Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Σιωπή

Η Σιωπή του Σκορτσέζε υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα με συναρπαστικό θέαμα. 

Σιωπή Δράμα, ΗΠΑ / 2016

Silence
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Άντριου Γκάρφιλντ, Άνταμ Ντράιβερ, Σάιαραν Χάιντς, Ταντανόμπου Ασάνο, Σίνια Τσουκαμότο, Νανά Κομάτσου.


 
Τι Συμβαίνει:
Πόσο πόνο μπορεί ένας πιστός να αντέξει πριν αποκηρύξει κάτι σημαντικό γι’ αυτόν; Πόσο μαρτυρική μπορεί να γίνει η Πίστη σε μια θρησκεία; Αξίζει ο Χριστιανισμός τόσο μαρτυρική υπομονή;
Το καινούριο φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε Silence ξεκινάει με την περιγραφή βασανιστηρίων σταυρώσεων και εκτελέσεων χριστιανών στην Ιαπωνία του 1633.
Την εικόνα σχολιάζει με voice over ο ιεραπόστολος Φερέιρα (Λίαμ Νίσον) ο οποίος έζησε από κοντά αυτά τα φοβερά γεγονότα.
Ο Σκορτσέζε ξαναγυρνάει στ’ αγαπημένα θέματα του, που είναι ο Πόνος, η αναζήτηση της Αλήθειας και ο Ηθικός Αγώνας σε μια ταινία που μοιάζει να έχει σαν οδηγό κι εμπνευστή τον δημιουργό γουέστερν Τζον Φόρντ.
Ο ιεραπόστολος Φερέιρα έχει εξαφανιστεί από την Αποστολή στην Ιαπωνία χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.
Έτσι δύο νεαροί Πορτογάλοι Ιεραποστόλοι του 17ου αιώνα διατάσσονται από τον ανώτερό τους Πατέρα Βαλιτζάνο (Σάιαραν Χάιντς) να φέρουν σε πέρας ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
προκειμένου να αναζητήσουν τον αγνοούμενο μέντορα τους Πατέρα Φερέιρα και να διαδώσουν την Αλήθεια του Χριστιανισμού.
Πρόκειται για τους νεαρούς κληρικούς Σεμπαστιάο Ροντρίγκεζ (Άντριου Γκάρφιλντ) και τον μοναχό Φρανσίσκο Γκέιρπ (Άνταμ Ντράιβερ).
Εκείνη την εποχή στην Ιαπωνία οι φεουδάρχες άρχοντες και οι διοικούντες Σαμουράι ήταν αποφασισμένοι να εξαφανίσουν τον Χριστιανισμό από τον τόπο τους.
Οι Χριστιανοί διώκονταν και βασανίζονταν μέχρι να αποστατήσουν, δηλαδή να αποκηρύξουν την Πίστη τους διαφορετικά αντιμετώπιζαν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.
Ο Σκορτσέζε θα χωρίσει τους ήρωές του και θα παρακολουθήσει την πορεία του Πατέρα Ροντρίγκεζ, ο οποίος τελικά θα αντιμετωπίσει τους Ιάπωνες διώκτες του σε θρησκευτικό και σε ηθικό επίπεδο και θα υποφέρει μαρτυρικά τα βασανιστήρια εξαιτίας της πίστης του.
Ο διάσημος Αμερικανός, που αρχικά ήθελε να γίνει κληρικός, σκηνοθέτησε το Silence, από ένα σενάριο που έγραφε με τον Τζέι Κοκς (Gangs of New York, The Age of Innocence) εδώ και 28 χρόνια κάνοντας έτσι πραγματικότητα ένα κινηματογραφικό του όνειρο.
Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα που έγραψε ο Σιουσάκου Έντο το 1966 και εξετάζει το πνευματικό και θρησκευτικό ερώτημα περί της σιωπής του Θεού μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.
Αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την καλλιτεχνική πορεία του Μάρτιν Σκορτσέζε, μάλλον δεν πρέπει να χάσει αυτό το μνημειώδες φιλμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: