Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Η Εκκλησία διαθέτει την περιουσία της. Και το 1453 έγινε το ίδιο, αλλά δεν σώθηκε η Πόλη.

C2CFB156892CF1D0DAAE0E95DE77858D

Έτοιμος να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα έσοδα να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, δήλωσε για πρώτη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Στην Κωνσταντινούπολη το 1453, πωλούσαν μέχρι και τα σκεύη των εκκλησιών, προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι Τούρκοι και να γλιτώσει η Πόλη. Η παρακμή όμως ήταν ανίκητη. Οι πλούσιοι ολιγάρχες της Κωνσταντινούπολης, τα πλούτη που είχαν συσσωρεύσει, δεν τα διέθεταν αλλά τα φύλαγαν στα σεντούκια. Όμως, όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Πόλη, δεν τους γλίτωσαν τα σεντούκια.
Σήμερα, που καταστρέφεται η χώρα, οι Έλληνες ολιγάρχες, όχι μόνο δεν διαθέτουν τίποτα, όχι μόνο δεν δέχονται να φορολογηθούν, αλλά προσπαθούν, μαζί με τους επιτιθεμένους δανειστές, να κερδίσουν κι αυτοί πιο πολλά από τους εξαθλιωμένους Έλληνες.
Όμως σήμερα δεν φυλάνε τα πλούτη στα σεντούκια, αλλά τα έχουν ασφαλή στις ξένες τράπεζες. Βλέπετε, το 1453 δεν υπήρχε ούτε η Ευρωζώνη, ούτε η Παγκοσμιοποίηση.
Τελικά η παρακμή είναι όντως ανίκητη.
ΥΓ. Χριστός Ανέστη. 
Να δούμε όμως πότε θα αναστηθεί και η Χώρα, το σπίτι όλων μας…
Πέτρος Χασάπης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Η εκκλησία δεν έχει ανάγκη από περιουσίες. Να δοθούν όλα τα ακίνητα και τα κινητά, αφιερώματα κ.λπ. στο φτωχό λαό, ο οποίος και μέσω της φορολογίας του πληρώνει τη μισθοδοσία στο ιερατείο (χωρίς όμως να έχει δικαίωμα άποψης στην εκλογή και χειροτονία του). Που είναι το "ψήφω κλήρου και λαού";

Και τώρα δεν είναι ιδιοκτήτης ο λαός, ας μην κοροϊδευόμαστε και λέμε κουταμάρες και μεγαλοστομίες. Όχι μόνο δεν ωφελείται ο λαός, αλλά και μέχρι τώρα αγνοείται προκλητικά η γνώμη του στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τώρα για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας αποφασίζει ο κάθε Δεσπότης ή πέντε δέκα μοναχοί για τεράστιες περιουσίες μονών, που, σημειωτέον, τις είχαν αφιερώσει επί Τουρκοκρατίας οι λαϊκοί, σαν δωρεές, σαν βακούφικα κ.λπ. για να μην φορολογούνται ή να μην τα πάρει το κράτος η τις είχαν δωρήσει ... αυτοκράτορες! Του λαού είναι, με ποιο δικαίωμα έδωσαν κρατικές εκτάσεις; Από τον μπαμπά τους τις κληρονόμησαν οι αυτοκράτορες; Επί της ουσίας λοιπόν κι όχι δικολαβίστικα.

penelope είπε...

Η εκκλησ.περιουσια εχει εκχωρηθει απο παλαια απο ευσεβεις,αυτοκρατορες,αξιωματουχους κ λαικους προς ψυχικη ωφελεια αλλα και απο αγαπη προς την εκκλησια.
Η περιουσια αυτη διατιθεται σε εργα αγαπης ,σε ελεημοσυνες,σε πασχοντες,για την συντηριση Ι.Ναων, μοναστηριωνκλπ.

Πιστευω,πρωτευον ζητημα ειναι η διαφυλαξις της Πιστεως και μετεπειτα ερχονται ολα τα αλλα.Απαραιτητα πρεπει η διαχειρησις να ειναι δικαιη κ με φοβο Θεου.
Αν αυριο μεθαυριο διατεθει για την εξωφληση των δανειστων νομιζουμε πως τα εσωτερικα προβληματα προς οικοδομην των εργων δεν θα πολλαπλασιαστουν;
....οι κατευθυνομενοι απο την Εβραιομασονια τροικανοι δεν χορτασαν απο τους τοκους,θελουν κ την περιουσια της Εκκλησιας;Και αν αυριο μεθαυριο γινει κανενας πολεμος,απο που θα βρει να προσφερει η Εκκλησια που εχει τοσα ιδρυματα να διατηρησει και αλλες υποχρεωσεις;
Ακουστηκαν τοσα για καταργηση μισθων των ιερεων ,αυριο μπορει να βοηθησει η Εκκλησια κ σε αυτο.
Αραγε οι κτητορες κ οι δωριτες θα συμφωνουσαν να παραχωρησει την περιουσια της η εκκλησια χαριν της οικονομικης κρισης;
Δεν φθανουν τοσες εκχωρησεις στην πιστη,θελουν και το τελευταιο σεντς απο την εκκλησιαστικη περιουσια;
Νομιζω,
----------------------------------------------
Ουτε η δογματικη αληθεια πρεπει να θυσιαζεται εναντι των πολιτικων σκοπιμοτητων ,ουτε κ η εκκλησιαστικη περιουσια να περιερχεται εις τας ''χειρας των ολιγων'' για την απληστια τους.
----------------------------------------------
Κανεις δεν γνωριζει ποιο θα ειναι το μελλον της χωρας μας.
Το προβλημα ειναι η απομακρυνσις μας απο Τον Τριαδικο Θεο!...
''Οι μακρυνοντες απο Σου απωλουνται''.
Χριστος Ανεστη
Αληθως Ανεστη..!