστεύουν στην Ορθοδοξία έχουν Μυστήρια. Μυστήρια λοιπόν έχουν και οι παλαιοημερολογίτες, Μυστήρια έχουν και οι αποτειχισμένοι, Μυστήρια έχουμε κι εμείς οι νεοημερολογίτες. Όπως βλέπεις αγαπητή Μαρία, ο φιλάνθρωπος και φιλόστοργος Θεός κάνει απέραντη υπομονή με τα 'καμώματα' όλων μας. Η αναφορά μου περί «ανιχνευτή του Αγίου Πνεύματος» δεν υπονοούσε βεβαίως κάτι περί «αοράτου εκκλησίας»!!! -αυτή είναι οικουμενιστική εφεύρεση-, ήταν, και συγνώμη γι' αυτό, ένδειξη του εκνευρισμού μου με την μόνιμη ενασχόλησή σου για το που βρίσκεται το Άγιο Πνεύμα. Πως είναι δυνατόν, ρωτούσες, να βρίσκεται το Άγιο Πνεύμα στους παλαιοημερολογίτες που κάνουν διαφορετικά πράγματα, στους αποτειχισμένους, στους από δω, στους από κει.

Φαίη είπε...

(συνέχεια 1)
Αγαπητή Μαρία, όταν η αίρεση έχει εγκατασταθεί στα υψηλά κλιμάκια [«Δεν γινόμαστε όμως οικουμενιστές επειδή μπήκαν κάποιες υπογραφές σε κάποια κείμενα» !!!!!!!] κυλάει προς τα κάτω, είναι ο ασφαλέστερος και γρηγορότερος τρόπος για να μολυνθεί ολόκληρο το ποίμνιο, το οποίο είναι ακατήχητο. Η πλειοψηφία των επισκόπων αιρετίζει. Ο αριθμός των ορθοφρονούντων επισκόπων έχει τοποθετηθεί, επί Σωτηρόπουλου, γύρω στους 15 ίσως και κάτι παραπάνω αν θυμάμαι καλά. Ο αριθμός αυτός φοβάμαι ότι τώρα έχει λιγοστέψει ακόμη περισσότερο. Δες μονάχα πόσους καλεί ως μάρτυρες στο έγγραφό του ο υπέροχος Ἀρχιμ. Χρυσόστομος Ν. Πῆχος της Ζωοδόχου Πηγής Πάρου. Θες τον αριθμό; 11 (οι άλλοι δύο είναι από Κύπρο). 11 από τους 80!!. Πάμε τώρα στους ιερείς. Οι περισσότεροι ιερείς είναι φοβισμένοι, άλλοι δε είναι και απληροφόρητοι ως προς τα του οικουμενισμού. Οι ιερείς χρειάζονται την δική μας στήριξη διότι είναι στην πλειοψηφία τους Ορθόδοξοι. Όσο για τους ηγούμενους, τουλάχιστον για το Άγιο Όρος, έχουμε την μαρτυρία του π. Σάββα και άλλων μοναχών ότι τα κονδύλια της ΕΕ και ο Βαρθολομαίος τους κρατάνε με σφιχτό ζωνάρι. Ο λαός τώρα. Ο περισσότερος λαός είναι ακατήχητος, όχι μόνο ως προς τα εκκλησιολογικά/θεολογικά της Πίστεώς του αλλά και ως προς τα του οικουμενισμού. Θυμίζω εδώ ότι προ ετών η Σύναξη Κληρικών και Μοναχών είχε γράψει ότι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίον δεν αποφάσιζαν την διακοπή μνημοσύνου είναι διότι το ποίμνιο είναι ακατήχητο.
Μόλις σου περιέγραψα αγαπητή Μαρία μία πραγματικότητα την οποία βεβαίως- βεβαίως μπορείς να ονομάσεις «συνωμοσιολογία» για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Δεν ξέρω τί ακριβώς περιμένεις, ακούς την πόρτα να παραβιάζεται και θες να δεις τον ληστή μπροστά σου για να το πιστέψεις. Αυτή όμως η πραγματικότητα είναι που καθιστά το έργο των οικουμενιστών υλοποιήσιμο. Εάν λοιπόν δεν υπάρξει σοβαρότατη κινητοποίηση από τα μεσαία έως τα κάτω στρώματα, (ηγούμενοι, ιερείς, λαός) προς την μολυσμένη κορυφή, φοβάμαι πολύ ότι σε πολύ λίγα χρόνια θα βρεθούμε προ-εκπλήξεων.
Τα δόγματα της Ορθοδοξίας, λες, δεν έχουν αλλάξει. Ποιος στο είπε αυτό; Και οι κακοδοξίες που υπεγράφησαν με τον πιο επίσημο τρόπο τι είναι; Μου είπες μάλιστα σε κάποιο σημείο, τώρα που το θυμήθηκα, «ΕΛΕΟΣ αγαπητή Φαίη! τι σημαίνει δηλαδή αυτό που γράφετε ότι θα πειστώ όταν αρχίσουν ανοιχτά να κηρύττουν τον οικουμενισμό;;» Αγαπητή Μαρία δεν είστε μόνη σας στην Εκκλησία, με συγχωρείτε δηλαδή αλλά υπάρχουν κι άλλοι, και δυστυχώς πολλοί από αυτούς είναι και ακατήχητοι. Επιπλέον, για να τελειώνουμε και με αυτό το θέμα ο Ἀρχιμ. Χρυσόστομος Ν. Πῆχος το έθεσε εξαίσια: «Οἱ ἱ. Κανόνες ... διὰ τῆς συνεχοῦς παραβάσεώς των ἔχουν καταργηθῆ ἐν τῇ πράξει. Ἡ ἑτεροδιδασκαλία ἔγινε πρᾶξις.» Δεν θα έρθουν αγαπητή Μαρία να σου πουν κατευθείαν ότι οι αιρέσεις είναι εκκλησίες, θα στο φέρουν με άλλο τρόπο έτσι ώστε όταν στο πουν να το θεωρήσεις σωστό. Και αν όχι εσύ, τότε τα παιδιά σου, τα ανίψια σου, τα εγγόνια σου. Θα πρέπει επίσης να καταλάβεις ότι ο οικουμενισμός ως ιδεολογία που είναι προπαγανδίζεται από παντού, από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις θολολογικές σχολές και λοιπούς. Τον τρόπο με τον οποίο θα στον 'φορέσει' και η εκκλησία τον οικουμενισμό μπορείς επίσης να τον αναγνώσεις στην ανακοίνωση του Νοεμβρίου (23/24) της Εκκλησίας της Ελλάδος έπειτα από εκείνη την περιβόητη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Περιττό δε να σου πω ότι ήδη αυτό έχει αρχίσει και εφαρμόζεται. Παρατήρησε λίγο τις εκπομπές του κ. Διονύσιου Μακρή για παράδειγμα, πατάει αριστοτεχνικά σε δύο βάρκες, το κείμενο 'Προς τον Λαό' το έβγαλε και ορθοδοξότατο!! Δες επίσης και την ακαριαία αλλαγή στάσεως σε ορισμένα θέματα κάποιων ιστολογιών, όλα ταυτόχρονα, για να καταλάβεις την άμεση επίδραση της κορυφής προς τα κάτω.

Φαίη είπε...

(συνέχεια 2)
Η πονηριά της παναίρεσης του οικουμενισμού σου λέει, κράτα αυτά που έχεις (δηλαδή κοίμισε με αυτά τον λαό) αλλά στα υψηλά κλιμάκια είσαι ένας ανάμεσα σε άλλους, θα φτιάξουμε μαζί έναν άλλον Χριστό. Όταν λες αγαπητή Μαρία ότι έπεσαν κάτι υπογραφές αλλά δεν έγινε και τίποτα, ή όταν λες δεν άλλαξαν τα δόγματα (εδώ είσαι λάθος) απλά θέλουν να μας κάνουν να αποδεχτούμε και κάποια άλλα, κάνεις άθελά σου τη δουλειά των οικουμενιστών. Λες ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που λένε και εκείνοι. Θα πρέπει να το προσέξεις αυτό. Ανέφερες και την έννοια «υποκειμενικές αλήθειες», ότι θέλουν να αποδεχθούμε τα άλλα δόγματα ως «υποκειμενικές αλήθειες». Που το βρήκες αυτό αγαπητή Μαρία; Αυτό είναι παραπληροφόρηση. Αντιθέτως, αν διαβάσει κανείς τα κείμενα που ήδη έχουν υπογράψει οι οικουμενιστές θα διαπιστώσει ότι το πνεύμα τους κινείται αλλιώς: η «αόρατη εκκλησία» τους είναι η ολοκληρωμένη και η αληθινή. Οι επιμέρους αλήθειες των επιμέρους «εκκλησιών» (μέσα σ' αυτές δυστυχώς κι εμείς) φαντάζουν πιο πολύ ως «υποκειμενικές αλήθειες» ή/και συμπληρωματικές αλήθειες εις αναζήτηση της μίας τους «εκκλησίας».

Κάπου έγραψες ο Θεός να μας φωτίσει. Κλείνω με αυτό αγαπητή Μαρία και καλό σου απόγευμα.

Μαρία Π. είπε...

"Μόλις σου περιέγραψα αγαπητή Μαρία μία πραγματικότητα την οποία βεβαίως- βεβαίως μπορείς να ονομάσεις «συνωμοσιολογία» για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Δεν ξέρω τί ακριβώς περιμένεις, ακούς την πόρτα να παραβιάζεται και θες να δεις τον ληστή μπροστά σου για να το πιστέψεις."


Αυτή λοιπόν την πραγματικότητα αγαπητή Φαίη όχι μόνο την γνωρίζω, αλλά την έχω αποτυπώσει άπειρες φορές σε (κουραστικά κατεβατά) σχόλια τα οποία έχετε διαβάσει ΟΛΟΙ.
Και παρόλο που γνωρίζεις όσα έχω γράψει, γιατί διαβάζεις τα σχόλια, (αλλιώς δεν θα έβλεπες και αυτό που έγραψα για τον π.Σάββα) συνεχίζεις να μιλάς σε λάθος βάση και εσύ και η Ελένη, προσπαθώντας να μου πείτε ότι "κοιμάμαι", επειδή δεν συμφωνώ με εμμονές, με "γενικές δηλώσεις ακοινωνησίας", και με τα "φεύγετε ως από όφεως" όταν απευθύνονται σε λάθος κατεύθυνση.


ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ, να κάνω τις αντιγραφές και να γεμίσω 2 επιπλέον (κουραστικά) σχόλια, για να φανεί τι πιστεύω για τις περιπτώσεις που ο ιερέας έχει αιρετικά φρονήματα.

Και ενώ ξέρεις τι έχω γράψει, και πόσο [όχι απλά αυστηρή αλλά] απόλυτη ήμουνα, συνεχίζεις να μου λες: "Προσωπικά η δική μου συνείδηση με ελέγχει και μου λέει ότι εάν πάω σε έναν ναό όπου ο ιερέας έχει αιρετικά φρονήματα, και δεδομένου ότι γνωρίζω τι συμβαίνει και συμπεριφέρομαι σα να μην συμβαίνει τίποτα, τότε στα μάτια του Θεού είμαι ολίγιστη."
λες και είπα εγώ κάτι διαφορετικό.

Στα σχόλια που παρέπεμψα στις Ακτίνες, έχω γράψει αναλυτικά (όπως και πολλές άλλες φορές) ότι ζούμε στην εποχή της μεγάλης αποστασίας και έχω παραθέσει αναλυτικά όλα τα προφητευμένα από τον Κύριο και τους Αγίους εσχατολογικά γεγονότα, και αναλυτικά όλα όσα σχετίζονται με τον οικουμενισμό, τη Νέα Εποχή και πως ο διάβολος έχει καταφέρει μέσα από αυτή την απάτη να διαστρέψει όλες τις έννοιες χρησιμοποιώντας ανθρώπους που "επειδή δεν αγάπησαν την αλήθεια ώστε να σωθούν, ο Θεός θα τους στείλει πνεύμα πλάνης ώστε να πιστέψουν στο ψεύδος" όπως λέει ο Απ.Παύλος,
και μάλιστα έγραψα ότι στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν τελικά και όσοι αδυνατούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει παρόλο που "τα πάντα βοούν".


Ενώ λοιπόν γνωρίζετε και εσύ και η Ελένη, ότι έχω γράψει άπειρα πράγματα, και ξέρετε ακριβώς τι πιστεύω, και μάλιστα ότι προσπαθώ να δείξω και τη ρίζα όλων αυτών [που είναι ο Εωσφόρος που λόγω της οικτρής αποστασίας μας επέτρεψε ο Θεός "να λυθεί για ένα χρονικό διάστημα", και να ολοκληρώσει την ανταρσία του απέναντι στο Θεό] και παρά όλες τις αναλυτικές (κουραστικές) διευκρινιστικές επαναλήψεις, που έκανα στα τελευταία σχόλια,
συνεχίζετε να τα παραβλέπετε και να μιλάτε πάνω σε λάθος βάση, και ο λόγος είναι ότι διαφωνώ με τον τρόπο που θεωρείτε εσείς, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί όλο αυτό, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Τι να κάνω τώρα, να αρχίσω πάλι τις αντιγραφές; Όποιος θέλει ας ξαναδιαβάσει τα σχόλια.

Όσον αφορά την πρόταση:
[«Δεν γινόμαστε όμως οικουμενιστές επειδή μπήκαν κάποιες υπογραφές σε κάποια κείμενα» !!!!!!!]
που σου προκαλεί τόση έκπληξη και έβαλες τόσα θαυμαστικά, θα σου θυμίσω τα σχόλια μου στις "Ακτίνες", τα οποία έχεις διαβάσει, [γιατί δίπλα υπάρχουν και δικά σου], στα οποία εξήγησα αναλυτικά την οικτρή κατάσταση των Ορθοδόξων και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας, και πως θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πήγαινε λοιπόν ΕΔΩ :

http://aktines.blogspot.gr/2017/01/blog-post.html

και ξαναδές τα σχόλιά μου, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΔΕΙ, γιατί δίπλα υπάρχουν και δικά σου.


Αναγκάζομαι να ξανακάνω αντιγραφή, αφού δεν εισακούγομαι.
Όποιος δεν θέλει, δεν έχω καμιά απαίτηση να τα διαβάσει, να μην κάνει όμως ανυπόστατες υποθέσεις για το τι πιστεύω.

Μαρία Π. είπε...

Σχόλια από "Ακτίνες" στις 2/1/17 και στις 3/1/17:

Ακόμα και αν απορριφθεί η ψευδο-σύνοδος ο οικουμενισμός έχει προχωρήσει πάρα πολύ και μάλιστα στη βάση.Κυρίως στους Ορθόδοξους της Δύσης, αλλά και των ανατολικών Ορθόδοξων κρατών.
Μην έχουμε λοιπόν αυταπάτες.Το λέω κυρίως για τον σχολιαστή που είπε:" Και ποιός είναι, παρακαλώ, ο αιρετίζων αυτήν την στιγμή στην Ελλαδική Εκκλησία, μη υπαρχούσης αποφάσεως περί της Συνόδου του Κολυμπαρίου; Αφού το θέμα συζητείται πρέπει τουλάχιστον ακόμη να περιμένετε."
Έχουμε επικεντρωθεί μόνο στο θέμα της αποδοχής της "ιστορικής ονομασίας", ενώ τα πράγματα είναι ήδη πολύ βαθύτερα και προχωρημένα. Γι αυτό και δεν υπάρχει ουσιαστικός και πειστικός αντίλογος. Eνώ ουσιαστικά όλοι είμαστε ενάντια στον οικουμενισμό, υπάρχουν διαμάχες για την σημασία της λέξης "εκκλησία" και πως την εννοεί καθένας.Κοινώς κατάφεραν να μας βάλουν στο τρυπάκι να παίζουμε με τις λέξεις.
Ο Β. Φειδάς είπε ξεκάθαρα κάποια (εξωφρενικά) πράγματα.Διαβάστε τα.Θεωρούν απροκάλυπτα τον παπισμό εκκλησία.Οι επίσκοποι της διασποράς είπαν ότι είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις επισκοπές τους χωρίς την αναγνώριση εκκλησιαστικότητας στους ετερόδοξους αφού το 92% των γάμων στο εξωτερικό είναι μικτοί!
Επίσης είπε ότι το τελικό κείμενο για τις σχέσεις Ορθοδοξίας με τον "λοιπόν χριστιανικό κόσμο" είναι συγχώνευση δύο διαφορετικών κειμένων (ενός κειμένου για διμερείς διαλόγους, προφανώς εννοεί με τους παπικούς, και ενός άλλου για πολυμερείς διαλόγους το οποίο περιλαμβάνει και τον προτεσταντισμό), και γι΄αυτό "δεν είναι όπως πρέπει" και δέχεται τόσες επικρίσεις.
Διαχωρίζει λοιπόν τους παπικούς τους οποίους θεωρεί σαφώς Εκκλησία.
Ο μ.Ναυπάκτου επίσης μας αποκάλυψε ότι θα εκπλαγούμε όταν δούμε τα πρακτικά της συνόδου, στα οποία καταγράφεται η αντίδραση κυρίως των Φαναριωτών σε όσους αμφισβητούσαν την ύπαρξη εκκλησιαστικότητας στους ετερόδοξους/αιρετικούς.
Η επιδίωξη λοιπόν ήταν να καταγραφούν ξεκάθαρα ως εκκλησίες, ισότιμες της Μίας Αγίας Εκκλησίας. Όπως ακριβώς έχει ήδη γίνει αποδεκτή η νέα εκκλησιολογία, και το βάπτισμα των αιρετικών σε υπογεγραμμένα κείμενα: το 1991 στο Μπαλαμάντ, το 1993 στο Σαμπεζύ που αναγνώρισαν την αίρεση των Μονοφυσιτών ως αδελφή και «ορθόδοξη εκκλησία» το 2006 στο Πόρτο Αλέγκρε που αναγνώρισαν όλες τις χριστιανικές αιρέσεις ως εκκλησίες, καθοδηγούμενες από το Άγιο Πνεύμα και το 2007 στην Ραβέννα που υπέγραψαν την θεωρία των κλάδων"
Θεωρούν δηλαδή ότι ακόμα και αυτή η διπλωματική και διφορούμενη έκφραση αποδοχής της "ιστορικής ονομασίας" ήταν υποχώρηση δική τους.[Γενικά όλο το θέμα της συνόδου είναι σκοτεινό, από την άρνηση συμμετοχών μέχρι την εξωφρενική υποκατάσταση υπογραφών..].
Χθες στην Μητρόπολη υπήρχαν Παπικοί Μονοφυσίτες ακόμα και Εβραίοι!

2 Ιανουαρίου 2017 - 10:48 μ.μ.


Απευθυνόμενη στον κ. Παπαδόπουλο που είπε:
"Στὴν Ἑλλάδα ζοῦμε κι εἶναι ἀπολύτως γνωστὸς ἐμπειρικὰ ὁ κακιασμένος, στρεψόδικος, ἀδελφοφαγὰς ἀνθρωπότυπος τοῦ «ἀκραιφνοῦς Ὀρθοδόξου» (σύνολο ἐν μέρει διάλληλο μὲ τοὺς Γ.Ο.Χ.).
Τοὺς ἔχετε βάλει κάτω (φίλους, «φίλους» κι ἐχθροὺς) μὲ τὸ ὑποδεκάμετρο καὶ μὲ τὸ σκληρὸ καὶ ἐταστικὸ νυστέρι σας, ἀνατέμνοντας ὄχι μόνο τὰ τυχὸν τσιληπουρδίσματά τους, μὰ καὶ κάθε στραβὸ «κιχ» ποὺ ξεροβήχουν, κάθε λεξούλα, κάθε κίνημα τῆς κεφαλῆς, κάθε ἀμφίβολη διατύπωση γραπτῶν."

έγραψα:

Μαρία Π. είπε...

O"τύπος ανθρώπου" που περιγράφετε, γνωρίζουμε ότι όχι μόνο είναι υπαρκτός, αλλά είναι και η μεγάλη μάστιγα της φυλής μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.. Πάντα οι απελευθερωτικοί αγώνες συνοδευόταν από εμφύλιο.. είναι γνωστή η διχόνοια και το "πρόβλημα" συνύπαρξης που έχουμε..
Το είπα ήδη ότι ο εμπαθής ξύλινος επιθετικός αφοριστικός λόγος είναι η καλύτερη βοήθεια στο έργο του κοινού εχθρού. Γιατί ουσιαστικά αυτός είναι πίσω απ΄όλα αυτά.
Ακόμα και αυτοί που "ανεβάζουμε και κατεβάζουμε" "οικουμενιστές", είναι άνθρωποι εκκοσμικευμένοι με θεολογικές σπουδές σε χώρες της Δύσης με πεποίθηση ότι η λύση στα παγκόσμια προβλήματα είναι η ειρηνική συνύπαρξη λαών-θρησκειών-πολιτισμών.. έτσι λοιπόν αυτό επιδιώκουν και προωθούν..
Εξάλλου η ιδρυτική διακήρυξη του Π.Σ.Ε. αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν την ετοιμότητα να κάνουν "εκπτώσεις" στα "ατομικά δόγματα" για χάρη της καλής συνύπαρξης!
Δε βλέπετε λοιπόν καθαρά με όλα αυτά που συμβαίνουν ότι υπάρχει πρό-βλη-μα;;!!

Την Πρωτοχρονιά στη Μητρόπολη είδαμε όλοι την Δοξολογία.Σας έγραψα στον "Τρελογιάννη": "Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η εικόνα στην Μητρόπολη ξεπερνάει πια τα όρια του εθισμού στον οικουμενισμό (δηλ. το λεγόμενο λαϊκό οικουμενισμό) και μας εισάγει σε κανονική λειτουργική ένωση με παπικούς μονοφυσίτες και έπονται αγγλικανοί και οι υπόλοιποι προτεστάντες."
Μακάρι να κάνουμε λάθος, μακάρι να είμαστε υπερβολικοί όπως λέτε, αλλά μάλλον τα πράγματα έχουν πάρει μιά πορεία μη αναστρέψιμη.

Κανείς δεν μίλησε για αδιάκριτες αποτειχίσεις.
Η διακοπή μνημόνευσης αν γίνει τελικά από τους π.Ν.Μανώλη και π.Θ.Ζήση ελπίζω ότι θα μελετηθεί πολύ πως ακριβώς θα γίνει, συγκεκριμένα, με βάση και το παράδειγμα Αγίων όπως ο Άγιος Παϊσιος.
Όχι αδιάκριτα, όχι γενικά και αόριστα με αποκοπή από όλη την Ορθοδοξία όπως οι Παλαιοημερολογίτες με τις πολλές αλληλοαναθεματιζόμενες συνόδους, ή κάποιοι αποτειχισμένοι που αποκόβονται από όλους "για να μη μολυνθούν".. λες και όλος ο κόσμος που πηγαίνει στους Ναούς είναι μολυσμένος! Λες και μολύνεται η Θεία Κοινωνία! Λες και δεν δίνει ακόμα ο Θεός το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο στον Ελληνο-Ορθόδοξο Πατριάρχη!

Όλα αυτά τα έχουμε στο μυαλό μας όπως επίσης και το φόβο μήπως προσπαθώντας υποτίθεται να διορθώσουμε κάτι τα κάνουμε χειρότερα, ή μήπως εκπέσουμε οι ίδιοι και τότε ποιο το όφελος;; Μήπως πέσουμε σε ένα λάκκο εμπάθειας και σε όλα τα υπόλοιπα που είπατε.
Αλλά δείτε όλους τους Αγίους τι μας είπαν και τι έκαναν και οι ίδιοι.Ο άγιος Παϊσιος μπορεί να διέκοπτε την μνημόνευση και να την ξανάρχιζε υπό το φόβο σχισμάτων αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να διαμαρτύρεται.
Ο π. Κων/νος Στρατηγόπουλος έλεγε "θα είσαστε "σαν τις μύγες".. δεν θα τους αφήνετε σε ησυχία συνέχεια θα διαμαρτύρεστε.." Φυσικά όπως είπα και πριν με πρώτο όπλο την προσευχή και προϋπόθεση ορθού λόγου την όσο το δυνατόν καλή αγιοπνευματική μας κατάσταση.

3 Ιανουαρίου 2017 - 9:26 π.μ.

Μαρία Π. είπε...

ANΑΓΚΑΖΟΜΑΙ λοιπόν ΦΟΡΤΙΚΑ , να κάνω αυτές τις αντιγραφές, αφού απ΄ότι φαίνεται έχει πέσει "ΑΜΝΗΣΙΑ", για το λόγο ότι διαφωνώ ριζικά με τον τρόπο αντιμετώπισης που θεωρείτε ως ενδεδειγμένο.
Και μάλιστα όλη αυτή η νοοτροπία που αποτυπώνεται στον σχισματικό χώρο (όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης είναι "εχθρός μου") μετατρέπεται όπως σου είπα σε ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑ [όλοι είναι "κρυφοί οικουμενιστές"].
Διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, χάνουμε τον πραγματικό στόχο, και στρεφόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο προς άφατη χαρά των οικουμενιστών.


100 χρόνια οικουμενισμού δημιούργησαν 2 κατηγορίες ανθρώπων, αίρεση-αντιαίρεση, μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Οι μεν προσδιορίζονται από τους δε, και η ύπαρξη των μεν οφείλετε στην ύπαρξη των δε.
Από τη μία οι αποστατημένοι, υλιστές, εκκοσμικευμένοι, πολιτικά ορθοί, οπαδοί της "υποκειμενικής αλήθειας" [αυτή είναι η ουσία του συγκρητισμού-οπικουμενισμού], και της δυτικής "θεο"-Λογικής οδού, και από την άλλη οι πανικόβλητοι αντι-αιρετικοί, με τη νοσηρή πνευματικότητα.
Η Εκκλησία του Κυρίου που είναι τελικά;;

Την προσδιόρισες (πολύ σωστά) στο χώρο της Πίστης. Συμφωνώ απόλυτα.
Τι σημαίνει όμως Πίστη; Η εγκεφαλική γνώση ενός ορθού δόγματος; ["και τα δαιμόνια πιστεύουν και φρίττουν"]
Τι σχέση έχουμε εμείς με τον Άγιο Μάξιμο για παράδειγμα, και φαντασιωνόμαστε ότι είμαστε μιμητές του και ότι θα αγιάσουμε, επειδή βρίζουμε απ΄το πρωί μέχρι το βράδυ τον Βαρθολομαίο;;!!
Κάτι είναι λάθος μέσα σε όλα αυτά.
Όταν αγαπητή Φαίη θέλουμε να κάνουμε ένα γλυκό, αν δεν ακολουθήσουμε ακριβώς τη συνταγή όχι απλά δεν θα είναι καλό αλλά μπορεί και να το πετάξουμε.
Αν τα υλικά δεν έχουν τη σωστή αναλογία θα βγει ένα τίποτα. Μια επίφαση Χριστιανού.
Και ήδη βλέπουμε τη μετάλλαξη των εννοιών.
Η Πίστη μετατρέπεται σε "συνείδηση" και η πιστοί σε "οπαδούς. Και έτσι έχουμε απλά την άλλη όψη ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.
Μια ιδεολογία υπηρετούν και οι μεν και οι δε.

Oι Άγιοι πολέμησαν τις αιρέσεις, και ο Άγιος Παϊσιος έκανε διακοπή μνημόνευσης και είπε τόσα και τόσα για τον οικουμενισμό, το χάραγμα και τον Αντίχριστο, αλλά δεν μετατράπηκε σε νοσηρό πανικόβλητο Χριστιανό που χάνει τον προσανατολισμό του, ακριβώς γιατί είχε ΠΙΣΤΗ και όχι μια απλή "συνείδηση"/συνειδητοποίηση κάποιων πραγμάτων.
Ήταν ενωμένος με τον Κύριο, και ήξερε ότι ΟΛΑ ελέγχονται από Εκείνον, ότι η Εκκλησία είναι η "γυνή η περιβεβλημένη τον ήλιο" και δεν μπορεί ο εχθρός και οι οικουμενιστές να κάνουν τίποτα περισσότερο από αυτό που ΗΔΗ έχει συμβεί μέσα μας λόγω της αποστασίας μας.
Αυτή αποτυπώνεται σε όσα βλέπουμε.
Με την έννοια αυτή φοβάμαι ότι είμαστε σε συντριπτικά ποσοστά "εκτός Εκκλησίας/Σώματος Χριστού".
Μένουμε μόνο σε θεωρητικούς προσδιορισμούς που είναι η Εκκλησία, αν είναι ορατή ή αόρατη, που είναι το Άγιο Πνεύμα... πρέπει όμως να δούμε τα πράγματα με βάση τους ίδιους τους ανθρώπους, με βάση τους καρπούς του δέντρου.
Και εννοείται ότι δεν ισχύει ότι "όσοι είναι στην Ορθόδοξη Εκκλησία θα σωθούν" με κάποιο "μαγικό τρόπο" γιατί έχουν θεία Χάρη και Μυστήρια. Ούτε καν.
Τα συντριπτικά ποσοστά κλήρου και λαού είναι μέσα σε οικτρή αποστασία.
Όμως από την άλλη η συνωμοσιολογία (όλοι είναι "κρυφοί οικουμενιστές"), ο πανικός, οι εμμονές και οι φοβίες, φανερώνουν ότι υπάρχει πλάνη ως προς το τρόπο που αξιολογείται και προσλαμβάνεται η πραγματικότητα. Με αυτή την έννοια λοιπόν δεν μπορεί η καρδιά μας να δεχτεί την Θεία Χάρη, ούτε να γίνουμε "καινή κτίση" (αυτό είναι για όλους μας το τελικό ζητούμενο).
Και αυτό είναι καταστροφικό και για τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και για την σωστή αγιοπνευματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Καλημέρα σε όλους


Φαίη είπε...

Αγαπητή Μαρία, δεν μπήκα εδώ για να σε στενοχωρήσω ούτε έχω παρακολουθήσει τα σχόλιά σου. Επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση με τις αποτειχίσεις μπήκα να δω τι λέει επ' αυτού ο π. Σάββας και είδα τα σχόλια. Δεν αμφισβητώ το φρόνημά σου αγαπητή Μαρία απλά παρατήρησα ότι, ίσως από την ανησυχία σου, ανακατεύεις πολλά πράγματα μαζί δίχως να τα έχεις αφομοιώσει με τις πρόσφατες εξελίξεις, με αποτέλεσμα να θολώνεις περισσότερο τα πράγματα. Δεν βοηθάει κανέναν αυτό και αδικείς και τον εαυτό σου έτσι. Εγώ στο θέμα της αποτείχισης, στις λεπτομέρειες, δεν έχω διαμορφώσει ολοκληρωμένη γνώμη διότι νοιώθω πως έχω ελλείψεις. Προτιμώ να μην εκφέρω δημόσια άποψη επί του θέματος μέχρι να αφομοιώσω κι εγώ κάποια πράγματα μέσα μου. Τον π. Θεόδωρο Ζήση τον εμπιστεύομαι, αγαπάει την Ορθοδοξία και δεν είναι άσχετος. Ανησυχώ κι εγώ βέβαια αλλά θα ανησυχούσα πολύ μα πολύ περισσότερο αν μετά απ' όσα έχουν συμβεί δεν είχε γίνει καμμία αποτείχιση, θα ήταν δείγμα του πόσο ψόφιοι έχουμε καταντήσει. Δόξα τω Θεώ υπάρχει πάθος για αγώνα. Ο π. Θεόδωρος προχθές που ανακοίνωσε τις δύο συνάξεις είπε στον κόσμο να μην εκκλησιάζεται εκεί που είναι οικουμενιστές επίσκοποι αλλά να ψάχνουν για Ορθόδοξους στο φρόνημα ιερείς. Έκανε λάθος; Όχι βέβαια. Καιρός να δείξει ο λαός στους επισκόπους του ότι υπάρχει και ότι σκέφτεται. Αγαπητή Μαρία στην ανθρώπινη ιστορία πάντα υπήρχαν κάποιοι μπροστάρηδες και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν. Ποτέ οι άνθρωποι δεν έκαναν τα ίδια βήματα μαζί.

Θα κλείσω εδώ διότι νομίζω ότι έχουμε κουράσει τον διαχειριστή του ιστολογίου με τις εγκρίσεις. Καλό σου απόγευμα αγαπητή Μαρία, πιστεύω ότι θα μας δοθεί και άλλη ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Μαρία Π. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μαρία Π. είπε...

Δεν με στενοχώρησες αγαπητή Φαίη, ελπίζω να μη σε στενοχώρησα ούτε κι εγώ. Η ένταση υπάρχει έτσι κι αλλιώς λόγω των γεγονότων αλλά κάποιο ας πούμε φαινομενικά "επιθετικό" ύφος, που παρατηρείται μερικές φορές στα ιστολόγια, δεν απευθύνεται στο πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας [αλίμονο, δεν γνωριζόμαστε άλλωστε μεταξύ μας, και δεν υπάρχει τέτοιος λόγος] αλλά σε αυτά που γράφονται, και εκφράζονται.Γιατί έχουμε μάλιστα οι περισσότεροι μια υπερευαισθησία απέναντι στην πλάνη, και με γνώμονα αυτό και μόνο προσπαθούμε για την σωστή έκβαση των πραγμάτων.
Το μπέρδεμα για το οποίο μιλάς υπάρχει λίγο-πολύ σε όλους, και όποιος ισχυρίζεται ότι "τα έχει λύσει όλα" είναι ο πιο επίφοβος να πέσει σε λάθη.
Κάποιες τυποποιημένες, άτεγκτες απόψεις για παράδειγμα, με βάση μόνο το γράμμα κάποιων πραγμάτων ή μόνο κάποια ιστορικά παραδείγματα άλλων εποχών, προσωπικά δεν τις εμπιστεύομαι για διάφορους λόγους.
Γιατί ακριβώς καθένας ερμηνεύει αλλιώς τις καταστάσεις όπως και τους Ι.Κ., και τα ιστορικά γεγονότα, γι αυτό πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον η στοιχειώδης ταπείνωση και η επίγνωση της ανεπάρκειάς μας, ώστε να προσέξουμε, με δεδομένο και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της περιόδου που βιώνουμε [περίοδος ραγδαίων αλλαγών, αξιακής κατάρρευσης, και εξάλειψης της έννοιας της αντικειμενικής αλήθειας σε όλα τα επίπεδα], που την διαφοροποιούν από άλλες ιστορικές περιόδους στις οποίες ο εχθρός πολεμούσε με άλλους τρόπους.
Το θέμα της αποτείχισης, περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους, και επειδή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς, αλλά ούτε και να προβλέπει, το προσεγγίζουμε περισσότερο αφαιρετικά.
Πάμε δηλαδή με βάση "τους καρπούς του δέντρου", αλλά και τα παραδείγματα των Αγίων μας, ώστε να αφαιρέσουμε/απορρίψουμε κάποια στοιχεία με δυνητικούς κινδύνους.
Είναι δεδομένο ότι στηρίζουμε όλους τους αγώνες, αλλά όχι απροϋπόθετα.
Δεν θεωρώ ότι θολώνω τα πράγματα όπως λες εκφράζοντας είτε τη γνώμη μου, είτε ακόμα και τους φόβους μου.
Αντίθετα θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η κατάθεση αυτής της γνώμης και της οπτικής μας, γιατί αυξάνεται η ευρύτητα στη σκέψη μας, η οποία χρειάζεται λόγω των ιδιαίτερων δύσκολων σύγχρονων συνθηκών, και επιπλέον για να γίνουν αποδέκτες αυτών και τα εμπλεκόμενα εκκλησιαστικά πρόσωπα.
Η επιλογή της απόρριψης από τον κόσμο κάποιων Ναών, λόγω συγκεκριμένων επισκόπων, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και το έχω πει πολλές φορές. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ και μάλιστα θετικοί, θετικότατοι.
Δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουμε την ενότητά μας (όπως γίνεται με την ακοινωνησία), γιατί δεν θα καταφέρουμε τίποτα, αντίθετα θα αυτοκαταστραφούμε και ατομικά και σαν Εκκλησία.
Λοιπόν αγαπητή Φαίη, καληνύχτα και από μένα, να είσαι πάντα καλά, και κάποια στιγμή όπως είπες θα τα ξαναπούμε.

Μαρία Π. είπε...

Eπιτρέψτε μου να παραθέσω για το τέλος, αυτό που γράφει ο Απ.Παύλος για τους ανθρώπους των εσχάτων ημερών για να φανεί ότι τα πράγματα είναι "διαδραστικά", ότι η αποστασία ΔΥΣΤΥΧΩΣ ξεκινάει από μέσα μας, και δεν θα μπορούσε να μας επιβληθεί αν η καρδιά μας ήταν κατειλημμένη από τον Χριστό.


"Τὸ δὲ Πνεῦμα ρητῶς λέγει ὅτι ἐν ὑστέροις καιροῖς ἀποστήσονταί τινες τῆς πίστεως, προσέχοντες πνεύμασι πλάνοις καὶ διδασκαλίαις δαιμονίων,
ἐν ὑποκρίσει ψευδολόγων, κεκαυστηριασμένων τὴν ἰδίαν συνείδησιν.."


".. ἔσται γὰρ καιρὸς ὅτε τῆς ὑγιαινούσης διδασκαλίας οὐκ ἀνέξονται, ἀλλὰ κατὰ τὰς ἐπιθυμίας τὰς ἰδίας ἑαυτοῖς ἐπισωρεύσουσι διδασκάλους κνηθόμενοι τὴν ἀκοήν,
καὶ ἀπὸ μὲν τῆς ἀληθείας τὴν ἀκοὴν ἀποστρέψουσιν, ἐπὶ δὲ τοὺς μύθους ἐκτραπήσονται."

Ανώνυμος είπε...

Παιδια..χρησιμοποιειτε ΟΛΟΙ σας εδαφια απο γραφες και απο λογια Πατερων διακεκομμενα, επιλεκτικα και τα ερμηνευετε ΟΛΟΙ σας αναλογα με τις δικες ΣΑΣ αντιληψεις. Αυτο δηλαδη που κανουν και οι Προτεσταντες. Οσες φορες εχω τυχει να μιλησω με Προτεσταντη ή οποιον αιρετικο δυτικης 'φιλοσοφιας' εχω παρατηρησει οτι παντα μα ΠΑΝΤΑ το παιζουν ειδικοι στην θεολογια και στις Γραφες και ολοι τους μπορει να χρησιμοποιουν τα ιδια εδαφια-ο καθενας ερμηνευοντας τα διαφορετικα και ολοι τους θεωρουν οτι η δικη τους αποψη-ερμηνεια ειναι η πιο σωστη. Η χρηση εδαφιων ως 'αποδεικτικο στοιχειο' για τα επιχειρηματα σας ειναι απο τα πιο επικινδυνα λαθη γτ ολοι πεφτετε στην παγιδα να νομιζετε οτι χρησιμοποιωντας με το φτωχο και μη-πνευματικο σας μυαλο, ενα εδαφιο, ξαφνικα 'κατοχυρωνετε' την δηθεν ακεραιοτητα οσων λετε. Δυο λαικοι μπορει να χρησιμοποιουν το ιδιο ακριβως εδαφιο ή Πατερικο αποσπασμα-ερμηνευοντας το ο καθενας διαφορετικα- και να νομιζουν ΚΑΙ οι δυο οτι η ερμηνεια τους 'αποδεικνυει' την εγκυροτητα της αποψης τους. Κι αυτο γτ πολυ απλα απο τη στιγμη που μπαινει αυτη η περηφανεια στο νου, πολυ αμφιβαλλω αν καποιος ειναι ικανος να διακρινει σωστα τα νοηματα στα εδαφια ή γραπτα Πατερων που χρησιμοποιει. Διαβαζω τοση ωρα τα σχολια σας και αυτο που βλεπω στους πιο πολλους ειναι υπερβολικη αυτοπεποιθηση οχι τοσο στην Πιστη σας αλλα στον ιδιο σας τον εαυτο και στην δικη σας τη περηφανεια να νομιζετε οτι ο,τι λετε εσεις ειναι σωστο και ο,τι λεει ο αλλος σχολιαστης ειναι λαθος και πλανημμενο.
Ποιοι ειστε εσεις στην τελικη που νομιζετε οτι ξερετε 100% ποιος ειναι πλανημμενος ή οχι? Ουτε Αγιοι ειστε, ουτε Πατερες, ουτε καν θεολογοι. Βγαζετε ΚΑΚΙΑ στα σχολια σας. Την κακια που εχει καποιος που νομιζει οτι ο νους του ειναι ανωτερος των αλλων. Ενας απο τους κυριοτερους λογους που υπαρχει τοση αποστασια σημερα ειναι γτ μια πλειοψηφια πιστων εχουν υιοθετησει τον δυτικο τροπο 'θρησκευτικης σκεψης' ο οποιος βασιζεται οχι στην Πιστη και στην ταπεινοτητα της Εκκλησιας αλλα στην φιλοσοφικη και ορθολογικη προσεγγιση που δινει το δικαιωμα στον καθε ασχετο να νομιζει οτι ειναι και να φερεται ως θρησκευτικος παντογνωστης για καθε τι που λεει. Γι'αυτο δεν μπορει κανεις να εμπιστευτει κανεναν πλεον. Ολοι ενας αχταρμας κι ο καθενας μονος του.
Συνεχιστε ετσι..

Μαρία Π. είπε...

21 Μαρτίου 2019 - 4:47 μ.μ.
Μόλις σήμερα είδα το σχόλιό σας, και σας απαντώ έστω και καθυστερημένα.Είναι γεγονός ότι εκείνη την περίοδο (πριν 3 χρόνια), η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φορτισμένη, λόγω της 'εκκωφαντικής' αποτείχισης των π.Ν.Μανώλη, και π. Θ.Ζήση, [και λέω εκκωφαντικής γιατί είχε γίνει ένας σχετικός 'χαμός' τότε στα ιστολόγια, με δεκάδες σχολίων κάτω από τις σχετικές αναρτήσεις], ως η κατάληξη μάλιστα μιας περιόδου από την σύνοδο της Κρήτης και μετά και των πολλών αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε. Λόγω λοιπόν όλου αυτού του κλίματος (και όσων ακραίων ακουγόταν) και λόγω των προηγούμενων καταστάσεων που είχαν δημιουργηθεί με άλλες ομάδες αποτειχισμένων, που έλεγαν τα Μυστήρια 'μολυσμένα', η πνευματική αγωνία μας για το μέλλον της Ορθοδοξίας, αποτυπώθηκε ως ένταση, ως διαφωνία, ακόμα και ως επίμονη προσπάθεια απόκρουσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει σε αυτές τις αντιδικίες κάτι κακόβουλο. Γιατί να υπάρχει δόλος σε κάτι τέτοιο; Διαφωνία ναι υπάρχει. Ακόμα μπορεί να θεωρεί ο ένας τον άλλο ως πνευματικά 'επικίνδυνο' με την έννοια ότι λέει κακόδοξα πράγματα. Αυτό όμως απέχει πολύ από την κακοβουλία και την κακή προαίρεση. Αλίμονο αν καταλήγουμε σε τέτοια συμπεράσματα.
Καλή Φώτιση σε όλους μας.