Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Μεγάλη είναι η δύναμη των δακρύων.



Τα κατά Θεόν δάκρυα κάμνουν μεγάλο έργο, όταν κάποιος προσεύχεται βλέπει τον Θεό στην καρδιά του. Θέλω να σας διηγηθώ την δύναμη των δακρύων. Η Άννα με τη προσευχή συνέλαβε τον προφήτη Σαμουήλ, μεγαλείο και καύχημα της καρδιάς της.Γυναίκα αμαρτωλή, στο σπίτι του Σίμωνα, έλαβε άφεση των αμαρτιών της από τον Κύριο κλαίγοντας και βρέχοντας τα άγια πόδια του.

Η κατάνυξη είναι φάρμακο της ψυχής. Χορηγεί άφεση αμαρτιών.
Ενθρονίζει μέσα μας τον Μονογενή Υιό, όταν τον ποθούμε.
Η κατάνυξη φέρνει το Άγιο Πνεύμα στην ψυχή. Δεν υπάρχει πάνω στη γη γλυκύτερο από τη χαρά της κατανύξεως.

-Έχετε αδερφοί, εμπειρία των δακρύων;

-Φωτίσθηκε κάποιος από εκείνη την χαρά των κατά Θεόν δακρύων;

-Eαν κάποιος δοκίμασε και γλυκάθηκε κατά την προσευχή, με τον πόθο του ξεκόπηκε από τη γη. Την ώρα εκείνη, είναι σαν να βγήκε από το σώμα του. Σαν να αναχώρησε από την παρούσα ζωή. Σαν να μην πατεί στη γη. Αυτός συνομιλεί με τον Θεό και φωτίζεται εν Χριστώ.

Αυτό είναι μεγάλο θαύμα! Ο χωματένιος άνθρωπος προσευχόμενος να ομιλεί με το Θεό!
Δάκρυα άγια και καθαρά ξεπλένουν την ψυχή από τις αμαρτίες, την καθαρίζουν από τις ανομίες.
Δάκρυα που μας δίνουν παρρησία προς τον Θεό. Τότε οι ρυπαροί λογισμοί δεν μπορούν να πλησιάσουν την ψυχή, που έχει κατάνυξη.

Υπάρχει τάχα κάτι ανώτερο από τη γλυκύτητα αυτή; Ποιό τάχα να είναι αντάξιο του μακαρισμού με την προσευχόμενη ψυχή, που βλέπει;
Η κατάνυξη είναι θησαυρός που δεν κλέβεται. Η κατανυγμένη ψυχή χαίρεται με ανεκλάλητη χαρά. Δεν εννοώ βέβαια κατάνυξη για μια μέρα, αλλά αυτή που υπάρχει αδιάκοπα.
Η κατάνυξη είναι πηγή καθαρή, που αρδεύει τα καρποφόρα φυτά της ψυχής. Ως καρποφόρα φυτά εννοώ τις αρετές και τα κατορθώματα, τα οποία αρδεύονται συνεχώς από δάκρυα και προσευχές.

Φύτεψε στην ψυχή σου φυτά θαλλερά και καρποφόρα. Πότιζέ τα συνεχώς προσευχόμενος με δάκρυα. Φυτά αρδευόμενα με δάκρυα και προσευχές, δίνουν καρπό άριστο.
Αδερφέ, τα πνευματικά αγαθά σου που αρδεύονται με δάκρυα προσευχής, θα είναι εύρωστα και θα καρποφορούν κάθε μέρα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: