Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Μικρασιατικό γλυκό µε ταχίνι



Είναι εξαιρετικά υγιεινό, ωστόσο απολαύστε το... µε µέτρο
Μικρασιατικό γλυκό µε ταχίνι



ΥΛΙΚΑ (για 12 άτοµα)

950 γρ. έτοιµο φύλλο κρούστας
500 γρ. ταχίνι
500 γρ. καρύδια, κοπανισµένα
250 ml καλαµποκέλαιο
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1 µατσάκι αρµπαρόριζα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουµε το ταχίνι µε 150 ml καλαµποκέλαιο. Αναµειγνύουµε τα καρύδια µε την κανέλα. Αλείφουµε µε ελαιόλαδο ένα ταψί.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουµε το 1 φύλλο κρούστας µε το µείγµα του καλαµποκέλαιου µε το ταχίνι. Το πασπαλίζουµε µε τα καρύδια και διπλώνουµε τις άκρες και από τις τέσσερις πλευρές κατά 4 εκ. Τα τυλίγουµε σε ρολά, τα πιέζουµε από τις άκρες στο κέντρο να «σουρώσουν» και τα τοποθετούµε κυκλικά στο ταψί. Τα τρυπάµε µε ένα πιρούνι. Βάζουµε το υπόλοιπο καλαµποκέλαιο να κάψει και τα ζεµατίζουµε. Τα ψήνουµε στον φούρνο σε χαµηλή θερµοκρασία και τα αφήνουµε να κρυώσουν.
Ετοιµάζουµε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά, και σιροπιάζουµε το γλυκό. 
Από το «Ηµερολόγιο 2013: Αγίων εδέσµατα» (εκδ. Μύρτος)
Θρεπτική αξία ανά µερίδα: 1.188 θερµίδες, 21,4 γρ. πρωτεΐνες, 73,6 γρ. υδατάνθρακες, 94,75 γρ. λιπαρά, 7,83 γρ. φυτικές ίνες, 0 χοληστερίνη, 328 mgr νάτριο.

Σχολιασµός του διαιτολόγου Χάρη Γεωργάκακη
Με µια πρώτη µατιά θα πει κανείς ότι πρόκειται για θερµιδική βόµβα και ίσως να µην έχει άδικο. Κάθε µερίδα του γλυκού αυτού είναι ένα πλήρες γεύµα (και µε το παραπάνω), άρα µην το δοκιµάσετε ως επιδόρπιο µετά το φαγητό, αν θέλετε να προσέξετε. Αν όµως παραβλέψουµε τη στενή έννοια των θερµίδων, αποτελεί ένα εξαιρετικά υγιεινό γλυκό, καθώς η παρουσία των καρυδιών και του ταχινιού τού προσδίδει ιδιαίτερες θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πολύ πλούσιο σε ω3 απαραίτητα λιπαρά, που συµβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων µας και όχι µόνο, καθώς επίσης και σε µια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών, που ονοµάζονται λιγνάνες. Οι λιγνάνες σχετίζονται µε τη µείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ενα υγιεινό λοιπόν γλυκό, που, αν θέλετε να γευτείτε µόνο τη γλυκιά γεύση του και όχι την πικρή, σας συνιστώ να τρώτε ένα µικρό κοµµάτι την ηµέρα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: