Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ Το ερημοκκλήσι που έκλεψε την καρδιά του Οδυσσέα Ελύτη


 



                                                      


Παίρνοντας το ανηφορικό μονοπατάκι λίγο πριν τα Μυστεγνά, αγκαλιασμένοι όση ώρα με χορούς από ελαιόδεντρα, με τι λαχτάρα συναντάμε το γραφικό εκκλησάκι της Αγια-Μαρίνας.

Πραγματικό στολίδι... με τη γέρικη βελανιδιά του…  τις πεζούλες, τα κανδηλάκια του, το πρότινο αναλόγι, τους Αγίους τακτοποιημένους μία σειρά... ολόρθο στο σταυροδρόμι των καιρών, με τα μάτια της απεραντοσύνης, να λογιάζει... τις αλησμόνητες πατρίδες, την Αγιά Σωτήρα,τα γλαυκοπράσινα ακρογυάλια.

Να... σ’ετούτες έδιω τις ασβεστωμένες πεζούλες,ακουμπισμένος στο λιόγερμα, ο μεγάλος νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης, πότε κλέβοντας από τις σκέψεις της θάλασσας, πότε λίγο ελλαδίτη ουρανό  έκοψε και έραψε μερικά κομμάτια του «Μικρού Ναυτίλου»:



«ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στα Μυστεγνά, πρωί, ανεβαίνοντας τους ελαιώνες για το εκκλησάκι της Αγίας   Μαρίνας. Το βάρος που νιώθεις να σου έχει αφαιρεθεί σαν αμαρτία ή τύψη και χωνεύεται από το χονδρό χώμα, λες και το τραβά η μεγαθυμία των προγόνων!»(Οδ. Ελύτης).


Ποσειδών Γ. Γιαννακής

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά όμορφο το εκκλησάκι σας!

Ανώνυμος είπε...

Έχω παει.όπως το περιγράφεται Ονειρικο.ευκαιρια να το ξανα επισκεφτω

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ,ΕΠΙΣΚΕΘΘΗΚΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΑ ΜΥΣΤΕΓΝΑ ΛΕΣΒΟΥ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙΣ ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΙΝΑΙ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ,ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ!ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ!

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΜΟΡΦΑ ΑΡΘΡΑ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ,
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Unknown είπε...

Εξαίσιο το εκκλησάκι και η δουλειά σας,συγχαρητήρια στην ομάδα σας.συνεχίστε έτσι... Περιμένοντας κ άλλα άρθρα σας..

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους ταξιδεύει και ομορφαίνει συνάμμα ένα καταπράσινο φύλλο το νησί της Λέσβου. Η Λέσβος των 50 αναγνωρίσιμων Αγίων και πολλών ακόμα χιλιάδων αγνώστων νεομαρτύρων κοσμείται από μεγάλες και μικρές εκκλησίες. Μία από αυτές τις μικρές μέσα σε εισαγωγικά εκκλησίες ανήκει και το εξωκκλήσι της Αγ. Μαρίνας σην καταπράσινη περιοχή των Μυστεγνών (ενός χωριού περίπου 16χλμ. εκτός πόλης), ένας τόπος ευλογημένος, εάνς τόπος ησυχασμού, ένας τόπος αναγέννησης, ένας τόπος ηερεμίας και επικοινωνίας με τον ίδιο τον Θεό. Αξίζει τον κόπο να τον επισκεφθήτε από όλα τα μέρη της Χώρας μας και όχι μόνο. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο τόπος κοσμείται από τα προσκηνύματα της Παναγίας της Αγιάσου, του Ταξιάρχη του Μανταμάδου και φυσικά το μεγαλύτερο προσκήνυμα της Χώρας και όχι μόνο των Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο σχόλιο 2:07 το έγραψε ο Βαγγέλης απο Μυτιλήνη.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο άρθρο και πολύ ωραίο το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας !!!

Ανώνυμος είπε...

Σελίδες όπως αυτή,μας δίνουν το κουράγιο στον αγώνα ενάντια στον αντίχριστο και των δουλικών του. Μικρά όμορφα εκκλησάκια, ως φάροι Θείκης χάρης, ριχνούν το φως τους στο σκοταδι της ψυχής μας που με τέτοιο την γεμίζουν οι καιροι. Λαμπερό και ταπεινό μαζί, λιτό μα και απίστευτα πλουσίο, το μικρο ξωκκλήσι διδάσκει οτι το πνευματικό και ψυχικό μεγαλείο μπορεί να βρεί σπίτι στην σκία ενός δέντρου. Ενα μεγάλο εύγε σε όσους συντηρούν και αναδεικνύουν τις πολύτιμες αυτέ οάσεις της καρδιάς , δώρα του ίδιου μας του Δημιουργού.

Ανώνυμος είπε...

¨ομορφα τα σχόλια των φίλων μας ακόμα πιο όμορφο το εξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Φτάνουν όμως αυτά αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος φορέας, κάποιος σύλλογος ή η ίδια η ενορία για την επισκευή και συντήρησή του; για να είναι μωρέ και λίγο προσβάσιμο στον καθένα που θα θελήσει να το επισκεφθεί ...
Έτσι μόνο θα αποδώσουμε τιμή στο μεγάλο νομπελίστα Ελύτη μα πρωτίστως στη Μεγαλομάρτυρα Αγία μας Μαρίνα.

Υ. Γ

Τους θησαυρούς να μάθουμε επιτέλους να τους φιλάμε και όχι να τους καταστρέφουμε.

Σοφοκλής ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ