Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Κατακλυσμός στη Κύπρο ! Αγ. Πνεύματος !


Τα της σημερινής ημέρας έθιμα στην Κύπρο όπου γιορτάζεται η Πεντηκοστή ιδιαίτερα. Θα σας φανεί περίεργο αλλά πιο έντονα ως πιτσιρίκα βίωσα το έθιμο στην Λευκωσία, στην γειτονιά του Πατέρα μου στον Άη Αντώνη, όπου δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει άνθρωπος από την Αγίου Αντωνίου και να μην γίνει μούσκεμα από κουβά ή πιτσίκλα, μικροί μεγάλοι ήταν "ακροβολισμένοι "πίσω από παράθυρο ή αυλή και περίμεναν με υπομονή το "θύμα" να περάσει για να επιτεθούν....
Ανάλογα της περίπτωσης φυσικά άκουγες και τα σχολιανά σου μετά το κατάβρεγμα και όσο θυμωμένο ήταν το "θύμα" τόσο μεγάλη κι η ικανοποίηση για την ευστοχία της "βολής"- Κυριάκος Χατζηιωάννου:
«Κατά την ήμερα του Αγίου Πνεύματος συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου εις τας παραθαλασσίους περιοχάς, εις τον Άιν Γιαλόν, όπως τον λέγουν την ημέραν αυτήν. Άφού νιφθούν εις την θάλασσαν, παραπλέουν διά λέμβων την άκτήν καθ' όλην την ήμέραν διασκεδάζοντες δι' εγχωρίων οργάνων καταβρεχόμενοι χάριν άστειότητος ή ρίπτοντες ο εις τον άλλον εις την θάλασσαν. Εις τα μεσόγεια μέρη της Κύπρου όπου δεν ύπάρχει θάλασσα, oι κάτοικοι καταφεύγουν εις τους ποταμούς ή τα φρέατα και όιασκεδάζουσι βρεχόμενοι μεταξύ των. Εις τας οικιας των συνηθίζουσι την ήμέραν έκείνην να βρέχωνται είτε δια της καλούμενης πιτσίκλας, είτε δι' ανθοδέσμης, είτε δια ποτηρίου χύνοντες μεταξύ των ύδωρ. Το να μη βραχή την ήμέραν έκείνην ύπ' άλλου, δεν θεωρείται καλόν.
(Αθ. Σακελλαρίου, Τα Κυπριακά, )

Δεν υπάρχουν σχόλια: