Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Υψηλή ραπτική από συριανά «σκουπίδια»




Πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά καπάκια, σακούλες σκουπιδιών, κονσερβοκούτια, ακόμα και πεταμένο χαρτί περιτυλίγματος από ζαχαροπλαστεία... επιστράτευσε η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Θάλεια Ιστικοπούλου, για να δημιουργήσει τα ευφάνταστα σύνολα μιας διαφορετικής, οικολογικής (!) επίδειξης μόδας στη Σύρο.

Η «Μαύρη Τρύπα», ο «Φόβος», η «Καραμέλα», ο «Ηλιος», η «Μαργαρίτα» και ο «Ερωτας» είναι μόνο ορισμένα από τα εντυπωσιακά μοντέλα που παρουσιάζονται στην αφιερωμένη στην ανακύκλωση επίδειξη κοστουμιών «Αέναος Κύκλος», με την τελευταία εκδήλωση να πραγματοποιείται απόψε (21.00) στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης. Υλικά που σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται άχρηστα μεταμορφώθηκαν σε πρωτότυπες δημιουργίες.

«Θελήσαμε από κοινού με την εικαστικό Ρασέλ Γκοσλάν να στείλουμε ένα μήνυμα για την ανακύκλωση και τη σημασία της στην προστασία του περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου, με τη στήριξη του οποίου πραγματοποιούνται οι επιδείξεις. Παράλληλα, καθώς όλα συνδέονται σε έναν “Αέναο Κύκλο”, σαφείς είναι οι αναφορές στο σύμπαν, στη φύση, στις εποχές, στη ζωή, στον έρωτα, στη χαρά και στον φόβο» σημείωσε στη «δημοκρατία» η κυρία Ιστικοπούλου.

Ενα παλιό βελούδινο σακάκι κόβεται σε κομμάτια και αλλάζει χρήση στα χέρια της ενδυματολόγου, ντύνοντας το μοντέλο «Μαύρη Τρύπα», ενώ υφάσματα από το στοκ καταστημάτων συμπληρώνουν την... περιδίνηση γύρω από τον άξονα, όπως εξηγεί η δημιουργός περιγράφοντας την ιδέα πίσω από το εντυπωσιακό κοστούμι.

Μαύρες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών... συνθέτουν τον «Φόβο», ένα μοντέλο εμπνευσμένο από το αρχέγονο αίσθημα, που ολοκληρώνεται με μεγάλο μαύρο καπέλο, φτιαγμένο επίσης από σακούλες σκουπιδιών και σήτα (για τα έντομα).

Η «Καραμέλα» αποτελείται από ασημόχαρτα που κάποτε τύλιγαν τα πασχαλινά αβγά, προτού πεταχτούν από τα ζαχαροπλαστεία. Το χαρτί περιτυλίγματος που απέμεινε χρησίμευσε ως υλικό... ραπτικής και συνέθεσε, από κοινού με ένα ξεχασμένο στην ντουλάπα μπούστο, το φόρεμα όπως το φαντάστηκε η ενδυματολόγος, που το συνδύασε με τιρμπάν από το ίδιο υλικό. «Η μουσική είναι σημαντική» υπογράμμισε η κυρία Ιστικοπούλου, επιλέγοντας για την επίδειξη δημιουργίες των Demetrio Stratos και Georges Moustaki.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: