Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κρύβουν κινδύνους τα αρώματα



Κεριά, αρώματα, σπρέι εσωτερικού χώρου, αρωματικά αυτοκινήτων και άλλα προϊόντα, που περιέχουν αρωματικές ουσίες, κατακλύζουν σχεδόν κάθε χώρο κάνοντας το... άρωμα του καθαρού αέρα μακρινή ανάμνηση! Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ουσίες αυτές μπορεί να κάνουν την ατμόσφαιρα στους κλειστούς χώρους πιο ευχάριστη, όμως συχνά προκαλούν αλλεργίες, δερματικά προβλήματα, πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μάλιστα, συχνά ευθύνονται για την εμφάνιση άσθματος, ενώ μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή!

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, οι τεχνητές αρωματικές ουσίες ενεργοποιούν τα νευρικά κύτταρα της ρινικής κοιλότητας, αλλά παράλληλα και το τμήμα του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με τους πονοκεφάλους.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το 30% του πληθυσμού παρουσιάζει διάφορα προβλήματα υγείας εξαιτίας των αρωματικών ουσιών στις οποίες εκτίθεται. Πολλές προκαλούνται από την άμεση επαφή μαζί τους, επειδή υπάρχουν σε αρώματα και άλλα προϊόντα, ενώ ευθύνονται συχνά για περιπτώσεις εκζέματος και δερματίτιδας. «Οι αλλεργίες αυξάνονται επειδή αυξάνεται και ο αριθμός των προϊόντων που περιέχουν αρωματικές ουσίες» εξηγεί η δρ Suzannah Baron, σύμβουλος δερματολογίας στα νοσοκομεία Kent & Canterbury και BMI Chaucer Hospital.

Σύμφωνα με τη δρα Baron, συχνά οι αλλεργίες δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές, όμως ο οργανισμός καταγράφει τις χημικές ουσίες που δεν του αρέσουν και τις περνά στην κυτταρική μνήμη, με αποτέλεσμα να προκαλείται αργότερα φλεγμονή. Οσο εκτίθεται ο οργανισμός στις ουσίες, σταδιακά αυξάνεται η αντίδρασή του, ώσπου η αλλεργία γίνεται αντιληπτή. Ετσι μπορεί να προκύψουν «ξαφνικές» αλλεργίες σε προϊόντα που χρησιμοποιεί κανείς χρόνια. Μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζουν όσοι έχουν ευαισθησία στο έκζεμα, λόγω των πολλών αρωματικών ουσιών που υπάρχουν σε αφρόλουτρα, σαμπουάν, κρέμες μαλλιών, ακόμη και σε αρωματισμένο χαρτί υγείας!

Τον Ιούλιο η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια του Καταναλωτή της Ε.Ε. ζήτησε από τις εταιρίες παρασκευής αρμάτων μια λίστα με πιθανά αλλεργιογόνα, ενώ νωρίτερα η πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ στις ΗΠΑ απαγόρευσε στους εργαζομένους να φορούν αρώματα, για να προστατευθεί η υγεία των συναδέλφων τους.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: