Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Η οδύσσεια της Ευρώπης σε... καμβά!

Το ιστιοφόρο «Hoppet», που καταγράφει εδώ και τέσσερα χρόνια τα προβλήματα των πολιτών και τα αποδίδει με παραστάσεις, ήρθε στην Αττική
Από τον
Ηλία Μαραβέγια

Η «Οδύσσεια» μετατρέπεται σε... καμβά, πάνω στον οποίο αποτυπώνονται τα προβλήματα των σύγχρονων Ευρωπαίων, από τη μετανάστευση μέχρι την οικονομική και προσφυγική κρίση. Το θρυλικό «Hoppet», το μοναδικό ιστιοφόρο που σώθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται πλέον στη χώρα μας, ολοκληρώνοντας ένα θεατρικό-ταξίδι με τίτλο «Meeting the Odyssey». Πρόκειται για μια πολυετή ευρωπαϊκή δράση, όπου συμμετέχουν καλλιτεχνικοί φορείς από έντεκα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Το σημείο εκκίνησης

Με σημείο εκκίνησης το έπος του Ομήρου «Οδύσσεια», μια ομάδα 50 καλλιτεχνών διέσχισε μέσα σε τέσσερα χρόνια τη γηραιά ήπειρο, ξεκινώντας από τη Βαλτική, την κεντρική Ευρώπη, την Πράγα και το Βερολίνο, κα φτάνοντας μέχρι τη Γαλλία και τη Μάλτα, κάνοντας μάλιστα μία στάση στη Λαμπεντούζα, το νησί-σταθμό για χιλιάδες ανθρώπους που αναζήτησαν σωτηρία και ελευθερία από τις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής. Σε κάθε λιμάνι όπου έριξαν άγκυρα οι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με ντόπιους συναδέλφους τους, αλλά και κατοίκους της εκάστοτε περιοχής, σε performances και θεατρικά εργαστήρια, καταγράφοντας έτσι τα προβλήματα ή, αλλιώς, τις «σύγχρονες οδύσσειες» των πολιτών της Ευρώπης. Με το υλικό που συγκέντρωσαν σε κάθε σταθμό έκαναν τέσσερις κεντρικές παραστάσεις, οι οποίες είναι βασισμένες στα μοτίβα το ομηρικού έπους.


Το φετινό καλοκαίρι η διαδρομή του «Hoppet» ολοκληρώνεται στη χώρα μας, πατρίδα του Οδυσσέα. Το ιστορικό ιστιοφόρο έπιασε λιμάνι στην Ελευσίνα στις αρχές Ιουνίου και εν συνεχεία αναχώρησε για τα νησιά Λέρο και Λέσβο. Στην Ελευσίνα, ωστόσο, πρόκειται να επιστρέψει στα τέλη του μήνα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα Αισχύλεια 2016. «Στις 29 Ιουνίου θα δοθεί η φινλανδικής παραγωγής παράσταση "Memories for life", η οποία βασίζεται στο μοτίβο των γερόντων της "Οδύσσειας" και ασχολείται με το ζήτημα του πληθυσμού της Ευρώπης που γηράσκει, αλλά και τις σχέσεις των ηλικιωμένων με τους νέους» λέει στη «δημοκρατία» η Κέλλυ Διαπούλη, καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας 2021. «Στις 30 Ιουνίου και 2 και 3 Ιουλίου θα δοθεί και η παράσταση "Landing (Προσγείωση): Μια Οδύσσεια", η οποία έχει να κάνει με τον ερχομό του Οδυσσέα στην Ιθάκη και το πάρτι των μνηστήρων στο παλάτι του. Το θέμα μας εδώ είναι η άλλη πλευρά του νόστου, δηλαδή πώς μπορεί κανείς να αρχίσει ξανά από την αρχή, επιστρέφοντας στο σπίτι του έπειτα από μεγάλο διάστημα απουσίας. Σαφώς εδώ υπάρχουν αναφορές και στη σύγχρονη κρίση» συνεχίζει η κυρία Διαπούλη.

Παράλληλα, επειδή η φιλοσοφία του προγράμματος «Meeting the Odyssey» είναι να φέρει κοντά ανθρώπους, καλλιτέχνες και μη, από διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, θα γίνει στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη και τον Σύλλογο των Μικρασιατών, μια παράσταση στην προσφυγική γειτονιά, εκεί δηλαδή όπου εγκαταστάθηκαν το 1924, δύο χρόνια μετά τον διωγμό, 3.000 Μικρασιάτες. «Θα είναι στην ουσία μια γνωριμία με τη γειτονιά, τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους» εξηγεί η Κέλλυ Διαπούλη. Σημειώνεται ότι η είσοδος του κοινού σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη.

Επόμενοι σταθμοί, Ικαρία και Σκύρος
Μετά το τέλος των παραστάσεων στην Ελευσίνα, το ιστιοφόρο «Hoppet» θα ταξιδέψει στο Λαύριο, όπου θα λάβουν χώρα ανάλογες πολιτιστικές δράσεις, κι έπειτα θα ολοκληρώσει το ταξίδι του ρίχνοντας άγκυρα στην Ικαρία και τη Σκύρο. Εκεί θα δοθούν τουλάχιστον τρεις παραστάσεις σε διαφορετικά χωριά. Πάνω από 350 καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις παραστάσεις του «Meeting the Odyssey», ενώ 19.000 θεατές τις παρακολούθησαν σε 25 σταθμούς σε όλη την Ευρώπη. Το «Ηοppet» είναι μια ξύλινη σκούνα με δύο κατάρτια και χρησίμευε ως εμπορικό πλοίο. Είναι το μοναδικό από το είδος του που «επιβίωσε» από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρέθηκε σε κακή κατάσταση σε κάποιο λιμάνι στην Εσθονία και αποκαταστάθηκε σύμφωνα με την αρχική μορφή του το 2006. Ολα λειτουργούν χειροκίνητα σε αυτό. Το μόνο που προστέθηκε, από τεχνολογική άποψη, είναι μια μικρή μηχανή.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: