Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Για γέλια και για κλάματα!


Όταν ο ιερέας ψυχανεμίζεται ότι το παιδί δεν θέλει να βαφτιστεί...(β)

Κυκλοφορεί ένα βίντεο με τίτλο: ιερέας ρωτά τρίχρονο παιδί αν θέλει να βαπτιστεί και δεν προχωρά στην βάπτιση. Είναι ένα video πού μας δείχνει προφανώς ένα παιδάκι φοβισμένο, πού ο φυσικός του φόβος ερμηνεύτηκε σαν συνειδητή άρνηση από τον ιερέα εντελώς καταχρηστικά και αυθαίρετα. Δεν τον γνωρίζω τον παπά, αλλά ούτε έχει σημασία.Κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε θεολογική παιδεία και εκκλησιαστικό ήθος. Τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά ορθού πού έχουν άριστη εφαρμογή στα κοινωνικά πράγματα δεν έχουν εφαρμογή η συμβατότητα σε μια αρχαία πρακτική όπως ο νηπιοβαπτισμός ή σε κάτι τόσο μοναδικό όσο η εκκλησιαστική εμπειρία.
 Βάπτιση σημαίνει αναγέννηση. Αν νομίζουμε πώς είναι μια απλή μύηση σε ένα κλαμπ όπου τα διακυβευόμενα ειναι η συναίνεση λες και πρόκειται για εγγραφή σε κάποιο σωματειο, μάλλον είμαστε σε λάθος θεση. 
Επιτέλους απομοντερνοποίηση,αποπροτεσταντοποίηση, απενοχοποίηση της Εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν να συμπορευόμαστε με τις προλήψεις και τις εφαρμογες του κόσμου. Με την ίδια λογική υπάρχουν αιτήματα φεμινιστικού ρόλου για την ιερωσύνη των γυναικών και άλλα που προσπαθούν να κάνουν την εκκλησιαστική υπαρξη εξάρτημα του κόσμου.Αν η εκκλησια ξεφύγει από το σκάνδαλο της μοναδικότητας της χάνει την αξία της. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γραμματα. Εμείς είμαστε μοντέρνοι δεν τα καταλαβαίνουμε. Τα πειράματα σας οχι στην Εκκλησία. Η Εκκλησία διαμορφώνει δεν διαμορφώνεται.Κάποτε έκανα μια προσωπική έρευνα για την κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας και βρήκα το εξης καταπληκτικό και φοβερό: Την σχέση των νηπίων με το θείο.Λοιπον αυτό που η ψυχολογία ονομάζει συναισθηματική νοημοσύνη το βρήκα στους πατερες. Τα νήπια έχουν επίπεδο συνείδησης και συνειδητότητας από την κοιλιά της μάνας τους. Ενω δεν μπορούν να εκφράσουν ρασιοναλιστικά και ορθολογικά κάτι το συνειδητό και κατασταλαγμένο, βιώνουν την πραγματικότητα στην ουσια της! Μυστήριο ο άνθρωπος. Δεν μπορείς να το στερήσεις αυτό εφ οσον υπαρχει κάτι τόσο βαθύ. Προσεξτε πώς ένα παιδί με μηδενική θρησκευτική παιδεία και παραστάσεις έχει φυσικές ροπές προς το ιερό και το θείο. Εμείς πάμε όλα να τα εξορθολογίσουμε.Νομίζω πώς είναι σταυρός να είσαι ορθόδοξος ιερέας. Κάθε μέρα δίνεις εξετάσεις και κάθε ώρα κρίνεσαι...
π.Παντελεήμων Κρούσκος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο!! Μονίμως η απορία μας είναι από την εφηβεία τους εχει μείνει κάποιους παπάδες ουδέν ήττον καί δεσποτάδες τό κόμπλεξ νά θέλουν νά δείχνουν μοντέρνοι ;Τί κρίμα καί η εκκλησία τους πέρασε γιά σοβαρούς ανθρώπους καί τους εμπιστεύτηκε σοβαρούς καί ηγετικούς ρόλους! Επαληθεύεται η παροιμία όταν δείς γέρο νά έχει ένα χούι τό είχε καί από νέος!
΄΄Ωραίος κάλλει ΄΄

Ανώνυμος είπε...

Δέν είχα δεί τό φίλμ πρίν γράψω τό παραπάνω σχόλιο, ενδεχομένως ο συγκεκριμένος παπας νά ήταν απλά εκνευρισμένος με τις δυσκολίες που θα δημιουργούσε ένα κάπως μεγάλο παιδί , αλλά σε κάθε περίπτωση κάνει κανείς λίγη υπομονή και δεν ρωτάει ένα τρίχρονο παιδί αν θέλει να βαπτισθεί Μού θυμίζει κάποιον παπά της ενορίας μου , που όταν του ζήτησα να εξομολογήσει και να κοινωνήσει τον μελλοθάνατο πατέρα μου , που με πνευματική διαύγεια ήθελε να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει , με ρώτησε αν ο πατέρας μου κατεβάζει κάτω όλα τά δόγματα , με την ερώτηση στο όνομα ποίου θα γίνει το μυστήριο ! Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος παπάς εν μέσω οικουμενισμού καμμία δογματική ευαισθησία δεν επιδεικνύει και το ερώτημά μου είναι , αν οφείλει υπακοή στον υπ’αριθμόν ένα οικουμενιστή επίσκοπο , στο όνομα ποίου Χριστού τελεί την θεία Λειτουργία ! Όλα αυτά δεν είναι θεολογίες , αλλά τζάμπα μαγκιές και οι κληρικοί στην πλειονότητά τους αποδεικνύονται σούπερ συμπλεγματικοί άνθρωποι , πού με τά τερτίπια τους καταβαραθρώνονται στην συνείδησή μας !
΄΄Ωραίος κάλλει ΄΄

Ανώνυμος είπε...

Μία οφειλόμενη παρατήρηση !Ευχαριστούμε τον άγιο Τριαδικό Θεό που χαρίζει στην εκκλησία του μία γενιά κληρικών μέ θεολογική επάρκεια, παιδεία ,συγκρότηση χαρακτήρος , συχνά μέ επιστημονικό εξοπλισμό πέραν του θεολογικού - έχει σημασία !- καθ'όλα άξιων και με τον πήχυ πολύ ψηλά Συνήθως είναι νέοι άνθρωποι άρα παιδιά του περίφημου 20ού αιώνα με γλώσσα και κώδικα επικοινωνίας με τον σύγχρονο άνθρωπο Μπορούμε να ελπίζουμε εκτός από την πρόνοια του Θεού και τελείως ρεαλιστικά Δεν γνωρίζω τον π.Παντελεήμονα εκτός από τά μικρά και μεστά αρθράκια του αλλά θα ήθελα να τον διαβεβαιώσω ότι αλήθεια ο ορθόδοξος κληρικός κάθε μέρα δίνει εξετάσεις και κάθε μέρα κρίνεται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αγχώνεται και να πέφτει σε μία ανθρωπαρέσκεια αλλά να κοσμείται με την αρετή της απλότητος να είναι δηλαδή ο κατά θεόν εαυτός του Ο χριστιανός είναι πάντα ένα σκάνδαλο όπως και ο Σταυρός του ΄΄ Ιουδαίοις μεν σκάνδαλον Έλλησι δε μωρία΄΄ …….
΄΄Ωραίος κάλλει ΄΄

Ανώνυμος είπε...

Ομολογία πίστεως θεωρείται η άρνηση Βαπτίσματος από αιρετικό ιερέα, πχ που μνημονεύει τον Οικουμενιστή Βαρθολομαίο!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως άν προκύψει κανένας καλός γαμπρός άν βγεί τό τυχερό που λέμε δέν θά πείτε καί όχι !