Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Νεο-Θεολογία, και Πιτσίλισμα της εκκλησίας






  Θεολόγος δεν είμαι και δεν θα μπορούσα να επιβιώσω σε συζήτηση με ένα επιστήμονα θεολόγο, και ειδικά με άτομο με ευφράδεια λόγου.
  Αναφέρομαι στις πρόσφατες αντιπαραθέσεις του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Πιτσιλλίδη με την Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κύπρου.
  Για μένα, ένα νέο παιδί το οποίο αναρριχήθηκε τόσο εύκολα στις πολιτειακές βαθμίδες της  κοινωνίας μας και σε κυβερνητικά αξιώματα είναι πολύ ευχάριστο να το βλέπω.
Τον παρακολουθώ χρόνια και ομολογώ ότι εξ΄ αρχής μου έκανε εντύπωση η ευφράδειά του, η οξύνοιά του και ο τρόπος και ταχύτητα των απαντήσεών του.
Παρατήρησα όμως και κάτι άλλο, ότι πέρα από θεολογικά θέματα τα οποία σιγά σιγά τον έβλεπα να τα φέρει στα μέτρα του και στα μέτρα της κοινωνίας μας εκμοντερνίζοντας τα, ξεχνώντας ότι ο λόγος του Θεού δεν αλλάζει και είναι πάντα αυθεντικός, αληθινός και αναλλοίωτος εις τους αιώνας, πέρα από αυτά, τον είδα να αλλάζει ύφος, υπεροπτικό να το πω, οίησης να το πω, έπαρσης απέναντι στον όποιο διαφωνούντα. Και επειδή έχει και την ευφράδεια πάντα σχεδόν έβγαινε λάδι, ο νικητής ένα πράμα.
  Παρατήρησα να εκθειάζει το πτυχίο της Θεολογίας του, το οποίο είναι απολύτως σεβαστό, αλλά και να ειρωνεύεται ιεράρχες και κατ΄ επέκταση απλούς ιερείς, ως αμόρφωτους, αδαείς , μόλις που έβγαλαν το Πανεπιστήμιο και ένα σωρό άλλα Χριστιανικά επίθετα. Τους παροτρύνει να ανοίξουν το ευαγγέλιο και να βρουν το τάδε χωρίο κ.λ.π για να μάθουν κάτι το οποίο ο ίδιος φυσικά ξέρει. Έλα όμως που υπάρχει και η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου; Άραγε την διάβασε ο κ.Πιτσιλλίδης. Τον παροτρύνω να την διαβάσει αργά και σχολαστικά.
 Σκέφτηκε ο κ.Πιτσιλλίδης προτού μιλήσει για αγράμματους Ιεράρχες κ.λ.π υπονοώντας ότι μόνο οι Θεολόγοι  Θεολογούσιν ότι ο Γέροντας Παίσιος, Γέροντας Πορφύριος, Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, Άγιος Νικόλαος Πλανάς, Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ο γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, ο γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας και άλλοι τόσοι Άγιοι και Γέροντες ων ουκ εστιν αριθμός ήταν αγράμματοι χωρίς πτυχίο Θεολογίας, του δημοτικού αλλά δεν ήταν α-Θεολόγητοι. Ξέχασε ότι Θεολόγος κατά κυριολεξία δεν είναι ο Θεολόγος του Πανεπιστήμιου αλλά  αυτός που μιλά για το Θεό και που προηγουμένως ο Θεός σκήνωσε μέσα του;
 Ξέχασε ότι το να σου λεν ένα και να απαντάς δέκα είναι οτιδήποτε εκτός από πνευματικό; Ξέχασε ότι ο Χριστός δεν μας παρέδωσε το ευαγγέλιο για να το χρησιμοποιούμε ως μάχαιρα για αυτούς που δεν είναι όπως εμάς και λεν άλλα;
 Και ακόμη κάτι θα ήθελα να πω στον κ. Πιτσιλλίδη ότι ένας γέροντας της ερήμου ο οποίος ούτε σχολείο δεν πήγε είπε «μετάνοιωσα που μίλησα, αλλά ποτέ δεν μετάνοιωσα που σώπασα». Η Θεολογία την οποία επικαλείται ο κ. ευρωβουλευτής εδώ σιωπά και ακούει. Ακούει την σιωπή του ασπούδαστου αμόρφωτου Θεολόγου γέροντα ο οποίος προτιμά την σιωπή. Γιατί το να απαντάς απρεπώς και με πομπώδες ύφος είναι εύκολο, σου σούρνω άμα θέλεις χίλια, η μαγκιά και η δύναμη είναι να καταφέρεις να το κλείσεις και να σιωπήσεις.
 Εσείς κ. Πιτσιλλίδη τι προτιμάτε ;

 Ευλόγησον

Νέαρχος Παναγή
Ορθοδοντικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: