Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η Αγία Ευφημία και η Δ´ Οικουμενική Σύνοδος



Eκπομπή «Ανέσπερον Φως» που παρουσιάζει και επιμελείται ο πρεσβύτερος Σάββας Δαυίδ .
Μεγάλη ημέρα σήμερα για την Ορθοδοξία μας. 

Μεγάλη ημέρα για την επικύρωση των δογματικών μας Αρχών και της καταπολέμησης των αιρέσεων και των μονοφυσιτών. 

 Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη ενός μεγάλου θαύματος που τελέστηκε κατά τη διάρκεια της τέταρτης οικουμενικής συνόδου, το 451 μ.χ. από την Αγία Ευφημία την Μεγαλομάρτυρα, και συγκεκριμένα από το σκήνωμά της.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ας δούμε αρχικά ποια ήταν η Αγία Ευφημία και κατόπιν, τί συνέβη στην τέταρτη Οικουμενική Σύνοδο.
Η γενναίοψυχη Μεγαλομάρτυς του Χριστού Ευφημία, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, έζησε και μαρτύρησε επί του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, πού βασίλεψε από το 284 μέχρι το 305 μ.Χ.
Η Ευφημία καταγόταν από την Χαλκηδόνα. Ο πατέρας της ονομαζόταν Φιλόφρων. Ήταν πολύ πλούσιος και κατείχε το αξίωμα του Συγκλητικού. Η μητέρα της, η Θεοδοσιανή, ήταν γυναίκα με πίστη χριστιανική.
Στα μέρη της Ανατολής, πού ζούσε η μακαρία Ευφημία, ηγεμόνας ήταν ο Πρίσκος. Όταν έφτασε η γιορτή του ειδωλολατρικού θεού Άρη, στείλανε οι άρχοντες, παντού, σ’ όλη την επαρχία της Χαλκηδόνος αυστηρά γράμματα και διατάγματα και κήρυκες με εντολές.
Καλούσαν όλους μικρούς και μεγάλους, θέλοντας και μη, να πάνε στη γιορτή του Άρη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Λίαν εὔφρανας, τοὺς Ὀρθοδόξους, καὶ κατήσχυνας, τοὺς κακοδόξους, Εὐφημία Χριστοῦ καλλιπάρθενε. Τῆς γὰρ Τετάρτης Συνόδου ἐκύρωσας, ἃ οἱ Πατέρες καλῶς ἐδογμάτισαν. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσαοθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος".

Άντε αγία Ευφημία μου, άντε! Βάλε το χεράκι σου!