Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι αργά για δάκρυα… Απόστολε.



Κακλαμάνης: « Η πραγματική κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα. Εμείς παραμείναμε Βαλκάνια, νότια Ευρώπη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.»

Ο Κακλαμάνης άρχισε τον επικήδειο λόγο του με…συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτή είναι η καλύτερη ώρα. Οι εφημερίδες έχουν κλείσει, τα κανάλια έχουν ξεδιαλέξει με τι θα παραμυθιάσουν τον κόσμο στα δελτία των 8 και μπορεί κανείς να μιλήσει από την καρδιά του καθαρά και ξάστερα απευθυνόμενος στο ακροατήριο που έχει μπροστά του, ήσυχος και βέβαιος ότι αυτοί τουλάχιστον θα τον ακούσουν.

Και μεταξύ άλλων είπε πως ….

«σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον ανεπτυγμένο κόσμο, εκεί που λειτουργεί πραγματικά η δημοκρατία δεν θα δείτε αυτό το χάλι το δικό μας, χάλι ελληνικό. Διότι στην Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα της δημοκρατίας μας είναι ότι έχουμε Σύνταγμα καλό, έχουμε θεσμούς, αλλά είναι αδειανά πουκάμισα. Η Αγγλία δεν έχει Σύνταγμα συντρόφισσες και σύντροφοι. Το Σύνταγμα της Αγγλίας είναι άγραφο. Όμως διανοείται κανείς ότι το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα θα καταρρεύσει στην Βρετανία τουλάχιστον στο ορατό και απώτερο μέλλον; Γιατί; Γιατί δημοκρατία δεν είναι αυτή που γράφουν τα χαρτιά, τα κείμενα και οι νόμοι. Είναι οι αξίες και οι αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγείται ο πολίτης και ο πολιτικός οργανισμός, το κόμμα, πάνω απ’ όλα έχει διαπαιδαγωγικό ρόλο. Έτσι προσελκύει πολίτες που πιστεύουν σε αξίες, που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν γι’ αυτές τις αξίες, που δεν είδαν απλώς φως και μπήκαν, πήραν το ρουσφέτι τους και έφυγαν».

« Ένα τέτοιο κόμμα λοιπόν που θα έχει δημοκρατική λειτουργία από πάνω μέχρι κάτω, ένα τέτοιο κόμμα χρειαζόμαστε. Και σας βεβαιώ ότι στην Ελλάδα τέτοιας μορφής κόμμα δεν υπήρξε κανένα. Αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, μπορεί να κατεβήκανε τα σκαλιά μέσα της Βουλής κλαίγοντας και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον, αλλά η πραγματική κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα.»


«σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν ταυτίζεται ο ρόλος του αρχηγού ενός κόμματος με την θέση του πρωθυπουργού. Πέφτουν πρωθυπουργοί, πέφτουν αρχηγοί, ζουν, πεθαίνουν, χάνονται οι ιδεολογίες οι βασικές της χριστιανοδημοκρατίας, της σοσιαλδημοκρατίας δεν εξανεμίζονται. Γιατί; Υπάρχουν ρίζες. Υπάρχει βάση, στελέχωση, κορυφή, δεν ανεβοκατεβαίνουν με το ασανσέρ, αλλά με τις σκάλες, με ιδρώτα και μόχθο και προσφέρουν αυτά που πιστεύουν και έτσι προχωρούν αυτοί οι λαοί. Εμείς παραμείναμε Βαλκάνια, νότια Ευρώπη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.»


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: